Temat pewnie powinien trafić na forum Androida, ale boję się że fachowcy od tego systemu nie są biegli w specyfice Garmina, stąd próba tutaj.
W dobie kiedy dawne komputery odchodzą do lamusa, a całe komputerowe życie toczy się na bazie urządzeń [w znacznym procencie] bazujących na Androidzie [tablety, phablety, net i notbooki] dręczy mnie jeden problem.
Otóż podłączenie Garmina [w moim przypadku Montany] do "blaszaka" dawało dojście do pamięci głównej i pamięci włożonej karty. I było OK.
Podłączenie Garmina do urządzeń androidowych przez hosta usb powoduje, iż widziana jest tylko karta pamięci. Oczywiście można kartę wyjąć i wtedy jest dojście do pamięci głównej Garmina.
W związku z tym, iż Garmin nie dysponuje [chyba że się mylę] własnym menadżerem plików, rodzi się mój problem. Tylko BŁAGAM - nie pytajcie mnie po co mi to i nie przekonujcie, że bez tego też można żyć.
Chciałbym - na wyjeździe, w czasie przemieszczania się i w jeszcze stu innych sytuacjach, zgrać sobie dane z pamięci głównej Garmina na tablet - bez wyjmowania karty, bo to trochę up..., sorry uciążliwe.
Chciałbym "zamieszać" na tej pamięci plikami, itd. Wiem - wyjmę kartę i problem znika. Ale czy nie można inaczej? Może znacie jakiś patent? Może coś Wam się zrodzi, jako rozwiązanie? Za wszelkie sugestie w tej sprawie - dziękuję.
Podłączenie Garmina do urządzeń z Androidem
Podłączenie Garmina do urządzeń z Androidem
Ostatnio zmieniony 09 mar 2014, 16:33 przez zarmat, łącznie zmieniany 1 raz.
Montana 600, Fenix 2, PL Topo 2014.1 [& of course Topo100]
Re: Garmin a nowoczesność
Również brakuje mi takiej funkcjonalności w Garminie.
ps
Zmień tytuł posta!
ps
Zmień tytuł posta!
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Re: Garmin a nowoczesność
Za bardzo Ci nie pomogę, nie mam możliwości sprawdzenia podłączenia Montany, podłączam do urządzenia z systemem Android dwa różne urządzenia Garminazarmat pisze:Podłączenie Garmina do urządzeń androidowych przez hosta usb powoduje, iż widziana jest tylko karta pamięci.
jeden odbiornik nowszej generacji Oregon 650 drugi starszy Colorado, w obu przypadka na urządzeniu z systemem Android zgłaszają się dwa "dyski" (USBDriveA i UBSDriveB).
Mam dostęp do pamięci odbiornika i do karty.
W Twoim przypadku trudno mi określić dlaczego jest inaczej, może w co wątpię przyczyna jest po stronie Montany, bliższy jestem temu, że przyczyną jest urządzenie lub wersja systemu.
Odbiorniki podłączałem do Galaxy Note N-7000, Fv 4.1.2.
Poszukaj wśród znajomych inny tablet, smartfon może się wyjaśni co jest przyczyną.
Oregon 650 T
Re: Podłączenie Garmina do urządzeń z Androidem
Sprawa wydaje się dziwna, bowiem dysponuję dwoma różnymi urządzeniami z Androidem 4.1.2 i w obu widziany jest tylko jeden dysk.
Ciekawi mi czy podłączasz Garmina bezpośrednio do portu urządzenia czy przez kabel USB OTG?
Ciekawi mi czy podłączasz Garmina bezpośrednio do portu urządzenia czy przez kabel USB OTG?
Podłączam poprzez kabel USB OTG, Note nie ma wbudowanego Host USB.
Oregon 650 T
Temat uważam za zamknięty. Problem leży po stronie systemu, a nie Garmina, stąd konieczne przeniesienie na forum Androida.
Za wszelkie porady dziękuję.
Za wszelkie porady dziękuję.