Nowy posiadacz GPSmap 62s.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kampei
Początkujący

Nowy posiadacz GPSmap 62s.

Post autor: kampei »

Witam,

serdecznie wszystkich forumowiczów. Przedwczoraj stałem się posiadaczem GPSmap 62s firmy Garmin.
Ze wzgledu na gigantyczną ilość wiedzy na forum proszę o pomoc w kwestji programów za pomocą których mógłbym wgrać nowe mapy i zarządzać urzadzeniem.
Przeglądając forum znalazłem wiele tematów na temat oprogramowania do przesyłania map z PC do GPS-a ale ze względu iż 62s jest nowym użądzeniem niewiem czy dotychczasowy program "Mapsource" będzie odpowiedni czy "Custom maps".
Powiem szczerze że nie wiem jak się za to zabrać :oops: , proszę o pomoc.

Pozdrawiam
asandrzej
Garniak

Re: Nowy posiadacz GPSmap 62s.

Post autor: asandrzej »

Witam
Drobne wyjaśnienie znaczenia nazw programów i oprogramowania.
Mapsource program do obsługi map wektorowych , śladów, waypoint`ów, tras w PC`cie,
podobne działanie ma Base Camp.
Custom Maps aplikacja w urządzeniu do obsługi map rastrowych (skany, plik elektronicne arkuszów map, odpowiednik map papierowych).

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
kampei
Początkujący

Ok dziekuje to rozumiem. W takim razie interesują mnie mapy wektorowe i oprogramowanie, które bedzie działać z moim odbiornikiem. Aha jeśli to ma jakieś znaczenie przy instalacji Mapsourca to posiadam system operacyjny Vista.
asandrzej
Garniak

Podstawowym oprogramowaniem do współpracy z GpsMap 62 jest Base Camp,
ale Mapsource też jest przydatnym programem.
Link do pobrania Base Camp.
http://www8.garmin.com/software/BaseCamp_313.exe

http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4435

Pozdrawiam
http://www.garmin.com/garmin/cms/us/ont ... 0/basecamp
No.. są też informacje w wątkach zamieszczone na forum.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
kampei
Początkujący

Serdecznie dziękuje.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Na Garniaku w zasadzie jest wszystko. Tyle, że to Forum. Po pierwsze ludzie raczej pytają niż czytają, stąd wiedza na określony temat jest rozbita w wielu wątkach. Po drugie - lubimy sobie pogadać, co powoduje dalsze rozmycie ważnych tematów.

Kompleksowy poradnik dla tych, co zaczynają przygodę z 62S dopiero "się tworzy". Niestety zacząłem od map rastrowych, zatem informacji o zarządzaniu mapami wektorowymi etc. póki co jeszcze nie ma. Mimo to polecam monitorować tę stronę: http://gpsmaniak.com/2010/nowosci.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
kampei
Początkujący

Dziękuje pięknie.
kampei
Początkujący

Udało mi się wreszcie uruchomić MapSource metoda najpierw BaseCamp potem MapSource. Wgrałem do Sourca mape UMpcpl no i trza poczytac.... :mrgreen:
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

System plików obsługiwany przez 62S uległ dość poważnej ewolucji w stosunku do odbiorników klasycznych, ale jakiś zgrubny obraz tworzenia zbiorów mapowych za pomocą MapSource kilka lat temu opisałem tu: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#1
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Zastanawiam się, po co - na sam początek - posiadaczowi 62 potrzebny może być jeszcze Mapsource, czy Base Camp?
No dobrze, Basecamp do .jnx spod BirsEye, bo inne .jnx-y wytworzyć można samemu. Ale to może za chwilę ?
A Map Source ? Teraz, kiedy każdą chyba mapkę można sobie ściagnąć w postaci gotowego .img i wgrać pod dowolną nazwą do odbiornika?
Owszem można mieć, by sobie obejrzeć waypointy, pogrupować itp. No fakt, fakt. Tak poza tym to chyba jest raczej używany do mniej zbożnych celów. :lol:

Czy nie lepiej poradzić @kampei@ by sobie wgrał do odbiornika UMPa, TOPO100, czy Góry 50 - jako pliki .img( gotowe) i ruszył w świat, a dopiero potem ćwiczył resztę?
Omijajmy historię. Offroadem!
Rozumiem, że znajomość kaligrafii, łaciny, chiwritera, ... :D
Proponuję wątek: "Kupiłem nowego nowoczesnego gpsa - co po kolei powinienem zrobić?"
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
asandrzej
Garniak

Witam

Myślę, że Twoja wypowiedź dotyczy też mnie, więc mam taką zasadę,
że odpowiadana na pytanie a ewentualnie później coś sugeruję.
Nie dawno było pytanie jak przetworzyć sztabówki, można było od razu
zaproponować arkusze Geoportau, ale myślę, że jeżeli ktoś o to pyta to,
widocznie potrzebuje sztabówki w plikach.kmz. a nie inne arkusze.
Takie jest moje zdanie.

andrzej
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

soko pisze:Zastanawiam się, po co - na sam początek - posiadaczowi 62 potrzebny może być jeszcze Mapsource, czy Base Camp?
Owszem można mieć, by sobie obejrzeć waypointy, pogrupować itp. No fakt, fakt.
Jak dla mnie MapSource jest niezbedny ;) Widze to tak:
Start: ktos kupuje gps, wyjdzie na swieze powietrze, zapisze krotki chocby slad i moze kilka punktow ze spaceru do parku, a po powrocie do domu chcialby to obejrzec na wiekszym ekranie niz tylko kilka cali.
Pozniej: zebranie przydatnych waypointow, wybor optymalnej mapy, planowanie tras (jako punkty via) i wycieczek (jako regiony i miejsca do zwiedzenia), itd.

Po calosci: garmina uzywam wylacznie w terenie; wszystkie czynnosci zwiazane z punktami i mapami wykonuje na duzym ekranie.

To w ujeciu turystycznym, o geocachingu nie wspomne ;)
Pod katem typowo samochodowym i przy poruszaniu sie po glownych drogach korzystanie z MS bedzie pewnie znacznie zredukowane.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

soko pisze:Rozumiem, że znajomość kaligrafii, łaciny, chiwritera, ... :D
Proponuję wątek: "Kupiłem nowego nowoczesnego gpsa - co po kolei powinienem zrobić?"
Krzysztof
Nie Soko, to powinien być wątek: "Jak powinna wyglądać instrukcja do nowego Garmina"
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

soko pisze:Zastanawiam się, po co - na sam początek - posiadaczowi 62 potrzebny może być jeszcze Mapsource, czy Base Camp?
No dobrze, Basecamp do .jnx spod BirsEye, bo inne .jnx-y wytworzyć można samemu. Ale to może za chwilę ?
A Map Source ?
Dziwię się czemu się dziwisz :shock:
Dla mnie MapSource to wciąć podstawa. Jako, że korzystam z map wektorowych to wolę go od BaseCampa.
Nie rozumiem czemu nowy użytkownik odbiornika miałby ściągać mapki tylko w postaci *img bez możliwości obejrzenia mapy na dużym ekranie :?:
Bez możliwości obejrzenia i archiwizacji śladów, waypointów w komputerze? Bez możliwości tworzenia waypointów w PC i ich eksportu do odbiornika itd. itp.?
soko pisze:Czy nie lepiej poradzić @kampei@ by sobie wgrał do odbiornika UMPa, TOPO100, czy Góry 50 - jako pliki .img( gotowe) i ruszył w świat, a dopiero potem ćwiczył resztę?
A niby dlaczego przed ruszeniem w świat nie miałby się zapoznać z tymi mapami na dużym ekranie, bo tak naprawdę tylko w ten sposób można je obejrzeć! Odbiornik służy raczej do nawigacji a nie jako mapnik.

Chyba nie uważasz, że dla nowych użytkowników Garmina pewna część wiedzy, z której sam zapewne korzystasz, ma być wiedzą tajemną i niedostępną i nie należy ich w to wtajemniczać ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

soko pisze:Zastanawiam się, po co - na sam początek - posiadaczowi 62 potrzebny może być jeszcze Mapsource,
Teraz, kiedy każdą chyba mapkę można sobie ściagnąć w postaci gotowego .img ....
Czy nie lepiej poradzić @kampei@ by sobie wgrał do odbiornika .... TOPO100, czy Góry 50 - jako pliki .img( gotowe)
Nawet nie wiedziałem, że krążą takie w sieci .... :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ