[TEST Garniaka] Garmin 62s

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Re: [TEST Garniaka] Garmin 62s

Post autor: wodzirej »

GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
krisos
Nowy

Post autor: krisos »

Dzieki panowie.Poczytam sobie to wszystko.Ale z tego co widze na szybko nie jest to takie proste.....
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

E tam! Proste do bólu ;-)

Ciśnienie wysokie:
- Latem - ciepło i sucho
- Zimą – mroźno i sucho

Ciśnienie niskie:
- Latem - zimno i mokro
- Zimą – ciepło i z opadami

Generalnie tendencja jest taka, że jak ciśnienie rośnie to na pogodę a jak spada to na niepogodę i to wszystko.
Najważniejsze aby spadku ciśnienia spowodowanego wejściem na wysoką górę nie odebrać jako spadku ciśnienia atmosferycznego ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Proste to jest w zegarku :wink: Tam są takie ikonki: słońce, chmurka, deszczyk :D Tyle, że nijak się to ma do realiów :lol:
W sumie nie wiem co poradzić, gdyż nigdy nie prognozowałem pogody na podstawie wykresu ciśnienia w odbiorniku GPS.

Nie wiem też, co zalecić by ustawieniach "trybu barometrycznego". Wydaje się właściwym byłoby ustawienie: "Stała wysokość" - przynajmniej na noc, ale pewności nie mam. No i potem trzeba pamiętać by przed wyjściem na wycieczkę wrócić do ustawienia: "Zmienna wysokość", aby odbiornik pracował nie jako barometr, ale jako wysokościomierz. Ważne też jest (w celu prześledzenia trendu ciśnienia w nocy, gdy odbiornik wyłączony), aby ustawić "Trendy ciśnienia: "Zawsze zapisuj". Trzeba mieć jednak świadomość, że wówczas wyłączony odbiornik też będzie pobierał nieco energii.

Wydaje się zatem że do progonozy pogody w terenie najlepiej używać komórkę z internetem i logowaniem na jakąś stację pogodową - np: http://mobile.wunderground.com/global/stations/12690
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

W Dakocie nie trzeba ustawiać stałej wysokości!
Ja do prognozowania pogody mam tak:
Zmienna wysokość (to nie przeszkadza), trendy ciśnienia na "Zawsze zapisuj" i typ wykresu – "Ciśnienie otoczenia". Przetestowałem, że przy tak ustawionej Dakocie zmiana wysokości w czasie podróży nie ma odzwierciedlenia na zapisanym wykresie.
Wygląda tak :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=110351#p110351

Co ciekawe zmiana wysokości zafałszowuje wykres zmian ciśnienia jeśli mam ustawiony tryb wykresu – "Ciśnienie barometryczne", chociaż na chłopski rozum wydaje się, że powinno być odwrotnie...
Zastanawiałem się nawet kiedyś czy to nie jakiś bug i czy ciśnienie otoczenia nie jest zamienione z barometrycznym...

PS
Nie zapominajmy również o obserwacji przyrody bo ona najlepiej nam podpowiada!
Np. jakie chmury są na niebie, kiedy świstaki kładą się spać, czy jaskółki nisko latają, czy Indianie wcześniej niż zwykle zbierają opał na zimę itp. ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
grantchester
Nowy

Post autor: grantchester »

Prosze o informacje dotyczaca nazewnictwa zarchiwizowanych sladow.
Korzystam wylacznie z codziennej autoarchiwizacji sladow.
Jezeli chodzi o ustawienia sladow, to sa one nastepujace:
Wykres sladu - Rejestruj, pokaz
Metoda rejestracji - Auto
Interwal - Normalny
Autoarchiwizacja - Codziennie

W efekcie czego zarchiwizowane slady raz zaczynaja sie od slowa "Day" a raz od slowa "Dzien"
np. "Day10-SEP-10 16.33.22.gpx" czy "Dzień17-STY-11 164537.gpx"
Zadna z tych opcji mi nie odpowiada, poniewaz tak nazwane slady w zaden sposob nie sa posortowane chronologicznie.

Czy jako uzytkownik mam wplyw na nazwe autoarchiwizowanych sladow ?
Chcialbym aby nazwa byla generowana z daty np. w formacie YYYY-MM-DD.
Czy to mozliwe ?
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Brak odpowiedzi też jest odpowiedzią :wink: Zapewne nikt nie wie jak rozwiązać problem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
bibi
Początkujący

Post autor: bibi »

Jeżeli chodzi o temat śladów to niestety mam to samo :(.
Różnica w nazewnictwie może wynikać ze zmiany firmware (dey - dzień) ja zmieniałem go kilkakrotnie i niestety nie umiem tego powiązać datami aby wyciągnąć jakieś wnioski.
Dzisiaj natomiast jakiaś dziwna sytuacja miała miejsce jeżeli chodzi o kompas. Chyba następna dziura w oprogramowaniu.
Załączniki
Pozdrawiam
GPSMap62ST + GMapa Topo 2009 + UMP, Nuvi 1200T + CNE + UMP
www.storat.pl
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Jak najprościej znaleźć unikatową nazwę dla pliku?

Kod: Zaznacz cały

SetFileName(F,GetTime()); //?
Można by powiedzieć że poszli na łatwiznę, gdyby nie to że zastosowali formatowanie dla wyniku funkcji zwracającej aktualny czas.

Z innej beczki:
Wariuje (mi) ustawienie "zablokuj po drogach". Ja notorycznie ustawiam na "nie" a odbiornik od czasu do czasu przełącza na "tak". Sytuacja występuje w następujących okolicznościach:
- routing dla dowolnego środka lokomocji;
- w trakcie nawigowania (bez wyłączenia odbiornika w międzyczasie);
- firmware jedynie słuszny.
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

bibi pisze:Dzisiaj natomiast jakiaś dziwna sytuacja miała miejsce jeżeli chodzi o kompas. Chyba następna dziura w oprogramowaniu.
Bardzo ładny obrazek. Szczególnie dla kogoś na łódce. Jeżeli dobrze rozumiem, to zszedłeś z kursu o 250m na południowy zachód.
Zobacz ustawienia: Konfiguracja->Kierunek -> Idź do lini. Zmień kurs na namiar.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Zszedł z kursu o kilometr. Krzysztof

EDIT ( 29/03/2011 13:00) . Co nagle to po diable. Wychodzi mi , że zszedł z kursu o ok. 200 metrów. Ta wartość ( 0.25km) dotyczy wielkości tej całej podziałki. A więc - ponieważ jest 5 kropek - jedna działka = 50metrów. :oops:
Ostatnio zmieniony 29 mar 2011, 12:03 przez soko, łącznie zmieniany 1 raz.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Chyba zszedł o 1 km!
0,25 km to wartość jednej działki a ja się tam doliczyłem czterech ;-) (0,25 x 4 = 1 km)
GPS Maniak pisze:Bardzo ładny obrazek. Szczególnie dla kogoś na łódce.
A mnie szczerze mówiąc odpowiada takie "wodne" ustawienie kompasu w czasie pieszych wędrówek i z takowego korzystam ;-)
W czasie wędrówki na krechę przez las wartością dodaną jest właśnie informacja o wielkości zejścia z kursu.

Edit
Soko mnie uprzedził ;-)
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

No to teraz się wydało, że w ogóle z tego ustawienia nie korzystam :?
Ale i tak dobrze, że widząc obrazek wiedziałem w czym rzecz i na dodatek asekuracyjnie napisełem: "Jeżeli dobrze rozumiem" :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

bibi
Początkujący

Post autor: bibi »

W taki sposób tego nie interpretowałem, myślałem że coś się rozjechało w sprzęcie . Okazało się to bardzo użyteczne :)
Szkoda że w dokumentacji brak dokładnego opisu wszystkich takich opcji. Było by więcej czytania ale za to mniej pytań :)
Pozdrawiam
GPSMap62ST + GMapa Topo 2009 + UMP, Nuvi 1200T + CNE + UMP
www.storat.pl
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Z takich ciekawostek, to warto np. zajrzeć do kalendarza. Ludzie z reguły tam nie zaglądają bo i po co? A tam mamy dostęp do waypointów i śladów wg daty utworzenia:
Potem naciskamy Enter i mamy dostęp do danych z konkretnego dnia. Nie jest to może wystarczający odpowiednik sortowania danych w typowym eksplorerze plików, ale trzeba przyznać, że jest to podane w dość sympatycznej formie.
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ