Colorado 300 - pierwsze wrażenia i testy.
Potwierdziłeś Lechu moje podejrzenia, że tak na prawdę nic przełomowego w Colorado nie ma. Prosiłbym jeszcze o jedną informację - jakie odbiornik wydaje dźwięki.
Tak myślę, że gdyby Colorado miał komunikaty głosowe, to pewnie bym się na niego skusił. I wcale nie musiałby mieć głośnika, wystarczyłby nadajnik FM lub BT. Zamiast tego niestety mamy jakiś prywatny standard transmisji Garmina, który chyba ma nakłaniać do kupowania akcesoriów.
Tak myślę, że gdyby Colorado miał komunikaty głosowe, to pewnie bym się na niego skusił. I wcale nie musiałby mieć głośnika, wystarczyłby nadajnik FM lub BT. Zamiast tego niestety mamy jakiś prywatny standard transmisji Garmina, który chyba ma nakłaniać do kupowania akcesoriów.
Popej:
Popej
Przekazują sobie waypointy, cache itp.
A więc sytuacja typu zbiórki harcerskiej po dojściu na brzeg lasu, drużynowy nadaje, reszta odbiera dane i gazu wykonać zadanie. Tak to sobie wyobrażam.
Pika cicho jak myszka.Prosiłbym jeszcze o jedną informację - jakie odbiornik wydaje dźwięki.
Popej
Myślę, że tu żadne akcesoria nie są potrzebne, bo ta transmisja odbywa się tylko pomiedzy 1 odbiornikiem nadającym, a dowolną liczbą odbierających w odl. do maks. 3-4 mtr.Zamiast tego niestety mamy jakiś prywatny standard transmisji Garmina, który chyba ma nakłaniać do kupowania akcesoriów.
Przekazują sobie waypointy, cache itp.
A więc sytuacja typu zbiórki harcerskiej po dojściu na brzeg lasu, drużynowy nadaje, reszta odbiera dane i gazu wykonać zadanie. Tak to sobie wyobrażam.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
GPS Maniak pisze: nie wystawię dla Colorado oceny "celującej".
Pozdrawiam Bogna.
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
UMP, Navigator
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Witek, ale sprzęt już odtłuszczony, wyzerowany i ...... w pudełkuvit pisze:mam (jak zwykle) pytanie dodatkowe![]()
Nie bawiłem się dokładnie wysokościomierzem, zatem nie wszystko Tobie powiem. Melduję com zapamiętał: jest na bank barometr, bo pamiętam że w ustawieniach widziałem śledzenie trendu po wyłączeniu odbiornika. Reszta przypominała mi ustawienia z 60 CSX. Nic więcej nie powiem
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dokładnie. Żaden przełom, ale zabawka jest naprawdę sympatyczna i gdybym miał dzisiaj kupić nowy odbiornik pewnie byłby to Colorado. Na przesiadkę raczej się nie zdecyduję. Miałbym za dużo roboty z przerabianiem Topo_PL_100popej pisze:Potwierdziłeś Lechu moje podejrzenia, że tak na prawdę nic przełomowego w Colorado nie ma. Prosiłbym jeszcze o jedną informację - jakie odbiornik wydaje dźwięki.
I jeszcze coś - nie wspomniałem o tym w artykule, bo chyba ktoś o tym wcześniej pisał, ale wychodzi na to że Garmin zmarnował dużo miejsca na ekranie. Wydłużony o 1cm ekran aż się prosi o 4 lub nawet 6 pół danych na ekranie "Mapa". Czyli mini Komputer Podróży na tle mapy. A tu są na stałe tylko 2 konfigurowalne pola. Licho. No chyba że coś przeoczyłem.
Pozdrawiam Lechu
Myślę, że nie tylko w związku z przerabianiem Topo_Pl_100, nie zdecydujesz na przesiadkę, Lechu. Przecież obiecałeś Żonie, a obietnicy należy dotrzymywać.GPS Maniak pisze: Na przesiadkę raczej się nie zdecyduję. Miałbym za dużo roboty z przerabianiem Topo_PL_100![]()
Pozdrawiam Bogna.
UMP, Navigator
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Złamanie obietnicy złożonej pod przymusem nie jest moralnie naganneBogna pisze:Przecież obiecałeś Żonie, a obietnicy należy dotrzymywać. ....
Tak poważnie to po prostu COLORADO mnie nie powalił na kolana. Po przesiadce musiałbym zmienić kilka przyzwyczajeń, a na dodatek licha współpraca z ikonami z Topo_PL_100 przepełniła czarę goryczy. Na prawdę nie mam teraz głowy ani czasu do szukania rozwiązań alternatywnych tak aby Topo_Pl_100 było w 100% kompatybilne z Colorado Zatem spokojnie .... Pażywiom uwidim, a zresztą - może za rok wyjdzie jeszcze lepszy outdoorowiec?
Pozdrawiam Lechu
To się chwali, że wrócili do dobrej funkcji z 60CS. W CSX mi tego brakuje.GPS Maniak pisze: ... w ustawieniach widziałem śledzenie trendu po wyłączeniu odbiornika.
Wyjdzie na pewno, a wczesniej pewnie wyjdzie również nowe RinoGPS Maniak pisze: [... a zresztą - może za rok wyjdzie jeszcze lepszy outdoorowiec?
Ja jeszcze decyzji nie podjąłem, ale jestem bliski.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Trzeba się zastanowić co by musiał mieć nowy model żeby był "przełomowy". Bo jak na moje to wszystkie główne cechy jakie powinien mieć odbiornik outdoor'owy zastały już odkryte i wprowadzone do użytku.
Wypuszczanie nowych modeli wiąże sie jedynie z udoskonalaniem tych cech w charakterze kosmetycznym. Oczywiście dochodzą nowe funkcje ale są to głownie wodotryski. Podstawowe funkcje pozostaję niezmienne.
Lechu powiedz... co byś dzisiaj kupił jakbyś szukał swojego pierwszego odbiornika do chodzenia w terenie?
Wypuszczanie nowych modeli wiąże sie jedynie z udoskonalaniem tych cech w charakterze kosmetycznym. Oczywiście dochodzą nowe funkcje ale są to głownie wodotryski. Podstawowe funkcje pozostaję niezmienne.
Lechu powiedz... co byś dzisiaj kupił jakbyś szukał swojego pierwszego odbiornika do chodzenia w terenie?
-
SP2BZW
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W zasdzie napisałem już wyżej: Żaden przełom, ale zabawka jest naprawdę sympatyczna i gdybym miał dzisiaj kupić nowy odbiornik pewnie byłby to Colorado. Oczywiście gdy kogoś na niego staćPouchX pisze:Lechu powiedz... co byś dzisiaj kupił jakbyś szukał swojego pierwszego odbiornika do chodzenia w terenie?
Ale tak naprawdę jest jedna przełomowa rzecz do zrobienia w garminowym outdoorowcu. To obsługa map rastrowych tak jak w aplikacjach pocketowych.
Pozdrawiam Lechu
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Do tego to pewnie daleko.. bo Garmin raczej nie zrobi outdoor'owego pocketa.GPS Maniak pisze: Ale tak naprawdę jest jedna przełomowa rzecz do zrobienia w garminowym outdoorowcu. To obsługa map rastrowych tak jak w aplikacjach pocketowych.
A jak zrobi jakiś odpowiednik.. to będzie przyjmował pewnie jedynie obrazki/skany w zakodowanym formacie Garmina.
No bo co ze sprzedażą map? Każdy by sam sobie zrobił skan... i już ma mapę
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Widać że z Ciebie nie jest prawdziwy turystaPouchX pisze:No bo co ze sprzedażą map? Każdy by sam sobie zrobił skan... i już ma mapę
Raster to tylko dodatek i nie zastąpi mapy wektorowej.
Tylko "nawiedzeni" pocketowcy z Ozim i komórkowcy z TrekBuddy, którzy po prostu nie mieli odwagi żeby zainwestować w dobry sprzęt mówią, że takie rozwiązanie (mapa rastrowa w komórce) jest wystaczająco dobre. Oczywiście można z tym przeżyć, tak jak w ogóle można przeżyć bez GPSu, ale przełomem jest dobra mapa wektorowa, a raster - szczególnie wysokiej jakości zdjęcia lotnicze byłby idealnym uzupełnieniem mapy wektorowej.
Pozdrawiam Lechu