Mapa kombo czyli podkład satelitarny i nakładka wektorowa

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

Mapa kombo czyli podkład satelitarny i nakładka wektorowa

Post autor: Kuras77 »

Z braku dobrej mapy interesującej mnie okolicy postanowiłem sam wykonać takową. Na początku zacząłem rysować pełną mapę z zielenią, lasami, rzekami itp. na podstawie własnych śladów, map i zdjęć satelitarnych z Geoportalu. Jednak po pewnym czasie stwierdziłem, że bardziej odpowiada mi rozjaśniony, czarno-biały podkład satelitarny z Geoportalu a nad nim wektorowa nakładka z samymi drogami, ścieżkami leśnymi czy ciekami wodnymi. A wygląda to tak:

Zakres mapki na dzisiaj:
Obrazek

I zbliżenia z podkładem:
Obrazek

Obrazek

Jak dla mnie to optymalne rozwiązanie przy relatywnie małym nakładzie pracy bo odpada rysowanie zieleni, lasów czy jezior. Skoncentrowałem się na tym, na czym najbardziej mi zależy czyli ścieżkach leśnych a informację o zalesieniu można odczytać z podkładu satelitarnego, który trochę rozjaśniłem by warstwa wektorowa była dobrze widoczna. Próbowałem też stworzyć swój własny plik TYP z kontrastowymi wzorami dróg ale niestety pojawił się problem z ich skalowaniem dlatego pozostałem przy standardowych.

Jestem ciekawy Waszych opinii na temat takiego kombo - zdaję sobie sprawę, że takie mapki nie sprawdzą się w każdym terenie bo podstawa są dobre zdjęcia satelitarne ale dla moich potrzeb jest w sam raz :)

PS.
Może taki łączony rodzaj mapki zażegna wiecznemu sporowi raster vs wektor :mrgreen:
Oregon 600 Topo i rowerek :)
asandrzej
Garniak

Re: Mapa kombo czyli podkład satelitarny i nakładka wektorowa

Post autor: asandrzej »

Mam pewien pomysł, jeżeli tworzysz nakładkę ścieżek leśnych i dróg, coś jak LesneCesty-SK. i rysujesz wszystkie ścieżki,
to może podpytać Lecha, w ostatniej mapie dodał możliwość zobaczenia czasu przebycia szlaku,
informacja nie wyświetla się ciągle, jest ukryta.
Wyświetla się dopiero po zbliżeniu kursora, dało by to możliwość oznaczania ścieżek,
które są zweryfikowane co do tego, że istnieją i są do przejścia.
Można by przyjąć jednakowy znak określający kategoryzację ścieżek dla wszystkich map.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

Nie wiem czy dobrze rozumiem - różne ścieżki wyglądały by tak samo ale w ich ukrytym opisie byłyby zawarte informacje na tema ich charakteru czyli np. wąsko, stromo, kamienie itp?
Na mojej mapce wszystkie zaznaczone ścieżki są przejezdne dla rowerów bo to jest mój priorytet :)
asandrzej
Garniak

Właśnie to mam na myśli, ścieżki mogą być rysowane różną linią, to by była dodatkowa informacja.
Bywa tak, że na mapach nie są narysowane wszystkie ścieżki, „bo niby, po co”,
Ja jestem zdania, że powinny być wszystkie istniejące nawet te, które okazują się w dalszym przebiegu nie drożne.
Wędrując mając na mapie narysowaną jedną drogę nie spoglądamy na ekran, po przejściu jakiegoś odcinaka orientujemy się, że zmierzamy w złym kierunku,
Taka sytuacja występuje często, gdy droga „do nikąd” biegnie prosto ( nienarysowana) a ta droga, którą mamy wędrować jest „skromna” i biegnie równolegle.
(rozchodzą się pod małym kątem)
Po narysowaniu dwóch dróg jedną zaznaczyć, jako rekomendowaną a drugą „stop dla łazików”.
To rozwiązanie, to teoretyczne rozważania, nie wiem, w jaki sposób Lechu to rozwiązał.

Należałoby zacząć od tych rekomendowanych (zweryfikowanych) traktując pozostałe, jako niepewne.

andrzej
Kuras77 pisze:Na mojej mapce wszystkie zaznaczone ścieżki są przejezdne dla rowerów bo to jest mój priorytet :)
A.. tak zapytam skąd masz informacje, że są przejezdne.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

Rozumiem - ja również staram się rysować wszystkie nawet ślepe ścieżki bo one pozwalają lepiej zorientować się w terenie np. planuję skręcić w trzecią ścieżkę w lewo i te dwie chociaż nawet ślepe informują mnie kiedy dojadę właśnie do tej trzeciej :)
Za mapce zaznaczam też różne punkty POI jak ambony, szlabany pobliskiego poligonu czy mostki - mam ustawione, że widać je dopiero od skali 200m.
asandrzej pisze: A.. tak zapytam skąd masz informacje, że są przejezdne.
Bo udało mi się nimi wszystkimi przejechać :mrgreen: No prawie wszystkimi... ;)
asandrzej
Garniak

To do wszystkich mógłbyś dodać „rekomendowane”, ale rysujesz też „ślepe”,
jak je zaznaczasz, (tym, że nie łączą się z innymi ścieżkami)
Rysujesz tylko początek ścieżki.
andrzej
asandrzej
Garniak

Nie wiem, można coś pokombinować z priorytetem wyświetlania map,
tak żeby po ewentualnym włączeniu mapy topo, ścieżki były również wyświetlane,
na mapieTopo 2011 PL w tym rejonie, nie ma zbyt dużo ścieżek.

andrzej
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

Mam GPMapę TOPO 2009 której nie podnosiłem do 2011 i faktycznie ten rejon jest bardzo ubogi - nie piszę tu już o leśnych duktach tylko szutrowych leśnych "autostradach". Jednak już niewiele mi brakuje by zasięg mojej mapy odpowiadał zasięgowi moich wycieczek w tamtym rejonie. Do dalszych wypadów właśnie zakupiłem dwie mapy topograficzne http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=10212
asandrzej
Garniak

Tak rozrysowane ścieżki, to można wyświetlać na mapie „Recreational europe map”,
jest wystarczająca i ma ukształtowanie terenu, na tle tej mapy powinny się wyświetlać.

andrzej
asandrzej
Garniak

Nie chodzi mi o zniechęcenie Ciebie do rysowania, ale zobacz.
Poznajesz? Wiesz o co chodzi.
Mapka nadaje się w teren.
Biała.JPG
Numery oddziałów się nie zgadzają, jest inna numeracja.
Tak, że mapa z 1927 roku, też może być przydatna.

andrzej
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

Nie do końca wiem co chcesz powiedzieć. Na tym etapie raczej nie będę nic zmieniał jeśli chodzi o zawartość swojej mapy bo jest ona robiona tylko dla własnego użytku a więc zawiera potrzebne mi informacje a numery udziałów nimi nie są. Teraz skupiam się już tylko nad powiększeniem zakresu mapy - docelowo ma obejmować większość podkładu satelitarnego/lotniczego, który mam wrzucony do odbiornika. A do MapEdita wrzuciłem już te przedwojenne niemieckie mapy tej okolicy i w zdecydowanej większości wszystko ze soba się pokrywa :) Jest też na nich kilka wiosek już nie istniejących - teraz nie będę się już dziwił gdy w środku lasu zobaczę jakieś zarośnięte podmurówki :wink:

Jednak temat ten założyłem bardziej z myślą o zebraniu opinii na temat takiego połączenia wektora z podkładem rastrowym/ortofoto bo nie spotkałem się jeszcze z taką hybrydą. Może ktoś mi jeszcze coś podpowie odnośnie jakiegoś ulepszenia. Zastanawiam się teraz czy nie przerobić podkładu do formatu .jnx bo irytuje mnie ciągłe zmiany rozszerzeń plików .kmz na karcie pamięci by używać innego podkładu. Dlaczego Garmin jeszcze tego nie ucywilizował?? Pomimo szacunku dla tej firmy chyba jej jednak ze pewne rzeczy nie lubię... :evil:
asandrzej
Garniak

Kuras77 pisze: przedwojenne niemieckie mapy tej okolicy i w zdecydowanej większości wszystko ze soba się pokrywa :) Jest też na nich kilka wiosek już nie istniejących - teraz nie będę się już dziwił gdy w środku lasu zobaczę jakieś zarośnięte podmurówki :wink:
Nie myślałem o zmianach tyko o zgodności, z nowszymi mapami zgodność jest podobna.
Na tym obszarze nie było znacznych zmian, tak że stare mapy są dalej w miarę aktualne.
Według mnie, to taka zgodność, to jest super, te lekkie krzywizny ścieżek, (obecnie) mogły nastąpić ze względu na rozrost drzewostanu.

andrzej
Ps.
Tu jeszcze wchodzi transformacja układu odniesienia starych map z Potsdam Rauenberg DHDN/TM na WGS 84 Lat/Lon,
która też nie do końca jest precyzyjna, ale wystarczająca dla naszych potrzeb.

Widać, że w zachodnim obszarze screnu jest większa zgodność ścieżek niż we wschodnim.
We wschodniej części przesunięcie jest zauważalne, to chyba wynik transformacji z TM na Lat/Lon,
można to skorygować, ale chyba nie ma takiej potrzeby.

andrzej
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

U mnie po wrzuceniu czterech arkuszy tych map Messtichblatt wszystko zgadza się idealnie :) Oczywiście niektóre ścieżki się różnią ale w końcu minęło 84 lata...
Tak na marginesie jestem pełen podziwu dla twórców tych map bo bez pomocy tych nowoczesnych gadżetów jak satelity czy komputery stworzyli tak szczegółowe mapy :o
Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

Ja też wymyśliłem coś hybrydowego choć o nieco innej funkcjonalności. Zawsze marudziłem, że brak w urządzeniach Garmina możliwości dołączenia do jakiegoś punktu szerszych opisów (opis waypointa to trochę za mało jak dla mnie), tabelek (np. z jakimiś czasami przejść), obrazków, wykresów… czy dowolnych innych treści. No i w momencie jak można łączyć rastr z wektorami i a na dodatek jest dostępnych kilka warstw to daje już pewne możliwości, które można zaadoptować do takiego celu. Mianowicie zoomy rzędu kilku-kilkunastu metrów są w sumie z punktu widzenia turystyczno-mapowego zupełnie nieprzydatne (błąd GPS jest przecież na tym poziomie). Można zatem w formie rastra umieścić na nich te właśnie treści (skoro z niewiadomych powodów nie można tego zrobić normalnie – czyli przez dodanie załącznika do waypointa). Wadą tego rozwiązania jest niewątpliwie to, że zajmują sporo miejsca na karcie a dodatkowo w urządzeniach typu Colorado rastry nie koniecznie ustawiają się odpowiednio (kliknięcie w strzałkę północy nie powoduje ustawienia mapy północ-góra - tak jak podobno działa to w Dakocie czy Oregonie). No cóż… zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

W Colorado pozycjonowanie mapy w kierunku północ-góra wybierasz w ustawieniach, a nie poprzez pikanie w strzałkę przez szybkę. Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
ODPOWIEDZ