Colorado 300 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

GPS Maniak pisze:Zatem to bug firmwaru, a nie problem cgpsmappera, bo nie sądzę żeby IMAGIS generował typy cgpsmapperem.
Bardzo dobrze! Przynajmniej tym razem, nie musimy męczyć Staszka. ;-)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
kocislaw
Nowy

Post autor: kocislaw »

A co myslicie o zamknieciu klapki bateryjnej?
Czy zuzycie uszczelki jest nieuniknione?
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Po wyłączeniu wszystkich map (w tym bazowej) z ekranu znikają waypointy. Teoretycznie to chyba powinny być niezależne od map.

Zamknięcie klapki jest niemądre z uwagi na konieczność przesuwania po gumce uszczelki. Co szkodzilo zrobić tak jak było w 60-tkach, gdzie klapka dociska uszczelkę?

W ogóle brak poczucia kontynuacji dobrych, sprawdzonych cech 60-tek. Tak programowych, jak konstrukcyjnych.

Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Sierek
Początkujący

Post autor: Sierek »

Sprawdzaliście czy podpięcie USB wyłącza baterie/akumulatory? Na ładowanie chyba nie ma co liczyć...
Pozdrawiam, Jacek
60CSX+CN9NT+GP5+Topo_PL_100, TyTN II+Automapa+TT6
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Sierek:
Sprawdzaliście czy podpięcie USB wyłącza baterie/akumulatory? Na ładowanie chyba nie ma co liczyć...
Nie umiem tego sprawdzić.
Na pewno nie ma ładowania akumulatorków.
Są trzy możliwości (przynajmniej tyle widzę) przy podpięciu USB:
1. Zasilanie np. z gniazdka zapalniczki (ale nie będzie to ładowanie)
2. Połączenie z PC (lub PDA) dla wymiany danych ( chyba każdy standardowy kabel USB)
3. Połączenie w trybie "Garmin Serial" (inny kabel)

Podłączenie w trybie 1. nie powinno dawać resetu, powinno utrzymywać tryb nawigacji. ( o ile właściwa ładowarka i kabel - pasuje ładowarka do Nuvi 3xx, 2xx, streetpilot i2, 3, 5., ale oczywiście z gniazdem miniUSB (!), dodam, że są dwa modele - z prostym wejściem wtyczki miniUSB, i z wejściem pod kątem prostym- myślę, że lepsze będzie to z wejściem pod kątem prostym,.
Podłączenie w trybie 2. daje reset (jeśli jest włączony) i przejście w tryb wymiany danych typu USB (widziany jest jak dysk).
Podłączenie typu 3. powinno dawać dwustronną wymianę danych w/g protokołu Garmin, NMEA In/Out lub Text Out. (typ protokołu wybiera się na Colorado).
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 17:18 przez soko, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
kocislaw
Nowy

Post autor: kocislaw »

A co ogolnie myslicie o trwalosci Colorado, czy moze byc gorsza niz Gpsmap 60csx?
jotpe
Nowy

Post autor: jotpe »

Cały czas śledziłem ten temat i czekałem na pierwsze testy - wielki szacun dla testujących :shock: ale jak już pisałem w innym wątku po przemyśleniach postawiłem na Vistę Hcx bo ta mi narazie wystarczy bo musi :idea: niemniej z dalszego czytania nowych informacji o Colorado napewno nie zrezygnuję
pożyczony : GPSmap 60C ===>> planowany: Vista HCx
Awatar użytkownika
soko
Garniak

vit:
mam (jak zwykle) pytanie dodatkowe
- jak colorado odmierza/ wskazuje aktualną wysokość mpm
- czy ma tam gdzieś w środku wbudowany barometr lub jakąś namiastkę
- jakie posiada ewentualne ustawienia wysokościomierza ?
- jakie są różnice (w cisnieniu i wysokości) pomiędzy coloradem a 60 ?
Barometr ponoć sie włącza co 15 minut. Także, gdy odbiornik jest wyłączony. Ponoć sie wtedy przez sekundę świeci ekran.
Jak na dzisiaj , widzę, że ma zapis ciśnień z ostatnich 48 godzin, czy to można gdzieś zrzucić jak tracka, nie wiem.
Ale można przejść przez cały "ślad ciśnienia" i sobie sprawdzić :

Obrazek Obrazek
==============================================
Przy okazji sympatyczne wskaźniki kierunku ( czerwone strzałeczki jak w kompasie) przy klawiszach z waypointami, pokazują się na zmianę z azymutem na waypoint. Z tym, że pokazują sie tylko wtedy, gdy dość szybko idę, gdy idę wolno są tylko cyfry namiarów. Kompas był ustawiony na "Auto".
Obrazek Obrazek

W aktualnie używanym , skonfigurowanym przeze mnie profilu (nazwałem go turystycznym - taki dla pieszego) mam tylko dwie możliwości kompasu: "auto" , albo "off". Brak opcji "always on". Być może czegoś nie umiem ustawiać, albo problem firmware.
Krzysztof
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

60CSx ma konfigurację przełączania kompau, gdzie określa się prędkość i czas, po którym następuje przełączenie. Może Colorado też ma takową i wystarczy tam wstawić skrajne wartości.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

popej pisze:60CSx ma konfigurację przełączania kompau, gdzie określa się prędkość i czas, po którym następuje przełączenie. Może Colorado też ma takową i wystarczy tam wstawić skrajne wartości.
Nie ma. Przynajmniej - tak jak Krzysztof - ja czegoś takiego nie znalazłem. Jest tylko "Auto" i "Off" bez mozliwości wyłączenia "Auto" i wprowadzenia ręcznego własnych parametrow. :cry: Tym bardziej denerwujący jest brak skrótu klawiszowego do włączenia/wyłączenia kompasu. Jak dla mnie to jest kicha zupełna .......
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Kontynuując odpowiedź na temat barometru, to ma ustawienia takie:

Jak się już jest w polu barometru :

1a. Plot over time
1b. Plot over distance

2a. View pressure plot
2b. View elevation plot

3. Chang data fields - no i tam mozna zmienić wyświetlanie wartości w dwu polach cyfrowych.

4. Reset - a więc wiadomo.

Jak sie jest w setupie:
5. Auto calibration - i jest "on" i "off"

6. Barometer mode :
6a. fixed elevation
6. variable elevation

7. pressure trending :
7a. save alvays
7b. save when power on
====================
Nastawiłem w 60CS i w COL tą samą wysokość ( 66mtr), powyłączałem śledzenie satelitów i w tej chwili wyświetlają:
COL 1026.6 mb
60CS 1025.6 mb
same z siebie , bez żadnej innej kalibracji.
====================
Ten brak skrótu klawiszowego o tyle dziwny , że gdy się ma kompas na ekranie, bez problemu ta opcja by mogła być dostepna spod lewego guzika. W tym najbardziej używanym profilu własnym mam pod kółkiem tylko 4 ikony: mapa, kompas, komputer podróży i ikonę "Other" do przejścia do reszty menu. A jeśli sie jeszcze da zdefiniować ustawienia dla danego profilu, takie jakie chcemy, to w zasadzie prawie nie ma po co schodzić w dół do menu. Ta część konfigurowalności jest świetna. Jest tylko zepsuta brakiem niektórych (dotychczas wszystkim znanych i całkiem fajnych) opcji. "I komu to przeszkadzałooooo ooo ooo".

Krzysztof
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Widzę, że na Allegro pojawiły się Colorado od oficjalnych przedstawicieli Garmin.pl

Widzę też, że w opisie przedmiotu znajdują się TOTALNE bzdury!!!

Gratuluje przedstawicielom znajomości sprzętu !!! heheheheh

http://www.allegro.pl/item311574788_two ... o_300.html

Obrazek

*** ZOOM >>>
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Bo to pewnie jest lepsza wersja Colorado, prawie tak dobra jak 60CSx ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
zarys
Bywalec

w temacie

Post autor: zarys »

Jak kupisz to Ci wyślą to co zawarli w zakładce "co dostaję". To piękne- 60CSx-tylko dlaczego tak drogo? WIEM!!!! -pasek na rękę!!!!
Pozdrawiam
Ryszard
GPSmap60CSx,COLO 400C,Nuvi 1490T+nuLifeTime Europe,
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

Panowie, chyba nie 'załapaliście'. :wink: To, że dostaję Colorado jest oczywiste. :lol: Odbiornik GPSmap 60 CSx, stanowi dodatek do tej słonej ceny. :wink:
Popej zamiast się irytować, :wink: sam możesz sprawdzić. Do Podwala Staromiejskiego 109 masz chyba nie tak daleko. Mnie z Gdyni tam troche dalej... :wink: :lol:
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
ODPOWIEDZ