Jak robić screenshoty do wklejenia na forum

O funkcjonowaniu Garniaka, czyli po co to forum i kto za tym stoi, a także dyskusje o tym, w jakim kierunku nasze forum powinno podążać.

Moderator: Admin

Postprzez soko » Cz, 12 kwi 2007 6:10

Ciutnik:
Tak na moje oko nie dałbym im więcej niż 200 kB


Metoda moja była być może zbyt prymitywna:
1. Print screen+ CTRL
2. Otwieram painta i "wklej"
3. Zapisuję jako xxx.jpg
4. No i pliki mają po ok. 2,5Mb.

Dlatego dałem je B&W.
Ostatni post (o kącie martwym): plik .jpg przepuszczony przez Irfan Wiev i zapisany jako .tiff miał faktycznie coś 100kB, no i pozostał kolorowy. Muszę jeszcze zapanować nad wymiarami itp. by nie wychodziły takie kobylaste.

Być może (np. na HydeParku) powinien być temat dotyczacy obróbki plików graficznych na potrzeby forum ??
Jaki format najlepszy zdaniem fachowców?? Jak obrabiać??

Ne mam tu doświadczenia, a trudno niektóre posty pisać bez ilustracji.
Pozdrawiam Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Drogowiec » Cz, 12 kwi 2007 7:55

Jak masz Infran View, to masz już wszystko!! Serio. Wystarczy zapisać obraz jako *.jpg i przy zapisie kazać skompresować (suwak jakości na 70 wystarczy).

Co do Jeziora Powidzkiego... Ostatnio pływałem po nim jakieś 20 lat temu i bardzo miło wspominam tren akwen.

Życzę powodzenia i stopy wody pod kilem

Pozdrówka
Kuba
Avatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec
 
Posty: 250
Dołączył(a): Pn, 19 mar 2007 22:12
Lokalizacja: Łódzkie

Postprzez Ciutnik » Cz, 12 kwi 2007 8:46

soko napisał(a):plik .jpg przepuszczony przez Irfan Wiev i zapisany jako .tiff

Skoro masz już Irfana to rób nim też zrzuty ekranów. Po uruchomieniu programu:

1) naciśnij klawisz "c" aby uruchomić Capture Setup (poniżej moje ustawienia)

Obrazek

2) zaznacz wymagany format pliku wyjściowego (png, jpg, gif...)

2.1) do robienia zrzutów okien (oraz map), osobiście preferuję format png

Obrazek
(Zaznaczenie Use PNGOUT Plugin powoduje uaktywnienie filtra dodatkowo kompresującego pliki png. Ja to lubię bo mam w miarę szybki komputer ale zdecydowanie można to pominąć. Png sam z siebie jest już przyzwoicie skompresowany przy ustawieniu Compression level na "9")

2.2) jeżeli chciałbyś robić zrzuty ekranów z Google Earth to chyba lepszy będzie jpg (pomijając wbudowaną w GE opcję zapisywania obrazków na dysk). Z kompresją poeksperymentuj. Im ona większa tym gorsza jakość obrazka ale mniejsza "waga"

Obrazek

3) po naciśnięciu [Start], okienko Capture Setup zniknie i IrfanView zaczyna oczekiwać na wciśnięcie zdefiniowanego klawisza skrótu (w moim przypadku [Ctrl + `])

4) Uaktywniasz okno programu, które chcesz zapamiętać jako obrazek i naciskasz zdefiniowany w Capture Setup skrót klawiszy (w moim przypadku [Ctrl + `])

5) gotowy obrazek, o nazwie zdefiniowanej w Capture Setup, ląduje we wskazanej również w Capture Setup lokalizacji (w moim przypadku "Pulpit")

Ot i wszysko - powodzenia! :)

PS. Powyższe obrazeczki robiłem opisaną metodą, jako png, i w sumie mają 31 kB...
Maciej 'Ciutnik' Woźniak .:. 276c + Vista HCx + Oregon 550 (wraz z GPMapa TOPO oddam w dobre ręce za 1080 zł!)
Avatar użytkownika
Ciutnik
Bywalec
 
Posty: 157
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 15:19
Lokalizacja: Wawa (2oo Zone)

Kontynuując temat wklejania obrazków na forum...

Postprzez Ciutnik » Pt, 13 kwi 2007 8:51

Mając już na dysku potrzebne obrazki otwieramy stronę http://imageshack.us/
Powinien nam się pojawić prosty formularzyk do przesyłania plików na serwer ImageShack:

Obrazek

(1) Określamy obrazek, który chcemy przesłać. Przycisk [Przeglądaj...] pomoże w jego znalezieniu na naszym dysku twardym
(2) Klikamy [host it]

Po chwili pojawi nam się okienko z gotowymi do skopiowania linkami do naszego obrazka:

Obrazek

(3) W naszym przypadku zaznaczamy wiersz Hotlink for forums (1), kopiujemy [Ctrl + c] i wklejamy [Ctrl + v] do wiadomości na forum.

Uwaga: Jeżeli plik jest szczególnie duży możemy wstawić do wiadomości na Forum jedynie jego miniaturkę z odsyłaczem do oryginału leżącego na serwerze ImageShack (w tym przypadku kopiujemy i wklejamy zawartość pola Thumbnail for forums (1)). W przypadku powyższego obrazka, wygląda to tak:

Obrazek
Maciej 'Ciutnik' Woźniak .:. 276c + Vista HCx + Oregon 550 (wraz z GPMapa TOPO oddam w dobre ręce za 1080 zł!)
Avatar użytkownika
Ciutnik
Bywalec
 
Posty: 157
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 15:19
Lokalizacja: Wawa (2oo Zone)

Postprzez soko » Pt, 20 kwi 2007 19:02

Jako pilny uczeń Ciutnika, trochę się pobawiłem w wolnej chwili, kilka luźnych tematów wrzucilem z podkładem graficznym i w efekcie polecam też alternatywną "ścieżkę" :

Wybieramy opcję "My images":
Obrazek
otwiera się zbiór naszych zdjęć w "shacku":
Obrazek

wciskamy "Upload image" i w pojawiającym się okienku z plikami w naszym komputerze zaznaczmy ten do przeniesienia do "Shacka":
Obrazek
ściągamy go, pojawia się on w zbiorze plików graficznych w shacku.
Zaznaczamy plik - pojawia się pomarańczowa obwódka, klikamy niebieską literkę "i" - dalej już tak jak opisał Ciutnik.
Obrazek
ooo
Obrazek

Ta ścieżka edycji ma tę zaletę, że widzimy plik który ściągamy na forum.
Dodam jeszcze, że pliki poprzycinałem w Paincie ( Start -Programy- Accesories - Paint) i zapisałem w formacie .png - zgodnie z zaleceniami jak powyżej. By nie rozdymały wątku.
Wiem, że dla fachowców post jest prymitywny, ale może komuś się przyda, a warto ilustrować omawiane tematy.

pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Sprawy forum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość