"Instrukcja Obsługi Colorado" oraz " Układy Odniesienia" - to pliki, które po umieszczeniu w katalogu Wherigo w pamięci głównej Colorado można przeglądać w odbiorniku w dowolnej chwili, w razie potrzeby, na szlaku.
Publikuję dzięki uprzejmości Teda (ted69), który udostępnił serwer. Oba pliki ściągamy z : http://stc.org.pl/wherigo/ . Wgrywamy je tak jak są, prosto do odbiornika. Gotowe do użytku. Oglądamy poprzez zakładkę "Wherigo" w Colorado.
===========
Kartridge "Układy odniesienia" na Colorado/Oregon w formacie Wherigo z układami odniesienia i formatami pozycji dla współpracy z polskimi mapami.
Ponieważ część z nas oprócz GPSa używa także map, a ustawienia dla niektórych formatów pozycji w Col/Ore są niekiedy dość skomplikowane - opracowałem taką ściągę do wgrania do odbiornika. Zainspirowany jestem oczywiście świetnym opracowaniem Magnooma, dotyczy ono jednak odbiorników serii ETrex, GPSMap60 itp. Ponieważ jedyną metodą, by podpiąć to do odbiornika jest platforma Wherigo, zrobiłem to w tym formacie. Aktualna wersja działa bez zawieszeń i innych niespodzianek, stąd proponuję wgranie jej do odbiornika do katalogu Wherigo.
Jest to plik UKLADY ODNIESIENIA xxx.gwc o wielkosci około 300kB. W ten sposób można zawsze w terenie sprawdzić ustawienia odbiornika, nie nosząc ze sobą dodatkowych ściągawek. "xxx" - to numer kolejnej aktualizacji.
Dla ilustracji kilka zrzutów ekranowych:
Ponieważ wydaje mi się (być może niesłusznie), że stabilna wersja powinna mieć lokalizację, więc osadziłem cartridge na skrzyżowaniu Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich w Warszawie. Stąd w ekranie powitalnym będzie się wyświetlała nasza odleglość do tego punktu. Niemniej jest to pomyślane tak, by działało wszędzie, a na pewno na obszarze Polski. Oczywiście, jeśli kto by mógł sprawdzić gdzieś w dalszych okolicach, będę zobowiązany. Proszę też o uwagi i poprawki.
Polecam - Krzysztof