O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
easyrider pisze:Świetna sprawa z tymi panoramami - sugerował bym tylko żeby poszczególnych plików nie numerować,
tylko nazywać zgodnie z treścią np. "Klimczok na południe" - ułatwi to wyszukiwanie w odbiorniku
Nazwy plików są jakie są - można je dowolnie zmienić, ale dla kogoś kto nie wie gdzie leży Klimczok czy to będzie "05.jpg" czy "Klimczok.jpg" jest bez znaczenia Dlatego też jako '"maniak GPSu" zaproponowałem dołożenie geotagów. To problem rozwiązuje w 100% - nazwy plików stają się wówczas sprawą drugorzędną - odbiornik sam wie czego nam potrzeba
EDIT1:
pelsta pisze:Dorzucam Beskid Śląski
Jeżeli nikt się za to jeszcze nie zabrał, to dzisiaj w nocy mogę zrobić Tatry.
EDIT2:
Mariusz65 pisze:Znalazłem w sieci darmowy programik GPicSync 1.28
..... interesuje mnie tylko "ręczne" geotagowanie pojedynczych plików JPEG. Będę to robił sporadycznie więc na moje potrzeby program jest OK.
Dzięki za info. Zanim napisałeś o GPicSync, tagi do bieszczadzkich panoram wkleiłem wspomnianym przeze mnie wyżej Exif Pilot: http://www.colorpilot.com/exif.html Zero problemów.
easyrider pisze:nazywać zgodnie z treścią np. "Klimczok na południe" - ułatwi to wyszukiwanie w odbiorniku
i mojej odpowiedzi:
GPS Maniak pisze:Nazwy plików są jakie są - można je dowolnie zmienić, ale dla kogoś kto nie wie gdzie leży Klimczok czy to będzie "05.jpg" czy "Klimczok.jpg" jest bez znaczenia
Prawdę powiedziawszy nawet dla kogoś kto wie gdzie leży Klimczok nazwy JPGów z panoramami też nie mają znaczenia, bo przecież ideą korzystania z panoram jest nie tyle "nawigacja do zdjęcia" ile oglądanie panoramy z możliwością odczytania napisów, czyli .... zoomowania, czego opcja "Dokąd -> zdjęcie" (i tu następuje szukanie po nazwie) nie robi. Zatem w przypadku panoram nie korzystamy z opcji: "Dokąd -> zdjęcie", ale z opcji: "Przeglądarka zdjęć", (opcję trzeba dodać do listy - o czym wspominał wcześniej mar_rud) a tam nazwy plików w ogóle nie występują. Po wybraniu opcji widzimy miniaturki i tyle .....
A kiedy już sobie siedzę na Klimczoku i chcę znaleźć odpowiednią panoramę w celu jej skonfrontowania z rzeczywistością to ......
Czy to "05.jpg" czy "Klimczok.jpg" różnicy nie robi. Nazw plików i tak nie widać - trzeba korzystać z sortowania wg lokalizacji.
Przydatności przeglądarki zdjęć w odbiorniku rośnie, zgodnie z pomysłowością jej zastosowania.
Panoramy można wykorzystać także w innym oprogramowaniu nawigacyjnym,
Locusa nie sprawdzałem pod kątem wyświetlania geodtowanych zdjęć,
ale pamiętam, że jest możliwość dodania „z ręki”, zaznaczyć punkt i dodać zdjęcie/panoramę z listy.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Mariusz65 pisze: ale z Waszej pracy chętnie skorzystam
Nie ma sprawy. W końcu robię to przede wszystkim dla siebie
Mariusz - kolega torge przygotował też wersje książeczkowe "do druku" - w postaci plików PDF. Wrzuciłem to na mój serwer do Strefy Betatestera.
Dostałem też inne panoramy - wrzucę na serwer dzisiaj w nocy.
Myślę, że temat szkiców panoram pozostaje otwarty....
Niemniej, co Koleżanki i Koledzy sądzicie o starych fotografiach w GPS-ie "na szlaku"?
W poszukiwaniu szkiców panoram Beskidów natknąłem się bowiem na taką oto stronę, dzięki której możliwa staje się podróż w czasie przez całą Polskę
Obiecane zgeotagowane Tatry. Nie sprawdzałem, ale mam nadzieję, że jest OK. Przy okazji łezka w oku mi się zakręciła gdy zobaczyłem panoramę z Kominiarskiego Wierchu. Na Kominiarskim byłem w 1972r Później jakoś nie było okazji, a od dwudziestu lat jest to już niemożliwe. Ze względu na ochronę orłów szlak zamknięto. Ciekawostką historyczną jest też panorama z Iwaniackiej Przełęczy. Takiego widoku już się nie uświadczy. Obecnie wszystko zasłaniają drzewa. Trzeba wejść nieco wyżej. Albo właśnie w kierunku Kominiarskiego, albo w kierunku Ornaku. Ale panorama nie kłamie w tym sensie, że faktycznie w latach 70-tych taki widok był. Mam nawet stosowną fotkę
Mariusz65 pisze:Mi WinRARem też nie idzie. Tylko 7-Zip daje radę, pewnie Lechu nim pakował…
Upsss Faktycznie 7-zip.
Nie powinno, to być problemem, trzeba odpowiednio skonfigurować RAR.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej pisze:Panoramy można wykorzystać także w innym oprogramowaniu nawigacyjnym,
Locusa nie sprawdzałem pod kątem wyświetlania geodtowanych zdjęć,
ale pamiętam, że jest możliwość dodania „z ręki”, zaznaczyć punkt i dodać zdjęcie/panoramę z listy.
W komercyjnym programie WPT można utworzyć hurtowo na podstawie zdjęć z geotagami - metodą "drag&drop" (przeciągając zaznaczone zdjęcia na otwarty plik Waypoints.WPT automatycznie zostaje utworzonych tyle punktów, ile zdjęć z geotagami stowarzyszonych z tymi zdjęciami); tutaj na przykładzie Beskidu Śląskiego przygotowanego przez kol. Pelstę.
Czy są inne metody na konwersję tego typu, z wykorzystaniem darmowych narzędzi?
Nowy obraz.png
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Zdaje się, że zip wyprodukowany przez 7-zip w ustawieniach kompresji "ultra" może sprawiać kłopot innym programom. Ja generalnie korzystam z formatu 7z a w opcjach dla formatu zip ustawiam kompresję na "maksymalna", żeby było kompatybilne. Ale pliki wychodzą większe.