Garmin Express

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Re: Garmin Express - nowy program

Post autor: sdsyc »

popej pisze:A to ciekawe
No i na sam koniec Express wyłożył się z błędem :-(
Przesiadam się na GarminMapUpdater
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Ręce i nogi opadają. Toż to jeszcze większe g**o niż LifetimeUpdater. Straciłem kilka godzin na aktualizację, która zakończyła się porażką.
nuvi, które mam to definitywnie mój ostatni Garmin w życiu :!:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Nie widzę powodu, żeby się denerwować. Od 2-3 lat widać, że Garmin się pogrąża i wypuszcza coraz śmieszniejsze produkty. I tak to należy traktować. Nowy Espress? No to sprawdźmy jak śmiesznie działa :)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

Co inny użytkownik to inne zachowanie programu :roll:

U mnie Garmin Express najpierw zaktualizował firmware odbiornika - dwukrotnie :?:
a potem stwierdził że nie ma miejsca w odbiorniku na mapę i zasugerował użycie karty pamięci.
Jako że się zgodziłem, to zainstalował img na karcie a jvc w pamięci odbiornika - po czym usunął starą wersję CNE z wewnętrznej pamięci :shock: zostawiając 5GB wolnego miejsca... :lol:
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

easyrider pisze:...a potem stwierdził że nie ma miejsca w odbiorniku na mapę i zasugerował użycie karty pamięci.
Jako że się zgodziłem, to zainstalował img na karcie a jvc w pamięci odbiornika - po czym usunął starą wersję CNE z wewnętrznej pamięci :shock: zostawiając 5GB wolnego miejsca... :lol:
U mnie ten fragment skończył się plikami map na SD w katalogu \Garmin ... czego nuvi 3490 nie widziało. Została mi tylko mapa bazowa :lol: bez jcv, itd.

GarminMapUpdater naprawił wszystko, co GarminExpress zepsuł.
Czas aktualizacji mapy: standard x 2.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
sdsyc
Radny

Co do braku wgrywania na PC przy wyborze całości na kartę SD
Product.Support@garmin.com pisze:Garmin Express nie daje mozliwosci nagrania mapy na komputer, zostalo to
tak zaprojektowane.
BaseCamp bedzie czytal mape bezposrednio z podlaczonego urzadzenia do
komputera.
Amen :!:
Zachu
Radny
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Rozmawiałem dziś o tym samym.
Konsultant starał się /taka rola/ przekonać mnie że wszystko jest OK i działa prawidłowo.
Jednak jest dużo głosów że to nie tak ma działać i może ktoś się ugnie i poprawi. NA dziś proponują użyć Garmin Map Updater :)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
Kontakt:

Express działa dość losowo. Wcześniejsze wpisy nie potwierdzają żadnej logiki w działaniu.
Pobrałem mapę na urządzenie, gdyż nie było ekranu wyboru, który wcześniej występował. Później nie było możliwości ponownego pobrania mapy, czy na urządzenie czy na komp. Teraz jakoś informuje o aktualnym urządzeniu ale wchodząc w zakładkę urządzenie -> zainstaluj ponownie mam wybór instalacji ponownej. Express dociąga brakujące pliki aby mapa była widoczna w BC czy MS.
Chyba nawet w Garminie nie wiedzą jak to działa a jak powinno.

Obrazek

W załączniku instrukcja instalowania map od Garmina.
Załączniki
Obrazek
sdsyc
Radny

A jaką. opcję wybrałeś za pierwszym razem? Może od razu "regiony"? Ja wybrałem za pierwszym razem całość na kartę, więc mapy w BC nie zobaczyłem. Po użyciu ww reinstalacji zmieniły się daty pliku gma na karcie, mapy w BC dalej nie widziałem :-(
Zachu
Radny
Kontakt:

Żadnej opcji nie wybrałem :)
Zobacz na wcześniejsze obrazki. Tak mi Express rozpoznawał odbiornik. Później wszystko się zgadzało z wolnym miejscem i bez pytania poszło uaktualnienie do odbiornika.
popej podał ścieżkę do tymczasowych plików. Sprawdź zawartość powinno być wszystko bez chyba pięciu plików, które zajmują z 20M.
Obrazek
sdsyc
Radny

Zachu pisze:Żadnej opcji nie wybrałem :)
A tu? http://imageshack.us/a/img824/2817/bezt ... awiony.png
Na zrzucie masz zaznaczony "wybierz region". Ja wybrałem "skorzystaj z karty microSD". I tu się nasze "metody" chyba różniły.
Po przejściu ścieżki postępowania przez "skorzystaj z karty microSD" nie chciał już (nawet po pokazanej w http://imageshack.us/a/img32/2984/bezty ... awiony.png reinstalacji) pójść ścieżką "wybierz region". Wszystko powtarzał zgodnie z pierwotnie dokonanym wyborem (tzn. udało mi się zmienić jego zachowanie podstępem :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=158871#p158871 ale na finał Express zaliczył pad)
No i o zachowaniu Express po wyborze "skorzystaj z karty microSD" support napisał :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=158967#p158967 (odpowiedź suuport-u nie dotyczyła braku możliwości instalacji na PC w ogóle, tylko po "skorzystaj z karty microSD")
Zachu pisze:popej podał ścieżkę do tymczasowych plików
Tak, widziałem. Próbowałem .gmap przemieszczać tu i ówdzie, aby BC zobaczył mapę, ale mi się nie udało.
Support sam dał mi sugestię :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=159039#p159039 i GarminMapUpdater wszystko ładnie posprzątał.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

sdsyc pisze:... i GarminMapUpdater wszystko ładnie posprzątał.
To wszystko działa przypadkowo.
Na jednym z moich komputerów (2) uruchomiłem GarminMapUpdatera.exe z opcją "tylko na komputer". Akcja ta odbyła się po zainstalowaniu CNE 2013.40 na innym kompie (1) z opcją "urządzenie i komputer".
Wszystko poszło gładko ale na drugim kompie pozbyłem się BaseCampa. Ponowna instalacja BC rozwiązała problem. Widzę wszystkie mapy, które miałem wcześniej.
Wniosek nasuwa mi się tylko jeden: bałagan & brak systematyki.
Pozdrawiam, mariuszD
Zachu
Radny
Kontakt:

sdsyc pierwsze obrazki były w celach naukowych. Ja tego nie ściągałem bo nie mogłem zrozumieć czemu miejsca brakuje i dlaczego uaktualnić sofy chce?
Dlatego zadzwoniłem na infolinię. Rozmowa żadna, partia ma rację a ja się nie znam.
Ściąganie to była długa przygoda. Na W7 nie chciał GMU ciągnąć, prędkość modemu, zerwania po 2,3 godzinach. Na Viście poszło za pierwszym razem Expressem.
Obrazek
kajag
Nowy

Post autor: kajag »

sdsyc pisze:
Zachu pisze:popej podał ścieżkę do tymczasowych plików
Tak, widziałem. Próbowałem .gmap przemieszczać tu i ówdzie, aby BC zobaczył mapę, ale mi się nie udało.
Support sam dał mi sugestię :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=159039#p159039 i GarminMapUpdater wszystko ładnie posprzątał.
Ja też miałem ten sam problem, że zainstalowałem CNE na kartę pamięci i potem nie było już możliwości wyboru opcji "wybierz region" żeby móc zainstalować mapę na komputerze. Postanowiłem wiec oszukać Garmin Expresa inaczej - podłączyłem do komputera urządzenie z wyjętą kartą pamięci czyli już bez CNE i znów Garmin Express zaproponował mi dwie opcje do wyboru. Wybrałem więc "wybierz region", zaznaczyłem do instalacji cała mapę i wybrałem do zainstalowania tylko komputer. Mapa zainstalowała się i jest widoczna w MS a urządzenie po włożeniu karty z powrotem także widzi nową CNE. Zatem wszystko działa :)
nüvi 760 / CNE nüMaps Lifetime + GPMapa 2010.3 + UMP-pcPL + OS Mapa PL
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Post autor: olpi »

sdsyc pisze: A czy nie usuwałeś starszego CNE przez "dodaj/usuń programy"?
beetle-m pisze:Możesz mieć rację. Na tym kompie odinstalowałem poprzednią wersję CNE 2013.30 po łyknięciu najnowszej !
U mnie na 100% po odinstalowaniu CNE 2013.3 przez dodaj/usuń programy odinstalował się BaseCamp (win XP) :( .
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
ODPOWIEDZ