Nowy posiadacz GPSmap 62s.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Re: Nowy posiadacz GPSmap 62s.

Post autor: soko »

GPS Maniak pisze:Nawet nie wiedziałem, że krążą takie w sieci .... :wink: :D
Faktycznie offroad niebezpieczny, trzeba trzymać się szlaku, odjechałem od rzeczywistości. :D
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
kampei
Początkujący

Post autor: kampei »

Wow tylko spokojnie, każdy chce się czegoś nauczyć. MapSource akurat jest potrzebny z tego co wczoraj wyklikałem duzo łatwiej wyklikać punkty trasy na 19" lcd niż na malutkim GPS-owym ekranie. Drga sprawa widzę mapę owiele lepiej niż na GPS.
Awatar użytkownika
Pietern
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Pietern »

Mariusz65 pisze: ...
A niby dlaczego przed ruszeniem w świat nie miałby się zapoznać z tymi mapami na dużym ekranie, bo tak naprawdę tylko w ten sposób można je obejrzeć! Odbiornik służy raczej do nawigacji a nie jako mapnik.
...

Ja jeszcze drukuję sobie taką mapkę obejmująca całość zaplanowanej wycieczki, kartelucha składam i mam w kieszeni. :D
Piotr

Garmin Etrex 30
Asus A696
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

soko pisze: ....Czy nie lepiej poradzić @kampei@ by sobie wgrał do odbiornika UMPa, TOPO100, czy Góry 50 - jako pliki .img( gotowe) i ruszył w świat, a dopiero potem ćwiczył resztę?
Jak widać, koledze „kampei” brakowało narzędzi ( programu) z resztą sobie radzi.
kampei pisze:Wgrałem do Sourca mape UMpcpl no i trza poczytac.... :mrgreen:
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

Mariusz65 pisze:Odbiornik służy raczej do nawigacji a nie jako mapnik.
W "klasyce outdooru" faktycznie podstawową informacją jest linia namiaru (lub routingu), ale obecnie nawigacja może odbywać się SKUTECZNIE zarówno w oparciu o linię namiaru, jak i bez niej - w oparciu o pre-instalowane mapy.
Niżej wybrane przykłady wykorzystania odbiornika jako mapnika:
TwoNav: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=32&t=8647#p105319
Garmin, Słowacja: http://www.gpsforum.sk/index.php?action ... 5265;image
Garmin, Beskid Śląski: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... aps#p79074
Co więcej, im więcej funkcji "mapnika" w odbiorniku, tym bardziej interesująca (i szybsza) staje się nawigacja, z wykorzystaniem elektroniki, choć nadal klasycznie - w oparciu o mapy papierowe.
Dodam jeszcze, że im dłużej bawię się GPS-em w turystyce, tym moje zainteresowanie mapami papierowymi (i ich kolekcja) rośnie.
Tak więc, nie negowałbym istotnej funkcji odbiornika GPS, tj. funkcji "mapnika".
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

@ Marko
Nie kuś losu, nie dawno ten temat był wałkowany.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:Niżej wybrane przykłady wykorzystania odbiornika jako mapnika:
Jesteś pewien, że tu o mapnik chodzi? :wink:
Zresztą zobacz co sam napisałeś:
Marko pisze:
Mariusz65 pisze:Odbiornik służy raczej do nawigacji a nie jako mapnik.
W "klasyce outdooru" faktycznie podstawową informacją jest linia namiaru (lub routingu), ale obecnie nawigacja może odbywać się SKUTECZNIE zarówno w oparciu o linię namiaru, jak i bez niej - w oparciu o pre-instalowane mapy.
Otóż napisałeś że: "nawigacja może odbywać się SKUTECZNIE w oparciu o mapy".
Właśnie tak - nawigacja, nawigacja i jeszcze raz nawigacja. To, czy do odbiornika wgrasz sobie taką czy inną mapę nie czyni z odbiornika GPS z ekranem wielkości pudełka zapałek mapnika. Owszem część ludzi tak go postrzega. Ale też chyba nie do końca. Zastanówmy się jaki jest odsetek ludzi, którzy preferując super hiper szczegółowe i ładne mapy w odbiorniku naprawdę całkowicie rezygnuje z:
* zakupu map papierowych
* z korzystania MapSource czy innych aplikacji pozwalających na zaplanowanie (choćby "w myślach") ciekawych wycieczek
* z takich serwisów jak cykloserwer etc.
* z tras i śladów
Tzn. ilu ludzi - wybierając się w nieznany (to ważne :!: ) teren, tak naprawdę zdaje się wyłącznie na GPS, tak jak w dawnych czasach zdawało się się na papierową mapę?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:To, czy do odbiornika wgrasz sobie taką czy inną mapę nie czyni z odbiornika GPS z ekranem wielkości pudełka zapałek mapnika. Owszem część ludzi tak go postrzega. Ale też chyba nie do końca. Zastanówmy się jaki jest odsetek ludzi, którzy preferując super hiper szczegółowe i ładne mapy w odbiorniku naprawdę całkowicie rezygnuje z:
* zakupu map papierowych
* z korzystania MapSource czy innych aplikacji pozwalających na zaplanowanie (choćby "w myślach") ciekawych wycieczek
* z takich serwisów jak cykloserwer etc.
* z tras i śladów
A ja tak się zastanawiam ilu, (jaki odsetek) użytkowników korzystających z map wektorowych rezygnuje z zakupu mapa papierowych,
czy planowania wycieczki na mapie papierowej, myślę, że nie zależy to od tego, jaką mapę mamy w odbiorniku,
a swoja droga to uważam, że ten odsetek jest większy.

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPSManiak
U progu sezonu turystycznego jeszcze nie miałem zbyt wielu sposobności wykorzystania swojego nowego nabytku jako nawigatora, za to dość intensywnie przeglądam w nim mapy (oczywiście korzystając z baz POI), stąd marginalizowanie roli mapnika mnie dziwi.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze: myślę, że nie zależy to od tego, jaką mapę mamy w odbiorniku,
Ale czy ja nie napisałem, że zależy?

-----------------------------
Marko pisze: za to dość intensywnie przeglądam w nim mapy
Twój wybór. Być może też radość z nowej funkcji Twojej nowej zabawki.
Marko pisze: stąd marginalizowanie roli mapnika mnie dziwi.
Sam ją marginalizujesz takimi tekstami:
Marko pisze:Dodam jeszcze, że im dłużej bawię się GPS-em w turystyce, tym moje zainteresowanie mapami papierowymi (i ich kolekcja) rośnie.
Skoro z odbiornika GPS taki świetny mapnik, to po kiego diabła wydajesz pieniądze na papierowe mapy? :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: Ale czy ja nie napisałem, że zależy?
Nie, nie napisałeś, ale zazwyczaj przyklejasz tą łatkę tym, którzy chcą mieć szczegółowe mapy w odbiorniku.

Stosując tą zasadę to, w Czechach nikt by nie kupował map papierowych, że względu na szczegółową mapę Czechy Topo, a jednak tak nie jest.

andrzej
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, 12:14 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Stosując tą zasadę to, w Czechach nikt by nie kupował map papierowych, że względu na szczegółowa mapę Czechy Topo, a jednak tak nie jest.
Nie jest tak, bo Mariusz, czy GPS Maniak mają rację: Z odbiornika GPS taki mapnik jak z koziej ..... :wink:

EDIT:
asandrzej pisze:Nie, nie napisałeś, ale zazwyczaj przyklejasz tą łatkę tym, którzy chcą mieć szczegółowe mapy w odbiorniku.
Nie tyle szczegółowe ile takie, w których zbędna szczegółowość przysłania informacje ważne z punktu widzenia nawigacji.
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: Nie jest tak, bo Mariusz, czy GPS Maniak mają rację: Z odbiornika GPS taki mapnik jak z koziej ..... :wink:
Ja o tym nie nie napisałem.
Mariusz65 ma inne zadnie na ten temat, myślę, że z innych względów.
Edit
To zakładam, że Mariusz65 nigdy nie kupi takiej mapy wektorowej jak Topo Czechy, bo jest za bardzo szczegółowa.

andrzej

Dodane

Jeżeli ktoś stosuje sztabówkę w plikach .kmz to ma taką samą szczegółowości jak V-Mapa,
wiec nie rozumiem tej części rozmowy o szczegółowości mapy w odbiorniku.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, 12:34 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPSManiak
Podobnie jak Ty, cenię sobie wygodę i funkcjonalność - stąd długo nie decydowałem się na zmiany, a półśrodki typu mapy kmz - do dziś do mnie nie przemawiają.
Natomiast skoro już udało się wydusić z Garmina więcej, to żal było nie skorzystać.
GPS Maniak pisze:Skoro z odbiornika GPS taki świetny mapnik, to po kiego diabła wydajesz pieniądze na papierowe mapy? :wink:
Mapy papierowe są: ubezpieczeniem na wypadek utraty zasilania, dają szerszą perspektywę i pozwalają na przejrzenie w większym gronie i...przez większą część wycieczki leżą spokojnie w kieszeni spodni :)

Po co więc mapnik w odbiorniku?
Otóż, przede wszystkim, a czasem tylko dla przejrzenia kilku podkładów w jednym miejscu, jak w przywołanym już wcześniej załączniku:
http://www.gpsforum.sk/index.php?action ... 5265;image
Coś a'la Ozi, w odbiorniku marki Garmin (czyli "Ozi" rozbudowany o nie małą funkcjonalność wektora), czy zrozumiałeś?
Niestety w MapSource, BaseCampie QLandkarte GT czy w Cykloserverze można jedynie wybrać konkretny podkład mapowy i na nim pracować - w odbiorniku jest pod tym względem wygodniej.

W moim wypadku to jednak 50-tki Cykloserwera i 10-tki PUWG, a ponad tym już tylko wektory - i to w 100% spełnia moje oczekiwania względem odbiornika GPS - mapnika i nawigatora w jednym.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

A gdyby tak szybko podzielić wątek, zanim będzie miał setkę postów? ;)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
ODPOWIEDZ