GPSMap 62 - pierwsze oficjalne dane

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: GPSMap 62 - plotki i fakty

Post autor: GPS Maniak »

Sęk w tym, że kwieto skrytykował właśnie tę mapę za zbyt słabe ..... cieniowanie i namawia mnie bym zrobił - pod względem cieniowania - coś na kształt Europe Recreational. Znam też głosy przeciwne, aby złagodzić cieniowanie.

Tak czy siak - mapka na zaprezentowanych screenach jest naprawdę ładna :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
jeremihorn
Bywalec

Post autor: jeremihorn »

dobra, zostawmy na razie mapy...
Lechu, najważniejsze są teraz Twoje pierwsze uwagi i opinie o 62!!!

* * * * *

dodam: ST :!:
Ostatnio zmieniony 07 sie 2010, 15:23 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono treść dwóch kolejnych postów usera. Stosuj proszę klawisz EDYTUJ !
Jeremi
Wcześniej: summit, vista hcx, oregon 450 (ump), etrex 20 (ump)
Teraz: nuvi 3760 (ump), oregon 650 (ump), 64st (ump, pl topo 2018)
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

jeremihorn pisze:Lechu, najważniejsze są teraz Twoje pierwsze uwagi i opinie o 62!!!
Pierwsze uwagi już są. Nawet w tym wątku :)
Za jakiś czas mam nadzieję na update http://www.gpsmaniak.com/new/gps.htm
mychą w lewo na 'Liderzy outdooru' :)
No i fotka na stronie startowej Lecha zapewne też się zmieni :)
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

GPS Maniak pisze:Sęk w tym, że kwieto skrytykował właśnie tę mapę za zbyt słabe ..... cieniowanie i namawia mnie bym zrobił - pod względem cieniowania - coś na kształt Europe Recreational. Znam też głosy przeciwne, aby złagodzić cieniowanie.

Tak czy siak - mapka na zaprezentowanych screenach jest naprawdę ładna :wink:
Nie widzę osobiście różnicy pomiędzy cieniowaniem Eu Recreational a Twoim. Jeśli chodzi o złagodzenie cieniowania, to na pewno przyda się, gdy w skład mapy Góry 2010 wejdą Himalaje. :D
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
jeremihorn
Bywalec

zainstalowałem tę mapę GPSManiaka :wink: . Lechu - dla mnie Bomba (przez duże B)! + grafika.kol
No to będę miał z czym "chodzić" po okolicach Krynicy G.!!!
Wspaniała mapa!
Jeremi
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

soko pisze:Nie widzę osobiście różnicy pomiędzy cieniowaniem Eu Recreational a Twoim.
Po lewej EU Recreational, po prawej - mapa GPS Maniaka

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

jeremihorn pisze:Lechu, najważniejsze są teraz Twoje pierwsze uwagi i opinie o 62!!!
Miłośnikom Oregona, mówimy stanowsze NIE :wink: :lol:

A tak poważniej. Co tu pisać? Test robi Azzie. Ja zrobiłem dość obszerny opis 78S użyczonego nam (Kubie i mnie) grzecznościowo przez Azymut, a ponieważ 62 to model - pod względem software'u i ekranu - bliźniaczy, szerszy opis 62-ki uważam za zbędny. Oczywiście 62 jest poręczniejszy niż 78, ale to było wiadomo od początku. W porównaniu do 78, w 62 mam też nowsze firmware (2.40) z dwoma istotnymi zmianami: usunięty bug z błędnym wyświetlaniem ikon oraz możliwość przenoszenia pozycji z profilu wysokości na mapę. Reszta mnie nie zaskoczyła. Wady i zalety odbiornika znałem, zanim wziąłem go pierwszy raz do ręki :D Zawsze byłem zwolennikiem serii 60, zatem oczywiście ogólne moje wrażenie jest jak najbardziej pozytywne. Zwłaszcza że jakimś zagorzałym miłośnikiem rastrów nie jestem (gdybym był, raczej nie używałbym Garmina), a teorie jakoby Colorado czy Oregon w jakiś istotny sposób zapewniały większą czytelnośc map wektorowych przy poglądowych zoomach, uważam za mocno naciągane lub wręcz nieprawdziwe. Generalnie - poza świetną guzikologią* znaną z tego co pamiętamy z 60csxa, której nie ma chyba żaden inny model Garmina - to właśnie jakość ekranu, widzialność i czytelność map wektorowych legła u podstaw tego, że dość szybko zdecydowałem się na ten model, podczas gdy decyzji o zakupie Colorado, czy Oregona, które przecież nie raz macałem i które wołały: "kup mnie" jednak nie potrafiłem podjąć.

@wodzirej. Ponieważ właśnie zamknąłem pewien etap "mapowania" jest duża szansa, że jesienią przeprowadzę kompleksowy lifting mojej www i nie chodzi tu tylko o same odbiorniki. Są już CustomMaps, jest obsługa plików IMG z dowolną nazwą - czas odświeżyć poradnik outdoorwca. Jest też ciągle pomysł na ogólnie dostępną nieco nowszą odmianę Topo_Pl_100.

---------------
*) A propos guzikologii. Uważam za poważne nieporozumienie teorie głoszące iż 62 to Dakota włożona do innego pudełka. Nic bardziej mylnego. Klawisz Menu wywołujący na każdym funkcjonalnym ekranie (np: mapa/altimetr/komputer podróży/kompas) menu kontekstowe umożliwiajce zmianę wielu parametrów danego ekranu np. pól danych czy kalibrację danego sensora, powoduje że pod względem komfortu i ergonomii obsługi to zupełnie inny odbiornik.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
albertos
Nowy

Post autor: albertos »

Lechu trzymamy kciuki za lifting strony....
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kwieto - masz zepsuty odbiornik, że nie cieniuje przy zoom = 2 km :wink: :D U mnie ta mapa wygląda tak:
Nowy-1.jpg
Nowy-1.jpg (49.59 KiB) Przejrzano 7049 razy
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
jeremihorn
Bywalec

GPS Maniak » So, 07 sie 2010 21:29
Co tu pisać? Test robi Azzie. Ja zrobiłem dość obszerny opis 78S użycz (...), szerszy opis 62-ki uważam za zbędny
racja- wyrazilem się mało precyzyjnie - chodziło mi bardziej o Twoje subiektywne wrażenia i odzczucia

a propos Twojej mapy: kurcze - krynica g. - są nawet ścieżki nia górze parkowej - extra!
(chociaż akurat tam można bez gps :wink: )
Jeremi
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GPS Maniak pisze:Uważam za poważne nieporozumienie teorie głoszące iż 62 to Dakota włożona do innego pudełka. Nic bardziej mylnego. Klawisz Menu wywołujący na każdym funkcjonalnym ekranie (np: mapa/altimetr/komputer podróży/kompas) menu kontekstowe umożliwiajce zmianę wielu parametrów danego ekranu np. pól danych czy kalibrację danego sensora, powoduje że pod względem komfortu i ergonomii obsługi to zupełnie inny odbiornik.
Teoria nie dotyczy cech funkcjonalnych urządzenia, ale kosztów produkcji ;)

Zabawne, że w Dakocie poniżej ekranu jest małe pole z napisem Garmin, które jest czułe na dotyk. Gdyby Garminowi zależało na ergonomii obsługi odbiornika, to mógłby z tego zrobić odpowiednik menu 62.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Teoria nie dotyczy cech funkcjonalnych urządzenia, ale kosztów produkcji ;)
Koszty produkcji każdego outdoorowego Garmina są zapewne zbliżone i na pewno nie przekraczają kilkunastu, góra dwudziestu kilku baksów :D A poruszyłem ten temat, bo już kilka osób - w tym także ja - użyło sformułowania "Dakoto-podobny" czy coś takiego, co spowodowało iż pojawiły się spekulacje, że 62S ma podobną ergonomię obsługi do Dakoty. To nie tak. Możliwości ma zbliżone, ale ergonomię zupełnie inną.

Tu jeszcze jedno wyjaśnienie. Moim zdaniem z tą ergonomią dotykowców Garmina jest tak samo jak z każdą inną cechą. Jeżeli ktoś nie bawi się nagminnie odbiornikiem, lecz raz go skonfiguruje, a potem po prostu włącza i używa, na dodatek głównie z widokiem ekranu mapy, nie odczuje żadnego dyskomfortu z tego było nie było "zakręconego menu" Oregona czy Dakoty.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

jeremihorn pisze: chodziło mi bardziej o Twoje subiektywne wrażenia i odzczucia
Subiektywne powiadasz? No cóż. Swego czasu byłem w miarę blisko zakupu Oregona, ale po 6-ciu tygodniach zabawy tym odbiornikiem ciągle miałem pewne wątpliwości, no i w końcu nie kupiłem. Decyzję o tym, że kupię 62 podjąłem po kilku godzinach zabawy z 78S. No comment :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GPS Maniak pisze:Moim zdaniem z tą ergonomią dotykowców Garmina jest tak samo jak z każdą inną cechą
Sprawdź jak w 62 wygląda ekran uśredniania waypointa. W Dakocie ten ekran jest przykładem ignorowania zasad ergonomii. Do wyświetlenia pozycji została użyta tak małą czcionką, że wyliczona wartość jest praktycznie nieczytelna.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Bo ja wiem? Odczytałem bez okularów :D
Co do ergonomii tego ekranu mam jednak nieco inne zdanie. Informacja o pozycji jest w tej opcji - dla użytkownika - zupełnie nie istotna, a to co jest istotne (np. ilość próbek) widać zupełnie wyraźnie. Zresztą info o współrzędnych geograficznych jest mało istotne nie tylko przy uśrednianiu pozycji. Kiedy zbieram waypointy z jakimiś tam ławeczkami czy kapliczkami w ogóle mnie nie interesują współrzędne geograficzne tego punktu. To informacja dla GPSu i później dla softu, na którym będę te waypointy oglądał/obrabiał. Mnie jako użytkownika interesuje prezentacja graficzna, lokalizacja tego punktu na mapie, a nie cyferki w WGSie. Te cyferki to tak jak indeks rekordu w bazie danych, dzięki któremu soft obsługujący bazę potrafi zrobić to czy tamto.

Inna rzecz, że sprawa widzialności pewnych informacji na konkretnym ekranie w ogóle leży nieco "z boku" tematu, który poruszyłem. Generalnie chodziło mi o to, by zwrócić uwagę na fakt, że niższa ergonomia obsługi Dakoty czy Oregona w stosunku np. do Colorado czy 62S może dla konkretnego użytkownika nie mieć żadnego znaczenia. Tradycyjnie, zależy to od sposobu i warunków korzystania z GPSu. Zresztą tak jest ze wszystkim. Są ludzie, którzy outdoorowca używają podczas wędrówek pieszych - zarówno w mieście jak też w lesie/górach, a także na rowerze i w samochodzie. Ocena wielu rozwiązań konkretnego modelu dokonana przez takich użytkowników będzie zupełnie inna niż np. moja, gdyż nie uprawiam turystyki rowerowej, po obcych miastach piechotą włóczę się sporadycznie i wówczas raczej korzystam z GPSu w komórce, a w samochodzie używam NUVIego. W efekcie mój stosunek do outdoorowca jest zawężony przez dość specyficzny, chociaż - w moim odczuciu - najwłaściwszy sposób jego wykorzystania :wink: :P
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ