GPSmap 62/78 - aktualizacja oprogramowania

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Firmware GPSmap 62/78

Post autor: Mariusz65 »

muchin pisze:i przy następnej aktualizacji - ... zniknie?
Co popsują przy następnej aktualizacji to tylko dobra wróżka może Ci powiedzieć ;-)

Pisanie FW to niestety pięta achillesowa Garmina!
Nawet jak przyjmą jakiś błąd do wiadomości to nie naprawiają go przez miesiące a nawet lata :mrgreen:
Jak już przypadkiem naprawią to popsują coś innego. Pełni szczęścia w tym względzie nie zaznamy chyba nigdy :(
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Dla jasności: ja nie napisałem, że problem zniknął z powodu wgrania FW 3.60. Nie wierzę już, że Garmin potrafi to naprawić :wink:
Napisałem że zniknął w określonej sytuacji (konfiguracji mapowej).

W sumie jest tak, że Góry_PL, GPS_Walker czy garminowska Topo_Poland_2011 gubią kolory etykiet tak samo jak w każdej wersji FW od 2.90 począwszy. Natomiast wyświetlanie tych samych map przy włączonej równolegle i pracującej w tle (pod spodem) innej mapie powoduje że kolory na mapach Góry_PL i GPS_Walker stoją jak żyleta. Przy czym ta "inna mapa" pracująca w tle, jest w zaobserwowanej przeze mnie sytuacji konkretną - określoną mapą, której próżno szukać w sieci. Dlatego też - jak wspomniałem wyżej - temat muszę jeszcze przebadać. Nie wykluczone jednak że dzięki temu odkryciu kolejna edycja gotowca "Mapset Walker" będzie trzymać kolorki.

EDIT: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=134430#p134430
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

ShaiHulud pisze:Zastanawiam się czy tej przeglądarki obrazków w nowym firmware nie dałoby się użyć w geocachingu do oglądania zdjęć ze spoilerami. Chyba nie bardzo - bo nie widzę żeby opencaching.pl dawał możliwość hurtowego ściągania opisów skrzynek razem z obrazkami. Ale może da się coś wykombinować?
Metod "wykombinowania" jest bez liku.
Polecam moim zdaniem najlepszą, bo: najszybszą (circa kilkanaście minut na 1000 cache), pewną, no i przede wszystkim nie wieszajacą sprzętu jak różne inne wynalazki typu baza Filipsa ( z całym szcunkiem dla Twórcy).
Opis tutaj: http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 61&start=0
Plusy takie, że angażujesz telefon off-line (PDA, czy inne tego typu nowsze gadżety) a nie odbiornik garmina, który służy wtedy do nawigacji. W telefonach menedżery plików są na poziomie, w przeciwieństwie do garminów, więc można przeszukiwać bazę pod dowolnym kątem.
Ja w ogóle traktuję bazę danych geocachingu jako swoisty przewodnik po kraju i zazwyczaj sie nie zawodzę. fajne miejscówki. Ostatnio na zamku w Człuchowie też sobie keszyk zaliczyłem dla sportu, ale bez spoilera bym się chyba nie wyrobił.
Polecam to rozwiązanie. W bazie cache są tysiące fajnych miejscówek, a spoilerki pozwalają zawczasu zastanowić się, czy dane cache interesuje nas czy nie. Ja na przykład prawie nie loguję znalezień, a nawet często nie szukam zbyt ambitnie samego cache, ale co sobie pozwiedzam fajne miejsca, to moje. Geocaching ma rózne oblicza. :D
Piszę też tyle dlatego - że patrząc z perspektywy lat - w odbiornikach garmina stale będą jakieś problemy ze spoilerami ( zdjęciami), mogą rzutować na pracę i stabilność odbiornika i nie ma się sensu w to wrabiać. I tracić czas. I ryzykować, że z powodu jakiegoś zdjęcia, znaku diaktrycznego w opisie cache itp. itd.- padnie Tobie gps w terenie. Oczywiście można zawsze skurczybyka hard - zresetować, wetkać "czystą" i pewną kartę awaryjną z mapami, waypointami i cache i po sprawie. Ale po co się pakować w takie niespodzianki/spodziewanki ?
Po opanowaniu obsługi i filozofii GSAKa, robisz to raz na jakiś czas dla danego zbioru cache w zasadzie automatycznie i po problemie. GSAK to taki keszowy gmaptool.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Bies Błądzoń
Początkujący

Post autor: Bies Błądzoń »

Witam
Panowie, w swoim 62s z wgranym firmware 3.60patch zauważyłem pewną martwiącą mnie sprawę.
Mianowicie bardzo często zawiesza się kompas. Miałem taką sytuację: podjazd samochodem, około godziny szwędania się pieszo, znowu podjazd samochodem i kolejna wędrówka po terenie. Po wysiadce z auta kompas bardzo długo nie przechodził w tryb "pieszy". Pomagała dopiero kolejna kalibracja.
Ponadto nawet podczas wędrówek pieszych dość często zawieszał się na kilka, kilkanaście sekund. Wiadomo jak to jest... Chce się człowiek zorientowac, porozglądać po okolicy, a mapa ani drgnie... :(
Czy ma ktoś podobny kłopot?
Może istnieje jakieś lekarstwo, o którym nie mam pojęcia?
Artur - GPSMAP 62st , ECHO 300c Poprzednio 60CSX, Colorado300 Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ostatnio nie miałem okazji działać w terenie z 62-ką, ale być może Garmin w ogóle coś namieszał w "rdzeniu" oprogramowania. Przypomnę, że w wątku Test eTrexa_30 napisałem coś takiego:
GPS Maniak pisze: Odbiornik kilka razy nie reagował na kompas ustawiony w trybie „Auto”. Mapa owszem jakoś się obracała, ale właśnie „jakoś” – nijak się miało do rzeczywistości. Po kalibracji kompasu wszystko wracało do normy, ale zdarzyło się, że już ok. ½ godziny po kalibracji kompasu, mapa – na postoju - znów orientowała się wadliwie i trzeba było ponownie kalibrować kompas.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Bies Błądzoń
Początkujący

To by się zgadzało, mam podobne objawy w 62s. Coś zchrzanili.... :evil:
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Martwiłem się, że w Dakocie nie naprawili opcji "przejdź do pozycji" ale skoro okazuje się, że w nowych FW nie mogą jednocześnie działać i barometr i kompas, to powinienem się chyba jednak cieszyć… ;-)
Brzmi to jak kabaret, ale tak na serio – nie wie ktoś co się stało ze "starymi" programistami Garmina” :?:
Wygląda na to, że ktoś tam odkrywa na nowo Amerykę…

Może powinni jednak wypuścić jakiś spartański model odbiornika, wyposażony tylko w podstawowe funkcje nawigacyjne (lecz w 100% działające), bez innych gadżetów typu przeglądarki itp. :?
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
muchin
Początkujący

Post autor: muchin »

Kiedy przestał mi działać barometr po aktualizacji, napisałem od razu do Garmina, w tej sprawie.
Po weekendzie odpisali mi, że dziękują za zgłoszenie, było ono jedyne, a błąd został już naprawiony - stąd pojawił się firmware 3.60.
Stąd moja prośba - napiszcie do Garmina z konkretnym opisem problemu, oni sądząc po powyższym chyba jednak pracują nad tymi błędami - ale tylko zgłoszonymi ;-)
muchin
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

muchin pisze:oni sądząc po powyższym chyba jednak pracują nad tymi błędami - ale tylko zgłoszonymi ;-)
Support owszem, pracuje dobrze. Ja zgłosiłem im masę błędów dotyczących FW Dakoty, które potwierdzili i przesłali dalej do programistów w USA i ....
i od pół roku nie są naprawione :!:

Dlatego pytam co się stało ze starymi programistami, którzy do tej pory pisali oprogramowanie do odbiorników :?: :shock:
Przecież ktoś kto tworzył i zna to oprogramowanie potrafiłby je naprawić. Dlaczego zatrudniają ludzi, którzy działają metodą prób i błędów?
Naprawiając coś tam popsuli barometr – naprawiając barometr popsuli kompas – naprawiając kompas popsują coś tam i tak w koło Macieju...
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
yakov
Początkujący

Post autor: yakov »

Jeśli chodzi o wieszanie się kompasu to miałem następujący przypadek: po wgraniu patchowanego fw 2.80 zabetonowało go na dobre. Nie pomógł reset, kalibracji wogóle nie dało się wykonać, nic nie dawała zmiana firmware. Tak więc skończyło się na wymianie odbiornika. Moja chęć do wgrywania patchowanego fw również uległa redukcji :D

pozdrowienia
Pozdrawiam Kuba
62st (OSM, UMP Topo), Instinct, eTrex 10
Nuvi 255 (CNE nüMaps Lifetime , UMP)
Samsung A70 OsmAnd, Mapy.cz, Waze
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Mariusz65 pisze: Brzmi to jak kabaret, ale tak na serio – nie wie ktoś co się stało ze "starymi" programistami Garmina” :?:
Wygląda na to, że ktoś tam odkrywa na nowo Amerykę…

Może powinni jednak wypuścić jakiś spartański model odbiornika, wyposażony tylko w podstawowe funkcje nawigacyjne (lecz w 100% działające), bez innych gadżetów typu przeglądarki itp. :?
Są przecież takie modele jak VistaHCX, 60CSX, a także np. Colorado z ustabilizowanym firmware, choć może nie całkiem "idiotenproof", ale super wygodne.
Dla poszukiwaczy mocnych wrażeń są odbiorniki nowsze, było nim zresztą też Colorado - przynajmniej na pewno w 2008 roku. Wielu się wtedy niepotrzebnie zniechęciło.
Mnie - na razie przynajmniej - żal po prostu czasu na zmaganie się z "nowościami" i i faktycznie coraz gorszym i mniej stabilnym oprogramowaniem.
Mam wszystko to co potrzebuję, z dużą górką. I cześć.
To co się teraz czyta na forum o oprogramowaniu, to po prostu rzeczy nie do pomyślenia w starym Etrexie Legend b&w sprzed wielu lat. Nie do pomyślenia. No ale skoro ponoć ( patrz salon24.pl) ministrowi spraw zagranicznych dużego europejskiego kraju przemówienie pisze angielski ambasador, coby miał chłop co przeczytać w stolicy "zaprzyjaźnionego" kraju, to co tu w ogóle narzekać na jakichś bidnych programistów w jakichś egzotycznych krajach , że nie mają pojęcia o co chodzić ma w programach , które piszą. Czy bardziej ma chodzić o ładne ikonki, czy o miłe uchu dźwięki, czy może też trochę o coś tak nonsensownego jak nawigację też.
Ale sprzęt wybieramy sami, wiadomo było mniej więcej jakie będą firmwareowe zawijasy. Wolny wybór.

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

GPSMAP 62/78 software version 3.71 Beta

Changes made from version 3.60 to 3.71:

Improved elevation data stored in track logs
Fixed issue with magnetic north offset when projecting a waypoint
Problems with the software may be reported to 62-78Beta@garmin.com

http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=5071
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Tomek, dzięki. Z dziennikarskiego obowiązku poinformuję, że wgrałem i odbiornik nie eksplodował :wink:
Póki co, nie wykryłem błędów większych niż te jakie były w 3.60 :P

EDIT:
Nie pamiętam takiego przypadku w 3.60, ale nie wykluczone że nie robiłem tej czynności na taką skalę.
W czym rzecz? Otóż wgrałem sobie nową mapę IMG na kartę, co oczywiście skutkuje tym, że mapa robi się aktywna we wszystkich profilach.
Zacząłem zatem profil po profilu wyłączać tę mapę, no i w pewnym momencie na etapie przewijania listy map odbiornik się zawiesił. Pomogło dopiero wyjęcie baterii. Dodam że profili mam sporo. Map też :P
Pozdrawiam Lechu

Bies Błądzoń
Początkujący

Cóż, wgrałem 3.71 Beta.
Włączyłem rejestrację śladu i w teren....
Po kilku minutach mapa zawiesiła się, kompas działał normalnie, natomiast mapa ani drgnie:(
Tak więc prośba o poradę, ponieważ już zgłupiałem... Może mam wadliwy odbiornik?? Może ze mną coś nie tak?? :wink:
1. Na 3.40 Patch podczas podróży samochodem na stu kilometrach zawiesił się trzy razy. Tak się zawiesił, że pomogło dopiero wyjęcie baterii.
2. Na 3.60 Patch ciągle zawiesza się mapa wraz z kompasem
3. Na 3.71 Beta zawieszenia mapy.
Szlag mnie już trafia :evil: Ktoś ma jeszcze podobne problemy?
Bo nie wiem czy to wina firmwarów czy mam wadliwy odbiornik i czas na reklamację?
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak

Post autor: wodzirej »

Na 62sc mam firmware 2.60. Webupdater twierdzi, że mam najnowszy fw i nie trzeba go aktualizować.
Czyżby sc miał inny fw?
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
ODPOWIEDZ