Instalacja nawigacji w aucie

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
bumper
Nowy
Kontakt:

Instalacja nawigacji w aucie

Post autor: bumper »

Witam,

Czy są jakieś "dobre praktyki" przy instalacji nawigacji w samochodzie? Różne lokalizacje (z lewej, po środku, szyba, kokpit, etc...)? Ich zalety wady? Jaki wpływ pozycja nawigacji ma na widoczność satelitów? Czy należy zwracać uwagę na miejsca wylotu ciepłego powietrza (przy włączonym ogrzewaniu może nagrzewać sprzęt). Będę wdzięczny za wszelkie uwagi/sugestie.

Pozdrawiam,
Mariusz
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Moja rada jest taka, żeby instalować nawigacje w takim miejscu abyś nie musiał zbyt bardzo głowy/wzroku odwracać od drogi/kierunku jazdy.

Ja osobiscie nawigację mam przyklejoną do środka szyby ale w dolnej jej części.. tak, że prawie opiera się od deskę.

Dużo osób wozi też nawigację w lewym dolnym rogu szyby, zaraz przy słupku... nie wie czy to wygodne.

Porażką dla mnie jest wieszanie nawigacji zaraz pod lusterkiem wstecznym.
Nie dość, że wiszą Ci kable.. to jeszcze ogranicza widoczność.

Musisz sam popróbować jak Ci będzie najlepiej.
Awatar użytkownika
SP9XWW
Bywalec

Post autor: SP9XWW »

PouchX pisze: Dużo osób wozi też nawigację w lewym dolnym rogu szyby, zaraz przy słupku... nie wie czy to wygodne.
U mnie tak jezdzi. Jest w zasiegu wzroku, problem jest jak cos trzeba w ruchu zmienic (GPS jest ciut za daleko do reki - "daleka szyba"). Tez kombinowalem z miejscem i to wydaje mi sie najoptymalniejsze.
S!@w (SP9XWW) 50° 3' 40.57" 19° 56' 12.34"
Nuvi 765 + GPMapa 2009.1 + CNE NT 2010 + UMP-pcPL
Obrazek
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Co tu dużo gadać, spójrz na awatar :)
(ale ja jestem leworęczny)
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

W instrukcji obslugi odbiornikow GPS kupowanych w USA mozna przeczytac, ze w niektorych stanach prawo zabrania instalacji nawigacji na przedniej szybie, ale wolno instalowac na kokpicie.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

W niektórych samochodach z ogrzewaną przednią szybą pojawiały się problemy z łącznością odbiornika z satelitami. Część z nich, mniej więcej w okolicach lusterka wstecznego miała "dziurkę" umożliwiającą komunikację ze światem zewnętrznym ;) Być może, gdy brakowało antenek zewnętrznych, niektórzy montowali odbiorniki w tym miejscu.

Osobiście wożę odbiornik na środku przedniej szyby tuż nad kokpitem. Myślałem o lewej stronie, ale musiałbym przeciągać kabelki gdzieś pod spodem, a leniwy jestem.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Ryszard1
Bywalec

Post autor: Ryszard1 »

Ogrzewana przednia szyba nie przeszkadza - mam taka to wiem.
A mocowanie GSP na dole srodka szyby powoduje najmniejsze "odrywanie" wzroku od jezdni - jest chyba najbezpieczbiejsze, choc czasami ciezko dosiegnac reka przy zmienianiu ustawien.
Ale kusi mnie zamocowanie do kokpitu, nad radiem, lub po prawej stronie zegarow. Mam takie przyklejane metalowe kolko ktore zastapi szybe. Tylko boje sie ze beda slady jakbym sie rozmyslil ...
Ma moze ktos jakis patent do bezinwazyjnego mocowania na desce rozdzielczej ?
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
adamus
Bywalec

Post autor: adamus »

ja preferuję szybę po środku na dole, jednak w jednym samochodzie (volvo S40) musiłem przenieść do słupka bo GPS miał problem z fixem i trasę trójmiasto-poznan w 50% szukał satelitów.
Nuvi200+GpMapa 2008.3+UMPPcPL+CNE 2008, GPS60+GA25 MCX
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Przy lokalizacji po lewo od kierownicy mogą być problemy przy wystrzeleniu kurtyn. U mnie w instrukcji producent nie zaleca nic tam kleić.

Na GpsPasSion jest taki topik. Ludzie zamieszczają fotki gdzie mają i na jakich patentach to się trzyma. Gdzieś tam jest fajny patent do mocowania na kratki, chyba nawet oryginał Garmina.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Ryszard1 pisze:Ma moze ktos jakis patent do bezinwazyjnego mocowania na desce rozdzielczej ?
do focusa są takie mocowania na kratkę powietrza, tylko ni etakie jak uniwersalne a obejmujące całą ramkę. Miałem na tym zumo (czyli ciężkie urządzenie) dopóki nie rozbiłem focus'a :cry: teraz mi uchwyt tylko został :lol:

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Był cały taki wątek ( +- o tym samym) na PDAClubie:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=3591.0

dość długi.................
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Prosiak123
Początkujący

Post autor: Prosiak123 »

A nie wiecie czy mozna w PL kupic mocowanie typu "bean bag" dla Nuvi? Jest to taka podstawka, ktora umieszcza sie na desce rozdzielczej bez przyklejania.

(pewno jest to w kazdym sklepie z GPSami, ale jakos nie moge znalezc - moze ktos ma link do takiego przedmiotu w jakims polskim sklepie?)
50:72:6f:73:69:61:6b:31:32:33
md5 80720584c196976aec817d1c2a49ecef ;)
Ryszard1
Bywalec

Post autor: Ryszard1 »

wojtek pisze:...do focusa są takie mocowania na kratkę powietrza...rozbiłem focus'a...Wojtek
tez mam wlasnie Focusa, tyle ze (jeszcze) nie rozbitego,
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Ryszard1 pisze:tez mam wlasnie Focusa,
wiem, dlatego właśnie pisałem o mocowaniu do focusa :P

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
popej
Garniak