Easyrider - napisałem ci wiadomość, mógłbyś odpisać?
Garmin eTrex 10/20/30
Re: Garmin eTrex 10/20/30
[prywata]
Ta o porównaniu 30 z Vistą HCx...
eTrex 30
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Odp:GPS Maniak pisze:Zwykłe aku, czy coś w stylu: Enelopy, Recyko+ etc ....?Mariusz65 pisze:A mi nie udało się wycisnąć więcej niż 17,5 h (co prawda na aku 2000 mAh):
Mariusz65 pisze:Baterie – te same egzemplarze Enelop 2000 mAh co poprzednio, czyli o pół roku starsze (więc test dobrze świadczy również o akumulatorkach).
Np. takie jak innieasyrider pisze:A konkretnie to jakie parametry masz na myśli?
Mariusz65 pisze:Postarałem się zachować w miarę podobne parametry. Więc tak:
Przedmiot testu - Dakota 20 FW 3.40
Miejsce - również parapet w mieszkaniu. No cóż parapet parapetowi nie równy, każdy ma jaki ma – parapetu się nie wybiera
Temperatura około 20*C
Włączone tak jak u Ślimaka - kompas, barometr oraz tryb oszczędzania baterii.
Ekran uaktywniany co jakiś czas aby zobaczyć co się dzieje z odbiornikiem.
Zasilanie dwa akumulatorki SANYO Enelop 2000 mAh. Po naładowaniu w BC-700 prądem 500 mA w trybie test uzyskano pojemność 2010 i 1985 mAh.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Witam ponownie 
Może ktoś z Was, szanownych forumowiczów, doradzić który z odbiorników bardziej by się nadawał do jazdy konnej? Etrex 30 czy 62s? Dużo przemawia za etrexem - przede wszystkim jego waga i gabaryty w porównaniu do 62, co sprawia go mniej odczuwalnym podczas jazdy i łatwiejszym do schowania w kieszeni - w moim wyobrażeniu bynajmniej
- ale obawiam się, że obsługa joysticka może być równie kłopotliwa jak podczas jazdy na rowerze, o czym ktoś już wspominał. Nie wiem na ile kłopotliwa jest ta obsługa, ale czy np. w kusie, kiedy koń dosyć mocno podskakuje, będzie możliwe zaznaczenie jakiegoś punktu bądź śladu czy będzie to raczej trudne do wykonania? I czy ten wolny procesor będzie nadążał z wczytywaniem mapy podczas kusu czy galopu ? Skoro jest to sprzęt idealny dla piechura to obawiam się, że koń może się okazać zbyt szybki i nie będę mógł znowu czegoś zaznaczyć podczas jazdy
Proszę wybaczyć moją nieznajomość w temacie, ale to ma być mój pierwszy GPS i chciałbym dokonać właściwego wyboru, a patrząc na Wasze posty, można dojść do wniosku, że znacie się na tym, dlatego prosiłbym o pomoc. Liczę na odpowiedź 
pozdrawiam
Może ktoś z Was, szanownych forumowiczów, doradzić który z odbiorników bardziej by się nadawał do jazdy konnej? Etrex 30 czy 62s? Dużo przemawia za etrexem - przede wszystkim jego waga i gabaryty w porównaniu do 62, co sprawia go mniej odczuwalnym podczas jazdy i łatwiejszym do schowania w kieszeni - w moim wyobrażeniu bynajmniej
pozdrawiam
Problem obsługi joysticka na rowerze wynika z tego, że gps jest na sztywno zamocowany do kierownicy. Jak jedziesz po wertepach to rower i GPS trochę inaczej "podskakuje" niż rowerzysta. U piechura podobnie jak u kierowcy konia czyli jeźdźca GPS jest w ręku (chyba, że masz zamiar w jakiś sposób przyczepić go do konia) i "podskakuje" razem z nim, więc obsługa powinna być łatwiejsza niż na rowerze.yahoo pisze:ale obawiam się, że obsługa joysticka może być równie kłopotliwa jak podczas jazdy na rowerze, o czym ktoś już wspominał. Nie wiem na ile kłopotliwa jest ta obsługa, ale czy np. w kusie, kiedy koń dosyć mocno podskakuje, będzie możliwe zaznaczenie jakiegoś punktu bądź śladu czy będzie to racRzej trudne do wykonania?
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
A to zależy od jakości aku. Ja używam już dość leciwe Durracell 2650 mA (jaka jest rzeczywista pojemność tego nie wiem) poprawnie sformowane i ładowane zawsze po wyłączeniu się odbiornika (oryginalną ładowarką Durracell ładowanie trwa kilkanaście godzin), bo po komunikacie, że rozładowane baterie odbiornik jeszcze z godzinę na nich pracuje. 62s używam głównie na rowerze, kompas ustawiony na Auto, podświetlenie w dni słoneczne wyłączone (bo i tak nic nie daje), w pochmurne, albo po zmroku włączone na 100 % na 15 s, oszczędzanie baterii wyłączone, do tego często włączona nawigacja do punktu, stawianie waypointów itp. W takich warunkach odbiornik na tych aku spokojnie ciągnie 20 godzin, więc problem baterii dla mnie nie istnieje, a i tak zawsze mam przy sobie zapasowe aku.Mariusz65 pisze:Po prostu bardzo sceptycznie i z dużą rezerwą podchodzę do tego typu testów.[...]
Owe 26 godzin uzyskane w warunkach "laboratoryjnych" może się bardzo łatwo zamienić na 13 godzin na szlaku
Ktoś się wreszcie zlitował nad biednym yahoomiecho pisze:yahoo pisze: U piechura podobnie jak u kierowcy konia czyli jeźdźca GPS jest w ręku (chyba, że masz zamiar w jakiś sposób przyczepić go do konia) i "podskakuje" razem z nim, więc obsługa powinna być łatwiejsza niż na rowerze.
Wtrącę się dlatego że kiedyś jeździłem sporo konno, a nie dlatego że znam 62 lub etrexa 30 - od tego są tu lepsi fachowcy.
Myślę, że faktycznie do pewnego stopnia użytkowanie konne i rowerowe gps-ów są do siebie podobne - co do wydajności połykania kilometrów i podobnego charakteru tras/terenów. Pod tym względem jestem całkowicie pewien że oba gps-y: 62 i etrex30 nadają się równie dobrze. Zwłaszcza, że jesteś początkującym użyszkodnikiem, a oba urządzenia oferują spory (i bardzo podobny) nadmiar funkcji w stosunku do twoich wyobrażeń. Ich różnice w cieżarze i wielkości są moim zdaniem sprawą trzeciorzędną, a kwestia wielkości ekranu to tak naprawdę kwestia twoich oczu.
W mojej opinii jednak co innego jest tutaj ZNACZNIE ważniejsze i na tym właśnie się skup: gdzie i jak będzie gps mocowany w trakcie jazdy. Nie wyobrażam sobie trzymania go cały czas w ręce lub na jakiejś pętli wokół nadgarstka. Tym bardziej niewygodnie będzie gdzieś na karabińczyku - będzie się to majtać w kłusie lub galopie aż się w końcu urwie. Kierownica w koniu o ile pamiętam nie występuje, więc odpada mocowanie na sztywno. Możesz chować go do sakwy przy siodle? kieszeni kurtki (na piersi najlepiej?), albo do czegos co niedawno widziałem - rodzaju futerału na opasce na rzepie wokół ręki. Ma być maximum wygody przy wyciąganiu i chowaniu - myślę to znacznie ważniejsze niż w przypadku roweru: trzeba coś zrobić z koniem gdy szuka się zgubionego ustrojstwa.
Kwestia joysticka - koledzy tutaj zwracali uwagę na to że zbyt wystaje i w kieszeni może "wbijać" niechciane waypointy, lub jakieś komendy. To problem nad którym bym się zastanowił. Sama jego obsługa w ręce jest na pewno łatwiejsza niż w przypadku roweru, gdy jest przyczepiony na sztywno do kierownicy.
Podsumowując: wydaje mi się że z twojego punktu widzenia nie parametry/różnice techniczne (62 vs etrex30) są ważne - oba świetnie się nadają, ale raczej sposób w jaki będziesz je w trakcie jazdy "miał" przy sobie.
To takie moje rady z wyobraźni dawnego jeźdźca
Zdrówko,
Miszel na Czarnym Lądzie
EDIT: teraz doczytałem, że obawiasz się czy będziesz mógł wbijać waypointy i czytać mapę z gps-a w trakcie galopu.....
Sugerowałbym jednak, żebyś dla wykonania tych czynności przechodził do stępa.
Monterra (+XRV750)
Tak jak wynika z dotychczasowych testów, korzystanie z map rastrowych (.kmz .jnx)yahoo pisze:…Dużo przemawia za etrexem - przede wszystkim jego waga i gabaryty w porównaniu do 62, co sprawia go mniej odczuwalnym podczas jazdy i łatwiejszym do schowania w kieszeni - w moim wyobrażeniu bynajmniej- ale obawiam się, że obsługa joysticka może być równie kłopotliwa jak podczas jazdy na rowerze,….
w eTrex 30 jest trochę kłopotliwe w stosunku do 62-ki, ze względu na wolny procesor.
Trzeba się zastanowić czy takie mapy będziesz używał,
jeżeli będziesz korzystał w większości z map wektorowych,
to dużo przemawia za eTrex 30, szczególnie możliwość odbioru danych w systemie Glonass .
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Mariusz65 pisze:Po prostu bardzo sceptycznie i z dużą rezerwą podchodzę do tego typu testów.
Tym bardziej, że Easyrider nie podaje żadnych parametrów przy których wykonywał test, co czyni ów test bezużytecznym bo nieporównywalnym. Gdyby Michal123, kupił 62-kę sugerując się powyższym testem byłby pewnie jeszcze bardziej rozczarowany
Owe 26 godzin uzyskane w warunkach "laboratoryjnych" może się bardzo łatwo zamienić na 13 godzin na szlaku![]()
Może?
Masz jakiś konkret, czyli tyle tobie popracował? Bo mnie się jeszcze nie zdarzyło by było mniej niż 17 godzin, a nie używam oszczędzania energii, czyli ekran cały czas wyświetla mapę, a podświetlenie mam ustawione na 30 sec. Używam go już rok i byliśmy na kilkudziesięciu wycieczkach, baterie to Eneloopy 2000 i ReCyko 2100.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
Dowcip polega na tym, że "warunki laboratoryjne" mogą być dla baterii bardziej wymagające niż użytkowanie w praktyce. Podczas takiego testu GPS leżakuje zazwyczaj bowiem na przysłowiowym parapecie, czyli miejscu gdzie więcej niż "połowy" nieba nie zobaczy; tymczasem szukanie brakujących satelit zżera więcej prądu niż ich stabilny odbiór.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Chcesz konkretów?Pietern pisze: Może?
Masz jakiś konkret, czyli tyle tobie popracował? Bo mnie się jeszcze nie zdarzyło by było mniej niż 17 godzin
Proszę bardzo!
Z powodu fatalnych osiągów czasu pracy baterii oddałem 62s na reklamację. I dowiedziałem się, że SERWIS GARMINA uznaje okolice 13h jakie najczęściej uzyskiwałem (ekran włączony cały czas) - za typowy czas pracy owego urządzenia. Mimo to dla świętego spokoju wymieniono mi w końcu na nowe - wyniki były takie same. Wyższe wyniki są możliwe tylko do uzyskania na bardzo dobrych bateriach (np litowe) albo poprzez zmianę opcji i wyłączenie wielu funkcji. Czasy pracy rzędu 26h można między bajki włożyć, jak ktoś chce się łudzić że 62s w normalnych warunkach tyle pociągnie - jego sprawa, ale rozczarowanie przyjdzie szybko
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No nie. Nikt tutaj nie pisuje, że "w normalnych warunkach" można wyciągnąć 26 godz.
Inna sprawa, że wynik 13 godzin też nie należy do "normalnych", bo większość użytkowników wyciąga więcej - przy czym tylko ja przyznaję się do używania opcji "Oszczędzanie baterii". Inna sprawa, że ja z kolei zużywam niesamowitą ilość energii na podświetlenie (100% - 15 sek), ponieważ "na szlaku" lubię się bawić odbiornikiem i ekran często świeci - co mogą potwierdzić koledzy, którzy szwendali się ze mną po wertepach.
Dlatego też uważam, że przy założeniu, iż dzisiaj normą są akumulatorki nowej generacji (typu: enelopy) o pojemności 2000-2500 mAh, informacja o czasie pracy rzędu 13 godzin jest straszeniem nieco na wyrost
Inna sprawa, że wynik 13 godzin też nie należy do "normalnych", bo większość użytkowników wyciąga więcej - przy czym tylko ja przyznaję się do używania opcji "Oszczędzanie baterii". Inna sprawa, że ja z kolei zużywam niesamowitą ilość energii na podświetlenie (100% - 15 sek), ponieważ "na szlaku" lubię się bawić odbiornikiem i ekran często świeci - co mogą potwierdzić koledzy, którzy szwendali się ze mną po wertepach.
Dlatego też uważam, że przy założeniu, iż dzisiaj normą są akumulatorki nowej generacji (typu: enelopy) o pojemności 2000-2500 mAh, informacja o czasie pracy rzędu 13 godzin jest straszeniem nieco na wyrost
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
A może przeczytasz uważnie to, do czego się odnosisz?michal123 pisze:Chcesz konkretów?Pietern pisze: Może?
Masz jakiś konkret, czyli tyle tobie popracował? Bo mnie się jeszcze nie zdarzyło by było mniej niż 17 godzin
Proszę bardzo!
Z powodu fatalnych osiągów czasu pracy baterii oddałem 62s na reklamację. I dowiedziałem się, że SERWIS GARMINA uznaje okolice 13h jakie najczęściej uzyskiwałem (ekran włączony cały czas) - za typowy czas pracy owego urządzenia. Mimo to dla świętego spokoju wymieniono mi w końcu na nowe - wyniki były takie same. Wyższe wyniki są możliwe tylko do uzyskania na bardzo dobrych bateriach (np litowe) albo poprzez zmianę opcji i wyłączenie wielu funkcji. Czasy pracy rzędu 26h można między bajki włożyć, jak ktoś chce się łudzić że 62s w normalnych warunkach tyle pociągnie - jego sprawa, ale rozczarowanie przyjdzie szybko
Ja rozumiem, że istnieje Twój pomiar, ale nie jesteś pępkiem wszechświata. O czasie pracy 62s rozmawiamy tu już od jakiegoś czasu i do tamtych rozważań się odnoszę. Typowy czas pracy tego urządzenia, używanego do tego, do czego został zaprojektowany, to około 18 godzin (aku Eneloop 2000). I nie ma sensu tego po raz kolejny rozważać.
Twój wynik powstał w wyniku tak niszowych potrzeb, że ja w ogóle go nie uwzględniam w swoich wypowiedziach.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
Nie bądź złośliwy, a swoją wypowiedź zastosuj do siebie, bo w ogóle nie zrozumiałeś co napisałem. Powątpiewałeś, że inne pomiary są obiektywne, bo Ty uzyskujesz więcej. Więc zamiast podawać wynik kolejnego testu przeprowadzonego przeze mnie - podałem wypowiedź SERWISU GARMINA, który uważa, że to właśnie czasy na poziomie 13h są najbardziej charakterystyczne dla owego urządzenia. Możesz podważać tą tezę jedynie na podstawie swoich jednostkowych doświadczeń, ale myślę, że przez serwis przechodzi wystarczająco duża liczba tych urządzeń by to ich wypowiedź traktować jako najpoważniejszą w tej mierze.Pietern pisze: A może przeczytasz uważnie to, do czego się odnosisz?
Ja rozumiem, że istnieje Twój pomiar, ale nie jesteś pępkiem wszechświata.
Jak nie wiesz o czym mówisz - to lepiej się nie wypowiadaj w tak autorytatywny sposób. W środowisku rowerowym siedzę długie lata. Na wielodniowe wyprawy rowerowe z GPS-em jeżdżą dziesiątki osób, z roku na rok (wraz z upowszechnieniem się GPS i spadkiem jego cen) przybywa ich całkiem sporo. Nie wszyscy jeżdżą jak ja (własciwie bez dostępu do prądu), ale długi czas pracy baterii na takich wyjazdach jest zawsze bardzo przydatny, nawet jak co jakiś czas nocujemy pod dachem i chce się nam targać ładowarkę. To, że tego nie wiesz - świadczy tylko o Twojej nieznajomości problematyki wypraw rowerowych, nie o niszowości takich zastosowań. Ja się na turystyce pieszej średnio znam, chodzę okazyjnie, właściwie tylko przy okazji wyjazdów rowerowych (jak tutaj):Pietern pisze: Twój wynik powstał w wyniku tak niszowych potrzeb, że ja w ogóle go nie uwzględniam w swoich wypowiedziach.
https://picasaweb.google.com/1120492587 ... 8483832738
- więc i głosu autorytatywnie na ten temat nie zabieram; byłbym wdzięczny gdybyś podobnie traktował kwestie rowerowe.
Też mam rower...
"Nisza" dotyczyła jazdy i gapienia się cały czas w GPS-a. Ja przy jeździe na rowerze mam (w zasadzie) wyłączone podświetlenie.
"Nisza" dotyczyła jazdy i gapienia się cały czas w GPS-a. Ja przy jeździe na rowerze mam (w zasadzie) wyłączone podświetlenie.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696