Xiaomi a urządzenia Garmina
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Xiaomi a urządznia Garmina
Nic tak nie cieszy, jak nowa, elektroniczna zabawka
Gratuluję 
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Obawiam się, że to żadna nowość; każdy smartfon tak ma.goose pisze:Funkcja Tag Kompasu dodaje do właściwości zdjęcia opcję pokaż na mapie, po klikinięciu w nią odsyła do map google.
A co z tagiem kompasu - czy mógłbyś rozwinąć, czy uzupełnia EXIF o tag kierunku?
Edit: nowej, elektronicznej zabawki gratuluję!
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Dziękuje, dobrze znów mieć w 100% sprawny telefonGPS Maniak pisze:Nic tak nie cieszy, jak nowa, elektroniczna zabawkaGratuluję
Dziękuje, Chińczyk jak na razie robi dobre wrażenie, w moim starym telefonie nie było to takie oczywiste więc to jakby dla mnie nowośćMarko pisze:Obawiam się, że to żadna nowość; każdy smartfon tak ma.goose pisze:Funkcja Tag Kompasu dodaje do właściwości zdjęcia opcję pokaż na mapie, po klikinięciu w nią odsyła do map google.
A co z tagiem kompasu - czy mógłbyś rozwinąć, czy uzupełnia EXIF o tag kierunku?
Edit: nowej, elektronicznej zabawki gratuluję!
Pozdrawiam Tomek
Nadgarstek: Fenix 5X Miałem:Fenix 3, Fenix 2, eTrex Touch 35, Vivosmart, Vivosmart HR
Na drodze: Nuvi 3790
Romawiam: Xiaomi Redmi Note 4
Nadgarstek: Fenix 5X Miałem:Fenix 3, Fenix 2, eTrex Touch 35, Vivosmart, Vivosmart HR
- Marko
- Garniak
Wybaczcie, że z uporem maniaka drążę temat "tagu kompasu".
IMO, system Xiaomi tego na razie nie ma i jak dotąd jedynie Popej wskazał, że jest to możliwe, ale chyba w wersji developerskiej systemu (o ile dobrze zrozumiałem).
Zgoda, choć to nadal nie jest kierunek patrzenia. Fajnie byłoby mieć świadomość, że pstrykając fotkę, da się z niej nieco więcej odczytać.goose pisze: Aparat dodaje do EXIF dane lokalizacji
IMO, system Xiaomi tego na razie nie ma i jak dotąd jedynie Popej wskazał, że jest to możliwe, ale chyba w wersji developerskiej systemu (o ile dobrze zrozumiałem).
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Zainteresowanie jest informacją o kierunku geograficznym.goose pisze:Aparat dodaje do EXIF dane lokalizacji
Poszukaj innego programu do odczytu Exif, Photo Exif Editor nie odczytuje parametru kierunku geograficznego.
Sprawdź w programie https://play.google.com/store/apps/deta ... ewer&hl=pl
Od tego jest forum chyba żeby drążyć tematyMarko pisze:Wybaczcie, że z uporem maniaka drążę temat "tagu kompasu".
Pozdrawiam Tomek
Mógłbyś udostępnić takie zdjęcie? Podglądnęłoby się dane Exif jakimś porządnym programem.goose pisze:Aparat dodaje do EXIF dane lokalizacji https://photos.app.goo.gl/LfiHdVD7tLhEsLCA3
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Proszę
Zdjęcie z Photo EXIF Viever https://photos.app.goo.gl/Oq8CGk7KMDvNMyaC2
Zdjęcie w rozmiarze oryginalnym https://photos.app.goo.gl/nvSqnDZxNKq2Vqtj1
Zdjęcie w rozmiarze oryginalnym https://photos.app.goo.gl/nvSqnDZxNKq2Vqtj1
Pozdrawiam Tomek
Aparat nie zapisuje kierunku geograficznego ( kierunku patrzenia obiektywu) w Exifie.
Masz rację!
Próbowałem kilkoma programami i żaden nie wykazał tagów GPSImgDirectionRef (#0010) ani GPSImgDirection (#0011).
A samo zdjęcie jest całkiem przyzwoitej jakości.
Próbowałem kilkoma programami i żaden nie wykazał tagów GPSImgDirectionRef (#0010) ani GPSImgDirection (#0011).
A samo zdjęcie jest całkiem przyzwoitej jakości.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Sprawa wyjaśniona, choć szczerze powiem że w pewnym momencie musiałem douczyć się z Wujem Google 
Pozdrawiam Tomek
Kierunek geograficzny ( kierunek patrzenia obiektywu) zapisywany w Exifie
nie jest jakimś bardzo istotnym parametrem,
dobrze jak jest, ale jak go nie ma, to da się żyć.
Zapis kierunku można uzupełnić ręcznie.
nie jest jakimś bardzo istotnym parametrem,
dobrze jak jest, ale jak go nie ma, to da się żyć.
Zapis kierunku można uzupełnić ręcznie.
- Marko
- Garniak
Zgadza się!roro pisze:nie jest jakimś bardzo istotnym parametrem.
Iphony można podpatrzeć tutaj: www.pic2map.com
Edit: A tak między nami, to które modele "to" (Exif kierunku) potrafią (na razie zakładam, że dla Nokii to "chłyt marketingowy")?
Marko popatrz "lewym" okiem na link. 
Po zdrówka Wiesiek
kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo
Faja (Wiesiek)
kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo
Faja (Wiesiek)