colorado 300 - nie moge odczytac śladów i punktów

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
wojteksz
Początkujący

colorado 300 - nie moge odczytac śladów i punktów

Post autor: wojteksz »

cześć
używam coloradi juz od wisony zeszłęgo roku. regularnie aktualizuję oprogramowanie (aktualnie 3.50). wszystko działa zasadniczo dobrze ALE nie moge odczytać śladów ani punktów zapisanych w urządzeniu. Widze te punkty wchodzac w odpowiednią pozycje menu ale nie mogę ich odczytać do MapSource'a
jakies pomysły? wszelka pomoc mile widziana
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Re: colorado 300 - nie moge odczytac śladów i punktów

Post autor: soko »

Pamięć główna/ Garmin/GPX/ - tu są pliki zapisanych śladów (zapisanych poprzez menu odbiornika), oraz np. waypointy wysłane z innego odbiornika itp.
Pamięć główna/ Garmin/GPX/ Current/ Current.gpx - tu się znajdują m.in. wszystkie waypointy, trasy, i nie zarchiwizowane jeszcze ślady ( tzn. nie zarchiwizowane w katalogu Archive).
Pamięc główna/ Garmin/GPX/ Archive/ - tu się znajdują kolejne zarchiwizowane przez odbiornik tracki - o ile tak ustawiłeś odbiornik, że zapisywał tracki.

A więc zgraj z Colorado na komputer katalog GPX tak jak stoi, a potem się nim baw pod MapSourcem.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
wojteksz
Początkujący

ok, odczytałem i wczytałem do MS - pokazuje sie tylko 1 punkt. A po właczeniu Colorado, przechodze do Dokąd? (wybór gdzie chce jechać) i po pozycja 'Wypointy' widze jakieś 30 punktów zdefinowanych dawno i bardzo dawno.
Skąd Colo to cobie czyta? MapSource tego nie widzi, nie mam jak tego wykasować....
pomocne pomysły mile widziane ;)
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

COLO sobie czyta z pliku Current.gpx. Są dwa takie pliki, jeden w katalogu GPX/Current/ , a drugi w GPX/ Archive/ - należy więc usunąć oba te pliki. Jeśli nie pomoże, to po usunięciu obu plików "Current.gpx" należy zrobić Hard Reset odbiornika.
Zobacz przy okazji, jaka jest data i godzina utworzenia pliku Current.gpx - powinna być zgodna z momentem podłączenia do PC. Jesli jest jakaś stara data , to prawdopodobnie odbiornik nie tworzył nowych plików current.gpx. Po powyżej opisanych procedurach powinno wszystko wrócić do normy.
Uprzedzam, że nie mam firmware 3.50 tylko 3.42. Może na 3.50 jest jakiś bug?
Nie wgrywam nic nowego, bo po co sobie psuć super stabilny i przewidywalny odbiornik.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam
Colorado ( 3.50) podczas połączenia do MapSource w trybie nawigacji odczytuje tylko ślad bieżący,
( po wyczyszczeniu bieżącego śladu i podłączeniu może wyświetlać się, jako jeden punkt)
podczas połączenia w trybie pamięci masowej odczytuje punkty, trasy, ślad bieżący, nie wyświetla śladów zarchiwizowanych.

Zawartość plików
Garmin >Current>Current.gpx to punkty, trasy, ślad bieżący niezarchiwizowany.
Garmin > Archive> ślady zarchiwizowane (nazwy plików według numeracji .gpx)

BaseCamp działa w podobny sposób.
wojteksz pisze:Skąd Colo to cobie czyta?
Sprawdź na karcie czy nie ma katalogu Gpx zawierającego trasy, ślady lub punkty, które zostały wysłane z PC-ta.

Pozdrawiam.

Edit:
Colorado wyczytuje punkty, trasy z pamięci i pliku Garmin >Current>Current.gpx
Ja edytuję plik Current.gpx. , dodaję, usuwam, zmieniam cały zestaw waypoint`ów, więc w odbiorniku mam to co aktualnie potrzebuję,
ale odradzam, jest to ryzykowna operacja, można łatwo utracić wszystkie dane.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
wojteksz
Początkujący

poskutkował dopiero pełen reset ;)
teraz widze, że tworzy sie plik current.gpx a przedtem tylko temp.gpx w katalogu nadrzednym. jeszce jedną różnicą jest, że przedtem mapsource nie mógł nic odczytac z garmina, tzn pokaywał, że cos jest, próbował czytac ale pokazywał sie komunikat, że nic nie ma. teraz po resecie czyta i zapisuje OK. widocznie colo musił byc w dziwnym ale stabilnym stanie gdzie pisął i zapamietywał sporo danych ale w nietypowy sposób?
popatrze jak to sie bedzie zachowywało po zebraniu pewnej próbki danych z eksploatacji
dzieki za pomoc ;)
coma1985
Nowy

Post autor: coma1985 »

Witam, mam podobny problem. Po skopiowaniu śladów z programu mapsource do odbiornika (colorado 300), w miejscu, w którym powinny wyświetlać się przesłane dane widnieje tylko zbiór waypointów. Pytanie brzmi: w jaki sposób wyświetlić na mapie ślady, które zostały skopiowane. Zaznaczam, że jestem początkującym użytkownikiem więc proszę o łopatologiczne wytłumaczenie kwestii, tak żebym rozumiał o co chodzi:). Z góry dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

MapSource chyba nie wyciąga takich danych z Colorado. Musiałbyś użyć BaseCampa.
Zobacz też ten tekst: http://gpsmaniak.com/2010/programy-mapsource.htm#dane
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

Witam

Ślad chcesz wyświetlić w odbiorniku, Gps Mapniak podał rozwiązanie odwrotne.

Dokąd> Ślad> wyszukaj nazwy śladu > idż

Pozdrawam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Gps Mapniak podał rozwiązanie odwrotne.
Czytałem bez okularów :wink: :oops: Przepraszam zainteresowanych .....

Nawigacja to jedno. Andrzej, a jak wygląda w Colo załączanie widoku śladów na tle mapy bez opcji: "idź"?
Jest jakiś menadżer śladów etc, gdzie można wybrać coś takiego: pokaż na mapie/ nie pokazuj na mapie?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

W MapSource mamy przykładowo 3 ślady. Wysyłamy je do Colorado:
C300_slady01.PNG
W Colorado w katalogu Garmin\GPX utworzy się plik Temp.GPX:
C300_slady02.PNG
C300_slady02.PNG (22.27 KiB) Przejrzano 7946 razy
Żeby z poziomu C300 je zobaczyć robisz tak jak pisał Andrzej:
C300_slady03.PNG
Jeżeli naciśniesz Opcje (4 zrzut) to możesz wyświetlić Profil wysokości lub zaznaczyć opcję Pokaż na mapie. Pokaż na mapie spowoduje, że zaznaczony ślad będzie wyświetlany (w kolorze cyan) później na ekranie mapy.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
asandrzej
Garniak

@ Lechu ( GPS Maniak)
Sory. Napisałem odpowiedź, nie wysłałem, ale nie była z obrazkami.
Miecho zrobił to lepiej.

Dodam, jeżeli jeden ślad jest aktywny to, nie wyświetla się opcja „Pokaż na mapie” jedynie „Profil wysokości”,nie trzeba wracać,
po przyciśnięciu idź ślad będzie widoczny na mapie.

andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W 62 jest to trochę inacej rozwiązane - a raczej nie tyle inaczej ile opcji jest więcej. Oczywiście znacznie mniej niż w TwoNav, ale kolorową trackmapę można jednak zrobić:
1.jpg
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

W Colo obsługa śladów był nieraz krytykowana, dlatego zaczęto stosować mapy przeźroczyste śladów,
jest to po części dobre rozwiązanie, z długiej strony to, Colo ma łatwość tworzenia tras,
więc częściej korzysta się wyznaczonych tras bezpośrednio w odbiorniku niż ze śladów.

andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Trasy tworzy się we wszystkich nowych odbiornikach podobnie, jeżeli nie identycznie. Różnica może być w szybkości pracy. Z rollerem wiele rzeczy robi się zgrabniej, pomimo iż on sam zbyt zgrabnie w odbiorniku nie wygląda :wink: Problemem za to są korekty tras. W starych odbiornikach to była poezja - tak jak w MapSource. "Chwytało" się odcinek i naciągało. Wzrokowo - na ekranie mapy. Bez tych czarów marów ze wskazywaniem punktu (z listy!) za którym chcemy modyfikować odcinek. To szczerze mówiąc zniechęca mnie do projektowanie tras dłuższych niż dwa punkty: Start i End :wink:
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ