Podłączenie Garmina do urządzeń z Androidem

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
zarmat
Początkujący

Podłączenie Garmina do urządzeń z Androidem

Post autor: zarmat »

Temat pewnie powinien trafić na forum Androida, ale boję się że fachowcy od tego systemu nie są biegli w specyfice Garmina, stąd próba tutaj.
W dobie kiedy dawne komputery odchodzą do lamusa, a całe komputerowe życie toczy się na bazie urządzeń [w znacznym procencie] bazujących na Androidzie [tablety, phablety, net i notbooki] dręczy mnie jeden problem.
Otóż podłączenie Garmina [w moim przypadku Montany] do "blaszaka" dawało dojście do pamięci głównej i pamięci włożonej karty. I było OK.
Podłączenie Garmina do urządzeń androidowych przez hosta usb powoduje, iż widziana jest tylko karta pamięci. Oczywiście można kartę wyjąć i wtedy jest dojście do pamięci głównej Garmina.
W związku z tym, iż Garmin nie dysponuje [chyba że się mylę] własnym menadżerem plików, rodzi się mój problem. Tylko BŁAGAM - nie pytajcie mnie po co mi to i nie przekonujcie, że bez tego też można żyć.
Chciałbym - na wyjeździe, w czasie przemieszczania się i w jeszcze stu innych sytuacjach, zgrać sobie dane z pamięci głównej Garmina na tablet - bez wyjmowania karty, bo to trochę up..., sorry uciążliwe.
Chciałbym "zamieszać" na tej pamięci plikami, itd. Wiem - wyjmę kartę i problem znika. Ale czy nie można inaczej? Może znacie jakiś patent? Może coś Wam się zrodzi, jako rozwiązanie? Za wszelkie sugestie w tej sprawie - dziękuję.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2014, 16:33 przez zarmat, łącznie zmieniany 1 raz.
Montana 600, Fenix 2, PL Topo 2014.1 [& of course Topo100]
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Re: Garmin a nowoczesność

Post autor: pelsta »

Również brakuje mi takiej funkcjonalności w Garminie.

ps
Zmień tytuł posta!
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
meridian
Garniak

Re: Garmin a nowoczesność

Post autor: meridian »

zarmat pisze:Podłączenie Garmina do urządzeń androidowych przez hosta usb powoduje, iż widziana jest tylko karta pamięci.
Za bardzo Ci nie pomogę, nie mam możliwości sprawdzenia podłączenia Montany, podłączam do urządzenia z systemem Android dwa różne urządzenia Garmina
jeden odbiornik nowszej generacji Oregon 650 drugi starszy Colorado, w obu przypadka na urządzeniu z systemem Android zgłaszają się dwa "dyski" (USBDriveA i UBSDriveB).
Mam dostęp do pamięci odbiornika i do karty.
W Twoim przypadku trudno mi określić dlaczego jest inaczej, może w co wątpię przyczyna jest po stronie Montany, bliższy jestem temu, że przyczyną jest urządzenie lub wersja systemu.
Odbiorniki podłączałem do Galaxy Note N-7000, Fv 4.1.2.

Poszukaj wśród znajomych inny tablet, smartfon może się wyjaśni co jest przyczyną.
Oregon 650 T
zarmat
Początkujący

Re: Podłączenie Garmina do urządzeń z Androidem

Sprawa wydaje się dziwna, bowiem dysponuję dwoma różnymi urządzeniami z Androidem 4.1.2 i w obu widziany jest tylko jeden dysk.
Ciekawi mi czy podłączasz Garmina bezpośrednio do portu urządzenia czy przez kabel USB OTG?
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Podłączam poprzez kabel USB OTG, Note nie ma wbudowanego Host USB.
Oregon 650 T
zarmat
Początkujący

Temat uważam za zamknięty. Problem leży po stronie systemu, a nie Garmina, stąd konieczne przeniesienie na forum Androida.
Za wszelkie porady dziękuję.
ODPOWIEDZ