Garmin Dakota - i pogawędki o kompasie ....

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
asandrzej
Garniak

Garmin Dakota - i pogawędki o kompasie ....

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:....czego też mi brakuje - jednym klawiszem można było ten kompas włączać i wyłączać. Brak takich rozwiązań w Dakocie czy 62S (także Colo i Oregonie) to niestety krok wstecz :(
Nie wiem jak w serii 62 czy Dakocie, ale w Colorado kompas można wyłączyć
może nie jednym przyciśnięciem, ale można.
Jeżeli chodzi o prętkość graniczną, przy której działa kompas to,
niestety nie ma możliwości ustawienia tego parametru.

andrzej
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 11:03 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Garmin Dakota - Aktualizacja oprogramowania

Post autor: Mariusz65 »

Wyłączyć wszędzie można!
Lechowi chodzi o to, że nie można regulować prędkości przełączenia z kompasu magnetycznego na GPS i że nie ma skrótu klawiaturowego do wyłączania/włączania kompasu.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
asandrzej
Garniak

To, że nie ma bezpośrednich skrótów to, mniejszy problem,
problemem jest powtórna kalibracja kompasu przy próbie włączenia.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:To, że nie ma bezpśrednich skrótów to, mniejszy problem,
Pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego. Pewne "niedociągnięcia" w takich czy innych rozwiązaniach nie przeszkadzają tak długo, póki nie poznamy czegoś lepszego. Ponieważ 62ST jest moim pierwszym odbiornikiem, w którym nie mam skrótu klawiszowego do wyłączania kompasu, wcale nie uważam że brak tego skrótu jest mniejszym problem, bo w poprzednich odbiornikach nauczyłem się sensownie (przynajmniej moim zdaniem :wink: ) z tego rozwiązania korzystać i dzisiaj autentycznie mi tego brakuje.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:... wcale nie uważam że brak tego skrótu jest mniejszym problem, bo w poprzednich odbiornikach nauczyłem się sensownie (przynajmniej moim zdaniem :wink: ) z tego rozwiązania korzystać i dzisiaj autentycznie mi tego brakuje.
Tak tylko, co mi po skrótach jak za każdym razem włączając kompas musze go kalibrować,
gdyby nie powtórna kalibracja skończyłoby się na czterech „kilkach”.
Tak nie jest wiec i skróty są zbędne.

andrzej
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 12:00 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:...62ST jest moim pierwszym odbiornikiem, w którym nie mam skrótu klawiszowego do wyłączania kompasu...
W zamian możemy sobie porobić, nie wiadomo komu potrzebne, poza "testerami", zrzuty ekranu :?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

@ Marko

To fakt, zwłaszcza, że nie można z nich korzystać z poziomu odbiornika.
Zawsze mnie to zastanawiało.

andrzej
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Marko pisze:W zamian możemy sobie porobić, nie wiadomo komu potrzebne, poza "testerami", zrzuty ekranu :?
Osobiście uważam zrzuty ekranowe z różnych sytuacji za wspaniałe pamiatki z wycieczek ( obok np. zdjęć).
Dokumentujesz różne momenty wycieczki, widoki na różnych konstelacjach map, bez analizy screenshotów trudno nauczyć się dobrej obsługi odbiornika.
Że nie wspomnę o np. dokumentacji ewolucji UMPpcPL - ( to akurat z wyskoku na Biebrzę przed kilku dniami):
Obrazek Obrazek
tu akurat była UMP sprzed chyba roku. :D
Ostatnio UMP przemianował wreszcie "Homosraje" na Hornostaje.
Nie ma jak screenshoty!!!
Krzysztof

EDIT: dołączyłem screenshot ze znalezionego w końcu Colorado
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 18:06 przez soko, łącznie zmieniany 5 razy.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Tak tylko, co mi po skrótach jak za każdym razem włączając kompas musze go kalibrować,
A w jakim odbiorniku ze skrótem klaiwszowym zauważyłeś tę konieczność? :shock:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: A w jakim odbiorniku ze skrótem klaiwszowym zauważyłeś tę konieczność? :shock:
Kilka kliknięć, aby dotrzeć do wyłączenia kompasu można przeboleć, ale każdorazowa konieczności
kalibracji podczas włączania bardziej utrudnia wykorzystanie tej funkcji, zwłaszcza przy trzyosiowym kompasie.

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

soko pisze:Nie ma jak screenshoty!!!
Jasne, że tak. W myśl powiedzenia: "jak się nie ma, co się lubi - to się lubi, co się ma".
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

Mnie opcja, screenshotów nie przeszkadza, ale większe możliwości je wykorzystania widzę gdyby
można było przeglądać zrzuty ekranu bezpośredni z poziomu odbiornika a nie dopiero po przetworzeniu.

andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Założenie, że ponieważ tak jest w Colorado (który nie ma skrótu kalwiszowego :!: ), zatem tak samo musi nyć w innych odbiornikach (tych ze skrótem) jest błędne :!:

Dlatego powtarzam pytanie: w jakim odbiorniku, który posiada możliwość wyłączenia kompasu skrótem klawiszowym
* albo sam zauważyłeś konieczność kalibracji kompasu po takiej operacji
* albo doczytałeś w instrukcji, że tak trzeba robić
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:Założenie, że ponieważ tak jest w Colorado (który nie ma skrótu kalwiszowego :!: ), zatem tak samo musi nyć w innych odbiornikach (tych ze skrótem) jest błędne :!:
Skróty są przydatne do funkcji, które są przeznaczone do częstego włączania i wyłączania podczas marszu,
można w pewnym stopniu je konfigurować, ale nie mogą być skróty do wszystkich funkcji,
bo w gąszczu skrótów nie były by już skrótami.
Utrudnienie, jakim jest kalibracja kompasu mobilizuje do podjęcia wcześniejszej decyzji,
co do zastosowania kompasu GPS lub elektronicznego podczas marszu.
Wyłączenie nie jest zbyt skomplikowane.

andrzej

Pewnym rozwiązaniem elminujacym każdorazową konieczności kalibracji
kompasu jest zmiana profilu na profil z włączonym kompasem.

Jak to często się mówi ?, trzeba znać możliwości odbiornika. :wink:
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ciągle chyba nie dopuszczasz myśli, że wyłączenie kompasu nie musi skutkować jego kalibarcją i - przynajmniej w odbiorniakch, które ja używałem i używam - nie skutkowało.

A co do samego skrótu klawiszowego. Kiedy takiego skrótu nie ma, trudno sobie wyobrazić sytuację w której można byłoby go użyć - prawda? :D Kiedy jednak taka możliwość istnieje .....

Otóż moje podejście do kompasu jest trochę związane z problemem, który poruszył kolega m8se. Generalnie podczas wędrówki - tzn. kiedy jesteśmy w ruchu kompas zdaje się psu na budę. To co kolega m8se nazwał sensorem ruchu, a co ja nazywam kompasem GPS w zupełności wystarczy, a wręcz nawet .... jest lepsze, a już na pewno w odbiornikach z dwuosiowym kompasem. Wystarczyło tylko bym sprawdzając coś w odbiorniku podczas wędrówki, trzymał go w "naturalny" sposób tzn. "antenką" do przodu. Nie ważne czy szedłem wolno, czy szybko, czy odbiornik trzymałem idelanie poziomo (ważne przy dwuosiowym) odbiornik z wyłączonym kompasem orientował mapę wraz z linią namiaru "kak toczno". A i zużycie energii było zapewne minimalnie mniejsze.

Tak więc podczas wędrówki zawsze miałem kompas wyłączony. Kiedy jednak zatrzymywałem się na kilkanaście czy kilkadziesiąt sekund by rozejrzeć się wokół, kiedy "obracałem się na pięcie" i jednocześnie chciałem sprawdzić w GPSie, co - w realu - widać tu i tam, albo kiedy przedzierałem się przez krzaczory i zatrzymałem się w celu oceny sytuacji, wówczas "myk" - jedno naciśnięcie klawisza i po 1-2 sekundach mapka się orientowała niezależnie od tego czy brzuch miałem ustawiony przodem do kierunku ruchu, podobnie jak antenkę w GPSie. A kiedy ruszałem, kiedy chowałem odbiornik - "myk" jedno naciśnięcie i kompas wyłączony.

W mojej turystyce było to naprawdę bardzo funkcjonalne i bardzoe ergonomiczne rozwiązanie. Dzisiaj mi tego brakuje. Mało tego. Dzisiaj niewiele wiem. Nie wiem czy linię namiaru i mapę mam zorientowaną w oparciu o kompas elektroniczny czy sensor ruchu, bo działa bliżej nie znana "automatyka". Nietrudno zatem wyobrazić sobie sytuację, w której szedłem dość szybko i nagle się zatrzymałem, a odbiornik zachowując pewną bezwładność nadal oreintuje linię namiaru w oparciu o sensor ruchu. Dawniej nie miałem tego dylematu. Zawsze wiedziałem czy kompas działa czy nie, bo to ja sam jednym kliknięciem klawisza o tym decydowałem :D
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ