Bieszczady ....

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Mapa Bieszczadów..

Post autor: GPS Maniak »

szy pisze:Mi to wygląda na Zoomify Express,
Express był tydzień temu. Prostota tego freewarowego narzędzia spowodowała, że wydałem całe 113 zł i kupiłem Design.

Design, zawiera kilka typów przeglądarek oraz pozwala na wprowadzenie większej ilości parametrów. Np. pozwala na .... wyłączenie reklamy/logo producenta czy start obrazka od określonego zoomu i określonego miejsca.

Różne przykłady możliwości przeglądarek w wersji Design są podane na stronie: http://www.zoomify.eu/index.php/produkty/zoomify-design
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Bieszczady ....

dla tych, którzy lubią per pedes po górach, lasach i łąkach - propozycje typowo turystycznych tras w Bieszczadach:
* szczytowe /połoniny/
* kombinowane w stylu: nieco stokówek, nieco lasu, mniej widoków czyli mniej ludzi :!:
* po bieszczadzkich łąkach
* kilka atrakcji regionu
Trochę słów, ilustracje i pliki gpx (jako ślad) do pobrania: http://gps.bieszczady.pl/trasy.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Re: Bieszczady ....

Post autor: szy »

Ekstra. Może możesz jeszcze dodać, które trasy (nie) nadają się
na rower: raz z powodu nawierzchni drogi, dwa - przewyższeń,
i trzy - parku narodowego? :]

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Po tym jak spotkałem w środku lasu, na perci pełnej błocka, gdzie trudno było pchać się nawet na piechotę (tu: N49 15.296 E22 21.534 ) ludzi prowadzących rowery, to wiem że wszystko jest możliwe :wink: :D

Sprawę przemyślę i zapewne dam stosowne ikonki.
Na pewno 3-4 trasy śmiało można pokonać rowerem, nawet gdyby czasami trzeba było z niego zsiąść.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Spróbowałem powtórnie kalibrować WIG-ówki Bieszczadów.
Największe trudność napotkałem przy łączeniu arkusza Lesko/Łupków.
W tej chwili ten kłopotliwy obszar wygląda tak jak na załączonych zrzutach wyświetlony na podkładzie Góry PL.
Załączniki
L1.JPG
L2.JPG
L3.JPG
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Garniak

Ta sama mapa w wersji 3-D
Załączniki
L4.JPG
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Zdecydowanie lepsza kolorystyka. Jeżeli chodzi o kalibrację na styku tych dwóch nieszczęsnych arkuszy, cały czas mam gdzieś w podświadomości, że coś jest skoapne na etapie skanowania.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

To nie na etapie skanowania.
Mogę to skorygować, próbowałem to korygować, ale powstawały większe szkody w innych miejscach.
Te arkusze brzydko mówiąc są „skopane” ktoś zapisał arkusz do GeoTiFF-a z błędną kalibracją,
co pokrzywiło wręcz nieodwracalnie mapę.

Zapis arkusza do pliku GeoTiff ingeruje w grafikę nie jest tak,
jak w Ozim, że zrobi się błędną kalibrację i można to zmienić robiąc nową.
Tu skutki są nieraz nieodwracalne a przynajmniej badzo pracochłonne.
Próbowałem wyprostować arkusz ale jak ustawię drogi to nie pasują szczyty i zawsze coś nie pasuje.
Dlatego nie lubię map w „Geofitach”

andrzej

Przed kalibracją wiem, jaki efekt mogę osiągnąć, dokładnie przeglądam arkusz,
jeżeli nazwy geograficzne nie są na mapie jednakowe lub nie są rozmieszczone w linii prostej tak jak inne,
nie mówiąc już o jakiś wirach. (od słowa wir wodny) to wiem,
że ogólną kalibrację można uzyskać, jako taką, ale będą miejsca, które nie będą pasowały.
To najprawdopodobniej arkusz był kiedyś zapisany w Geotiffie z błędną kalibracją.
Załączniki
L9.JPG
Tak jest
Tak jest
Tak mogę skorygować
Tak mogę skorygować
Ostatnio zmieniony 13 sie 2010, 00:58 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
asandrzej
Garniak

R1. Przykład arkusz wyświetlony w pogranie graficznym nie wykazuje żadnych zniekształceń.
R2. Przykład arkusza zapisanego do pliku Geotiff z błędną kalibracją.

Gdzie „wyjdzie” efekt błędnej kalibracji trudno przewidzieć,
czasami błąd rozkłada się na cały arkusz nie wzbudzając podejrzeń, zależy to od wielkości błedu.
Załączniki
R100.jpg
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:To nie na etapie skanowania.
.......
ktoś zapisał arkusz do GeoTiFF-a z błędną kalibracją,
OK. Pełna zgoda. Przyczyna może być różna, efekt podobny - obrazek nie trzymający geometrii - to właśnie miałem na myśli.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Witam.
Podczas łączenia arkuszy chyba popełniłem błąd zakładając, że przyczyną całego zmieszania jest arkusz P52_S34_LUPKOW_300dpi
i przeprowadzałem korektę na tym arkuszu.
Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że przyczyna leży po stronie arkusza P51_S34_LESKO_300dpi.
Spróbuje powtórnie może efekt będzie zadowalający.

andrzej

Edit Ostatnia korekta.
Załączniki
L korekta.JPG
Trasa 07
Trasa 07
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wiem, że Bieszczady to nudny temat :wink: ale cóż poradzić. Na miłość nie ma lekarstwa. Cytat z mojej www: 2011-08-20 - Download - GPS_50 Walker - Inspiracją dla aktualnej wersji mapy Bieszczadów były zarówno moje lipcowe wędrówki po górach jak też nowe wydanie mapy Compassu.
Pozdrawiam Lechu

jaruss
Nowy

Post autor: jaruss »

Witam,kupilem wlasnie colorado 400t,i chcialbym wgrac mapy polskie(mieszkam w kanadzie)
narazie mam w gps takie mapy: open streetmap canada03,topo us2008.
chcialbym wgrac mape bieszczad ale niewiem czy wgrac ja do gps czy lepiej na disc,
nieznam sie na tym wszystkim,jest moze jakis temat na tym forum ktory pomoglby mi sie nauczyc jak uzywac tego gps?
przepraszam jak napisalem w zlym temacie,
jarek.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

jaruss pisze:nieznam sie na tym wszystkim,jest moze jakis temat na tym forum ktory pomoglby mi sie nauczyc jak uzywac tego gps?
Tematów na Garniaku jest sporo. Póki co poczytaj:
http://www.gpsmaniak.com/2010/programy-mapsource.htm
oraz http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Po lekturze doprecyzuj pytania. Dla porządku na Garniaku pytaj w odpowiednim dziale.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Pilzner
Bywalec

Post autor: Pilzner »

Dołączę się do bieszczadzkiego wątku...

GPS_Bieszczady (mapa poprzedzająca Walkera) na 60CSx wyświetla się tak, że szlaki widać głównie jak drogi i jedynie cokolwiek lepiej jest ze szlakami koloru czerwonego.

Mapa przetestowana w ubiegłym tygodniu na Otrycie, Połoninach Caryńskiej i Wetlińskiej, na WIelkiej i Małej Rawce, Szerokim Wierchu, Tarnicy, Haliczu... Tam gdzie prowadził czerwony szlak, była ciągła cienka linia. Tam gdzie pozostałe, gruba kreska jak w przypadku dróg gruntowych (np. tak jak na Otrycie). Pozostałe informacje mapowe wyświetlane poprawnie.

Niestety Walker po wgraniu na moją kartę powoduje jakieś błędy i z jakimś zestawem odbiornik nie zapamiętywał ustawień wyświetlania map po wyłączeniu odbiornika. Po usunięciu jakichś starych map z paczki problem ten się wyeliminował, ale pojawił się nowy problem z wyszukiwaniem. Pomimo umieszczenia w paczce ostatniej GPMapy, przy wyszukiwaniu adresów i miast odbiornik korzysta z danych UMP-pcPL...

Stąd używanie w terenie mapy GPS_Bieszczady. Paczki przygotowywane i Mapsource'm i GMapTool'em...
GPSmap 60CSx / nüvi 3790LMT / nüvi 1300
ODPOWIEDZ