Garmin nie ma kategorii "enduro" i "quad", więc lokuje Monterrę (podobnie jak Montanę) w kategorii "ręczniaki".Miszel pisze:Monterra jest przeznaczona w ciężki teren, ale z dostępnym zasilaniem. Czyli enduro i ATV.
Garmin Monterra, na Androidzie.
Re: Garmin Monterra, na Androidzie.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
I właśnie dlatego wielu ludzi sądzi , że Monterra i Montana mają takie samo przeznaczenie jak etrex, Oregon, Dakota, etc. Utwierdza ich w tym również niemal identyczny wygląd np. Monterry i Oregona (pominąwszy rozmiary). To błąd, o czym pisze właśnie GPSManiak , a wcześniej też w tym wątku Azymut i ja.
Wyszukiwanie adresów : nie wiem jak było w Oregonie, ale Monterra nie pyta w ogóle o kraj i miasto, tylko zaczyna od nr domu, potem idzie ulica. Mimo prawidłowej ulicy podanej na liście poniżej, pacnięcie na nią skutkuje komunikatem 'brak wyników'.
Zdrówko,
Miszel
Wyszukiwanie adresów : nie wiem jak było w Oregonie, ale Monterra nie pyta w ogóle o kraj i miasto, tylko zaczyna od nr domu, potem idzie ulica. Mimo prawidłowej ulicy podanej na liście poniżej, pacnięcie na nią skutkuje komunikatem 'brak wyników'.
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Też mam takie zdanieMiszel pisze:I właśnie dlatego wielu ludzi sądzi , że Monterra i Montana mają takie samo przeznaczenie jak etrex, Oregon, Dakota, etc. ...To błąd.

Przyznam, że z Montaną spotkałem się raz, w ekipie, która przemierzała bezdroża Albanii i używała tam Montan do nawigacji w samochodach terenowych, co również o czymś świadczy.
Turystyka samochodowa w wykonaniu enduro, quad, to świat Monterry i Montany.
Ręczniak tylko z nazwy...
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Mapa NT czy NTU?Miszel pisze:Monterra nie pyta w ogóle o kraj i miasto, tylko zaczyna od nr domu, potem idzie ulica. Mimo prawidłowej ulicy podanej na liście poniżej, pacnięcie na nią skutkuje komunikatem 'brak wyników'.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
-
- Bywalec
Nawet nie wiesz, jak mi ulżyło - serioMiszel pisze:Piechurzy i rowerzyści powinni raczej o niej zapomnieć.

GPSMap67 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
Niestety, tak się dzieje na NT.GPS Maniak pisze: Mapa NT czy NTU?
@ Wojtek
Oj, rozumiem to aż za dobrze.... Zresztą Twoje bicie się z myślami było widać już wcześniej

Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Jak się potwierdzi, że
Garmin z 4-calowym ekranem w pancernej obudowie, z Androidem na pokładzie i radiem FM to jest to!
Co z tego że duży i ciężki. Lustrzanka jest jeszcze większa, cięższa, bardziej niewygodna a jednak tacham ją ze sobą łażąc po górach
to bardzo poważnie będę myślał o zakupie.Battery life /.../ up to 22 hours (AA batteries)
Garmin z 4-calowym ekranem w pancernej obudowie, z Androidem na pokładzie i radiem FM to jest to!
Co z tego że duży i ciężki. Lustrzanka jest jeszcze większa, cięższa, bardziej niewygodna a jednak tacham ją ze sobą łażąc po górach

Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
No i jeszcze ma aparat i latarkę wbudowaną.
Odnośnie zawieszania się czujnika barometrycznego to już znalazłem przyczynę i sposób aby go odwiesić. Dzieje się tak gdy przy uruchamianiu urządzenia wyskakuje informacja że jakaś tam aplikacja garmina przestała odpowiadać i pyta czy czekać czy zamknąć. Wówczas zawiesza się czujnik ciśnienia, żeby go odwiesic należy wejść w ustawienia/bateria/Garmin Outdoor apps i kliknąć Wymuś zatrzymanie. Wówczas odwiesza się czujnik ciśnienia i można normalnie z niego korzystać.
Odnośnie zawieszania się czujnika barometrycznego to już znalazłem przyczynę i sposób aby go odwiesić. Dzieje się tak gdy przy uruchamianiu urządzenia wyskakuje informacja że jakaś tam aplikacja garmina przestała odpowiadać i pyta czy czekać czy zamknąć. Wówczas zawiesza się czujnik ciśnienia, żeby go odwiesic należy wejść w ustawienia/bateria/Garmin Outdoor apps i kliknąć Wymuś zatrzymanie. Wówczas odwiesza się czujnik ciśnienia i można normalnie z niego korzystać.
Zużycie energii przez Monterrę.
Akumulator garminowski Li-Ion (2000mAh) naładowany do pełna,
Włączone: GPS+Glonass, wifi, bluetooth, NFC, głośnik wewn.
Wyłączone: radio FM (zapomniałem o tym gadżecie)
Ekran: włączony, bez podświetlenia (było włączone w sumie przez ok. 10 minut na ok.40%), widok mapy
Nawigacja: wyznaczona trasa (routing)
Prundu starczyło na niespełna 4.5godziny
Nie wiem pod którą pozycją kryje się GPS i Glonass, bluetooth i NFC. Na screenie widać komplet podawanych pozycji.
Wnioski? Optymalizacja aplikacji garminowskiej może dać największe oszczędności. Sam android, wifi i prawdopodobnie bluetooth dają w sumie nieznaczące zużycie energii.
Na liście aktywnych w tle procesów widnieją 3 procesy i 5 usług Google'a, które można bez szkody dla nawigacji zamknąć. Podejrzewam, że oszczędności byłyby znikome.
Zdrówko,
Miszel
Akumulator garminowski Li-Ion (2000mAh) naładowany do pełna,
Włączone: GPS+Glonass, wifi, bluetooth, NFC, głośnik wewn.
Wyłączone: radio FM (zapomniałem o tym gadżecie)
Ekran: włączony, bez podświetlenia (było włączone w sumie przez ok. 10 minut na ok.40%), widok mapy
Nawigacja: wyznaczona trasa (routing)
Prundu starczyło na niespełna 4.5godziny
Nie wiem pod którą pozycją kryje się GPS i Glonass, bluetooth i NFC. Na screenie widać komplet podawanych pozycji.
Wnioski? Optymalizacja aplikacji garminowskiej może dać największe oszczędności. Sam android, wifi i prawdopodobnie bluetooth dają w sumie nieznaczące zużycie energii.
Na liście aktywnych w tle procesów widnieją 3 procesy i 5 usług Google'a, które można bez szkody dla nawigacji zamknąć. Podejrzewam, że oszczędności byłyby znikome.
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Tragicznie. 33% zabrał ekran, to chyba jest właśnie podświetlanie?
Ale przynajmniej wiemy, dlaczego nie ma modułu telefonu. Bateria padałaby po trzecim dzwonku
Ale przynajmniej wiemy, dlaczego nie ma modułu telefonu. Bateria padałaby po trzecim dzwonku

Dziwne. Czy mógłbyś to poprzeć doświadczeniem np. przeglądania stron czy ściągania danych przez sieć wi-fi?Miszel pisze:...wifi i prawdopodobnie bluetooth dają w sumie nieznaczące zużycie energii.
Byłem przekonany, że w telefonie podłączenie do sieci przez wi-fi potrafi dosyć skutecznie (kilka-kilkanaście %/godz.) zużywać prąd.
Bez podświetlania…..czy to oznacza włączone wygaszanie ekranu.wujek73 pisze:Bez podświetlenia wytrzymał 7 godzin
Jeżeli chodzi o czas pracy na akumulatorze to najbardziej interesujący będzie test:
Aplikacja: garmin włączona ( odbiornik powinien widzieć satelity)
Zapis śladu: włączony ( interwał 1 s)
Ekran: Jasność ( może być 100%) automatyczna, ( jeżeli jest taka opcja)
Wygaszane ekranu: 15 sekundowe.
Uruchamianie ekranu średnio, co kwadrans,
podczas całego testu wykonanie kilku zdjęć.
Podczas pobierania danych następuje zwiększone zażycie prądu, w opisanym przypadku Wi-Fi było tylko włączone ( gotowe do pobierania danych).Marko pisze:Dziwne. Czy mógłbyś to poprzeć doświadczeniem np. przeglądania stron czy ściągania danych przez sieć wi-fi?
Oregon 650 T
Albo całkowicie bez wygaszania czyli cały czas 100% podświetlania ,ekran non-stop włączony- tzw minimalny czas pracy.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
Ten mój test miał tylko dać pojęcie o czasie pracy na akumulatorze, a nie mierzyć go aptekarską miarą. Nie jest ważne czy wyjdzie 0.5 - 1 godzina więcej czy mniej. Za każdym razem warunki są nieco inne. Ważne też co najbardziej drenuje baterie....
Teraz uściślam :
Ekran był cały czas włączony, ale zasadniczo bez podświetlenia (ekran można całkiem wyłączyć tak jak w telefonie). Podświetlenie działało kilka (ok 10) minut przy moich manipulacjach. Radia wifi, bluetooth, NFZ były włączone lecz nie było transmisji danych. Sieć wifi była w zasięgu więc pewne usługi kontaktowały się z kontem Google.
Zapis tracka był włączony, ale z funkcją automatycznej pauzy na postoju. Monterra leżała cały czas na stole w pokoju zafiksowana na dość silnym sygnale z satelitów.
Można uzyskać wydłużenie czasu pracy przez możliwie częste całkowite wyłączanie ekranu, wifi, bluetooth, nfc, głośnika, glonassa, części androidowych usług i pewnie jeszcze czegoś. U mnie wydłużyło to czas do ok. 7 godzin.
Zdrówko,
Miszel
Teraz uściślam :
Ekran był cały czas włączony, ale zasadniczo bez podświetlenia (ekran można całkiem wyłączyć tak jak w telefonie). Podświetlenie działało kilka (ok 10) minut przy moich manipulacjach. Radia wifi, bluetooth, NFZ były włączone lecz nie było transmisji danych. Sieć wifi była w zasięgu więc pewne usługi kontaktowały się z kontem Google.
Zapis tracka był włączony, ale z funkcją automatycznej pauzy na postoju. Monterra leżała cały czas na stole w pokoju zafiksowana na dość silnym sygnale z satelitów.
Można uzyskać wydłużenie czasu pracy przez możliwie częste całkowite wyłączanie ekranu, wifi, bluetooth, nfc, głośnika, glonassa, części androidowych usług i pewnie jeszcze czegoś. U mnie wydłużyło to czas do ok. 7 godzin.
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)