Garmin BaseCamp

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Re: Garmin BaseCamp

Post autor: pelsta »

W moim eTrexie ulubione dublują się, gdy punkty o takich samych nazwach są zapisane w kilku plikach.
Sytuacja taka występuje np. gdy planuję trasę z użyciem wybranych waypointów w programie MapSource/BaseCamp i następnie wysyłam ją do nawigacji.
W tej sytuacji zbędne waypointy usuwam ręcznie z pliku z trasą za pomocą zwykłego edytora tekstowego.

Może Nuvi 3490 zachowuje się podobnie?
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
WestWisla
Nowy

Post autor: WestWisla »

wlasnie dzisiaj to mi wpadło do głowy i się upewniłem.
Nie nadpisuje ich ,ani nie pomija, tylko tworzy z taka sama nazwa dodajac kolejna cyfre,
Bez sensu rzecz :P
sunmoon
Początkujący

Post autor: sunmoon »

Usłyszałem, że BC pokazuje trasy alternatywne po lewej stronie, jak Googlemaps. Mój 4.2.1, gdy się mu każe znaleźć trasę, wyświetla okienko z trasą i ją pokazuje. Tylko jedną. To jak zrobić, żeby pokazywał trasy alternatywne?

Edit: trasy alternatywne podobno można zobaczyć w Trip Planner. No ale ja widzę w tym miejscu (faktycznie po lewej) tylko jedną :-)
Edit: jeśli się zaznaczy Round Trip, to faktycznie widać dwie trasy - tam i z powrotem. Nie są więc alternatywne. Pytanie, dlaczego trasa tam wiedzie inną drogą niż z powrotem?
Edit: ciekawy jest ten Trip Planner, tylko trzeba go ogarnąć :-)
Nüvi 2595LMT (CN Europe NTU 2013.41 ALL, UMP); Nüvi 350 (GPMapa 2008.4, CN NT Europe v9, Topo_PL, UMP)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

:arrow: BaseCamp software version 4.2.2 as of July 22, 2013

Change History
Changes made from version 4.2.1 to 4.2.2:

Fixed start-up issue when opening some map installations
Fixed start-up issue with opening Trip Planner
Fixed various issues with upgrading legacy databases
Fixed issue searching for named trails
Fixed activity based routing
Fixed issue with editing routes received from a device
Fixed issue when using find
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

:arrow: BaseCamp software version 4.2.3 as of September 26, 2013

Changes made from version 4.2.2 to 4.2.3:
Fixed imported files not creating lists in the proper place
Added ability to remove and delete user data when a list folder is selected
Added keyboard arrow key handlers to the geotagged photo properties dialog
Added support for joining tracks when the track point timestamps don't line up
Added support for a transparent color in Custom POI files
Added export of waypoints, routes, and tracks to KML
Added reading of fitness courses from Edge devices, these are converted to tracks
Improved quick search responsiveness, speed of searches, and usability
Improved Trip Planner UI display refresh and sizing behavior
Change so that 'Install Maps' and 'Check for device software updates' menu items are always visible and enabled
Change to recalculate the route if needed when the route properties dialog is hidden, not just when selection changes
Change so that list folders aren't required to have unique names in the same parent folder
Fixed issue with junction view information in routes not being calculated correctly, may not work on certain older devices
Fixed issue with track stats not updating after editing the track
Fixed various issues with Trip Planner
Fixed issue with reading some map files from newer PND devices
Fixed issue with some drag/drop operations
Fixed rounding of dimensions in truck and RV routing options
Fixed issue with displaying many error dialogs if a device is unplugged during a transfer
Fixed drag/drop of an Adventure from find results into Trip Planner
Fixed issue when creating a route from a Yelp find result that failed to geocode
Fixed issue with fitness data not being preserved when sharing data with Garmin cloud storage
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Awatar użytkownika
PiK
Bywalec

Post autor: PiK »

Nie mam jeszcze zainstalowanej najnowszej wersji, ale na zagranicznych forach widzę, że są jakieś problemy z wyszukiwaniem.
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Wyszukiwanie chyba już wcześniej nie działało jak należy :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=167420#p167420

Ja widzę, że ze szczegółowością mapy coś porobili. Nie odpowiada mi, że drogi gruntowe widać dopiero po zbliżeniu do skali 200m (w MS są widoczne od 700 m) i nie widzę gdzie to można zmienić…
W Opcje/Wyświetlanie nie ma regulacji szczegółowości mapy. Nie pamiętam czy w poprzednich wersjach było tak samo.

PS
Aktualizacja na XP poszła jak krew z nosa dopiero po pobraniu pliku *exe a program powoduje restart PC-ta przy co drugim włączeniu, tak jak to było przy starszych wersjach BC. Bo kilka ostatnich wersji chodziło już stabilniej na Win XP.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

BaseCamp 4.2.4:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4435
http://www8.garmin.com/software/BaseCamp_424.exe

Fixed error when deleting the last track point in a track
Fixed 'Arrive Continue' guidance issue on zumo 660
Fixed address search issue when running in languages other than English
Fixed user data from FIT files not being read from the Edge 800
Fixed error when removing user data from a list or list folder
Fixed error when using Trip Planner
Fixed error when selecting a track to create an Adventure from.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Castel 899
Bywalec

Post autor: Castel 899 »

Mariusz65 pisze:.. nie widzę gdzie to można zmienić…W Opcje/Wyświetlanie nie ma regulacji szczegółowości mapy..
Wyświetlanie nie jest w Opcjach, tylko w pasku głównym. [Wyświetl] > [Paski narzędzi] > [v Poziom szczegółów] i w pasku narzędziowym otwiera się okienko szczegółowości mapy. Ustawiasz [Wyższe] i masz swoje ukochane gruntowe przy 700 m/dz (na UMP, bo na CNE masz gruntowe przy 700 m/dz już przy szczegółowości "Wysokie").
Po co Ci nawigacja na wozie drabiniastym? :lol:
Przy okazji:
Po prawie 1,5 roku grzecznego czekania na zmiłowanie ponawiam prośbę o info. Powtarzam: radzę sobie ustawiając kąt w MS (ustawiona mapa zachowuje kąt w BC), ale MS w końcu umrze śmiercią naturalną.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki :), Win10H
Dariusz Młyński
Bywalec

Re: Garmin BaseCamp - wyszukiwanie adresów

Post autor: Dariusz Młyński »

Ponieważ piszecie, Że MS nie jest kompatybilny z nowymi mapami uruchomiłem BC (4.2.4).
I na samym poczatku poległem. Najprostsza rzecz - szukanie adresu. Póbowałem w Gdyni wyszukać Plac Grunwaldzki.
W MS znalazłem go a w BC ... .
Walczyłem i walczyłem (wpisywałem przy lupie różne kombinacjew) w końcu doszedłem, że
najpierw trzeba uruchomić Znajdz, Wyszukiwanie adresów (no tak tu nie trzeba Einsteina)
ale potem ... - należy kliknąć na zębatke - W opcjach wyszukiwania w Pozycji znalazłem Gdynię i dopiero potem przy lupie można wprowadzac ulicę.
I wtedy szuka - ale niestety Placu Grunwaldzkiego nie znalazł.

Errata

Jak szukam Plac Grunwaldzki to znajduje Plac Górnoślaski, Plac Kaszubski
Jak szukam Grunwaldzki to znajduje Plac Grunwaldzki
Czy w tym wynalazku nie ma normalnego wyszukiwania jak w MS (kraj, miasto, ulica itd. ?)
Czy ja po prostu potrzebuję psychoanalityka :) ?

Dobrze, że znam Gdynię, ale z przerażeniem myślę co będzie jak będzie trzeba pojechać gdzieś w nieznane :(
Na wszeki wypadek na dach 2 beczki paliwa i racje żywnościowe na tydzień :)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Wyszukiwania w BaseCamp działa na zasadzie szukania w pobliżu wskazanego miejsca. Chyba trochę korzysta też z indeksu, np. żeby znaleźć miejscowość.

Są dwa podejścia do wyszukiwania adresów w BaseCamp. Oba zakładają, że z grubsza wiesz gdzie trzeba szukać.

Pierwsze metoda jest taka jak sam przetestowałeś. Wymaga rozpoczęcia od menu Znajdź -> Opcje wyszukiwania. W zakładce, którą wywołuje menu, należy ustawić adres jako "Typ" wyszukiwania a w polu "Pozycja" wpisać i wybrać miejscowość. Następnie w polu wyszukiwania, w prawym górnym rogu okna BaseCamp wpisać ulicę i numer domu i nacisnąć szukaj.

Druga metoda, to wpisać w polu wyszukiwania adres w formacie: "ulica, miasto, region, państwo". Najwłaściwszy sposób formatowania można podpatrzeć w Mapsource, bo Mapsource właśnie tak podaje wyniki wyszukiwania. W przypadku wyszukiwania adresu w Polsce na City Nawigatorze, należy użyć formatu zapytania "ulica, miasto, miasto, Polska". To chyba błąd City Nawigatora, który w Polsce zamiast rejonów powiela nazwę miejscowości.

Żadna z tych metod nie jest skuteczna na 100%. I chyba nawet nie jest w pełni powtarzalna. Odnoszę wrażenie, że wyniki zależą także od pozycji aktualnego widoku i że są cachowane.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
StanleyN
Nowy

Post autor: StanleyN »

Witam. Jak usunąć lub edytować opublikowaną przygodę? Używam BaseCamp wer. 4.2.4
MaciekG
Nowy

Post autor: MaciekG »

Witam

Tworze przygodę w BaseCamp. Widzę ścieżkę i zdjęcia. Wszystko gra. zdj.1
https://plus.google.com/u/0/photos/1082 ... 1400461494

Po wysłaniu utworzonej przygody z Basecamp (zakładka WYŚWIETL lub PLIK-EKSPORTUJ) do Google Earth nie pokazuje mi zdjęć. zdj.2

Korzystałem z logerów innych firm gdzie ze ścieżki i zdjęć robiło KMZ, który działał. zdj.3

Co robię źle?
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

:arrow: BaseCamp software version 4.2.5 as of December 17, 2013

Changes made from version 4.2.4 to 4.2.5:

Fixed strings being displayed in multiple languages in the UI
Fixed long delay when changing the activity profile of a route on the route dialog
Fixed long delay when converting a track into a route
Fixed issue where changing the activity profile of an individual route leg wasn't applied unless one of the via times was also changed
Fixed issue clicking Next on the geotagged photo properties dialog when there is only one photo in the list
Fixed long delays when selecting many points in the track point list
Fixed long delays when pasting many points in the track point list
Improved robustness of auto-saving user data
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Czy wiecie co BaseCamp robi z wgranymi śladami; gdzie je przechowuje?
Wczytałem ślady, po czym usunąłem pliki gpx; a ślady pozostały w BaseCampie.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
ODPOWIEDZ