Garmin Edge 500
Re: Garmin EDGE 500
zweryfikuj dystans przejechany z normalnym licznikiem. Jeżeli będą zbliżone to wg mnie jest ok
tadek
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
nuvi 3790T , nuwi 660 , 60 CSx. GPmapa ,CN 2011, edge 800
Używasz czujnika GSC10? Jeżeli tak to jest poprawnie zamontowany? (Po naciśnięciu przycisku na czujniku magnes montowany na szprychę powinien powodować mruganie diody na czujniku).daras pisze:czy to jest normalne ze wartość predkości jadac np 22km/h ( obok jechał koles z normalnym licznikiem) skacze od 15-22 km/h
Jeżeli jest dobrze zamontowany to czy masz dobrze wprowadzony obwód koła?
Ostatnio zmieniony 09 mar 2011, 19:54 przez miecho, łącznie zmieniany 1 raz.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
A czy to nie jest tak, że pomiar z czujnika przy kole działa tylko wtedy, gdy do odbiornika nie dociera sygnał (np. trening w pomieszczeniu) lub ma on wyłączony tuner GPS? Czyli podczas "normalnego" użytkowania w plenerze, przy odbiorze sygnałów GPS, odbiornik bazuje wyłącznie na pomiarach z GPS. Mój Legend potrafi "przymulać" - pokazywać idiotyczne prędkości, mające niewiele wspólnego z faktycznymi - przy gwałtownym przyspieszaniu bądź zwalnianiu. Oczywiście, po chwili one się stabilizują i są zgodne z faktycznymi. Także podczas w miarę stabilnej jazdy prędkość lubi sobie skakać w jedną lub drugą o +/- dwa, trzy km/godz. Ale to chyba wynika z błędów pomiarów z satelitów.
Bogdan
Legend C
Legend C
Jeżeli jest czujnik to prędkość jest wyświetlana na podstawie danych z czujnika.BoDro pisze:A czy to nie jest tak, że pomiar z czujnika przy kole działa tylko wtedy, gdy do odbiornika nie dociera sygnał (np. trening w pomieszczeniu) lub ma on wyłączony tuner GPS?
LeCH
Witam
Wydaje mi się, że jednak BoDro ma rację. Tylko przy utracie łączności z satelitami lub ręcznym wyłączeniu czujnika GPS, prędkość i dystans jest "brana" z czujnika na kole. Nawet gdzieś była dyskusja na ten temat (nie pamiętam już na którym forum) i pytano Garmina. Garmin potwierdził, ze tak dla serii Edge jak i Forerunner priorytetem jest sygnał z satelity i tylko przy zaniku tegoż sygnału następuje przyjęcie danych z czujników. Wielka szkoda bo możliwość ustawienia przy jakiej sile sygnału nastąpi przełączenie na czujnik GSC10 by było świetną opcją. Ja używam czujnika i niestety pomimo tego, latem w lesie są duże przekłamania w prędkości chwilowej. Wartości średnie i dystans przebyty pokazywany jest w śladzie prawidłowo.
Wydaje mi się, że jednak BoDro ma rację. Tylko przy utracie łączności z satelitami lub ręcznym wyłączeniu czujnika GPS, prędkość i dystans jest "brana" z czujnika na kole. Nawet gdzieś była dyskusja na ten temat (nie pamiętam już na którym forum) i pytano Garmina. Garmin potwierdził, ze tak dla serii Edge jak i Forerunner priorytetem jest sygnał z satelity i tylko przy zaniku tegoż sygnału następuje przyjęcie danych z czujników. Wielka szkoda bo możliwość ustawienia przy jakiej sile sygnału nastąpi przełączenie na czujnik GSC10 by było świetną opcją. Ja używam czujnika i niestety pomimo tego, latem w lesie są duże przekłamania w prędkości chwilowej. Wartości średnie i dystans przebyty pokazywany jest w śladzie prawidłowo.
pozdrawiam
Piotr
Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Piotr
Edge 800
W przypadku Edge 705 w istrukcji wyraźnie pisze, że preferowany jest pomiar prędkości/dystansu GPS:
"Cadence data from the GSC 10 is always recorded. The speed data from GSC 10 is only recorded and used for distance calculation when the GPS signal is weak or the GPS is turned off"
ale w przypadku Edge 500 wcale to nie jest takie oczywiste:
"Cadence data from the GSC 10 is always recorded. If there is no GSC 10 paired, GPS data is used to calculate the speed and distance"
może "miecho" ma jednak rację, że w 500 rozwiązano to odwrotnie - czyli preferencja pomiaru z czujnika - a problem wynika z błędnej transmisji danych z czujnika GSC 10?
Warto by było upewnić się u Garmina.
"Cadence data from the GSC 10 is always recorded. The speed data from GSC 10 is only recorded and used for distance calculation when the GPS signal is weak or the GPS is turned off"
ale w przypadku Edge 500 wcale to nie jest takie oczywiste:
"Cadence data from the GSC 10 is always recorded. If there is no GSC 10 paired, GPS data is used to calculate the speed and distance"
może "miecho" ma jednak rację, że w 500 rozwiązano to odwrotnie - czyli preferencja pomiaru z czujnika - a problem wynika z błędnej transmisji danych z czujnika GSC 10?
Warto by było upewnić się u Garmina.
Bogdan
Legend C
Legend C
Najprościej to będzie wykonać test. Przy dobrej widoczności satelitów zakręcić mocno kołem i sprawdzić co nam pokaże licznik w temacie prędkość.
Panowie od Garmina udzielili mi już dwa razy informacji niezgodnej z prawdą (w obu przypadkach sprawa dotyczyła E500).
Panowie od Garmina udzielili mi już dwa razy informacji niezgodnej z prawdą (w obu przypadkach sprawa dotyczyła E500).
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, 11:37 przez olpi, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Piotr
Edge 800
Piotr
Edge 800
Jak się komuś chce to można sprawdzić:
- przy załączonym GPS pokręcić tylnym kołem i patrzeć na wskazanie prędkości. Edit: (Olpi mnie uprzedził
)
- przy załączonym GPS władować rower na ramie i przelecieć się z nim kawałek ale tak żeby tylne koło się nie obracało, ale żeby GSC10 nadawał (co jakiś czas pokręcić korbą).
W E800 jak podczas hamowania zablokowało mi się koło to na chwilkę wskazywał prędkość 0[km/h] przy czym na pewno poruszałem się z prędkością ok 25km/h.
Kiedyś w E705 wprowadzałem różne wielkości koła i sprawdzałem czy co na to Edge. Jeżeli prędkość z GPS była zbliżona do prędkości z czujnika to bazował na prędkości z czujnika. Jednak kiedy obwód koła znacznie odbiegał od rzeczywistego, to prędkość na wyświetlaczu skakała po czym, przy wyżej prędkości wskazywał już wg GPS-u.
Ale tak prawdę powiedziawszy, nie chciało mi się tracić czasu na jakieś super test, bo wniosek jest jeden: trzeba mieć dobrze zamontowany czujnik i dobrze wprowadzony obwód koła.
Dane z GPS-u i dane z czujnika są osobno zapisywane w śladach.
- przy załączonym GPS pokręcić tylnym kołem i patrzeć na wskazanie prędkości. Edit: (Olpi mnie uprzedził
- przy załączonym GPS władować rower na ramie i przelecieć się z nim kawałek ale tak żeby tylne koło się nie obracało, ale żeby GSC10 nadawał (co jakiś czas pokręcić korbą).
W E800 jak podczas hamowania zablokowało mi się koło to na chwilkę wskazywał prędkość 0[km/h] przy czym na pewno poruszałem się z prędkością ok 25km/h.
Kiedyś w E705 wprowadzałem różne wielkości koła i sprawdzałem czy co na to Edge. Jeżeli prędkość z GPS była zbliżona do prędkości z czujnika to bazował na prędkości z czujnika. Jednak kiedy obwód koła znacznie odbiegał od rzeczywistego, to prędkość na wyświetlaczu skakała po czym, przy wyżej prędkości wskazywał już wg GPS-u.
Ale tak prawdę powiedziawszy, nie chciało mi się tracić czasu na jakieś super test, bo wniosek jest jeden: trzeba mieć dobrze zamontowany czujnik i dobrze wprowadzony obwód koła.
Dane z GPS-u i dane z czujnika są osobno zapisywane w śladach.
LeCH
Ja też nie miałem zbyt silnej motywacji, żeby robić takie testy
. Dokładność wskazań E500 zadawala mnie w 100%. Co nie zmienia faktu, ze w gęstym lesie latem miałem pływające wskazania prędkości chwilowej pomimo jazdy ze stała prędkością.
pozdrawiam
Piotr
Edge 800
Piotr
Edge 800
Zaraz bo z tego co piszecie to potrzebny jest jeszcze czujnik na koło??
Byłem swiecie przekonany ze wszystko z gps-u bedzie pokazywało ups
Byłem swiecie przekonany ze wszystko z gps-u bedzie pokazywało ups
Jaki zestaw kupiłeś? Dostępny jest albo sam Edge 500 albo w zestawie z czujnikiem rytmu serca i czujnikiem kadencji/prędkości.daras pisze:Zaraz bo z tego co piszecie to potrzebny jest jeszcze czujnik na koło??
Skoro masz czujnik tętna...
Czujnik kadencji/prędkości montuje się na dolnej rurze tylnego widelca, a mały magnes na korbie (do pomiaru kadencji), a drugi magnes przykręca do szprychy (dla odczytu prędkości).
Pozdrawiam,
Radek
Nüvi 250W + Edge 705 + PPC/GarminQue
Radek
Nüvi 250W + Edge 705 + PPC/GarminQue
Jak wspomniano, Edge 500 można używać bez czujników. Wówczas prędkość i dystans obliczane są na podstawie sygnałów z GPS. I to wielu użytkownikom w zupełności wystarcza. Nie da się jednak ukryć, że doposażenie Edge w czujniki pulsu i kadencji zdecydowanie podnoszą walory tego odbiornika w kontekście zastosowań treningowych...
Bogdan
Legend C
Legend C
Miecho miał rację.
Jak jest zainstalowany czujnik kadencji/prędkości to E500 czyta prędkość z koła pomimo włączonego GPS'a. Przy bezchmurnym niebie(pełny sygnał GPS) w rowerze opartym o ścianę zakręciłem kołem i pokazał mi 28km/h.
Nie wiem czy tylko z koła są pobierane dane o prędkości. Wydaje mi się , że to jest wielkość po analizie sygnału GPS i danych z czujnika ale pewności nie mam bo szkoda mi czasu na dokładniejsze testy
Może jak mi się znudzi jeżdżenie bliżej przyjrzę się temu zagadnieniu.
Stąd wniosek na już: Czujnik kadencji/prędkości podnosi dokładność pomiaru prędkości chwilowej
Jak jest zainstalowany czujnik kadencji/prędkości to E500 czyta prędkość z koła pomimo włączonego GPS'a. Przy bezchmurnym niebie(pełny sygnał GPS) w rowerze opartym o ścianę zakręciłem kołem i pokazał mi 28km/h.
Nie wiem czy tylko z koła są pobierane dane o prędkości. Wydaje mi się , że to jest wielkość po analizie sygnału GPS i danych z czujnika ale pewności nie mam bo szkoda mi czasu na dokładniejsze testy
Stąd wniosek na już: Czujnik kadencji/prędkości podnosi dokładność pomiaru prędkości chwilowej
pozdrawiam
Piotr
Edge 800
Piotr
Edge 800
Witam! Mam takie pytanie odnośnie Edge 500.A mianowicie : Mam zapisaną traskę na Garminie.Chce nią podązać ale np.nie podążam nią od samego pczatku tylko jadę w innym kierunku ale po pewnym czasie wracam na tą wytyczoną trasę.
Czy kiedy powroce na trase zapisaną w Garminie to czy od momentu wjechania na tę trasę pojawi mi się ta strzałka w ktorym kierunku mam jechac ?
Czy kiedy powroce na trase zapisaną w Garminie to czy od momentu wjechania na tę trasę pojawi mi się ta strzałka w ktorym kierunku mam jechac ?
witam
od jakiegos czasu przesiadlem sie z forerunnera 305xt na edge 500 i mam maly problem o ktorym wyzej juz pisano
chodzi mi o skoki predkosci, np jesli trzymam srednia 30km/h wg licznika z kola to na edge pokazuje 30-15-0-30 i tak skacze
bardzo to denerwuje bo z licznika na 1h jazdy wyjdzie srednia 29-30 a na edge 25
to jest nie do przyjecia na forerunnerze bylo normalnie nie zanizal i nie mial problemu z predkoscia
na poczatku myslalem ze to wina czujnika na szpryche, to go poprawilem jest maxymalnie blisko czujnika juz blizej nie idzie i nadal to samo predkosc mocno skacze:(
obwod kola ustawiony na auto
ma ktos jakis pomysl co jest problemem w nowym urzadzeniu ? (firmware wgralem po kupnie ze strony garmina 2.8 )
wykres predkosci gdzie widac spadki edge:

od jakiegos czasu przesiadlem sie z forerunnera 305xt na edge 500 i mam maly problem o ktorym wyzej juz pisano
chodzi mi o skoki predkosci, np jesli trzymam srednia 30km/h wg licznika z kola to na edge pokazuje 30-15-0-30 i tak skacze
bardzo to denerwuje bo z licznika na 1h jazdy wyjdzie srednia 29-30 a na edge 25
na poczatku myslalem ze to wina czujnika na szpryche, to go poprawilem jest maxymalnie blisko czujnika juz blizej nie idzie i nadal to samo predkosc mocno skacze:(
obwod kola ustawiony na auto
ma ktos jakis pomysl co jest problemem w nowym urzadzeniu ? (firmware wgralem po kupnie ze strony garmina 2.8 )
wykres predkosci gdzie widac spadki edge: