O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Wgrałem 4.01 PL. Porównałem z 4.00.
Przejechałem, przeleciałem, przeszedłem 22 000km. Jeżeli chodzi o odległości kasowałem w tym czasie dane podróży (Trip) nie ruszałem (Odo.). Jeżeli nie zaznaczałem Trip do kasowania, na komputerku nie było różnic, tzn. nic nie było kasowane. Poniżej wyniki. Co robię nie tak?! Coś z moim kumaniem, czy z 60? Proszę kolegów o oświecenie.
Dzięki, ale tak jest tylko w wersji PL. W angielskiej w miejscu "Odległość dzienna" jest "Odometer". "Trip odometer" kasuje się tylko z danymi podróży. Jeżeli tearaz zaznaczę "Odległość dzienna" skasuję sumaryczną ilość kilometrów. Sprawdzałem.
Wszystko byłoby jak należy (w każdym razie w moim, czy tylko w moim?) gdyby "Trip" został przetłumaczony na "podróży", a "Odometer" na całkowitą.
Dodatkowo zwróć uwagę, że w wersji PL nie ma możliwości zaznaczenia skasowania sumarycznej ilości kilometrów. Tak de facto się dzieje, gdy zaznaczymy "odległość dzienna".
Nadal, z uporem maniaka (z małej litery oczywiście), twierdzę, że jest jakiś błąd w tłumaczeniu lub przypisaniu tłumaczeń.
Czekam aż mnie ktoś poprze lub, co bardziej prawdopodobne patrząc na historię tego wątku, oświeci co robię nie tak.
Rzeczywiście wygląda to tak, jakby były źle przetłumaczone te dwie odległości, ale ja mam ten sam firmware i odległości wyświetlane są poprawnie. Może coś jest nie teges z Twoim odbiornikiem. Zrób mu hard reset, tylko wcześniej zrób sobie kopie waypointów, śladów, tras. Albo wgraj FW 4.11, bo też taki jest.
Edit:
Żeby skasować sumaryczną odległość musisz zahaczyć do skasowania Dane podróży.
Widzę, że masz to zaznaczone, to może skasuj wszystkie dane z komputera podróży i sprawdź jak będzie zapisywał nowe.
Pozdrawiam Jano
Garmin:Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS Smartphone:Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
U mnie też jest zamienione, tzn:
-"Odległość całkowita" (Trip odometer) -kasuje się razem z innymi danymi podróży przez zaznaczenie "Dane podróży" (Reset trip data).
-"Odległość dzienna" (Odometer) -kasuje się osobno przez zaznaczenie "Odległość dzienna" (Reset odometer).
Przez weekend rzeźbiłem ten wątek: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=8887
Mam jednak obawy, że 4.20 nie "wejdzie" do starszych odbiorników.
Garmin zaprojektował nowe płyty główne do 60CSx i to dla tych płyt jest ten firmware.
Ale oczywiście to się sprawdzi.