Dwie wersje MapSource jednocześnie

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: PouchX, wojtek, Zachu, Spider

Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez kszmelter » Pt, 19 cze 2009 12:53

Czy możliwe jest zainstalowanie dwóch wersji MapSoursca na jednym laptopie.
Ostatnio edytowano Pt, 19 cze 2009 12:57 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmieniono tytuł wątku
kszmelter
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 19 cze 2009 8:53

Re: MapSource

Postprzez beetle-m » Pt, 19 cze 2009 12:56

Tak, możliwe jest korzystanie z dwóch wersji na jednym laptopie.
:arrow: Wybrane zagadnienia czyli popularne tematy Garniaka

Przykład: :arrow: w oparciu o wersję Garniak Edition
Kruczek tkwi w zachowaniu "starych plików" MapSource.exe i MapSourcePLK.dll przed instalacją nowszej wersji MapSource.

Czytaj też tu: :arrow: viewtopic.php?p=68393#p68393
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez Spider » Pt, 19 cze 2009 13:45

Najlepsze rozwiązanie jest to o którym pisze popej:
viewtopic.php?p=68399#p68399

Tym sposobem uruchomione na raz cztery różne MapSource:

Obrazek
Garmin: Colorado 300 | Nüvi 1200T
Android: HTC One Mini 2

Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Spider
Radny
 
Posty: 1135
Dołączył(a): N, 02 gru 2007 20:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez beetle-m » Pt, 19 cze 2009 14:01

popej w innym wątku napisał(a):Wystarczy zainstalować 6.13, skopiować cały katalog w inne miejsce i podłączyć exe do menu lub ikony na pulpicie. Aktualizacje nadpiszą oryginalny katalog a kopia pozostanie i będzie nadal działać (przynajmniej tak się dzieje na mojej Viscie :-) ).
Na XP też działa. Czyli najlepsze są rozwiązania najprostsze 8) - dzięki Spider i popej.

Beetl(e)dit: Link do wątku dodany do "Wybranych zagadnień czyli popularnych tematów Garniak'a".
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez KREZUS » N, 27 wrz 2009 21:58

Witam
to moj pierwszy post na forum. Przewertowalem je dokładnie i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Jestem żeglarzem i interesuje mnie głownie nawigacja morska na mapsource ver.6.5
Czy istnieje możliwość zainstalowania na jednym komputerze mapsource ver 6.5 (umożliwia nawigacje na ekranie laptopa) i jednocześnie pożniejszej wersji np 6.12 z ZACHOWANIEM możliwośći prowadzenia nawigacji!!!! Co prawda udało mi się, zgodnie z Waszymi radami, zainstalowac te dwie wersje jednocześnie ale ver.6.5 natychmiast po instalacji późniejszej versji tracila możliwość prowadzenia nawigacji. Prosze o pomoc bo borykam się z tym problemem już chyba dla lata i cały czas muszę używać map z versji 6,5.
A może jest możliwość aktualizacji map versji 6,5 mapami versji np 6.12? Z tego co zauważylem wcześniejsze wersje nie czytaja map versji późniejszych.
KREZUS
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 27 wrz 2009 21:34

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez asandrzej » N, 27 wrz 2009 22:07

Witam
Problem nie jest po stronie MapSource a zainstalowanych mapach. Wersja 6.5 nie obsługuje map NT.
Pozdrawiam.
Wersje 6.15.x nie instaluj pobierz MS_6.15.6_Garniak_Edition_PouchX.
Połowiczne rozwiązanie to za pomocą MapSetToolKit usuwać wpisy rejestru mapy NT przed uruchomieniem wersji 6.5 i powtórne wstawienie tym samym programem, jeżeli chce się korzystać z map NT.
Nawigacja jest możliwa tylko w wersji 6.5 i starszych.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6099
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez KREZUS » Pn, 28 wrz 2009 7:10

Dziękuje tak rozumowałem ale potrzebna mi byla taka rada jak to zrobic , zabieram się do roboty jak bedą problemy to napisze pozdrawiam.
KREZUS
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 27 wrz 2009 21:34

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez KREZUS » Pn, 28 wrz 2009 9:12

Witam
proszę o dalszą pomoc, zainstalowalem atalantic bluechart ver 9, 5 i atlantic bluechart ver 7 z mapsource 6,5. Uzylem versji garniak jak podales. Próbowałem maptoolkitem zmienic rejestr ale sie nie udało.
Skopiowałem cały katalog z mapami z versji atlantic bluachart 9,5. Odinstalowałem wszystkie dokumenty i programy. Teraz zainstalowałem ponownie atlantic bluechart ver 7,0 , mapsorce ver 6,5.
Moje pytanie czy teraz mogę odczytać te mapy z versji atlantic bluechart 9,5??? Co trzeba zmienic w rejestrze ? Czy mozna do tego celu uzyć tylko regedit?
Proszę o instrukcję jak posłużyc się w tym wypadku maptoolkitem ver 1,62.
Prosze o pomoc i mam nadzieje ,że moje pytania nie są głupawe bo wertuje Wasze forum i nie znalazlem podobnego tematu.
KREZUS
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 27 wrz 2009 21:34

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez asandrzej » Pn, 28 wrz 2009 9:52

Witam.
Zainstaluj mapy wszystkie, z których korzystasz.
MapSetToolKit lub regedit > usuń wpisy rejestru wszystkich map pozostawiając BlueChart.
Jak usunąć: viewtopic.php?f=9&t=6467&p=75043&hilit=MapSetToolKit%3Einstall#p75043
Fizycznie pliki map pozostaną na dysku w katalogu Garmin.
Zainstaluj wersje 6.5
Pobierz MS_6.15.6_Garniak_Edition_PouchX.
BlueChart uruchomisz w obu wersjach. (6.15.6 bez możliwości nawigacji.)
MapSetToolKi > wstaw pozostałe mapy. Będą uruchamiały się tylko w 6.15.6.
Jak wstawić : viewtopic.php?f=2&t=4850&p=56247&hilit=Wysokie+Taury#p56247
Jeżeli uruchomisz 6.5 będzie wykazywał błąd, ale w 6.15.6 będzie możliwe wyświetlanie wszystkich map.
Nawet po komunikacie o błędzie w 6.5 jeżeli usuniesz wpisy wszystkich map NT BlueChart w 6.5 będzie się uruchamiał z możliwością nawigacji.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6099
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez KREZUS » Wt, 29 wrz 2009 6:17

Czesc
wszystko idzie ladnie i gladko do ostatniego pkt. tj. do ponownej instalacji map maptoolkitem.
W temacie jak ''wrzucuć mapy do mapsource'' gps maniak napisal ,że mam toolkitem i gps mapperem nie mozna wrzucić map komercyjnych i kodowanych.
Mnie udaje się wrzucic po 1 mapie z zestawu atlantic bluechart 7,0 i atlantic bluechart 9,5 i to wszystko.
Co prawda mapsorcy widza te pojedyncze mapy w postaci boi:)))) ale przy kazdej następnej istalacji kolejnej mapy wyskakuje błąd o treśći : ''family id exist''
kazda mapa ma ten sam kod id 1i family id 255 i nie da sie tego zmienic nawet edytujac to. Po drugie czy maptoolkitem mozna istalowac cale katalogi czy tylko pojedyncze mapy , bo komenda overview map żąda pojedynczego pliku *img.
Czy może problem tkwi w tym ,że mam gołego maptoolkita 1,62 beta i nie mam gpsmappera.
Czy problem tkwi w tym ,że mapy z ktorych korzystam sa kodowane garminowskie i nijak nie da się tego zabezpieczenia obejść.
Bardzo prosze o pomoc jeszcze w tej kwestii bo to rozwieje moje wszelkie nadzieje i wątpliwośći.
KREZUS
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 27 wrz 2009 21:34

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez soko » Wt, 29 wrz 2009 7:26

KREZUS : "nie mam cgpsmappera".
No to go ściągnij z sieci, posadów na komputerze i daj w MapsetToolKit'cie ścieżkę dostępu do cgpsmappera. Niektóre funkcje Mapsettoolkita potrzebują bowiem cgpsmappera do wykonania poszczególnych kroków instalacji.
Mapy komercyjne i kodowane można wrzucić do MapSource, ale program po uruchomieniu wykryje te mapy i zapyta czy odblokować, czy nie. Nastpnie otworzą się okienka z polami , gdzie wpisujesz kody odblokowujące. I po problemie.
Są tu wątki na ten temat.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1761
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez asandrzej » Wt, 29 wrz 2009 7:47

Witam.
MapSetToolKit- em wstawiasz całe zestawy map a nie pojedyncze pliki.img
>Insatall >pola TDB file i Overview wypełniasz wyszukując w katalogu Garmin > katalog zestawu map odpowiednie dane >przyciśnij kwadraciki z (...)
Okno ‘Instalł a existing mapset’ powinno po wypełnieniu pól wyglądać tak jak w podanym linku.
viewtopic.php?f=2&t=4850&p=56247&hilit=Wysokie+Taury#p56247
Niektóre zestawy, jeżeli nie będą miały wypełnionego pola Mapset name i Famiki ID automatycznie pojawi się dodatkowa funkcja Convert to Family, którą należy zaptaszkować i ręcznie wpisać nazwę i Family ID. Family ID wpisujesz dowolna wartość, ale zawsze różną od innych.
Gpsmappera zainstaluj tak jak napisał mój poprzedniki.
Pozdrawiam.
Mapy komercyjne, jeżeli zostały zainstalowanie i odblokowane można usuwać wpisy rejestru i powtórnie wstawiać bez konieczności każdorazowego podawania kodu.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6099
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Dwie wersje MapSource jednocześnie

Postprzez KREZUS » Wt, 29 wrz 2009 12:02

Panowie nie wiem jak Wam dziękować , głownie Andrzejowi .....na razie na sucho działa 2 wersje i wszystkie mapy widać i możliwośc nawigacji zachowana, teraz próba z gps.........
jestem wdzięczny w imieniu wszystkich żeglarzy m którzy beda na tym patencie plywac:))))
KREZUS
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 27 wrz 2009 21:34


Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości