Garmin eTrex 10/20/30
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Garmin eTrex 10/20/30
@sdsyc. Ja nie zauważyłem różnic. Także w 10-tce: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 47#p157347
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Sprawdziłem i zgadza się: 45min*60=2700 sekund.michal13031986 pisze:...Autoarchiwizacja>Gdy pełna pamięć...
2013-03-08 20.30.55 Auto.gpx i wtedy tutaj ślad ma 2700pkt (zajmuje 278KB) Zapisuje się co 45min (Jak ustawiłem opcję zapisu co 1s)
Autoarchiwizacja przy zapisie co 1 sekunda i archiwizacji: gdy pełna pamięć działa tak: każdorazowo po osiągnięciu limitu 10 tys. punktów pierwsze 2700 punktów śladu zostaje zapisanych do pliku rr-mm-dd hh-mm-ss Auto.gpx.
Tym samym, po autoarchiwizacji, ślad bieżący maleje do 7300 punktów (do objętości 73%).
Każdorazowo, po osiągnięciu limitu 10 tys. punktów, ślad bieżący zostaje obcięty o początkowy odcinek śladu (o objętości 2700 punktów), który zostaje zapisany w archiwum.
Edit
Ślad bieżący jest ograniczony limitem 10 tys. punktów. Jeśli chcemy mieć tak długi ślad, to trzeba go zapisać ręcznie.
Sprawdziłem i ręcznie można zapisać ślad dowolnej długości, oczywiście poniżej 10 tys. punktów.GPS Maniak pisze:...podjechałem kawałek samochodem z włączonym etrexem, po czym zapisałem ślad będący składową obu.
Lechu, Ty napisałeś o zapisie ręcznym, a kolega Michał pisze o Autoarchiwizacji śladów... chyba w tym zakresie nawet FW 2.80 nie pozwoli autoarchwizować długich śladów... niemniej, można sprawdzić włączając zapis co 1 sekunda i wystawiając eTrexa na parapet na kilka godzin. Po bez mała 3 godzinach (i dobiciu śladu aktywnego do 100%) już będziemy mieć odpowiedź na pytanie o bezstresowość FW 2.80
--
Jeszcze jedno spostrzeżenie dot. eTrexa: po wyjęciu baterii zaczyna wyszukiwanie satelitów od zera.
Efekt: długie łapanie fixa.
Antidotum: włączenie Glonass.
--
Kolejne spostrzeżenie dot. eTrexa 30
Tym razem pt. "eTrex 30 jako wariometr"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wariometr
Prędkość pionowa zmienia się ze zmianą ciśnienia i prędkości ruchu.
Ciekawostka: po włączeniu symulacji pojawiają się również zmiany prędkości pionowej
Testerzy, do dzieła
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Dla mnie logiczne. Niepotrzebna jest prędkość ruchu.Wystarczy zmiana ciśnienia oznaczająca zmianę wysokości i czas i masz m/min w pionie. Dlatego działa bez GPS.Marko pisze: Prędkość pionowa zmienia się ze zmianą ciśnienia i prędkości ruchu.
Ciekawostka: po włączeniu symulacji pojawiają się również zmiany prędkości pionowej![]()
- Marko
- Garniak
Przeciez napisalem wyraznie: "POTRZEBNA jest PREDKOSC RUCHU, aby dostac predkosc pionowa"; w trybie symulacji mozna nadac predkosc ( joy w gore na ekranie kompasu);DarekH pisze: Dla mnie logiczne. Niepotrzebna jest prędkość ruchu.Wystarczy zmiana ciśnienia oznaczająca zmianę wysokości i czas i masz m/min w pionie.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Potrzebna kontra niepotrzebna , nie za bardzo Cie rozumiem
I co z tym joyem ?
I co z tym joyem ?
- Marko
- Garniak
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... asu#p81644DarekH pisze:I co z tym joyem ?
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... asu#p83654
Mam pytanie odnośnie zarządzania śladami.
W HCx było tak, że mając włączoną rejestrację śladu, GPS automatycznie zapisywał go na karcie. Jeśli jednego dnia skończyłem wycieczkę, wyłączyłem GPS, następnego dnia włączyłem, zrobiłem czyszczenie śladu, to startowałem ze śladem od nowa, a ten z poprzedniego dnia był zapisany na karcie pod datą poprzedniego dnia (a dokładniej, były tam zapisane wszystkie ślady z poprzedniego dnia). Ponieważ jednak robię jedną wycieczkę dziennie, miałem na karcie kolejne ślady z kolejnych dni bez zawracania sobie głowy pilnowaniem czegokolwiek, co bardzo mi odpowiadało.
W eTrex 30 zrobiłem tak samo i okazało się, że ślad z poprzedniego dnia przepadł. Miałem włączone "rejestruj i pokaż" oraz "archiwizuj, gdy pełna pamięć". Rozumiem, że eTrex 30 rejestruje ślad tylko do pamięci, a nie bezpośrednio na kartę? A może muszę coś przestawić?
Czy np. "archiwizuj codziennie" zachowa mi automatycznie ślad na karcie, jeśli GPS wyłączę np. o 17, a następnego dnia włączę i skasuję bieżący ślad?
W HCx było tak, że mając włączoną rejestrację śladu, GPS automatycznie zapisywał go na karcie. Jeśli jednego dnia skończyłem wycieczkę, wyłączyłem GPS, następnego dnia włączyłem, zrobiłem czyszczenie śladu, to startowałem ze śladem od nowa, a ten z poprzedniego dnia był zapisany na karcie pod datą poprzedniego dnia (a dokładniej, były tam zapisane wszystkie ślady z poprzedniego dnia). Ponieważ jednak robię jedną wycieczkę dziennie, miałem na karcie kolejne ślady z kolejnych dni bez zawracania sobie głowy pilnowaniem czegokolwiek, co bardzo mi odpowiadało.
W eTrex 30 zrobiłem tak samo i okazało się, że ślad z poprzedniego dnia przepadł. Miałem włączone "rejestruj i pokaż" oraz "archiwizuj, gdy pełna pamięć". Rozumiem, że eTrex 30 rejestruje ślad tylko do pamięci, a nie bezpośrednio na kartę? A może muszę coś przestawić?
Czy np. "archiwizuj codziennie" zachowa mi automatycznie ślad na karcie, jeśli GPS wyłączę np. o 17, a następnego dnia włączę i skasuję bieżący ślad?
eTrex archiwizuje ślady do pamięci w postaci plików gpx. Dostęp do nich jest bezproblemowy. Ja ustawiłem "archiwizuj codziennie" i mam kolekcję taką jak przedtem w Viście. W jednym pliku są wszystkie ślady z danego dnia.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Nowe odbiorniki nie dają możliwości zapisu śladu na karcie.solar21 pisze:GPS automatycznie zapisywał go na karcie.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
A ten jeden zarchiwizowany plik jest tylko w pamięci?pelsta pisze:eTrex archiwizuje ślady do pamięci w postaci plików gpx. Dostęp do nich jest bezproblemowy. Ja ustawiłem "archiwizuj codziennie" i mam kolekcję taką jak przedtem w Viście. W jednym pliku są wszystkie ślady z danego dnia.
I jak odbywa się ta "archiwizacja codzienna"? Przy wyłączaniu GPS czy od razu, w trakcie zapisywania bieżącego śladu?
- Mariusz65
- Radny
Automatycznie o północy. Następnego dnia utworzy się nowy plik *GPX itd. Znajdziesz je w folderze \Garmin\GPX\Archive
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Pytanie pewnie głupie, ale nie trzeba mieć włączonego GPS o północy?Mariusz65 pisze:Automatycznie o północy. Następnego dnia utworzy się nowy plik *GPX itd. Znajdziesz je w folderze \Garmin\GPX\Archive
- Mariusz65
- Radny
Nie! Wystarczy, że włączysz rano i pliki "przeskoczą" do folderu Archive 
Musisz mieć tylko w ustawieniach "archiwizacja codzienna".
Musisz mieć tylko w ustawieniach "archiwizacja codzienna".
Pozdrawiam Mariusz
- Marko
- Garniak
Na początku roku Lechu pytał mnie jak to jest z podświetleniem eTrexa na kierownicy.
Wtedy nie byłem mu w stanie jednoznacznie odpowiedzieć, bo nie miałem jeszcze uchwytu na kierownicy.
Dziś już wiem nieco więcej.
Mianowicie, IMO podświetlenie eTrexa zamocowanego na stałe na kierownicy jest niezbędne w dwóch sytuacjach:
1. Jeśli słońce "na dwunastej" - w zasadzie na ekranie nic nie widać, najlepiej używać podświetlenia 100% - wtedy coś widać, choć nadal bez rewelacji;
2. Jeśli nagle zbiorą się nad nami ciemne chmury - wtedy wystarczy podświetlenie na minimum.
W pozostałym wypadkach normalnie, czyli ekran czytelny bez podświetlenia.
Wtedy nie byłem mu w stanie jednoznacznie odpowiedzieć, bo nie miałem jeszcze uchwytu na kierownicy.
Dziś już wiem nieco więcej.
Mianowicie, IMO podświetlenie eTrexa zamocowanego na stałe na kierownicy jest niezbędne w dwóch sytuacjach:
1. Jeśli słońce "na dwunastej" - w zasadzie na ekranie nic nie widać, najlepiej używać podświetlenia 100% - wtedy coś widać, choć nadal bez rewelacji;
2. Jeśli nagle zbiorą się nad nami ciemne chmury - wtedy wystarczy podświetlenie na minimum.
W pozostałym wypadkach normalnie, czyli ekran czytelny bez podświetlenia.
W Legend HCx, w trakcie nawigowania, mam możliwość wyświetlania powiększonego widoku skrzyżowania, coś w rodzaju "ekran skrętu". Pamiętam, że włącza się to jakąś opcją konfiguracyjną. Próbowałem ustawić taką samą funkcjonalność w etreksie 30 ale nie mogę znaleźć. Ktoś pomoże, please?
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit