Skórki
Re: Skórki
Rozumiem forma w ktorej znalazla sie rzuq_skorka w dystrybucji ump jest odpowiedzia na moje pytanie czym sie rozni typ od txt. Moze jednak badzmy rzetelni i narazie usunmy ja z oficjalnej dystrybucji i poczekajmy az zrobie dzialajaca wersje txt bo poki co to troche smutno wyglada (Postaram sie nad tym przysciasc jak najszybciej. O finalnym efekcie szanownych kolegow poinformuje).
Rozumiem ze rozne reczniaki dysponuja rozna paleta barw (chodzi mi o wyswietlacze) - jest jakas wspolna dla nich wszystkich? Barwa zapisana w kodzie szesnastkowym jest 24 bitowa (#FFFFFF)a z wyswietleniem takiej pelnej palety to reczniaki raczej nie daja rady. Jaki jest efekt na wyswietlaczu 64k colorowym mojej 62s to widze a jak wyglada konwersja barw na takiego etrexa vista hcx np? (256 kolorow) (stad pytanie o palete wspolnych kolorow).
Rozumiem ze rozne reczniaki dysponuja rozna paleta barw (chodzi mi o wyswietlacze) - jest jakas wspolna dla nich wszystkich? Barwa zapisana w kodzie szesnastkowym jest 24 bitowa (#FFFFFF)a z wyswietleniem takiej pelnej palety to reczniaki raczej nie daja rady. Jaki jest efekt na wyswietlaczu 64k colorowym mojej 62s to widze a jak wyglada konwersja barw na takiego etrexa vista hcx np? (256 kolorow) (stad pytanie o palete wspolnych kolorow).
http://www.gameartisans.org/gamecon/gal ... 8&gid=3988
facebook: Mamed Rzuq Khalidov
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wydaje się, że jednego, optymalnego TYPu dla wszystkich odbiorników i tak nie zrobisz i problem wcale nie dotyczy tylko palety barw, ale również innego sposobu renderowania obiektów liniowych, czy po prostu innej wielkości piksela. W każdym bądź razie ja dla mojej mapy stosuję bardzo mocno różniące się pliki TYP dla 62S/Dakoty i Visty/Rino. Dlatego - moim zdaniem - powinieneś robić tak, by w Twoim odbiorniku wyglądało to najlepiej - Twoim zdaniem oczywiście.
A co do palety barw w starszych odbiornikach: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=25447#p25447
A co do palety barw w starszych odbiornikach: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=25447#p25447
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Moze bedzie miec to tym razem rece i nogi. Paleta bardzo sie przyda. Przy okazji zoptymalizuje ikonki pod wzgledem ilosci uzytych kolorow.
Chcialbym Was prosic o propozycje pipelinu z konwersja mojego typ-a do txt. Jaki edytor tekstowy pozwoli mi w wygodny sposob przeniesc zdekompilowany typ w http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi i jednoczescie pozwolic na podglad materialu (ciezko sobie wyobrazic czy wszystko gra kiedy ma sie przed soba ascii).
Po prostu jeszcze nie widze od czego zaczac i jak przez to przejsc.
pozdrowki
Chcialbym Was prosic o propozycje pipelinu z konwersja mojego typ-a do txt. Jaki edytor tekstowy pozwoli mi w wygodny sposob przeniesc zdekompilowany typ w http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi i jednoczescie pozwolic na podglad materialu (ciezko sobie wyobrazic czy wszystko gra kiedy ma sie przed soba ascii).
Po prostu jeszcze nie widze od czego zaczac i jak przez to przejsc.
pozdrowki
rzuq_skin_004
Nowa wersja - 004:
- Kolorowanie warstwic
- Poprawione znakowanie szlakow
Bardzo poprawia to widocznosc podczas planowania trasy w Mapsource i minimalnie polepsza widoczosc na samym odbiorniku (odchylenie graficznej reprezentacji szlaku na bok od jego wlasciwego polozenia - idealnie kiedy szlak pokrywa sie ze sciezka - loteria kiedy jest juz przesuniety - w efekcie na pewno widocznosc nie jest gorsza) - rowerowe poodsuwalem ku "gorze" piesze ku "dolowi" stad sa po przeciwnej stronie oryginalnej drogi (chyba ze sa narysowane w przeciwnym kierunku ;] . Kwestia graficzna do dotarcia - odbiornik niestety przy wiekszych oddaleniach i tak robi lekka kaszanke.
Plik wystarczy podmienic z istniejacym *\UMP-pcPL\skorki\rzuq003.TYP i odpalic *\UMP-pcPL\skorka-rzuq.bat
TODO:
- caly czas zoptymalizowanie palety barw
pozdr
żunio
- Kolorowanie warstwic
- Poprawione znakowanie szlakow
Bardzo poprawia to widocznosc podczas planowania trasy w Mapsource i minimalnie polepsza widoczosc na samym odbiorniku (odchylenie graficznej reprezentacji szlaku na bok od jego wlasciwego polozenia - idealnie kiedy szlak pokrywa sie ze sciezka - loteria kiedy jest juz przesuniety - w efekcie na pewno widocznosc nie jest gorsza) - rowerowe poodsuwalem ku "gorze" piesze ku "dolowi" stad sa po przeciwnej stronie oryginalnej drogi (chyba ze sa narysowane w przeciwnym kierunku ;] . Kwestia graficzna do dotarcia - odbiornik niestety przy wiekszych oddaleniach i tak robi lekka kaszanke.
Plik wystarczy podmienic z istniejacym *\UMP-pcPL\skorki\rzuq003.TYP i odpalic *\UMP-pcPL\skorka-rzuq.bat
TODO:
- caly czas zoptymalizowanie palety barw
pozdr
żunio
- Załączniki
-
- rzuq_skin_004.zip
- (36.41 KiB) Pobrany 510 razy
Idziesz w kierunku "szkoły poznańskiej", popieram!
Pozdrawiam,
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
mi sie skorka rzuq'a bardzo podoba, ale jest jeden minus, ktory ja dyskwalifikuje - brak trybu nocnego.
@rzuq: jest jakas szansa na wersje dzien+noc?
@rzuq: jest jakas szansa na wersje dzien+noc?
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
W pliku rzuq_skin_004.zip znajduje się rzuq003.TYP 
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
@Guzik: Właśnie bylem niezdecydowany do momentu kiedy wpadłem na pomysł przesuwania szlaku w Typie. Ręcznie poprzesuwane szlaki często wyglądają nieestetycznie/jak ręcznie robione/nieprofesjonalnie
(po prostu jak widzę dwie linie które dot. tej samej krzywej to muszą być idealnie równoległe i musi mieć to jakiś ład na skrzyżowaniach) stad siła rzeczy szkoła poznańska 
@greg_m: Myślę ze jest szansa na nocną, ale to dopiero jak skończę dzienną, czyli nieprędko, ale co się odwlecze to nie uciecze - reguralnie powracam do tej skorki ponieważ prawie codziennie używam odbiornika a co weekend sprawdzam go w dłuższych wypadach i wkurza mnie brak mojego niezdecydowania jak poprowadzić dalej wykatowanych kumpli bo czegoś nie widzę na mapie a domyślam się ze nocna wersja w jakiś sposób poprawi czytelność. Ale jak mowie wpierw przydała by się zebugowana dzienna a do tego daleko.
@pelsta: ja wiem...
po prostu wystarczy dać kopiuj/zastąp i odpali skrypt który jest powiązany z nazwa pliku rzuq003. Jak przyjdzie co do czego wyprostuję to z Alf/red/em (tak by wersja nazywała się po prostu "rzuq" albo "rzuqowi_nie
_chce_sie_isc_w_poniedzialek_do_roboty") - większym problemem jest to, że w oficjalnej dystrybucji jest zaburaczona wersja skorki, którą i tak trzeba ręcznie zastąpić tą z tego wątku na forum, bo inaczej strange things happens
@greg_m: Myślę ze jest szansa na nocną, ale to dopiero jak skończę dzienną, czyli nieprędko, ale co się odwlecze to nie uciecze - reguralnie powracam do tej skorki ponieważ prawie codziennie używam odbiornika a co weekend sprawdzam go w dłuższych wypadach i wkurza mnie brak mojego niezdecydowania jak poprowadzić dalej wykatowanych kumpli bo czegoś nie widzę na mapie a domyślam się ze nocna wersja w jakiś sposób poprawi czytelność. Ale jak mowie wpierw przydała by się zebugowana dzienna a do tego daleko.
@pelsta: ja wiem...
_chce_sie_isc_w_poniedzialek_do_roboty") - większym problemem jest to, że w oficjalnej dystrybucji jest zaburaczona wersja skorki, którą i tak trzeba ręcznie zastąpić tą z tego wątku na forum, bo inaczej strange things happens
Skoro decydujesz się numerować kolejne wersje skórek to - aby uniknąć zamieszania - proponuję, aby w pliku rzuq_skin_xxx.zip umieszczać plik rzuqxxx.TYP wraz z dopasowanym plikiem skorka-rzuqxxx.bat (tak właśnie sobie zrobiłem).
Wtedy łatwo będzie można wrócić do poprzedniej wersji (jakby coś nie działało).
Wtedy łatwo będzie można wrócić do poprzedniej wersji (jakby coś nie działało).
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Dobry pomysl - zrobie tak z kolejna wersja.
Zauwazylem ze nie chca mi sie wyswietlac linie kolejowe pomimo opisania typu 0x14. Przychodzi wam cos do glowy?
pozdr
rzuq
Zauwazylem ze nie chca mi sie wyswietlac linie kolejowe pomimo opisania typu 0x14. Przychodzi wam cos do glowy?
pozdr
rzuq
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Obiekt 0x14? A w jakim odbiorniku? Bo jeżeli w outdoorowcu to zapewne przy zoomie 200, 120 czy 80m widać te linie kolejowe.
Zobacz może ostatnie dwa screeny i załączony do nich opis: http://gpsmaniak.com/new/gps-obiekty.htm
Zobacz może ostatnie dwa screeny i załączony do nich opis: http://gpsmaniak.com/new/gps-obiekty.htm
Pozdrawiam Lechu
Re: rzuq_skin_004
Podmieniłem plik (nie źródła) w dystrybucji. Tylko w wersji topo, oczywiście...rzuq pisze:Plik wystarczy podmienic z istniejacym *\UMP-pcPL\skorki\rzuq003.TYP
Bo linie kolejowe są 0x010e14 - pisałem na liście...rzuq pisze:nie chca mi sie wyswietlac linie kolejowe pomimo opisania typu 0x14.
OK widzę, wiki nie mówi tego wyraźnie. Przerabiam. Chwila.
Hejka
Kolejna wersja skorki juz powstaje. Chcialbym w niej uzyc zdefiniowanej palety barw ktora dobrze by sie wyswietlala na odbiornikach 60csx wzwyz. Moge zalozyc ze w palecie 65k z garmina 62 miesci sie 256 kolorow 60csx? Na garniaku znalazlem taki oto probnik http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... %3A#p25536 Dajcie znac czy moge sie o niego oprzec. Ikony zredukuje do max 10-12 kolorow. Tymsamym stana sie czytelniejsze. Bede je przygotowywal w photoshopie wiec plik palety kolorow (indexed color) przygotowalem recznie na podstawie tabeli Alferka (zakladajac ze ona jest 100% poprawna moglem jedynie popelnic blad kopiujac recznie kolory do tabeli - niestety nie znalazlem zywego linka do pliku .act). Rozumiem ze alphe zapisuje w postaci 255.0.255(rgb)?
pozdr
rzuq
Kolejna wersja skorki juz powstaje. Chcialbym w niej uzyc zdefiniowanej palety barw ktora dobrze by sie wyswietlala na odbiornikach 60csx wzwyz. Moge zalozyc ze w palecie 65k z garmina 62 miesci sie 256 kolorow 60csx? Na garniaku znalazlem taki oto probnik http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... %3A#p25536 Dajcie znac czy moge sie o niego oprzec. Ikony zredukuje do max 10-12 kolorow. Tymsamym stana sie czytelniejsze. Bede je przygotowywal w photoshopie wiec plik palety kolorow (indexed color) przygotowalem recznie na podstawie tabeli Alferka (zakladajac ze ona jest 100% poprawna moglem jedynie popelnic blad kopiujac recznie kolory do tabeli - niestety nie znalazlem zywego linka do pliku .act). Rozumiem ze alphe zapisuje w postaci 255.0.255(rgb)?
pozdr
rzuq
Skórka "HD" do UMP-TOPO
Witam. Ponieważ od niedawna męczę się z Oregonem, na którego ekranie szlaki oraz warstwice, jak również pozostałe linie zdefiniowane na UMP-TOPO są tak cieniusienieńkie, że prawie ich nie widać, pozwoliłem sobie nieco je pogrubić. W MapSource wygląda to koszmarnie ale w odbiorniku z wysokiej rozdzielczości ekranem, jak na moje stare oko, chyba całkiem przyjemnie (oczywiście o ile uda się cokolwiek dostrzec na tym nędznym ekranie). Przy okazji - bardziej dla zabawy niż z jakiejkolwiek potrzeby - trochę przemalowałem kilka obszarów. Nie wykluczam, że dorobię sobie jeszcze jeden .typ z niezmienionymi obszarami, a jedynie z pogrubionymi liniami. Proszę bardzo, oto mój eksperymentalny .TYP wraz z "instalatorem" pod UMP-topo:
POI nie ruszałem ale dopisałem brakujący jeden typ linii (0x1d - County/parish boundary) używany na mapie jako granica dzielnic. Również kolory nocne potraktowałem po macoszemu, bo przecież nieszczęsny Oregon nie rozróżnia dna od nocy - i tak podświetlenie musi być zawsze włączone na maksa
To jak? Kupi ktoś ode mnie prawie nowego Oregona 550 w stanie idealnym, czy będę musiał się tak z nim męczyć?
POI nie ruszałem ale dopisałem brakujący jeden typ linii (0x1d - County/parish boundary) używany na mapie jako granica dzielnic. Również kolory nocne potraktowałem po macoszemu, bo przecież nieszczęsny Oregon nie rozróżnia dna od nocy - i tak podświetlenie musi być zawsze włączone na maksa
To jak? Kupi ktoś ode mnie prawie nowego Oregona 550 w stanie idealnym, czy będę musiał się tak z nim męczyć?
Maciej 'Ciutnik' Woźniak ::: 276c + eTrex 30