PL_Topo_2013/2014 + PL_Ścieżki - układ warstw i dylematy

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

PL_Topo_2013/2014 + PL_Ścieżki - układ warstw i dylematy

Post autor: GPS Maniak »

UWAGA: Co prawda w odbiornikach samochodowych występuje podobny mechanizm wyświetlania warstw o jakim mowa niżej, niemniej tekst bazuje wyłącznie na moich obserwacjach związanych z odbiornikami turystycznymi :!:

------------------------------------------
Koledzy bawiący się w produkcję własnych mapek na pewno doskonale znają taką oto informację płynącą z GPS MapEdita:
Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (9.81 KiB) Przejrzano 16709 razy
Z tej informacji płynie kilka wniosków.
Pierwszy to taki, że "mapa wektorowa" jest de facto (po rasteryzacji na ekranie odbiornika) zbiorem kilku map zlokalizowanych w poszczególnych levelach. Tak więc - oczywiście w zależności od inwencji autora - mamy najbardziej szczegółową mapę zlokalizowaną w Level0, mniej szczegółową zlokalizowaną w Level1 etc. etc.

Drugi wniosek jest taki że wyświetlanie konkretnej mapy (konkretnego Levela) jest powiązana z tzw. zoomem odbiornika, bądź - z kilkoma zoomami. W efekcie - jak podpowiada MapEdit:
* najbardziej szczegółowa mapa (Level0) będzie się wyświetlała przy zoom=120m i dokładniejszych, co zresztą nie oznacza, że wszystkie obiekty zlokalizowane w Level0 będą widziane już przy zoom=120 (o tym niżej)
* kolejna mapa (Level1) będzie widziana zarówno przy zoom=200m jak też 300m
* Level2 to zoom=500m
* Level3 to znów 2 zoomy: 800m i 1,2km
etc. etc.

Tu drobne wyjaśnienie z wyświetlaniem Level0. Jeżeli w odbiorniku ustawimy poziom wyświetlania punktów mapy jako Auto odbiornik zastosuje dodatkowo własne filtry i może nie wyświetlić danej grupy obiektów, pomimo właściwego zoomu wyświetlającego najbardziej szczegółową mapę. Przy takim ustawieniu odbiornika (Auto) różne kategorie punktów nie pojawią się przy zoom=120m, a dopiero (przykładowo) przy zoom=80m czy 50m i to pomimo tego, że przy wszystkich tych zoomach odbiornik wyświetlając mapę korzysta z danych Level0:
Zalacznik2.jpg
Mechanizm ten (fitry Garmin) można wyłączyć, ustawiając wyświetlanie punktów mapy na swój własny poziom - np. 2 km. Nie oznacza to jednak, że wówczas wszystkie punkty mapy zobaczymy już od poziomu 2km. Nie. Ponieważ takie ustawienie wyłącza jedynie automatykę filtrowania, nie zmienia jednak podstawowej koncepcji - tzn. tego, że przy określonym zoomie wyświetlany jest określony Level. Tak więc jeżeli autor mapy umieścił punkty typu knajpki, hotele etc wyłącznie w Level0, to oczywiście nie mogą się one pojawić na mapie przy zoom=300, podczas którego wyświetlany jest (zgodnie z informacją z pierwszej ilustracji) Level1 i to pomimo tego, że do wyświetlania punktów w odbiorniku zadeklarowana została wartość 2km:
Zalacznik3.jpg
UWAGA: Przedstawione wyżej powiązanie określonych Leveli z konkretnymi zoomami odbiornika dotyczy:
* ustawienia wyświetlana mapy w odbiorniku jako "Szczegółowość normalna" (zmiana tzw. "Szczegółowości" mapy to nic innego jak przesunięcie tych właśnie powiązań zoom->Level)
* dotyczy - i tu właśnie największy problem - wybranych modeli odbiorników Garmin :!: :idea:

Z całą pewnością powiazanie takie występowało w nieco starszych modelach Garmina - przykładowo w eTrex VISTA (czarno biała). Na pewno też tak samo to wygląda w moim Rino 530HCX.

Nie pamiętam co prawda jak to wyglądało to w eTrexie_30 (wydaje mi się, że "po staremu") czy 62ST (tu o ile pamięć mnie nie myli jest tak jak w Oregonie), natomiast w Oregonie 6xx z całą pewnością to powiązanie jest inne:

Level0 = 200m (przedtem: 120m)
Level1 = 300m (przedtem: 200-300m)
Level2 = 500-800m (przedtem 500m)
Level3 = 1,2 km (przedtem 800m-1,2km)

Trudno wyczuć czym kierował się Garmin w tych zmianach. Czy może mniejszym pikselem w Oregonie, a może w ogóle zmianą filozofii?
Tak czy siak dla autorów map, którzy starają się panować nad jakąś koncepcją jest to jednak dość poważny problem, gdyż mapa - przy określonych preferencjach -sensownie zachowująca się w jednym odbiorniku, w innym już nie musi :(

Tyle tytułem wstępu :D A teraz meritum czyli dylematy związane z mapą PL_Ścieżki/PL_Ścieżki_PRO.

Dla mnie osobiście ta zmiana ma zarówno plusy jak też minusy.
Plusem jest to, że najczęściej podczas wędrówki stosuję zoom=200-300, a dzięki temu że w Oregonie to są różne Levele mam przy tych ulubionych zoomach jakby dwie różne mapy. Jedną - gdzie śledzę przede wszystkim układ dróg i cieków, drugą, bardziej szczegółową z różnymi bajerami i dodatkowymi napisami:
Zalacznik4.jpg
W poprzednim rozwiązaniu, by dostrzec szczegóły musiałbym użyć zoomu=120m, co przy niedużym ekraniku outdoorowca daje wyraźnie zbyt małą perspektywę. Więc tu - przy moim sposobie korzystania z odbiornika - mam plus. Jest też druga strona medalu. Od czasu do czasu lubię sprawdzić swoją pozycję na mapie w szerszej perspektywie. Wówczas interesuje mnie nie tyle szczegółowość mapy ile lokalizacja głównych obiektów w pobliżu. W takim przypadku lubię skorzystać z zoomu np. 800m. Dowcip polega jednak na tym, że to co przy większej szczegółowości mapy jest jeszcze całkiem dobre dla zoom=500, zaczyna nieco przytłaczać przy zoom 800m, który - przypomnę - jest w Oregonie powiązany z tym samym Levelem mapy co zoom=500m.
Zalacznik5.jpg
Zalacznik5.jpg (39.16 KiB) Przejrzano 16703 razy
Oczywiście ocena takiej mapki w dużej materii zależy od gustu i preferencji ale - przynajmniej dla mnie - do szybkiej oceny lokalizacji mapka ta jest wyraźnie przegadana. Sytuacja jeszcze bardziej komplikuje się w górach, gdzie duże nasycenia warstwicami, ciekami oraz szlakami turystycznymi powoduje, że nadmiar ścieżek - przy zoom=800m - przeszkadza jeszcze bardziej:
Zalacznik6.jpg
Zalacznik6.jpg (75.87 KiB) Przejrzano 16703 razy
Dodam, że na screenach i tak wygląda to lepiej niż w odbiorniku. Rozwiązaniem mogłoby być zmniejszenie szczegółowości wyświetlania mapy z poziomu odbiornika. Problem w tym, że wówczas owszem znikną obiekty które moim zdaniem zaciemniają mapę (ścieżki/drogi z mapy PL_Ścieżki), ale znikną też niektóre obiekty (drogi), które znajdują się na mapie podstawowej :(

Tak więc tego typu dylematy trzeba rozwiązać na etapie przygotowania (kompilacji) mapy. To autor mapy musi podjąć decyzję czy dany obiekt umieścić w Level2 (Oregon - zoom=500-800m) czy też nie. Problem właśnie w tym połączeniu zoomów. Odchudzenie mapy w zoom=800m oznacza odchudzenie mapy w zoom=500m, co dla wielu kolegów używających ten zoom jako podstawowy byłoby zbyt dużą niedogodnością.

Na całe szczęście jest wyjście kompromisowe. Od lat stosuję podczas przygotowywania map zasadę "dublowania obiektów". Podobnie jest w przypadku mapy PL_Ścieżki. Opisując daną ścieżkę/drogę daję inny typ obiektu (w sensie definicji liczbowej) w Level0 i Level1 (0x16, 0x0a), a inny - w Level2 (0x01). W efekcie niczego nie zmieniając w samej mapie, a wprowadzając zmiany wyłącznie w pliku odpowiedzialnym za wyświetlanie grafiki (TYP) możemy np. wyłączyć wyświetlanie obiektu 0x01, co oznacza że droga przestanie być widoczna przy zoom=500-800m ale nadal (jako 0x16 bądź 0x0a) będzie widoczna przy zoomach od 300m w dół. Wilk syty i owca cała :D W przypadku mapy PL_Ścieżki w wersji PRO, podobny zabieg możemy wykonać z obiektem 0x101_05, którym zdefiniowałem cieki w Level2.

W zależności od tego czy ktoś lubi bardziej nasycone szczegółami mapki czy też woli nieco odchudzone - stosowne, gotowe pliki TYP do pobrania:

PL_Ścieżki:
Wersja podstawowa: PLSC_012.typ
Wersja odchudzona: PLSC_01.typ

PL_Ścieżki_PRO (dla mapy w wersji 2014.10):
Wersja podstawowa: PRO_012a.typ
Wersja odchudzona: PRO_01.typ
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Kuzmicz
Bywalec

Re: PL_Topo_2013 + PL_Ścieżki - układ warstw i dylematy

Post autor: Kuzmicz »

Przyznam, że pogubiłem się trochę w tych TYP-owych rozmaitościach :wink:

Czy dobrze rozumiem, że te:
PL_Ścieżki_PRO (dla mapy w wersji 2014.10):
Wersja podstawowa: PRO_012a.typ
Wersja odchudzona: PRO_01.typ
to są skórki do mapy Ścieżki_PL PRO (beta) (2014.10),

a te:
Aktualne skórki:
* 1769_LRO
* 1769_STO
dla mapy PL_Topo_2014.10 ?,

Czy też wszystkie powyższe są dla PL_Topo ?

---
Przy okazji Wesołych, Spokojnych Świąt dla wszystkich Garniakowców.
Kamil
60CSx, 1490T, 2495LM
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wiem, że trochę trudno się połapać :( Dlatego nazywam tę mapę "dla profesjonalistów", do jakich oczywiście się zaliczasz. Dobrze to opisałeś.
* PRO_012a albo PRO_01a ładujemy do mapy Ścieżki_PL PRO (beta) (2014.10)
* 1769_LRO albo 1769_STO ładujemy do mapy PL_Topo_2014.10

Inna sprawa, że skórki mają FID odpowający FID mapy, więc GMapTool chyba nie dałby się nabrać na włożenie niewłaściwej skórki.

PS. Wątek nie ten, ale skoro jest okazja - również wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Ścieżki_PL PRO (beta) (2014.10) przykrywają UMP-pcPL. Czy tak ma być?
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

UMPa nie używam, ale aż tak złośliwy nie jestem :D Tzn. celowo niczego nie psułem. Niemniej efekt jest ... pozytywny, bo w końcu Ścieżki PRO, to dodatek do mapy PL_Topo, a nie do UMPa :wink: :mrgreen:

A tak poważniej. Wydaje się, że problem może tkwić w arkuszach z danymi DEM, czyli 13333300-13333303. Możliwości jak się wydaje mogą być dwie:
* Trzeba mapy DEM usunąć z zestawu, czyli plik Sciezki_PL.img rozbijamy GMapToolem na pojedyncze mapy, po czym łączymy wszystkie arkusze za wyjątkiem tych z DEM plus plik TYP w nowy plik img. FID i PID proponuję ustawić taki jak w oryginale tj: FID=13 PID=1
* Można też pokombinować ze zmianą parametrów TRE. W GMapToolu włączamy opcje eksperymentalne, po czym dla całego pliku Sciezki_PL.img wprowadzamy TRE 1 3 13 7.

Dodam jednak, że nie używam UMPa, a po ostatniej reinstalacji systemu nie mam tej mapy nawet na PC, więc piszę to wszystko na zasadzie przypuszczeń - tzn. nie sprawdzałem tego, czy tak naprawdę chodzi o DEM, a jeżeli tak, to czy metoda z podmianą TRE pomoże. Drobna uwaga: przerobiony metodą drugą plik - nawet jeżeli sprawdzi się w UMPie, zapewne nie zda egzaminu z PL_Topo.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Re: PL_Topo_2013/2014 + PL_Ścieżki - układ warstw i dylematy

Post autor: pelsta »

Masz rację.
Drugi sposób nie zadziałał.
Pierwszy okazał się skuteczny.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

pelsta pisze:Drugi sposób nie zadziałał.
Swego czasu bawiłem się z moimi mapami DEM (DEM_PL_100) i UMPem. Faktycznie wstawiałem tam inne parametry niż te co podałem wyżej :oops:
GPS Maniak pisze:No i najważniejsze. Mapę DEM, a dokładniej mapset DEM_PL_100.img (w pliku IMG siedzą 4 arkusze) musimy potraktować GmapToolem z aktywnymi "Opcjami eksperymentalnymi", po czym wykorzystując zakładkę "Wpisz" ustawiamy:
* Priorytet: 23
* TRE: 1 4 13 1
EDIT:
Inna sprawa, że z mapą DEM_50 to raczej nie zadziała. Problem sygnalizował Mariusz w grudniu 2012r. Nie wykluczone że chodzi o układ warstw mapy: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 30#p155231
Pozdrawiam Lechu

Miras2013
Początkujący

Post autor: Miras2013 »

Wreszcie po kilkunastu próbach, udało mi się usunąć pliki DEM i scalić arkusze w jeden plik img.
I gra gitara! Nakładkę można używać na Topo i UMP :)
Mam pytanie, czy pliki DEM potrzebne są wyłącznie do cieniowania mapy, czy spełniają też jakąś inną rolę?
i czy jest możliwość przygotowania dwóch nakładek, tak aby można było je przełączać w odbiorniku? (jeżeli tak to, które parametry należy zmienić aby mieć obie w odbiorniku).
Oregon 600, Montana 610
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Na początek - moje gratulacje. :D
Miras2013 pisze:Mam pytanie, czy pliki DEM potrzebne są wyłącznie do cieniowania mapy, czy spełniają też jakąś inną rolę?
Dane DEM dają też informację o wysokości punktu wskazanego na mapie kursorem oraz są źródłem informacji dla profili wysokościowych tras wygenerowanych w odbiorniku czy też "płaskich" śladów wyklikanych na komputerze w programach nie uwzględniających wysokości.

Oczywiście źródłem tego typu informacji może być dowolna mapa z DEM - np. mapa bazowa, w której jednak jakość danych wysokościowych, (niewielki rozmiar pliku = rzadkie próbkowanie) pozostawia wiele do życzenia. Przyzwoitą mapą w tej materii jest przykładowo Europe Recreational.

Jest jeszcze coś i dla mnie to najważniejsza sprawa :!: :D Chodzi o bug Garmina związany z nietrzymaniem koloru etykiet. To sytuacja w której - np. przy przesuwaniu czy obracaniu mapy - kolorowe etykiety nagle robią się czarne - tak jak na tych screenach. Screeny pochodzą z 62-ki i Etrexa, ale w Oregonie 600 jest to samo:

Obrazek

Obrazek

Nie każdy na to zwraca uwagę, ale mnie te kolorystyczne pląsy i czarne etykiety np. szczytów czy nazw geograficznych wkurzają niemiłosiernie, a wkurzają mnie mniej więcej od jesieni 2010r, kiedy Garmin zepsuł to - jak się wydaje - po raz pierwszy (w 62-ce). :(

Ciekawostką jest to, że mapa DEM, a dokładniej właśnie ta przygotowana przeze mnie mapa DEM likwiduje tego buga :mrgreen: Efekt jest taki, że w mapach kompatybilnych z moją DEM, w tym właśnie w PL_Topo kolorystyka etykiet jest zachowana w każdej sytuacji :D Także przy przesuwaniu mapy. Z tym że mapa DEM musi być włączona, musi być aktywna. Na całe szczęście włączenie czy wyłączenie cieniowania nie w tej materii żadnego znaczenia, ważne by mapa była włączona.
Miras2013 pisze:i czy jest możliwość przygotowania dwóch nakładek, tak aby można było je przełączać w odbiorniku?
Tak. Tę dla Topo_PL, można pozostawić w oryginale, natomiast w przypadku tej dla UMPa, poza wyrzuceniem plików DEM należałoby przenumerować (jest taka opcja w GMapToolu) ID poszczególnych arkuszy (w odbiorniku nie można mieć dwóch arkuszy z mapami o takim samym ID) oraz składając mapset nadać mu inne FID - np. 14 (wówczas trzeba też zmienić FID pliku TYP). Z drugiej strony w przypadku Oregona 600 i innych nowszych odbiorników w których zarządzanie mapami wektorowymi polega na włączaniu i wyłączaniu plików IMG, a nie mapsetów bazujących na FID (tak przynajmniej się wydaje) zmiana FID może nie być konieczna. Tzn. można spróbować zrobić dwa różne pliki IMG w sensie różnych nazw, ale z tym samym FID (13). Może zadziała.

Z tym, że dla tych co używają obok PL_Topo także UMPa, widzę lepsze rozwiązanie. Skoro i tak przygotowujesz sobie nakładkę bez DEM, to zostawiłbym ją w takiej właśnie postaci, co oznacza że niezależnie od tego czy będziesz miał UMPa czy PL_Topo nakładka pozostaje włączona. Natomiast z 4-ech arkuszy DEM, zrobiłbym osobny mapset włączany wyłącznie z PL_Topo. Uwagi na temat FID jw. Zalecam zmianę na 14, ale być może przy 13 też zadziała.
Pozdrawiam Lechu

Miras2013
Początkujący

Dzięki za szybką odpowiedź. Faktycznie, najlepszym rozwiązaniem dla mnie, będzie stworzenie nakładki z danymi DEM.
Zaraz biorę się do pracy. Tylko nie jestem pewien czy te cztery pliki DEM wystarczą, czy trzeba jeszcze jakiś dołączyć?
Oregon 600, Montana 610
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Na moje wystarczą. Gdyby coś nie zadziałało daj znać. Udostępnię Tobie gotową, kompletną mapę DEM_PL_50, z której pochodzą te 4 arkusze.
Pozdrawiam Lechu

Miras2013
Początkujący

Wygląda na to, że wszystko jest ok!
Przy załączonej nakładce DEM cieniowanie na mapie działa, zaś przy wyłączonej, można używać ścieżki_Pro także z UMP.
(nie zmieniałem FID)
Oregon 600, Montana 610
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Miras2013 pisze:Wreszcie po kilkunastu próbach, udało mi się usunąć pliki DEM i scalić arkusze w jeden plik img.
Rozwiązań na pewno jest kilka, jak nie więcej. Konflikt z mapą UMP może jest spowodowany trzecim parametrem TRE
i priorytetem wyświetlania, dokładnie nie sprawdzałem. Mapę Ścieżki _PL Pro podzieliłem GMapTool- em, zaznaczyłem Opcje eksperymentalne
wczytałem ( tylko) pliki zawierające mapy DEM. W zakładce "Wpisz" wpisałem wartość " priorytet 20, parametry 1 4 9 13".
Po połączeniu całości w jeden plik .img mapa UMP nie jest przysłaniana, można korzystać z różnymi mapami.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby te same parametry nadać plikom mapy DEM wydzielonym do osobnego pliku .img, mapa DEM będzie współdziałała wraz z mapą UMP.
Należałoby zastosować mapę bez warstwic lub wyłączyć warstwice, przy wyświetlaniu dwóch map jest ich trochę "za dużo".
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

meridian pisze: " priorytet 20, parametry 1 4 9 13"
Mariusz będzie zadowolony, bo chciał używać DEM_50_PL właśnie z UMP-em :D

Sprawdziłem też jak to wygląda w przypadku azymutowej PL_Topo. Na pierwszy rzut oka jest OK. Mapa DEM nie zasłania mapy podstawowej oraz umożliwia jej cieniowanie. Niestety z parametrami jw. mapa DEM traci tę miłą zaletę, o jakiej pisałem wyżej. Chodzi o "trzymanie kolorowych etykiet". Bug Garmina powrócił. Przynajmniej w przypadku PL_Topo :(

Wychodzi więc na to, że najprawdopodobniej nie da się zrobić uniwersalnej, tzn. dobrej zarówno dla dla UMPa jak i dla PL_Topo mapy DEM. Trzeba byłoby, pamiętając o przenumerowaniu ID arkuszy, zrobić dwa osobne pliki z mapą DEM. No, chyba że komuś nie przeszkadzają czarne nazwy punktów geograficznych, wówczas można pozostać przy jednej mapie DEM z parametrami zaproponowanymi przez meridiana.

No i jeszcze jedno. Korzystając z niezależnej mapy DEM z mapami takimi jak UMP, trzeba pamiętać o tym, że jeżeli mapa posiada w niektórych warstwach/zoomach "dziury" (brak obiektu powierzchniowego typu, las, jezioro, łąka etc) z całą pewnością wystąpi takie niesympatyczne przebarwienie - brązowe w górach, zielone na nizinach jak na screenie na lewej:

Obrazek

Co z tym począć? Pisałem o tym w innym wątku:
GPS Maniak pisze:..... aby uniknąć zielono brązowych przebarwień należy:
* W pliku TYP zdefiniować obiekt Background 0x004b - np. jako biały, przy czym
* background powinien mieć definicję DrawOrder=1, a jako że musi to być obiekt o najniższym DrawOrder, to oznacza, że
* we wszystkich pozostałych obiektach należy zdefiniować DrawOrder o oczko wyżej niż dotychczas.
Pozdrawiam Lechu

meridian
Garniak

Post autor: meridian »

GPS Maniak pisze: Mariusz będzie zadowolony, bo chciał używać DEM_50_PL właśnie z UMP-em :D
Dwa lata opóźnienia :wink: , może jest cierpliwy.
GPS Maniak pisze: Niestety z parametrami jw. mapa DEM traci tę miłą zaletę, o jakiej pisałem wyżej.
Czy kolory znikają na mapie Pl Topo nie mogę sprawdzić, to co jest wyświetlane z mapy Ścieżki PL w kolorze,
na tle mapy UMP nie ma tendencji do zmiany, przynajmniej jeszcze nie zauważyłem.
Dziur ( przebarwieńa) w okolicy Morskiego Oka podczas cieniowania są "stalowe" ( UMP Topo ).
M.JPG
Dziury na ekranie są "stalowe", obrazek jest po korekcie ( upodobniony) na zrzutach ekranu są bardziej brązowo-złociste.
Oregon 650 T
ODPOWIEDZ