eTrex 20/30 - aktualizacje firmware

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: eTrex 20/30 - aktualizacje firmware

Post autor: Marko »

skura pisze:Mój wniosek jest następujący. Może rzeczywiście powinniśmy wykonać jakąś "akcję zbiorową", skoro ten błąd nie jest poprawiany od fw 2.8? Z drugiej strony dziwię się też trochę, że nikt z Garmin Polska nie wnika w to forum i nie wyłapuje takich sytuacji.
W międzyczasie dostałem odpowiedź z poland.support@garmin.com
Niestety problem, do ktorego sie Panstwo odnosza jest nam znany i pracujemy nad jego rozwiazaniem. Niestety nie znamy okresu w ktorym zostanie on rozwiazany.
Gdy problem ten zostanie rozwiazany, pojawi sie aktualizacja oprogramowania.

P.S. Zgłosiłem następujący błąd: zgłaszam błąd aktualnego oprogramowania FW 3.30 w eTrex 30:
Błąd dotyczy wskazań komputera podróży dla małych prędkości (poniżej 5km/h). W polach "Całk. wznios" i "Całk. spadek" pojawiają się zaniżone sumy, nieodpowiadające rzeczywistym warunkom terenowym. Błąd występuje dla małych prędkości poniżej 5km/h (typowych dla piechura). Zaobserwowałem, że przy takich prędkościach, w trakcie podejścia, suma wzniosów w ogóle nie jest naliczana (!) Bardzo proszę o przesłanie w/w uwagi do stosownych instancji w Firmie.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
osa123
Początkujący

Post autor: osa123 »

Ja napisałem w czwartek do amerykańskiego supportu i do dziś nie ma odzewu, ale skoro polski pisze, że się tym zajmują to ciekawe, bo to znaczy że jakoś sobie z tym problemem nie radzą.

Sprawdziłem też wzniosy i spadki dla fw 3.30 i faktycznie się nie bilansują (ale tylko w KomputerzePodróży) dodatkowo ich błąd względem danych ze śladu *.gpx wynosi około 11%. To jeszcze znośnie w porównaniu z czasami postoju, gdzie zdarzało się, że różnice wynosiły 100%!

Takie pytanie do posiadaczy starszych odbiorników z serii etrex, czy zawsze po wyłączeniu odbiornika opcja "Zrzuty ekranu" powraca do stanu "wyłączone" ?
Dla wszystkich fw etrexa 30 tak się dzieje.
etrex 30 Fenix 6 PRO
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

osa123 pisze:Sprawdziłem też wzniosy i spadki dla fw 3.30 i faktycznie się nie bilansują (ale tylko w KomputerzePodróży) dodatkowo ich błąd względem danych ze śladu *.gpx wynosi około 11%.
To tylko Twoja jednorazowa obserwacja, dodatkowo zapewne nie w górach, a po terenie płaskim.
Radzę sprawdzić sobie zmiany w polu "Całk. wznios" na stromym podejściu, w górach.

My już wiemy gdzie tkwi słabość algorytmu, a mianowicie:
Jeśli prędkość pionowa utrzymuje się poniżej 4 metrów/minutę, to "całkowity spadek" (lub "całkowity wznios") pozostają niezmienne.
Wartości te zmieniają się, jeśli prędkość pionowa utrzymuje się powyżej 4 metrów/minutę, a częstotliwość zmian "spadków" i "wzniosów" wynika z wartości tej prędkości; np. przy prędkości pionowej utrzymującej się non stop w zakresie 4-6 metrów/minutę zmiana spadku (lub wzniosu) o 1 metr następuje co ok. 12 sekund; ale już przy prędkości pionowej np. 40 metrów/minutę ta zmiana następuje co 1 sekundę...

Pora, aby i Garmin to "odkrył"...
osa123 pisze:...czy zawsze po wyłączeniu odbiornika opcja "Zrzuty ekranu" powraca do stanu "wyłączone" ?
Dla wszystkich fw etrexa 30 tak się dzieje.
Na szczęście tak jest w każdym modelu Garmina, że opcja zrzutu ekranu jest wyłączana po wyłączeniu odbiornika.
Tak było dawniej w eTrexie Vista HCx i tak pozostało.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
osa123
Początkujący

Marko pisze:To tylko Twoja jednorazowa obserwacja, dodatkowo zapewne nie w górach, a po terenie płaskim.
Radzę sprawdzić sobie zmiany w polu "Całk. wznios" na stromym podejściu, w górach.
Jakby była jednorazowa i po płaskim to bym nie zabierał głosu. Piszę o polach całk. wznios i całk.spadek z komputera podróży ze stromego podejścia w lesie :D
Tylko te 11% nie dotyczyło różnicy bilansu w spadku i wzniosie w KomputerzePodróży (która to wyniosła 7%) tylko różnicy między wskazaniami ze śladu z BaseCampa a z KomputeraPodróży.

Mnie po prostu bardziej irytują te czasy niż wzniosy :wink:
etrex 30 Fenix 6 PRO
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

osa123 pisze:...te 11% nie dotyczyło różnicy bilansu w spadku i wzniosie w KomputerzePodróży (która to wyniosła 7%) tylko różnicy między wskazaniami ze śladu z BaseCampa a z KomputeraPodróży.
Nie ma prostej zależności między sumowaniem w Komputerze Podróży a zapisem śladu. Nie jest więc tak, że 11% jest wartością stałą o którą należy zwiększyć sumy spadków i wzniosów w komputerze podróży, by uzyskać zgodność z BC.
osa123
Początkujący

Oczywiście zdaje sobie z tego sprawę, że to zależy od wielu czynników. Nie pisałem przecież, że trzeba by wyskalować wskazania o "moje obliczenia".
Te procenty podałem tylko jako orientacyjny wynik moich testów. A napisałem, żeby było widać, że inne osoby też mają błędne wskazania (w odpowiedzi na Twój post z poprzedniej strony, gdzie pisałeś że nikt więcej o tym nie informował). Jak napisał w którymś wątku GPS Maniak komputer podróży zawsze odbiegał od wskazań ze śladu. Tylko właśnie pytanie czy odbiega o kilka procent czy o 10-100% co już zakrawa na żarty z użytkowników odbiorników.
etrex 30 Fenix 6 PRO
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Właśnie pojawił się eTrex 20/30 (Webupdater) software version 3.40
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=5553

Jakaś dziwna aktualizacja, bo informacja jest taka:
Changes made from version 3.20 to 3.40:
Added confirmation of initial language selection
Fixed issue with saving the 'lock on road' setting across a power cycle
Identycznie było przy wersji 3.30
osa123 pisze:Changes made from version 3.20 to 3.30:
:arrow: http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=5553
Fixed issue with saving the 'lock on road' setting across a power cycle
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Tylko oficjalnie 3.30 nie ma ;)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Changes made from version 3.20 to 3.40:

W wersji 3.40 dodano (w stosunku do wycofanej wersji 3.30) dwa pola: "Tak" i "Nie".
Pola wyboru pojawiają się po Master Resecie, przy pierwszym ustaleniu opcji językowej.

Patcher ver. 2.14 działa, Alex już poinformowany.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Marko pisze:W wersji 3.40 dodano (w stosunku do wycofanej wersji 3.30) dwa pola: "Tak" i "Nie".
Ja widzę pola "Yes" i "No" czyli tak jak w wersji 3.30 :wink:
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Staszku,
yes, yes, yes ;-)
Reszta po staremu, czyli bardzo dobrze! (za wyjatkiem od samego poczatku "walnietego" komputera).
jarobien
Nowy

Post autor: jarobien »

Witam,
przeczytałem cały wątek ale w końcu nie wiem czy aktualizować do 3.40 czy zostać przy 2.80 (mam etrex-a 20). Czy mógłby napisać ktoś kto ma właśnie etrex-a 20 i wgrał sofcik 3.40 i jak mu się on sprawuje.
Etrex 20 fw. 2.80 mapy - UMP, Velo, OFM, OSM
osa123
Początkujący

Zależy czego potrzebujesz ;)
Ja chcę mieć w miarę wiarygodne wskazania komputera podróży, więc zostałem przy 2.80.
Jeśli potrzebujesz obsługi kamerki VIRB ( ;) )to raczej nie masz wyboru i trzeba aktualizować :o

Zresztą po kolejnych aktualizacjach nie wygląda, żeby kiedykolwiek był sens upgrade'owania 2.80 :( :(
etrex 30 Fenix 6 PRO
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Jest 3.60.

Changes made from version 3.40 to 3.60:
Fixed issue retrieving PLSS data in certain TOPO US 24k maps
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=5553

Uwagi:
:arrow: FW Patcher działa.
:arrow: Nadal nie przelicza trasy z PL_Topo na Topo Czech 2013 (np. Szklarska Poręba - Liberec) Dolicza do 60-80, a czasem i do 100%, po czym informuje o błędzie.
:arrow: Przeliczanie trasy z PL_Topo na Topo Czech 2012 (np. Szklarska Poręba - Liberec) działa bez zarzutu.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Pozostają nienaprawione 2 błędy:
1. Komputer podróży nadal świruje (przy prędkościach pieszych, szczególnie w terenie zadrzewionym). Jako że posiadam 20-stkę, jest to nie do przyjęcia.
2. Utrudniony dostęp do wykresu wysokości (eTrex20) sposobem, który opisałem tutaj http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=149487#p149487
Będąc w trybie nawigacji: Menedżer śladów -> Bieżący ślad -> Wykres wysokości uzyskujemy wykres dziwnie wyskalowany
13169.png
13169.png (4.55 KiB) Przejrzano 12673 razy
Dopiero Menu -> Przywr. domyślne powoduje prawidłowe przeskalowanie wykresu (w wersjach <= 2.80 było to zbędne).
13180.png
13180.png (5.63 KiB) Przejrzano 12673 razy
Dodatkowo:
3. Nie zapamiętuje ustawień pól danych (sprawdzałem na mapie) w poszczególnych profilach.

Czyżbym dojrzał do Oregona?
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
ODPOWIEDZ