Garmin Colorado - Faq & Issues

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Garmin Colorado - Faq & Issues

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:1. Punkt z profilu wysokości jest odnoszony do mapy. Który podkład mapowy jest brany pod uwagę w wypadku włączonych:
Pytanie jest chyba nieco chybione. Podejrzewam że odbiornik przy tego typu operacjach w ogóle "nie widzi" żadnej mapy.

Moim zdaniem zagadnienie należy odwrócić i zadać pytanie: czy odbiornik ma, a jeżeli ma (moim zdaniem ma), to skąd ma dane georeferncyjne punktów użytych podczas kreślenia profilu wysokości? Jeżeli to ślad, to dane georeferencyjne pochodzą z odczytów GPS, zatem w ogóle nie mają nic wspólnego z mapami, a jeżeli dane dotyczą trasy (aktywnej bądź projektowanej), to dane georeferncyjne punktów pochodzą z tej routowalnej mapy, na podstawie której wyznaczono trasę.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

@GPSManiak
Zgadza się Lechu! Zastanawia mnie jednak skąd tu Geoportal (ustawiony dla podziałki 80m), jak w tej podziałce (120m) mam jeszcze wciąż Cykloatlas.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

@Marko@
1. Profil trasy jest generowany w oparciu o mapę bazową z danymi wysokościowymi. Z moich doświadczeń wynikało, że dane wysokościowe z GPMapy i EuroRecr 2.0 były takie same i były niezwykle dokładne. Tak co do danych danych wysokościowych ( sama wysokość) jak i ich umiejscowienia - przesunięcia. Natomiast miałem wrażenie , że te same profile (tras) po włączeniu mapy bazowej 92MB były znacznie mniej szczegółowe, a dodatkowo przesunięte o ok. 200 metrów. Już teraz nie pamiętam, czy na wschód , czy na zachód od rzeczywistości.
Wg mnie nie zależało to od tego, czy mapa np. szlaków ( np. mapa szlaków routowalna) ma dane wysokościowe, w tym sensie, że jak nie miała, to system brał dane z mapy bazowej z danymi wysokościowymi.
Jak znajdę screeny, to ew. pokażę.

2. Dzika odległość do etapów trasy sugeruje stan świeżo po resecie i bez zlokalizowania odbiornika.

3. Strzałki pokazują się po przekroczeniu 16km/godz (ponoć - bo to odpowiada 10mph). chyba 16 a nie 18km/godz. Namiar możesz mieć też w stopniach, zależnie jak sobie ustawisz odbiornik.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

soko pisze:@Marko@
1. Profil trasy jest generowany w oparciu o mapę bazową z danymi wysokościowymi....
Jasne, ale jak to się ma do wyboru tego a nie innego JNX-a?
soko pisze:2. Dzika odległość do etapów trasy sugeruje stan świeżo po resecie i bez zlokalizowania odbiornika.
Nie Krzysztofie, sprawdź jak wyglądają odległości dla: (1) Idź do - Where to, a (2) te same punkty, ale w przypadku planowania trasy Router Plannerem.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Jasne, ale jak to się ma do wyboru tego a nie innego JNX-a?
Wydaje się jednak, że to jest pytanie ogólne - który JNX przy takim to, a takim zoomie, a nie pytanie związane z profilami?

EDIT: A w ogóle to zobacz ile by ubyło Tobie dylematów gdybyś zrezygnował z tych JNXów :lol:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:...który JNX przy takim to, a takim zoomie, a nie pytanie związane z profilami?
Dokładnie tak! :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Czyli pierwsze pytanie było zadane w nieco nieszczęśliwym kontekście.
Sprawa zoomu była omawiana na Garniaku, jest też opisana na mojej www. Zainteresuj się programem jnxscale.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Sprawa zoomu była omawiana na Garniaku, jest też opisana na mojej www. Zainteresuj się programem jnxscale.
Lechu, zoomy mam poustawiane. Zaskoczyło mnie tylko, że Geoportal wyskakuje mi nad Cykloatlasem przy przeglądzie profilu, a nie odwrotnie; zgodnie z definicją skali w przywołanym jnxscale... :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Zastanawia mnie jednak skąd tu Geoportal (ustawiony dla podziałki 80m), jak w tej podziałce (120m) mam jeszcze wciąż Cykloatlas.
Sprawdź to dokładniej, bo być może masz tutaj jakiś bałaganik. Jakie parametry dla obu map podaje jnxscale?
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPSManiak
Sprawdziłem - wszystko gra - w Geoportalu dla obu warstw ten sam wsp. skali, w efekcie na ekranie mapy wyświetla się on dopiero od podziałki 80m. W wolnej chwili problem do przetestowania w 62-ce :)

Edit:
GPS Maniak pisze:EDIT: A w ogóle to zobacz ile by ubyło Tobie dylematów gdybyś zrezygnował z tych JNXów :lol:
Hmmm... zdążyłem je już polubić - interesujące mnie obiekty są b. czytelnie niż na wektorówkach :)
Poza tym, wskaż mi mapę, na której w tej skali łatwo znajdę (jeden "rzut oka") trasę rowerową o numerze 123S; wzdłuż Brennicy :?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Poza tym, wskaż mi mapę, na której w tej skali łatwo znajdę (jeden "rzut oka") trasę rowerową o numerze 123S; wzdłuż Brennicy :?
A ma to jakieś znaczenie? :shock: Inaczej: jeżeli będzie miała numer 125S, albo w ogóle będzie bez numeru (na mapie), to trasa jako trasa będzie przez to mniej atrakcyjna? :wink: Pomijam fakt, że nietrudno sobie wyobrazić sutuację, w której po przesunięciu mapy o 300m ten napis po prostu zniknie z ekranu :D
Tak czy siak, faktem jest że ta mapa - jak na raster - prezentuje się całkiem nieźle w odbiorniku GPS. Chociaż oczywiście, odpowiednio spreparowanemu wektorowi ustępuje.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Tak czy siak, faktem jest że ta mapa - jak na raster - prezentuje się całkiem nieźle w odbiorniku GPS.
W realu, w Colorado, widać jednak wystarczająco wyraźnie głównie tę fioletową linię, pozostałe już są zbyt subtelnie wykreślone, by w czasie jazdy je wypatrzeć i dobrze zinterpretować - tu trzeba się już zatrzymać.

@GPSManiak
Nie chodzi o konkretny numer trasy, a o sposób oznaczenia tras rowerowych na mapach SHOCartu.
Zauważ, że Czesi kreślą te trasy tak jak... Garmin :) - wyraźną filoletową linią.
Dla porównania, na posiadanych mapach Compassu mam w odbiorniku słabo widoczne, różnokolorowe linie kropkowane.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:W realu, w Colorado, widać jednak wystarczająco wyraźnie głównie tę fioletową linię, pozostałe już są zbyt subtelnie wykreślone, by w czasie jazdy je wypatrzeć i dobrze zinterpretować - tu trzeba się już zatrzymać.
Jasne. Dlatego zawsze mówię że moje mapy są najbardziej czytelne :D

A tak poważniej - przejdź na zoom 200m i włącz BirdsEye w ciemniejszym (nie wiem czy w Colo jest taka możliwość) stylu. Powinno być lepiej.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Dlatego zawsze mówię że moja mapy są najbardziej czytelne :D
Tego nie neguję; a z rastra korzystam tylko w wyjątkowych, jak ta prezentowana, sytuacjach.
GPS Maniak pisze:...włącz BirdsEye w ciemniejszym (nie wiem czy w Colo jest taka możliwość) stylu. Powinno być lepiej.
Dzięki, sprawdzę.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Włączenie kompasu w Colorado (FW 3.60):
(1) na postoju (przy prędkości 0km/k i po upływie 10 sek. od zatrzymania), również: (2) w trybie wyszukiwania satelitów.
Na ekranie kompasu dodatkowo pojawia się informacja, gdy odbiornik nie jest trzymany poziomo (ang. Hold level), która znika po korekcie pozycji urządzenia.
ODPOWIEDZ