Szybkość przesyłania map przez usb - etrex 30
Szybkość przesyłania map przez usb - etrex 30
Witajcie,
Posiadam gps Garmin etrex 30. Do przesyłania map/plików urządzenie łączę z komputerem za pośrednictwem kabla usb.
Maksymalne transfery jakie osiągam są na poziomie 355kb/s. Jak na interfejs usb to wartość symboliczna (chyba, że to usb 1.0).
Na infolinii Garmina nie potrafią określić z jaka szybkością te pliki powinny być przesyłane. Więc otrzymałem głupią odpowiedź "jak plik jest przesyłany to znaczy, że jest wszystko ok".
Jak to u was działa? Czy takie transfery to norma czy może coś w ustawieniach trzeba zmienić aby osiągnąć lepsze rezultaty?
Testowałem kopiując jeden plik około 500 Mb.
Pozdrawiam
Posiadam gps Garmin etrex 30. Do przesyłania map/plików urządzenie łączę z komputerem za pośrednictwem kabla usb.
Maksymalne transfery jakie osiągam są na poziomie 355kb/s. Jak na interfejs usb to wartość symboliczna (chyba, że to usb 1.0).
Na infolinii Garmina nie potrafią określić z jaka szybkością te pliki powinny być przesyłane. Więc otrzymałem głupią odpowiedź "jak plik jest przesyłany to znaczy, że jest wszystko ok".
Jak to u was działa? Czy takie transfery to norma czy może coś w ustawieniach trzeba zmienić aby osiągnąć lepsze rezultaty?
Testowałem kopiując jeden plik około 500 Mb.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Vuego
Garmin Vista, Garmin etrex 30
Vuego
Re: Szybkość przesyłania map przez usb - etrex 30
Jest wolny jak cale urzadzenie. Wystarcza.
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Jedyny sposób na zwiększenie prędkości to przełożenie karty do czytnika. Ale w związku z umieszczeniem karty w eTrexie pod bateriami, jest to niewygodne. W Viście dało się to zrobić bez wyciągania baterii.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Jak urządzenia miały 24 Mb pamieci (tyle np. ma moja stara vista) i interfejs rs to takie wartości mogły być ok. Ale w urządzeniu kilka generacji nowszym z karta 8 Gb i złączem usb to bardzo marny wynik.
Niestety przekładanie karty do niezależnego czytnika jest zdecydowanie mniej wygodnym rozwiązaniem. A czy inne odbiorniki Garmina radzą sobie w tym temacie lepiej czy to przypadłość wszystkich modeli?
Ps. Karta pamięci w Viscie? To chyba w tych nowszych modelach
Moja nie posiada.
Pozdrawiam
Niestety przekładanie karty do niezależnego czytnika jest zdecydowanie mniej wygodnym rozwiązaniem. A czy inne odbiorniki Garmina radzą sobie w tym temacie lepiej czy to przypadłość wszystkich modeli?
Ps. Karta pamięci w Viscie? To chyba w tych nowszych modelach
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Vuego
Vuego
Miałem kiedyś Vistę jak w podpisie.Vuego pisze:Ps. Karta pamięci w Viscie?
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Nie da się ukryć, że Garmin w typowy dla siebie sposób błysnął humorem i w roku 2011 wypuścił urządzenie obsługujące wcześniejszy o ponad dekadę standard USB 1.1. Co oznacza, że więcej niż 1.5 MB/s (zwracam uwagę na wielkość liter) transferu po kablu nie ujrzysz.Vuego pisze:Witajcie,
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Tak się składa, że mam ten model i ostatnio wgrywałem mapy do niego (jak i geocache, których swoją drogą nie polecam mieć zbyt wielu - przy 760 urządzenie włącza się bardzo długo). Myślę, że wszystko zależy od tego jak z niego korzystamy - jeżeli tak jak ja - wgraliśmy mapy i później po prostu je używamy, to da się przeboleć te kilkanaście minut które schodzi na wgranie 0,5 GB. Gdybyśmy jednak robili to często, a przy okazji spieszyłoby się nam, to transwer w E30 byłby denerwujący. USB jest na pewno w wersji 1,1, postaram się przy najbliższej okazji zmierzyć prędkość.
Wgrywanie pojedynczych śladów nie stwarza tych uniedogodnień (ze względu na mały rozmiar plików).
ed: Zrobiłem test. Plik 222MB wysyłałem w czasie 6,5 minuty. Daje to prędkość około 0,5 MB/s. Co ciekawe, na początku miałem jakieś kosmiczne transfery rzędu 2,5 MB/s, jednak potem się to unormowało. Nie wiem, czy to kwestia oprogramowania do przesyłania plików, czy też samego Garmina.
Wgrywanie pojedynczych śladów nie stwarza tych uniedogodnień (ze względu na mały rozmiar plików).
ed: Zrobiłem test. Plik 222MB wysyłałem w czasie 6,5 minuty. Daje to prędkość około 0,5 MB/s. Co ciekawe, na początku miałem jakieś kosmiczne transfery rzędu 2,5 MB/s, jednak potem się to unormowało. Nie wiem, czy to kwestia oprogramowania do przesyłania plików, czy też samego Garmina.
Jasne, czyli archaiczny standard złącza usb nie pozwala na osiągnięcie wyższych transferów. W danych technicznych jakoś nie można się dopatrzyć jaka to wersja portu usb. Teraz wiadomo dlaczego - nie ma się czym chwalić. Zauważyłem, że w nowszym edge jest dopiero port mikro usb (taki jak od dawna obowiązuje w komórkach). Ja w swoim etrexie mam mini usb.
Pozdrawiam
Vuego
Vuego
Pewnie, że nie ma się co chwalić
Za to w GPSMap62s jest napisane - "szybkie usb". Wszystko zgodnie z prawem, tu i tu USB, no ale w drugim przypadku to szybkie 
Może nie będą to wykopaliska roku, ale dorzucę swoje 3 grosze:Vuego pisze:Zauważyłem, że w nowszym edge jest dopiero port mikro usb (taki jak od dawna obowiązuje w komórkach). Ja w swoim etrexie mam mini usb.
Z moich doświadczeń miniUSB jest dużo trwalsze niż microUSB. Częste podłączanie kabelka powoduje problemy z kontaktem w microUSB. Może jest to krok w stronę standaryzacji, ale niekoniecznie w dobrym kierunku.
Pozdrawiam