Zieleń w TOPOPL100 i w UMPpcPL

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Zieleń w TOPOPL100 i w UMPpcPL

Post autor: soko »

Motto z GPSManiaka ( 5.2.2008 - ocena Colorado) http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=18867#18867
Zwraca też uwagę zupełnie inna kolorystyka oryginalnego garminowskiego koloru "zielonego" jaki stosuję w Topo_PL_100, co przy beżowo jasnym podkładzie (w 60CSX brudno cielisty) sprawia wrażenie pogłębionego kontrastu. Specjalnie używam słów "sprawia wrażenie", bo taki jest efekt na konkretnej - mojej - mapie. W sumie jednak ekran Colorado jest wyraźnie mniej kontrastowy od 60CSX i chociaż jest on w pełni czytelny w jasny dzień - w tym w oświetleniu słonecznym - obawiam się o czytelność ekranu w gęstym lesie czy podczas pochmurnej pogody. Tu być może potrzebne będzie użycia podświetlenia.
Prorocze słowa.
Już mi to podpadało poprzednio, ale nie miałem czasu jakoś tego zgłosić szanownym twórcom map. Dzisiaj złapała mnie grypa, plany wycieczkowe diabli wzięli, więc się wziąłem za temat.

Wczoraj byłem na przechadzce po Puszczy Noteckiej głównie wzdłuż jednego ze strumieni. Pogoda była zmienna, raczej pochmurnie, cały czas w lesie na razie nie gęstym bo częściowo bezlistnym.
W warunkach jednolicie zielonego ekranu (rozległe tereny leśne) prezentacja "zieleni" ma duże znaczenie. Bo tylko po tym się nawiguje i tylko to jest na ekranie.
Na dodatek, okazało się, że przełaczanie pomiędzy UMPpcPL a TOPO daje zupełnie inny efekt w 60CSx a inny w Colorado:
te ekraniki z drzewkami to UMPpcPL, bez drzewek - TOPO 100.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na 60CSx topo jest jaśniejsza i bardzo praktyczna, z kolei na Colorado prezentuje się ciemno, szarawo i ekran jest nieczytelny. I na odwrót w UMPpcPL.

W efekcie okresowo najlepiej było wyłączyć wszystkie mapy, żeby było jakoś przejrzyście, co trochę o tyle bez sensu, że nie po to sie ma mapy, by ich nie używać:
Obrazek

Albo mieć na jednym odbiorniku UMPpcPL, a na drugimTOPO.

W Colorado wyłączanie, włączanie map trwa sekundy, w 60CSx chwilę dłużej (nawet idąc poprzez mapsety). Trochę mnie dziwi tak duża różnica odwzorowania tej samej mapy w dwu turystycznych urządzeniach tej samej firmy.

Nie wiem , czy nie ma jakiegoś rozwiązania odwzorowania zieleni dobrego i dla 60CS i dla Colorado. Bo przy dużym zoomie nie jest mi potrzebna informacja, że jestem w lesie, to i tak wiem, natomiast ważne jest by zieleń nie uniemożliwiała prezentacji pozostałych szczegółów mapy.

P.S. Ekraniki z 60CSx robione już w domu a nie w terenie, jako że w ramach postępu G7ToCE działa na 60CS a na 60CSx już nie. Tzn. ściąga wszystko z 60CSx, ale nie screenshoty. Chyba , że PouchX coś zablokował, bo to jego wersja firmware.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
frasun
Radny

Re: Zieleń w TOPOPL100 i w UMPpcPL

Post autor: frasun »

soko pisze:Trochę mnie dziwi tak duża różnica odwzorowania tej samej mapy w dwu turystycznych urządzeniach tej samej firmy.
Dlaczego? To zupełnie normalne 60CSx (60CS) to stosunkowo stare urządzenie obsługujące ograniczoną paletę kolorów. Tych ograniczeń nie ma w colorado, nuvi i innych nowych odbiornikach. Typ z UMP ewoluuje wraz z możliwościami nowego sprzętu, ale stara się zachowywać zgodność ze starymi odbiornikami. Kolory używane do wyświetlania linii i obszarów są zgodne z paletą 256 kolorów obsługiwaną przez 60CSx.
BTW skrin szoty z 60CSx nie oddają rzeczywistości, to co z rzucamy do PCeta różni się zdecydowanie od tego co pojawia się na wyświetlaczu.
Na zlocie ustaliliśmy, że rozwiązaniem byłoby publikowanie 2 typów, dla sprzętu nowego i starszych urządzeń. Takie rozwiązanie w przypadku UMP będzie na 100% wprowadzone. W pierwszym rzędzie różnice będą dotyczyć wyświetlania linii, jeżeli będzie taka potrzeba można również zróżnicować wyświetlanie polygonów.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Paleta kolorów do 60CSx jest w innym wątku. Edytor plików TYP jest dostępny online. Każdy może sobie przygotować własny zestaw kolorów wedle upodobań.
Ja sobie poprawiłem GPMapę, zmieniłem parę kolorów, zmieniłem szerokości obiektów drogowych i mi pasuje. Inny user może mieć inny gust i może sobie zrobić własny.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Zieleń w TOPOPL100 i w UMPpcPL

Post autor: GPS Maniak »

frasun pisze:BTW skrin szoty z 60CSx nie oddają rzeczywistości, to co z rzucamy do PCeta różni się zdecydowanie od tego co pojawia się na wyświetlaczu.
Ale to co chciał "sprzedać" Krzysztof dokładnie tak wygląda.
W tym przypadku screenshoty 60CSXa niewiele się różnią od faktycznego wyglądu ekranu.
Las w UMP_PCpl w 60CSX wygląda fatalnie, na Topo_PL_100 jest bardzo czytelny. W Colorado jest dokładnie na odwrót.
------------------------------------

Wracając do tematu ....
frasun pisze:To zupełnie normalne 60CSx (60CS) to stosunkowo stare urządzenie obsługujące ograniczoną paletę kolorów.
Dodam jeszcze, że naprawdę poświęciłem długie godziny na znalezienie jakieś sensownej definicji zieleni dla 60CSX. Niestety bez skutku. Dlatego zostałem przy oryginale (stosuję obiekt: 0x14).

Co ciekawe zdefiniowanie tej niby "oryginalnej" zieleni w pliku TYP daje ..... zupełnie niespodziewane efekty w odbiorniku.

Podsumowując - w związku z tym, że póki co zrezygnowalem z Colorado na rzecz Rino, a mapy - co zawsze podkreślam - robię dla siebie, podstawowy plik TYP (instalowany instalką "exe") nie ulegnie zmianie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, bym publikował dodatkowy plik TYP dla Colorado. Stąd apel do użytkowników tych odbiorników - spróbujcie wypracować jakieś optimum dla Colorado. Proponuję też, po zdefiniowaniu "lasu" (0x14) sprawdzić widoczność warstwic na tle zieleni, bo być może trzeba będzie wyświetlać je wówczas "w oryginale", a nie tak jak jest w chwili obecnej.

Jak kotoś znajdzie dobre rozwiązanie niech podeśle do mnie - opublikuję ten TYP na mojej www.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
soko
Garniak

GPSManiak: Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, bym publikował dodatkowy plik TYP dla Colorado.
Dzięki. Przepraszam z góry za wywołanie kolejnego tematu, ale chodzi o praktyczną uzyteczność super mapy w super terenie, gdzie zazwyczaj dookoła nie widać nic poza drzewami i zabawa z GPSem jest przygodą.

Generalnie zasada powinna być - moim zdaniem - taka, żeby mając mapę wektorową nie mieć czegoś na kształt rastra. Coby nie był to barok.
Problem ilości szczegółów w większości sytuacji da się regulować ustawieniami odbiornika. Wypełnienia polygonów nie da się regulować.

Tak praktycznie patrząc i wiem że bardzo niefachowo i z pozycji usera, do tego zaskakiwanego co chwila nowym "bugo/fjuczerem" odbiornika, a na dodatek zupełnie niezorientowanego w tym, co przyniesie nowy firmware - proponuję rozważenie takiej propozycji:
1. zamiast lasu zielonego dać "zarośla" ( takie krzaczki - oddział 224 na mapie) .
2. zamiast zarośli zostawić to żółte tło.
To by chyba wystarczyło:
(nie dałem w .jpg , bo wszystko było zamazane, i już zupełnie nic nie widać)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na takim podkładzie poziomnice widać dobrze. W obecnym zielonym lesie, zupełnie giną. Wcale nie uważam, by musiały być grubsze. (Powiedzmy sobie szczerze: kupiłeś Colorado, jesteś >50, kupujesz silne okulary na wycieczkę ! - w każdym razie do ekranu jakiejkolwiek mapy topo).

Generalnie - w przypadku Colorado - najważniejsze by ekran był mozliwie jasny. Ja juz po 2 tygodniach wyłączyłem mapę bazową (nawiasem mówiąc na nizinach do niczego mi niepotrzebną), co skutkuje rewelacyjną poprawą jakości ekranu. Może kiedyś będę w jakichś górkach, to włączę.

Gdyby więc "las" był jasny z tymi krzaczkami, warunek jasności ekranu byłby spełniony. Informuję, że przy pełnym słońcu ekran jest rewelacyjny. No ale nie zawsze tak jest. A podświetlanie przy mdłym słońcu daje efekt "palmtopowy".
Mam nadzieję, że to co piszę jest realne.
Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
frasun
Radny

soko pisze:Mam nadzieję, że to co piszę jest realne.
Jasne, możesz to zmienić. Wyedytuj typ, ponownie go skompiluj i wgraj do odbiornika.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

frasun pisze:Jasne, możesz to zmienić. Wyedytuj typ, ponownie go skompiluj i wgraj do odbiornika.
Jasne, że tak można. Z tym, że oba obiekty, które prezentuje Krzysztof na screenshotach nie są opisane typami. To oryginlany wygląd, oryginalnych obiektów.

Krzysztof, jasne że tak jak to napisałeś "chodzi o praktyczną uzyteczność". Zgadzam się z tym w 100%. Sam zresztą zwróciłem na to uwagę pisząc o Colorado. Od razu skrytykowałem topo_Pl_100 :D
Dlatego uważam że należy publikować drugi plik TYP dla Colorado.

Przy czym Twoję propozycję:
1. zamiast lasu zielonego dać "zarośla" ( takie krzaczki - oddział 224 na mapie) .
2. zamiast zarośli zostawić to żółte tło.

Można rozwiązać na dwa sposoby:
* Pierwszy - w 100% skuteczny wymagałby przekompilowania całej mapy i publikacji osobnego zestawu map dla Colorado, na co ja się nie piszę.
* Drugi wymaga zdefiniowania typów dla Colorado, ale póki co nie mam Colorado pod ręką, a nie chciałem kombinować w ciemno - dlatego zaproponowałem żeby ktoś to przygotował :wink:

No, ale jeżeli nie czujesz się na siłach, to mogę pokombinować i podesłać Tobie taki TYP do przetestowania. Przy czym osobiście upierałbym się, żeby była to jednolita zieleń (ale jasna, nie ciemna !) - w odróżnieniu od zarośli, któe zostałyby po staremu. Nie wiem tylko jak taką jasną zieleń przyjmie MapSource, bo on nie zawsze wszystko akceptuje po mojej myśli.

Podejrzę sobie Topo Deuchtland 2 - tam jest dość ciekawa grafika i może coś wymyślę :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Jeśli chodzi o kolory lasu to w Garminie jest lekko mówiąc chaos.
Otóż, kolor który reprezentuje w 60CSx typ 0x14 to: bdff41, ale już ten sam kolor w MS wygląda...
...sami zobaczcie ;)

ekran 60CSx:
Obrazek

ekran MS:
Obrazek

Tło na obrazkach to oryginalny POLYGON 0x14.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii z innymi odbiornikami/typami/kolorami?

Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Krzysztof - próbuj :!: Niezawodny - jak zwykle - Frasun przygotował pliczek do przebadania: http://gpsmaniak.com/new/down-0/obiekt1.typ
Poza zmianą zieleni - Piotrek zmienił minimalną wielkość ikon, co powoduje, że w najnowszym MapSourcie nie powinny pojawiać się czarne plamy.

EDIT: Poza wykorzystaniem "większych" ikon Piotra - będę uparciuchem i dla 60CSx będę zalecał dotychczasowe TYPy. Jak dostanę Rino to wrócę do temtu :wink:
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2008, 21:44 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lechu

frasun
Radny

Guzik pisze:Otóż, kolor który reprezentuje w 60CSx typ 0x14 to: bdff41, ale już ten sam kolor w MS wygląda...
60CSx przekłamuje większość kolorów, a skrin szoty na PCcie wyglądają jeszcze inaczej.
Guzik pisze:Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii z innymi odbiornikami/typami/kolorami?
Tzn.?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

frasun pisze:
Guzik pisze:Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii z innymi odbiornikami/typami/kolorami?
Tzn.?
Piotrze,
Chodzi o to o czym min. rozmawialiśmy na zlocie czyli o czytelny wygląd mapy (np. UMP-szlaki) w klasycznym (<>Colorado) odbiorniku turystycznym (niska rozdzielczość, paleta 256).

1. Bardzo mi się podoba oryginalny kolor dla polygon'a 0x14, ale nie zdzierżyłbym tego żółto-zielonego w MS, czy jest możliwość znalezienia kompromisu?

2. Trzeba by znaleźć 2 różne zielone (żółte) tak aby zielony szlak było widać w lesie (zółty na backgroundzie). Ciekawe czy mamy szlaki kajakowe? ;)

3. Żeby to wszystko jako tako wyglądało w MS.

Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
frasun
Radny

Guzik pisze:3. Żeby to wszystko jako tako wyglądało w MS.
Marzenie. Można dobrać coś podobnego...
Zobacz jak wygląda zmodyfikowany typ do topo maniaka, może będzie ten zielony będzie ok.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=26523#26523
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Guzik pisze:1. Bardzo mi się podoba oryginalny kolor dla polygon'a 0x14, ale nie zdzierżyłbym tego żółto-zielonego w MS, czy jest możliwość znalezienia kompromisu?
Jest :wink: Nie ruszać zielonego :twisted:
frasun pisze:Zobacz jak wygląda zmodyfikowany typ do topo maniaka, może będzie ten zielony będzie ok.
Zanim mnie pogoniłeś, że od zaraz mam to opublikować to - jak sądzisz - co robiłem? :D :D :D Oczywiście badałem sprawę w 60CSX.
Jest całkiem całkiem. Zieleń naprawdę ładna, ale jednak zostanę przy oryginale.

Zwracam też uwagę, że po zastosowaniu TYPu dla 0x14 "tło" liter/cyfr opisowych nadal pozostaje w "oryginalnej" brudno jasnej zieleni. To także powód dla którego w 60CSX wolę nie kombinować.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
soko
Garniak

Nie ma jak to się obudzić, a tu przez noc "cała robota się sama zrobiła".
Efekt b. dobry!
Trudno do końca ocenić, bo pochmurno i leżę złożony grypą, oceniam przy lampie, ale na pewno dużo lepiej!

U góry stan na dzień wczorajszy, na dole - po zamianie pliku TYP na ten Frasuna:
Obrazek

i trochę screenshotów (thumbnaile - nie przerabiałem na .jpg bo się wszystko zaciera, a już szczególnie poziomnice, a to ma akurat znaczenie):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pytanie, czy ma sens zieleń "jeszcze jaśniejsza" - zobaczy się w praniu.
Krzysztof
ODPOWIEDZ