Edit: Treść została przeze mnie uzupełniona, o kilka dodatkowych zdjęć i informacji, których w pierwotnym tekście wg mnie brakowało.
Właściwie Szy celnie wypunktował, ale jako były posiadacz treningowego Edge 705 i 62s, czuję się odpowiedzialny za wyskrobanie kilku zdań.
Choć sprawa wydaje się prosta: Gdy oczekujesz urządzenia do treningu, wybierasz Edge. Jeśli chcesz dobrego nawigatora w rowerze, 62s da ci wiele więcej.
Porównanie ekranów Edge 705 vs 62s w linku
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=109388#p109388
Rozmiar ekranu ma znaczenie i 2.6" przyda się turyście rowerowemu.
Rozdzielczość Edge 705 to 176x220 co daje 38720 pikseli. Dla 62s jest to 160x240 czyli 38400 pikseli. Nieco gorsza rozdzielczość 62s, w moim odczuciu, w pełni została nadrobiona tym, że mapa nie jest tak napaćkana i jest bardziej przejrzysta.
62s pomieści max 10 pól danych [Edge 705 miał 8 pół]. Oczywiście liczbę pól w 62s czy
wygląd komputera podróży, można ustawić wg własnych preferencji. Poniżej trzy przykłady wyglądu Komputera podróży.

Legenda pól w 62s:
Licznik podróży = Dystans
Rytm = Kadencja
Pole "Prędkość średnia ruchu" w 62s = pole "prędkość średnia" w Edge 705, natomiast 62s ma dodatkowe pole nazwane "prędkość średnia", gdzie jest obliczana nasza średnia, liczona razem z postojami.
[o Garmin Connect będzie niżej, ale teraz taki szczegół. Na wklejce z miniaturką mapki, GC zaniża prędkość średnią dla 62s, gdyż przedstawia na niej czas z postojami. Dopiero w szczegółach GC, widać prędkość średnią jazdy]
Wracam do 62ki. Oceniając ją
pod kątem treningowym to kilku rzeczy brakuje.
W 62s wyświetlane są tętno i rytm. W GPSie nie można wyświetlić średniego tętna czy średniego rytmu, ani kalorii. [dane te zapisują się w pliku gpx [prócz kalorii], więc wykres tętna czy wykres kadencji, wartości średniego i maksymalnego tętna czy średniej i max kadencji uzyskamy i w Garmin Connect lub Sporttracks 2.1
Kalorie nie są obliczane w GC. Sporttracks je oblicza (dosyć dokładnie), ale pochodzą one ze wzoru, a nie z naszej jazdy.]
W 62s, nie ma alertów. Czyli nie można ustawić GPSa, by alarmował po zejściu poniżej np tętna 160, lub kadencji poniżej 60 obrotów.
Brakuje nachylenia podjazdu wyrażonego w _ _ _% , czyli przed nami górka 12%. [o czym poniżej, w 62s mamy pole Doskonałość, które świadczy o tym samym, tylko w inny sposób]
Oprócz prędkości średniej i maksymalnej, wybrać można szereg innych pól. Nie wiem czy przydatne rowerzyście np "Prędkość VMG" czy "prędkość pionowa".
Nie można także tworzyć okrążeń, czyli dzielić śladu na fragmenty, tak by dla każdego fragmentu otrzymać średnią prędkość, dane tętna czy kadencji. (w 62s jest co prawda stoper z okrążeniami, ale nie ma z niego większego pożytku, z punktu widzenia rowerzysty)
Edge możemy także używać w domu, z opcją "wyłączonego sygnału GPS". Dzięki takiej funkcji możemy zapisać, przebieg naszego tętna w czasie, gdy jedziemy na trenażerze, wioślarze lub choćby podczas robienia pompek. Niestety w 62ce nie potrafiłem wymusić zapisania przebiegu tętna, w powyżej opisanej sytuacji.
Prawdopodobnie 62ka zapisuje tętno jedynie, gdy widzi satelity.
A teraz to co mnie urzeka w 62s. Jednym słowem
trasy.
62s oprócz wyznaczania trasy np do POI, miasta, miejsca geograficznego czy kursora na mapie: ma "planowanie tras", gdzie można wyznaczać trasę poprzez punkty pośrednie. Jest to dużo lepsze rozwiązanie, niż w Edge 705 i Edge 800. (W Edge mamy możliwość jedynie wybrać miejsce, czy adres i wyznaczyć tam trasę. W Edge 705 kalkulacja trwa dużo dłużej niż w 62s. Jeśli dana trasa mi nie pasuje, to w Edge mogę właściwie jedynie zmienić preferencje drogi i próbować wyznaczyć nową trasę)
Natomiast punkty pośrednie w 62s dają mi realny wpływ na modyfikację wyznaczonej trasy. To działa i jest stosunkowo proste.

Maksymalna liczba punktów pośrednich to 50 punktów. Zatem jeśli ktoś układa w Map Source trasę o dystansie np. 200km, istnieje możliwość, że liczba punktów pośrednich przekroczy owe 50. 62ka w takim przypadku skróci taką trasę, do miejsca 50tego punktu pośredniego. Nie jest to wg mnie problem, zawsze można sobie ułożyć np dwie trasy np z domu do setnego km i drugą stamtąd do dwusetnego km [można mieć wgranych 200 tras po 50 punktów pośrednich każda].
Czyli w 62s trasę można wyznaczyć na dwa sposoby. 1) Tak jak w Edge, klikamy na mapę lub wg adresu i wybieramy "Jedź" lub 2) w "Planuj trasę" można dokładnie, poprzez punkty pośrednie utworzyć trasę, a potem ewentualnie ją edytować.
62s w porównaniu do Edge 705 to szybkość, i jeszcze raz szybkość.
W GPSMAP 62s, dodatkowo w trybie demonstracyjnym, mogę przenieść się w inną lokalizację (w Edge 705, ani Edge 800 nie można.
P.S. A jednak w Edge 800 można - szczegóły w temacie Ukryte funkcje GPS). W 62ce można z tamtej innej lokalizacji wyznaczyć trasę do kolejnej lokalizacji C, i dodatkowo przeanalizować wykres wysokości (o czym poniżej)
W rezultacie dla Edge 705 i 800 najlepiej opracować trasę w MapSource na komputerze i przesłać ją do Edge. Wyznaczenie trasy jak poniżej na zdjęciu, poprzez Menu>Dokąd w Edge jest niemożliwe.

(Obliczanie trasy w Edge 705 czasem trwa, a jej wytyczenie będzie przeważnie gorsze, niż z pod MapSource. Dochodzi brak możliwości edycji trasy, w Edge 705 i 800).
62s daje ten komfort, że można obyć się bez komputera, np planując powrót. Wyznaczenie powyższej trasy, nie stanowi problemu. Nawet polecam wyznaczać trasy w samej 62ce, a nie w MapSource.
62s tworzy trasę pomiędzy punktami pośrednimi, najpierw jako bezdroża, czyli w liniach prostych pomiędzy kolejnymi punktami pośrednimi. Tak też, początkowo, wygląda trasa przesłana z MapSource.

Po kilku sekundach trasa zostaje przeliczona po drogach, wg kalkulacji 62s !

(Jeśli wyznaczamy trasę w 62ce to nie ma tematu, ale
Uwaga, jeśli w MapSource wyznaczymy trasę po np drodze krajowej, a swoją 62kę mamy ustawioną na drogi boczne, 62ka może zmienić przebieg trasy i pokierować nas inaczej, niż to narysowaliśmy na komputerze. Raczej rzadko zdarzają się większe zmiany trasy, ale trzeba brać to pod uwagę).
Po wgraniu trasy z MapSource, w praktyce, sugerowałbym przejrzeć ją w 62ce i porównać. W przypadku innego przebiegu trasy w 62ce, dodanie jednego lub dwóch punktów pośrednich może zdziałać cuda i przemienić trasę na taką, zgodną z naszymi oczekiwaniami.
Podoba mi się, że gdy klikniemy w "Planuj trasę" lub także w Find> Trasy>nazwa trasy i Enter. Możemy kliknąć Menu>Przejrzyj trasę {zdjęcie powyżej}
Fajna rzecz dla rowerzysty, po wyznaczeniu trasy szybko można uzyskać info o dystansie, czasie podróży i co najciekawsze o całk. wzniosie, czyli sumie wzniesień całej trasy. (sumy wzniosu prawdopodobnie nie odczytamy w serii Edge)
Po wyznaczeniu trasy, a jeszcze przed jazdą można przeanalizować wykres wysokości. [w Edge 705 i 800 tego nie ma]

Można np przejrzeć, w których miejscach i jak duże czekają na nas wzniesienia na trasie.

Każdy punkt na wykresie można podejrzeć na mapie.
Podczas jazdy mamy możliwość przeglądania wykresu, który jest przesuwany względem "zakotwiczonego" na środku ekranu kursora. [niestety w Edge 705 i 800 widzimy wykres jedynie przebytej drogi. 62s posiada dodatkowo, część niebieską wykresu, która zawsze dotyczy trasy przed nami]

Daje to dobre rozeznaniem, w którym miejscu podjazdu czy zjazdu się znajdujemy.
Taki zielono niebieski wykres, możemy wyświetlić, jako wtyczkę na ekranie mapy czy komputera podroży podczas nawigowania.
Ja podczas jazdy po trasie, najczęściej stosuję poniższą konfigurację z "dystans do następnego" i "dyst. do celu". Wysokościomierz ze wzniesieniami przede mną, wolę oglądać w pełnych wymiarach, na ekranie wysokościomierza
Tutaj kilka moich dodatkowych uwag, po pewnym czasie.