Birdseye - jakość zdjęć satelitarnych?
Re: Birdseye - jakość zdjęć satelitarnych?
Rzeczywiście patrzymy a przynajmniej ja z innego punku.
Minie by interesował pachter do MapSource ewentualnie do Base Camp umożliwiający
wyświetlanie map.jnx i to w zasadzie do weryfikacji, czy mapa.jnx nie została przesunięta podczas przetwarzania.
andrzej
Minie by interesował pachter do MapSource ewentualnie do Base Camp umożliwiający
wyświetlanie map.jnx i to w zasadzie do weryfikacji, czy mapa.jnx nie została przesunięta podczas przetwarzania.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE
Od osoby życzliwej, słyszałem w maglu taką sugestię, że jeśli kogoś za mało bodą w oczy te czerwone krzyżyki na mapkach MAPC2MAPNET niezarejestrowanych, to może je sobie łatwo powiększyć do powiedzmy 40 x 40 pikseli. Trzeba tylko uważać, by za bardzo nie zmniejszyć bo np. po zmniejszeniu do 1 x 1 piksela - jest odwrotnie, przy moim wzroku mogłoby nie dać się zauważyć. Trzeba program wykorzystać do maksimum!
Tu taki obrazkowy instruktaż co i jak. Oczywiście pliki muszą zostać, ale wielkość krzyżyka mozna modyfikować. Dobry elastyczny program!
Nie usłyszałem dobrze czy chodzi o plik cross.jpg, czy scross.jpg czy oba, ale coś koło tego chyba biega.

Krzysztof
Tu taki obrazkowy instruktaż co i jak. Oczywiście pliki muszą zostać, ale wielkość krzyżyka mozna modyfikować. Dobry elastyczny program!
Nie usłyszałem dobrze czy chodzi o plik cross.jpg, czy scross.jpg czy oba, ale coś koło tego chyba biega.

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
Przygotowanie wielowarstowych plików JNX (multi-level JNX files)
1. Zainstaluj program MOBAT2JNX http://www.the-thorns.org.uk/mapping/help/jnx.html
2. Przygotuj mapy w MOBAC http://mobac.dnsalias.org/ w formacie OSMTRacker.
3. Najprościej - metodą "Drag&drop": przerzuć folder z katalogu MOBAC/Atlases na plik ...\MOBAT2JNX\mobat2jnx.exe
Wielowarstowy plik JNX gotowy do otwarcia w QLandkarte... być może również do podglądu w odbiorniku - testy na własną odpowiedzialność!
P.S. Co cieszy, o JNX zrobiło się głośno również na stronach GlobalMappera
http://www.globalmapperforum.com/forums ... ormat.html
1. Zainstaluj program MOBAT2JNX http://www.the-thorns.org.uk/mapping/help/jnx.html
2. Przygotuj mapy w MOBAC http://mobac.dnsalias.org/ w formacie OSMTRacker.
3. Najprościej - metodą "Drag&drop": przerzuć folder z katalogu MOBAC/Atlases na plik ...\MOBAT2JNX\mobat2jnx.exe
Wielowarstowy plik JNX gotowy do otwarcia w QLandkarte... być może również do podglądu w odbiorniku - testy na własną odpowiedzialność!
P.S. Co cieszy, o JNX zrobiło się głośno również na stronach GlobalMappera
http://www.globalmapperforum.com/forums ... ormat.html
Mnie również.asandrzej pisze:Minie by interesował pachter do MapSource ewentualnie do Base Camp umożliwiający
wyświetlanie map.jnx
Ostatnio zmieniony 20 sty 2011, 09:38 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Tak z ciekawości odpaliłem QLandkarte GT i z oryginalnym plikiem BirdsEye bez problemu wyświetla wektor na tle rastra. Można nawet wyświetlić parę wektorów na raz...Marko pisze:Mnie również, bo niestety QLandkarte GT wyświetla albo raster albo wektor - bez możliwości stosowania rastra "w tle".
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE
Soko. Masz świadomość, że namawiasz do grzechu?

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Re: Przygotowanie firmware do plików . jnx spoza GarminBirdsE
To są pliki PNG a nie JPG. PNG obsługują przeźroczystość, więc lepszym rozwiązaniem jest zrobienie pustych, przeźroczystych plików PNG.soko pisze:Nie usłyszałem dobrze czy chodzi o plik cross.jpg, czy scross.jpg czy oba, ale coś koło tego chyba biega.
- Marko
- Garniak
@Klimkr
Poprawiłem,można wyświetlić również IMG+patch JNX. Pojawiły się 2 inne problemy,tzn.:1)na IMG+JNX w QL...karte przestał działać 'pseudo routing' (Distance Polyline)-można nadal projektować trasę lub ślad,ale 'off road'. Wygląda na to,że raster traktowany jest priorytetowo w stosunku do wektora i nie można wyświetlać 2 plików JNX na raz
;2.Program czyta np.GPMapę Topo,Adria Topo,a już np. mapy Lecha i mapy NT wyświetla z błędem,bardzo je upraszczając (wyświetla tylko poszarpane kontury).
Poprawiłem,można wyświetlić również IMG+patch JNX. Pojawiły się 2 inne problemy,tzn.:1)na IMG+JNX w QL...karte przestał działać 'pseudo routing' (Distance Polyline)-można nadal projektować trasę lub ślad,ale 'off road'. Wygląda na to,że raster traktowany jest priorytetowo w stosunku do wektora i nie można wyświetlać 2 plików JNX na raz
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie wiem czy w ogóle możliwa jest obsługa jest map NT, bo przy próbie załadowania Topo Czech Pro 3.1 mam taki komunikat:
Co do moich map. Są OK, ale zniknęły mi w pewnym momencie etykiety punktów. Niby mam zaptaszkowane POI Labels, ale na mapie pusto, pomimo iż wcześniej widziałem te nazwy
EDIT: Natomiast składanka mojej mapy z rastrem faktycznie jest bezsensowna:
EDIT2: Generalnie program nie robi na mnie jakiegoś super wrażenia, no ale ja stary już jestem i trudno zmieniam swoje przyzwyczajenia
Tras nie projektuję w domu, mapy wektorowe oglądam w MapSource, a rastry w GlobalMapperze. Starczy

Co do moich map. Są OK, ale zniknęły mi w pewnym momencie etykiety punktów. Niby mam zaptaszkowane POI Labels, ale na mapie pusto, pomimo iż wcześniej widziałem te nazwy
EDIT: Natomiast składanka mojej mapy z rastrem faktycznie jest bezsensowna:
EDIT2: Generalnie program nie robi na mnie jakiegoś super wrażenia, no ale ja stary już jestem i trudno zmieniam swoje przyzwyczajenia
Pozdrawiam Lechu
Za to składanki rastrów z wektorówkami w odbiorniku są rewelacyjne. Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
- Marko
- Garniak
@GPSManiak
Lechu,
sprawdź jak działa 'Distance Polyline'
Co ciekawe,nawet na nieroutowalnych drogach Twoich map można 'przeciągnąć' wzdłuż drogi 
Jak dla mnie QLkarte to póki co narzędzie do sprawdzenia JNXów dla uniknięcia ew.niespodzianek w terenie dopóty,dopóki ta opcja nie pojawi się w GlobalMapperze.
Program powstał jako 'MapSource' pod Linuxa,ale IMO oferuje więcej.
Lechu,
sprawdź jak działa 'Distance Polyline'
Jak dla mnie QLkarte to póki co narzędzie do sprawdzenia JNXów dla uniknięcia ew.niespodzianek w terenie dopóty,dopóki ta opcja nie pojawi się w GlobalMapperze.
Program powstał jako 'MapSource' pod Linuxa,ale IMO oferuje więcej.
Witam,
trochę pomajsterkowałem z plikami *.jnx na MOBAT2JNX i MOBAC. Garmin (Oregon300) wyświetla bez problemu 3 warstwy w rożnych skalach. Żeby było ciekawiej, każda warstwę pobrałem z innego podkładu (1.Google Teren 2. OSM 3.GoogleEarth)
Dla ciekawskich mała próbka. Należny się przenieść na pozycje: 52°13,83N 010°30,90E
I zmienić rozszerzenie pliku na"jnx"
trochę pomajsterkowałem z plikami *.jnx na MOBAT2JNX i MOBAC. Garmin (Oregon300) wyświetla bez problemu 3 warstwy w rożnych skalach. Żeby było ciekawiej, każda warstwę pobrałem z innego podkładu (1.Google Teren 2. OSM 3.GoogleEarth)
Dla ciekawskich mała próbka. Należny się przenieść na pozycje: 52°13,83N 010°30,90E
I zmienić rozszerzenie pliku na"jnx"
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
- Marko
- Garniak
Co powoduje zmiana parametru jnxscale i jak wpływa na wyświetlanie rastrów w odbiorniku?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Było o tym na początku dyskusji jnxscale powiązana jest z zoomem od jakiego wyświetla się mapa: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=112599#p112599 A przy okazji - rozpocząłem prace nad tym, z powodu czego zainteresowałem się plikami JNX - WIG południowo wschodniej Polski od słupa 32 po 37 i od pasa 49 do 53:
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
@GPSManiak
Dzięki, umknęło mi to
Jnx-y i aktualizacje oprogramowania już mnie przekonały do zmiany upodobań - i już niedługo (mam nadzieję) do eTrexa dojdzie nowa/stara zabawka.
Nie będzie to niestety 62-ka ani żaden z dotykowców, ale odbiornik, który, jak przekonuje wielu kolegów, pozwoli cieszyć się tłem w postaci rastra, również w terenie.
Ach, te zmiany
Dzięki, umknęło mi to
Jnx-y i aktualizacje oprogramowania już mnie przekonały do zmiany upodobań - i już niedługo (mam nadzieję) do eTrexa dojdzie nowa/stara zabawka.
Nie będzie to niestety 62-ka ani żaden z dotykowców, ale odbiornik, który, jak przekonuje wielu kolegów, pozwoli cieszyć się tłem w postaci rastra, również w terenie.
Ach, te zmiany
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No wiesz. Najwięcej ludzi używa w terenie komórkę, ale czy to oznacza, że dla każdego to najlepszy wybór?Marko pisze: jak przekonuje wielu kolegów ...
Chyba nie. Zatem nie słuchaj kolegów, ale raczej ... głosu rozsądku
Rozumiem, że kupujesz Colorado?
Naprawdę dobry sprzęt, chociaż jak dla mnie, ma trochę za słabe podświetlenie. A że dużo chodzę po dość ciemnych lasach .....
Pozdrawiam Lechu