Polling w praktyce.
No to nareszcie mam moje zabawki
Mam aż nadmiar, bo ..... mam też egzemplarze przeznaczone dla kolegów.
Oczywiście od razu sprawdziłem działanie funkcji śledzenia. Otóż w praktyce wygląda to tak .....
Naciskając przycisk nadawania bądź wywołania
(Call) informujemy inne odbiorniki o naszej obecności w eterze, co skutkuje pojawieniem się w innych Rino
(prezentowane screenshoty pochodzą z odbiornika "NoName") takiej informacji:
Jak widać w odbiorniku "NoName" zgłosił się odbiornik "MAJKA". Po potwierdzeniu mamy MAJKA na liście kontaktów. Powiedzmy że poza MAJKA w terenie działa jesze LECH i też dopisaliśmy go do listy kontaktów naszego odbiornika NoName. W efekcie po włączeniu "ContactBar" na ekranie mapy wdzimy:
dwa kontakty, których pozycję możemy śledzić. Na poziomie odbiornika "NoName" mechanizm zarządzania pozycjami jest następujący. Jeżeli na mapie tak jak wyżej tzn.
z aktywnym kursorem (czyli podczas normalnej pracy GPS) naciśniemy Call bądź Nadawanie, to - co oczywiste - wyślemy w eter naszą pozycję.
Po "podświetleniu" ikonki LECH z ContactBar zobaczymy na ekranie
ostatnią zapamiętaną pozycję odbiorka LECH
Jeżeli w takiej sytuacji naciśniemy Call - wyślemy zapytanie, w odpowiedzi której otrzymamy
aktualną pozycję LECH:
UWAGA: warunkiem wysłania skutecznego zapytania jest nie używanie radia
(nie naciskanie na Call czy Nadawanie) przez 30 sekund przed zapytaniem. Dlaczego tak to działa to nie wiem, ale tak jest.
Co ciekawe:
1. Pomimo, że zapytanie wysyłał "NoName" odpowiedź z aktualną pozycją LECH otrzymują wszyscy, którzy mają LECH na liście kontaktów
2. Poprzednia pozycja LECH zostaje zapamiętana

w ten sposób tworzony jest
(w pamięci 1 z 20) pseudoślad podróży Lecha:
Przy okazji zabawy odkryłem dodatkowe skróty klawiszowe:
- naciśnięcie na innym ekranie niż mapa, prawego przycisku skutkuje szybkim przełączeniem odbiornika na ekran mapy. Bez zbędnego klikania - za jednym naciśnięciem guzika otrzymujemy podstawowy ekran. Dla mnie rewelacja
- dłuższe przytrzymanie Enter
(środkowy joystick) wywołuje takie oto Menu:
Jak widać mamy blokadę klawiszy i Rinowe SMSy
(jest biblioteka gotowców w stylu: jak się czujesz?)
------------------------------------------
Podsumowując ...... znów jestem zakochany. To jest to, o czym marzyłem. Dobrze że nie kupiłem Colorado ..........
PS. Co prawda piwo postawiłem, ale przy okazji ponowne podziękowania dla Kuby za piękne tłumaczenie Firmwaru i mapę bazową EU .....