Wykorzystanie przeglądarki zdjęć w "ręczniaku"

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Wykorzystanie przeglądarki zdjęć w "ręczniaku"

Post autor: GPS Maniak »

easyrider pisze:Świetna sprawa z tymi panoramami - sugerował bym tylko żeby poszczególnych plików nie numerować,
tylko nazywać zgodnie z treścią np. "Klimczok na południe" - ułatwi to wyszukiwanie w odbiorniku :D
Nazwy plików są jakie są - można je dowolnie zmienić, ale dla kogoś kto nie wie gdzie leży Klimczok czy to będzie "05.jpg" czy "Klimczok.jpg" jest bez znaczenia :wink: Dlatego też jako '"maniak GPSu" zaproponowałem dołożenie geotagów. To problem rozwiązuje w 100% - nazwy plików stają się wówczas sprawą drugorzędną - odbiornik sam wie czego nam potrzeba :P

EDIT1:
pelsta pisze:Dorzucam Beskid Śląski
Jeżeli nikt się za to jeszcze nie zabrał, to dzisiaj w nocy mogę zrobić Tatry.

EDIT2:
Mariusz65 pisze:Znalazłem w sieci darmowy programik GPicSync 1.28
..... interesuje mnie tylko "ręczne" geotagowanie pojedynczych plików JPEG. Będę to robił sporadycznie więc na moje potrzeby program jest OK.
Dzięki za info. Zanim napisałeś o GPicSync, tagi do bieszczadzkich panoram wkleiłem wspomnianym przeze mnie wyżej Exif Pilot: http://www.colorpilot.com/exif.html Zero problemów.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jeszcze nawiązując do wypowiedzi:
easyrider pisze:nazywać zgodnie z treścią np. "Klimczok na południe" - ułatwi to wyszukiwanie w odbiorniku :D
i mojej odpowiedzi:
GPS Maniak pisze:Nazwy plików są jakie są - można je dowolnie zmienić, ale dla kogoś kto nie wie gdzie leży Klimczok czy to będzie "05.jpg" czy "Klimczok.jpg" jest bez znaczenia :wink:
Prawdę powiedziawszy nawet dla kogoś kto wie gdzie leży Klimczok nazwy JPGów z panoramami też nie mają znaczenia, bo przecież ideą korzystania z panoram jest nie tyle "nawigacja do zdjęcia" ile oglądanie panoramy z możliwością odczytania napisów, czyli .... zoomowania, czego opcja "Dokąd -> zdjęcie" (i tu następuje szukanie po nazwie) nie robi. Zatem w przypadku panoram nie korzystamy z opcji: "Dokąd -> zdjęcie", ale z opcji: "Przeglądarka zdjęć", (opcję trzeba dodać do listy - o czym wspominał wcześniej mar_rud) a tam nazwy plików w ogóle nie występują. Po wybraniu opcji widzimy miniaturki i tyle ..... :D

A kiedy już sobie siedzę na Klimczoku i chcę znaleźć odpowiednią panoramę w celu jej skonfrontowania z rzeczywistością to ......
Nowy-1.jpg
Czy to "05.jpg" czy "Klimczok.jpg" różnicy nie robi. Nazw plików i tak nie widać - trzeba korzystać z sortowania wg lokalizacji.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze: dzisiaj w nocy mogę zrobić Tatry
Ja mam zgeotagowaną tylko panoramę z Rusinowej Polany, ale z Waszej pracy chętnie skorzystam ;-)
Załączniki
Rusinowa_Polana_panorama.rar
(720.61 KiB) Pobrany 330 razy
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Przydatności przeglądarki zdjęć w odbiorniku rośnie, zgodnie z pomysłowością jej zastosowania.

Panoramy można wykorzystać także w innym oprogramowaniu nawigacyjnym,
Locusa nie sprawdzałem pod kątem wyświetlania geodtowanych zdjęć,
ale pamiętam, że jest możliwość dodania „z ręki”, zaznaczyć punkt i dodać zdjęcie/panoramę z listy.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mariusz65 pisze: ale z Waszej pracy chętnie skorzystam ;-)
Nie ma sprawy. W końcu robię to przede wszystkim dla siebie :D
Mariusz - kolega torge przygotował też wersje książeczkowe "do druku" - w postaci plików PDF. Wrzuciłem to na mój serwer do Strefy Betatestera.
Dostałem też inne panoramy - wrzucę na serwer dzisiaj w nocy.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Dorzucam Beskid Żywiecki
(Może ktoś połączyć te moje wrzuty w jeden post?)
Ostatnio zmieniony 06 gru 2011, 20:56 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Dołączono załączniki
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Myślę, że temat szkiców panoram pozostaje otwarty....

Niemniej, co Koleżanki i Koledzy sądzicie o starych fotografiach w GPS-ie "na szlaku"?
W poszukiwaniu szkiców panoram Beskidów natknąłem się bowiem na taką oto stronę, dzięki której możliwa staje się podróż w czasie przez całą Polskę ;)

Kod: Zaznacz cały

www.fotopolska.eu
Panorama Poznania:
Obrazek
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Obiecane zgeotagowane Tatry. Nie sprawdzałem, ale mam nadzieję, że jest OK. Przy okazji łezka w oku mi się zakręciła gdy zobaczyłem panoramę z Kominiarskiego Wierchu. Na Kominiarskim byłem w 1972r :D Później jakoś nie było okazji, a od dwudziestu lat jest to już niemożliwe. Ze względu na ochronę orłów szlak zamknięto. Ciekawostką historyczną jest też panorama z Iwaniackiej Przełęczy. Takiego widoku już się nie uświadczy. Obecnie wszystko zasłaniają drzewa. Trzeba wejść nieco wyżej. Albo właśnie w kierunku Kominiarskiego, albo w kierunku Ornaku. Ale panorama nie kłamie w tym sensie, że faktycznie w latach 70-tych taki widok był. Mam nawet stosowną fotkę :P
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
muchin
Początkujący

Post autor: muchin »

No wszystko fajno, ale coś mi się te Tatry nie chcą otworzyć?
Dostaję komunikat, że nie może mi tego rozzipować?
muchin
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Mi WinRARem też nie idzie. Tylko 7-Zip daje radę, pewnie Lechu nim pakował…

PS
Dzięki Koledzy za panoramy! :D
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

Mariusz65 pisze:Tylko 7-Zip daje radę, pewnie Lechu nim pakował…
Total Commander też daje radę :wink:
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mariusz65 pisze:Mi WinRARem też nie idzie. Tylko 7-Zip daje radę, pewnie Lechu nim pakował…
Upsss :oops: Faktycznie 7-zip.

EDIT:
Mariusz65 pisze:Dzięki Koledzy za panoramy! :D
Mamy:
* Beskid Mały
* Beskid Śląski
* Beskid Żywiecki
* Bieszczady
* Tatry
Potrzebujemy jeszcze zgeotagowania pozostałych pasm:
* Beskid Sądecki
* Beskid Wyspowy
* Pieniny
* Gorce
Są może chętni? :?: :wink:
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

GPS Maniak pisze:
Mariusz65 pisze:Mi WinRARem też nie idzie. Tylko 7-Zip daje radę, pewnie Lechu nim pakował…
Upsss :oops: Faktycznie 7-zip.
Nie powinno, to być problemem, trzeba odpowiednio skonfigurować RAR.
Rar.JPG
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

asandrzej pisze:Panoramy można wykorzystać także w innym oprogramowaniu nawigacyjnym,
Locusa nie sprawdzałem pod kątem wyświetlania geodtowanych zdjęć,
ale pamiętam, że jest możliwość dodania „z ręki”, zaznaczyć punkt i dodać zdjęcie/panoramę z listy.
W komercyjnym programie WPT można utworzyć hurtowo na podstawie zdjęć z geotagami - metodą "drag&drop" (przeciągając zaznaczone zdjęcia na otwarty plik Waypoints.WPT automatycznie zostaje utworzonych tyle punktów, ile zdjęć z geotagami stowarzyszonych z tymi zdjęciami); tutaj na przykładzie Beskidu Śląskiego przygotowanego przez kol. Pelstę.
Czy są inne metody na konwersję tego typu, z wykorzystaniem darmowych narzędzi?
Nowy obraz.png
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Zdaje się, że zip wyprodukowany przez 7-zip w ustawieniach kompresji "ultra" może sprawiać kłopot innym programom. Ja generalnie korzystam z formatu 7z a w opcjach dla formatu zip ustawiam kompresję na "maksymalna", żeby było kompatybilne. Ale pliki wychodzą większe.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
ODPOWIEDZ