Jeszcze raz nieszczęsna guma w Viście
Re: Jeszcze raz nieszczęsna guma w Viście
cześć,
czy moglibyście się podzielić informacjami gdzie się trzeba zgłosić, wysłać i jakie trzeba mieć do dokumenty.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam
Maliniak
czy moglibyście się podzielić informacjami gdzie się trzeba zgłosić, wysłać i jakie trzeba mieć do dokumenty.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam
Maliniak
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
W tym temacie masz wszystkie dane podane i link.
Firma jeszcze danych serwisowych nie wstydzi się.
Firma jeszcze danych serwisowych nie wstydzi się.
Witam. W piątek 12.08 br wysłałem do Garmin Polska moją Vistę hcx z 2007 roku bo odklejała się guma i dziś otrzymałem nową. Plus dla Garmin Polska za szybką i bezproblemową wymianę.
Pozdrawiam JĘDREK. vista hcx
Moja Vista już dawno jest po wymianie serwisowej. Po ok. pół roku od wymiany, glut znowu zaczął wylewać się spod gumy i kleić
. Zrezygnowałem więc z kolejnej wymiany i postanowiłem gumę przykleić silikonem.
Zdjąłem ją z obudowy, usunąłem resztki gluta i odsłoniła się przeźroczysta folia, która jak sądzę uszczelnia otwory na switch'e. Pod tą folią jest druga folia, która pewnie uszczelnia resztę obudowy.
Otóż ta pierwsza folia wygląda nie najlepiej. Zastanawiam się co teraz zrobić.
Czy jakoś spróbować podkleić miejscami tą folię za pomocą SuperGlue?
Czy nie przejmować się bo "ten typ tak ma" i przykleić na nią gumę?
A może odkleić tą pierwszą folię i wywalić a gumę przykleić na drugą folię?
Albo wywalić obie folie?
Proszę o jakieś wskazówki szczególnie kolegów, którzy przebrnęli przez proces naprawiania gumy w eTrexie.
Zależy mi aby guma już nie odklejała się. Na wodoszczelności mi nie zależy (i tak jakoś nie miałem odwagi używać Visty w deszczu
)
Zdjąłem ją z obudowy, usunąłem resztki gluta i odsłoniła się przeźroczysta folia, która jak sądzę uszczelnia otwory na switch'e. Pod tą folią jest druga folia, która pewnie uszczelnia resztę obudowy.
Otóż ta pierwsza folia wygląda nie najlepiej. Zastanawiam się co teraz zrobić.
Czy jakoś spróbować podkleić miejscami tą folię za pomocą SuperGlue?
Czy nie przejmować się bo "ten typ tak ma" i przykleić na nią gumę?
A może odkleić tą pierwszą folię i wywalić a gumę przykleić na drugą folię?
Albo wywalić obie folie?
Proszę o jakieś wskazówki szczególnie kolegów, którzy przebrnęli przez proces naprawiania gumy w eTrexie.
Zależy mi aby guma już nie odklejała się. Na wodoszczelności mi nie zależy (i tak jakoś nie miałem odwagi używać Visty w deszczu
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Nikt się nie odzywa
więc odpowiem sobie sam - przynajmniej częściowo
Przekopałem jeszcze raz forum, przeczytałem wszystkie posty zawierające słowo kluczowe "guma".
Jeżeli dobrze zrozumiałem to wynika z nich, że ta pierwsza folia jest nośnikiem dla kleju (gluta). Druga folia zapewnia wodoszczelność.
I nadal mam dylemat.
Czy wywalić tą pierwszą folię czy zostawić?
Wydaje mi się że, jest ona przyklejona glutem a nie normalnym klejem. Obawiam się czy guma przyklejona silikonem do tej pierwszej folii znowu nie oderwie się wraz z nią.
Przekopałem jeszcze raz forum, przeczytałem wszystkie posty zawierające słowo kluczowe "guma".
Jeżeli dobrze zrozumiałem to wynika z nich, że ta pierwsza folia jest nośnikiem dla kleju (gluta). Druga folia zapewnia wodoszczelność.
I nadal mam dylemat.
Czy wywalić tą pierwszą folię czy zostawić?
Wydaje mi się że, jest ona przyklejona glutem a nie normalnym klejem. Obawiam się czy guma przyklejona silikonem do tej pierwszej folii znowu nie oderwie się wraz z nią.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
No cóż. Minęło sporo czasu od kiedy wymieniałem gumę. Kierowałem się wtedy obszernym przewodnikiem, który niestety zniknął już z sieci.
Jeśli dobrze pamiętam, zostawiłem w spokoju tą zewnętrzną folię. Ważne wydaje mi się coś innego - staranne dopasowanie przyklejanej gumy do odbiornika. Najpierw gumę "skróciłem" poprzez trzymanie w zamrażarce, a potem - już po naklejeniu - odbiornik był mocno obciśnięty bandażem elastycznym (chyba 2 dni).
W efekcie guma idealnie się spasowała, nie było najmniejszej szczeliny między nią a obudową.
(Tym samym prawdopodobnie docisnęła tę Twoją folię z bąbelkami).
Cały zabieg dał b.dobry efekt. Używałem odbiornika jeszcze 1,5 roku w każdych warunkach pogodowych, na mrozie i w ulewnym deszczu.
A potem sprzedałem, i myślę, że nowy użytkownik też jest zadowolony.
Jeśli dobrze pamiętam, zostawiłem w spokoju tą zewnętrzną folię. Ważne wydaje mi się coś innego - staranne dopasowanie przyklejanej gumy do odbiornika. Najpierw gumę "skróciłem" poprzez trzymanie w zamrażarce, a potem - już po naklejeniu - odbiornik był mocno obciśnięty bandażem elastycznym (chyba 2 dni).
W efekcie guma idealnie się spasowała, nie było najmniejszej szczeliny między nią a obudową.
(Tym samym prawdopodobnie docisnęła tę Twoją folię z bąbelkami).
Cały zabieg dał b.dobry efekt. Używałem odbiornika jeszcze 1,5 roku w każdych warunkach pogodowych, na mrozie i w ulewnym deszczu.
A potem sprzedałem, i myślę, że nowy użytkownik też jest zadowolony.
muchin
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
Być może obydwaj myślimy o tym samym przewodniku, który został na szczęście przywrócony w sieci.
Dla wszystkich dotkniętych gumą eTrex'ową:
Jak naprawić odklejającą się gumę w odbiorniku Garmin eTrex Vista HCx
Dla wszystkich dotkniętych gumą eTrex'ową:
Jak naprawić odklejającą się gumę w odbiorniku Garmin eTrex Vista HCx
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Otóż to 
Zrobienie wszystkiego tak jak w przewodniku gwarantuje sukces.
Zrobienie wszystkiego tak jak w przewodniku gwarantuje sukces.
muchin
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
Ok.
Zostawiłem obie folie i przykleiłem gumę silikonem.
Dziwne uczucie - guma nie obluzowana, nie klei się
Zobaczymy na jak długo ten zabieg wystarczy.
Zostawiłem obie folie i przykleiłem gumę silikonem.
Dziwne uczucie - guma nie obluzowana, nie klei się
Zobaczymy na jak długo ten zabieg wystarczy.
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Moje gratulacje Staszkupelsta pisze:Ok. Zobaczymy na jak długo ten zabieg wystarczy.
Pozdrawiam Bogna.
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
UMP, Navigator
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Staszek też - silikon zrobił swojeBogna pisze: osobiście problem gumy mam już z głowy
@Bogna. Swoją drogą a propos nowych eTrexów ..... Założyłem już smycz (sznurek) do 30-tki, podmieniłem przywiązany do paska ramiennego plecaka dość duży "futerał wsuwkę" zoptymalizowany dla Rino, na nieco starszy i mniejszy model. Wniosek - podjąłem decyzję: "Moim wiodącym odbiornikiem podczas wypadów w góry będzie eTrex_30", a to oznacza, że "Dama z Vistą" może teraz jeździć ze mną w góry bez żadnych GPSowych kompleksów - będzie "na topie"
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
A mówiłam Ci już Lechu, że też Cię... Majka lepiej nie czytajGPS Maniak pisze:"Moim wiodącym odbiornikiem podczas wypadów w góry będzie eTrex_30", a to oznacza, że "Dama z Vistą" może teraz jeździć ze mną w góry bez żadnych GPSowych kompleksów - będzie "na topie"
Chciałam Ci przypomnieć, że... też preferuję Twoje własne kompilacje...GPS Maniak pisze:Jedyna różnica między nami będzie polegała na tzw. "wiodącej mapie". Domyślam się, że u Ciebie to UMP, podczas gdy ja preferuję swoje własne kompilacje
Pozdrawiam Bogna.
UMP, Navigator
Wybaczcie małą archeologię, ale muszę się dołączyć do podziękowań za poradnik. Biorąc pod uwagę moje dwie lewe ręce, to efekt jest zadowalający http://imgur.com/a/FTrbe 
eTrex Legend HCX
Samsung B7300 + Garmin Mobile XT
Samsung B7300 + Garmin Mobile XT
witam,
też mam problem z vistą cx i odklejającą się gumą. Już dłuższy czas temu puścił oryginalny klej i przykleiłem gumę silikonem. Działało to świetnie ale do czasu, ale teraz gumy zabrudzonej silikonem nie za bardzo da się przykleić. Po przejrzeniu postów na garniaku uderzyłem oczywiście do serwisu Garmina ale poradzono mi żebym kupił nowy odbiornik
W związku z tym pytanie i gorąca prośba do Was maniacy, i maniaczki - jeśli macie zbędny zestaw naprawczy z gumą - chetnie kupię - jesli macie używaną gumę (he he) ale w dobrym stanie i nie ubrudzoną silikonem - też!
ps. dzieki beetle-m za skierowanie mnie do właściwego wątku.
też mam problem z vistą cx i odklejającą się gumą. Już dłuższy czas temu puścił oryginalny klej i przykleiłem gumę silikonem. Działało to świetnie ale do czasu, ale teraz gumy zabrudzonej silikonem nie za bardzo da się przykleić. Po przejrzeniu postów na garniaku uderzyłem oczywiście do serwisu Garmina ale poradzono mi żebym kupił nowy odbiornik
ps. dzieki beetle-m za skierowanie mnie do właściwego wątku.
Pozdrawiam,
Leszek
Leszek
Ooooodzihan pisze: uderzyłem oczywiście do serwisu Garmina ale poradzono mi żebym kupił nowy odbiornik.
Zgłaszałeś problem do serwisu mailowo?
Cx młodziutki już nie jest, ale jak pierwszy raz miałem wymianę odbiornika (trochę ponad rok temu), na stole serwisanta leżały takie zabytki, że nie mieści się w głowie