1. Jaka jest roznica miedzy cisnieniem barometrycznym a cisnieniem otoczenia?
2. Jak zresetowac w Colorado dane zarejestrowane przez barometr? Domyslam sie ze sa one rejestrowane w danych sladu ale nawet jak skasuje zapis sladu dane barometru dalej zostaja. Nic tez nie pomaga jak skasuje dane profilu wysokosci
3. Teraz cos co meczy mnie najbardziej. Chodzi o rejestrowanie odczytow barometru w postaci wykresu. Jak odbiornik jest wlaczony to wszystko jest jak byc powinno tzn. w kazdej chwili moge przegladnac sobie wykres z zapisem cisnienia. Problem pojawia sie po wylaczeniu odbiornika. Oczywiscie mam wlaczona opcje ciaglego zapisu cisnienia. Nie pamietam jak dokladnie sie to nazywa a nie mam odbiornika pod reka. W kazdym razie jest cos takiego w ustawioniach barometru. Wylaczam odbiornik i klade na noc przy oknie. Rano po wlaczeniu zastaje jakies absurdalne wartosci cisnienia a sam wykres ma postac pionowej lini. Proby wyskalowania wykresu nic nie daja a rolerem moge sobie krecic do woli... baterie oczywiscie byly swiezo naladowane i w trakcie nie byly wyjmowane z odbiornika.
4. Probowalem tez ostatnio skalibrowac wysokosciomierz. Pojechalem specjalnie pod IMGW we Wroclawiu zeby zdobyc dokladna wartosc cisnienia. Dokladnej wysokosci npm nie znalem to wybralem zeby skorzystal z danych GPS. No i lipa. Po kalibracji wskazywal wysokosc npm odbiegajaca od rzeczywiscosci o okolo 80 m (powinna byc kolo 120m a wskazywal kolo 40m).
Czy ktos domysla sie co moze byc przyczyna tego wszystkiego? Moze barometr jest kopniety, a moze ja cos zle robie?
Pozdrawiam