POI Loader i POI

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Spider pisze:Czy w POILoaderze (wersja 2.5.2) istnieje jakiś sposób żeby w trybie Silent podać z linii komend dodatkowe parametry
Wydaje się, że nie, ale znając garmina nigdy nie wiadomo. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Chyba jest tylko taka opcja:

Kod: Zaznacz cały

How to run POI Loader in Silent mode. 

You can run POI Loader in Silent mode which means that POI Loader will run using the
same settings from the last time the wizard was used. If any of these settings are now 
invalid, the wizard will launch, therefore allowing you to adjust these settings and 
continue to install your custom POI’s. 

To run in Silent mode you can call POI Loader from the command line with the Silent 
mode option enabled, for example: 

PoiLoader.exe /silent 

NOTE: Silent mode is not currently supported for Windows Mobile, Pocket PC, or Palm
devices. 
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

To akurat wiem, ale wtedy POILoader korzysta z ostatniej używanej konfiguracji a mi chodzi o stworzenie pliku "bat", który będzie generować kilka plików gpi a następnie kopiować na kartę pamięci. stąd moje pytanie czy da się wskazać opisywane przeze mnie katalogi wejściowe/wyjściowe w wywołaniu poiloadera w trybie silent
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

frasun pisze:
Spider pisze:Czy w POILoaderze (wersja 2.5.2) istnieje jakiś sposób żeby w trybie Silent podać z linii komend dodatkowe parametry
Wydaje się, że nie, ale znając garmina nigdy nie wiadomo. ;)
Wymyśliłem pewien sposób ale nie jest on w 100% doskonały...

1. Najpierw przygotowujemy konfigurację dla każdej paczki punktów POI w postaci plików reg (resjestru systemu windows):

kontrole.reg:

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Garmin\POILoader\Settings]
"Directory"="C:\\Garmin\\POILoader\\POI\\Kontrole"
geocaching.reg

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Garmin\POILoader\Settings]
"Directory"="C:\\Garmin\\POILoader\\POI\\Geocaching"
Następnie tworzymy plik "bat" (wersja uproszczona - wcześniej oczywiście można dodać ściąganie plików z sieci) wyglądający mniej więcej w ten sposób :

REGEDIT /S kontrole.reg
POILoader /Silent
rename f:\garmin\poi\poi.gpi kontorle.gpi
REGEDIT /S geocaching.reg
POILoader /Silent
rename f:\garmin\poi\poi.gpi geocaching.gpi
Ale jest jeden problem: w obu przypadkach plik gpi będzie się nazywać poi.gpi i gdyby nie zmiana nazwy pliku zostałby nadpisany podczas kolejnego wywołania poiloadera (w urządzeniu garmina). niestety w rejestrze nie jest przechowywana informacja do jakiego katalogu i z jaką nazwą pliku ma być zapisany plik gpi na dysku komputera, gdyż w ustawieniach zapisywana jest tylko informacja do jakiego urządzenia mają być wysłane punkty poi (informacja ta jest zapisywana w kluczu HKEY_CURRENT_USER\Software\Garmin\POILoader\Settings\LastDevice). tak więc pomiędzy poszczególnym wywołaniem poiloadera należy zmienić nazwę wgranego pliku gpi. i tu jest problem bo robiąc to z linii komend nie zawsze karta pamięci ma tą samą literę dysku. Zna ktoś może sposób na rozwiązanie tego problemu - może jakaś identyfikacja karty w systemie po nazwie lub numerze seryjnym a nie po literce dysku ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Spider pisze:może jakaś identyfikacja karty w systemie po nazwie lub numerze seryjnym a nie po literce dysku ?
Rodzaj napedu (DVD, dysk wymienny, staly) jest do rozroznienia, ale chyba i tak trzeba sie odwolac do danej literki napedu, wiec latwiej bedzie chyba sprawdzic, czy dany katalog/plik w podanej lokalizacji istnieje, czy nie.

Mozna zidentyfikowac naped, np. w VB zadeklarowac funkcje:
GetVolumeInformation(PathName, DrvVolumeName, Len(DrvVolumeName), VolumeSN&, UnusedVal1, UnusedVal2, UnusedStr, Len(UnusedStr$))

w DOSie nie wiem.

Niemniej identyfikacja po obecnosci katalogu/pliku bedzie chyba mniej problemowa i szybsza...

W ostatecznosci mozna ustawic to na stale w pliku bat - indywidualny uzytkownik musialby sobie ustawic tak, jak jest u niego. Rozwiazanie malo eleganckie, ale dziala na 100% 8)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

jest jeszcze takie coś jak Removable Storage Manager (RSM) - właśnie próbuje to rozgryźć :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Po to, zeby dobrac sie do tej literki co trzeba??

(mala petla sprawdzajaca obecnosc np. pliku nie zrobi tego szybciej?)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
krecio
Początkujący
Kontakt:

Post autor: krecio »

Czytam ,czytam, przegladam inne polecane przez Was strony i niby rozumiem slowa jakich uzywacie. Tak przynajmniej mi sie wydaje. Malo tego - wydaje mi sie, ze nawet rozumiem ich kontekst w niektorych momentach. Tylko dwie istotne, a chyba wazne sprawy sa nadal dla mnie niejasne. Otoz:
1. czy majac kilka roznych POI jak np. radary w Europie, radary w Austrii, muzea we Wloszech, radary w Polsce itp. aby ich poprawnie uzywac musze je wgrac do Garmina lub na karte SD (za pomoca POILoadera oczywiscie) jako jeden folder? Rozumiem to w ten sposob, ze te wszystkie pliki jakie posiadam kopiuje do jednego folderu z nazwa np. "ABC" i to jego wskazuje jako ten do przegrania? Wraz z podfolderami jak w przypadku polskich radarow oraz samymi plikami csv jakie posiadam dla Wloch czy Austrii? Czy dobrze to rozumiem?
2. Wgrywajac taka zawartosc nie do samego nuviego, a wlasnie na karte - czy musi ta karta byc w nuvim a on z kolei musi byc podlaczony do komputera czy wystarczy jesli sama karta bedzie w czytniku?
pozdrawiam,
krecio

nuvi 2797LM

http://www.slaskiezamki.pl
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

krecio pisze:1. czy majac kilka roznych POI jak np. radary w Europie, radary w Austrii, muzea we Wloszech, radary w Polsce itp. aby ich poprawnie uzywac musze je wgrac do Garmina lub na karte SD (za pomoca POILoadera oczywiscie) jako jeden folder? Rozumiem to w ten sposob, ze te wszystkie pliki jakie posiadam kopiuje do jednego folderu z nazwa np. "ABC" i to jego wskazuje jako ten do przegrania? Wraz z podfolderami jak w przypadku polskich radarow oraz samymi plikami csv jakie posiadam dla Wloch czy Austrii? Czy dobrze to rozumiem?
Sugeruję wgrywać kolejno.
1. Najpierw na przykład radary z Europy. Powstałemu plikowi poi.gpi (w nuvi lub na dysku PC, bo teraz i tak można) zmieniłbym nazwę na np. radary_eu.gpi.
2. Następnie biorę się za sieć stacji benzynowych. Wgrywam i zmieniam nazwę pliku z poi.gpi na stacje.gpi.
3. Itd itd itd ale bez przesady z ilością. Przesada może przynieść odwrotne skutki.

Ten sposób organizacji umożliwi Ci szybszą reakcję na zmiany w przypadku aktualizacji tylko radarów lub tylko jednej ze swoich kategorii. Tworzysz wtedy nowy plik i podmieniasz za stary, nieaktualny.

Beetl(e)dit:
:arrow: Utrata głosu w nuvi 760, a limit plików POI
Ostatnio zmieniony 28 maja 2008, 16:43 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
krecio
Początkujący
Kontakt:

Z gory przepraszam za lamerstwo, ale rozumiem to w ten sposob : wgrywam "radary EU" do nuviego. Nastepnie zmieniam nazwe pliku na inny niz poi.gpi, po czym robie to kolejno z kazdym innym zbiorem swoich POI? Dobrze kojarze?
pozdrawiam,
krecio

nuvi 2797LM

Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

krecio pisze:Z gory przepraszam za lamerstwo, ale rozumiem to w ten sposob : wgrywam "radary EU" do nuviego. Nastepnie zmieniam nazwe pliku na inny niz poi.gpi, po czym robie to kolejno z kazdym innym zbiorem swoich POI? Dobrze kojarze?
Tak, do nuviego ... lub na dysk komputera. W przypadku tworzenia plików na dysk PC -> dopiero jak zbierzesz wszystkie to przegrasz do \Garmin\Poi nuviego lub karty. Jak to widzisz ?
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
krecio
Początkujący
Kontakt:

beetle-m pisze: Jak to widzisz ?
Jasne, z pianka :lol: :lol: :lol:

Wielkie dzieki :lol:
pozdrawiam,
krecio

nuvi 2797LM

Awatar użytkownika
vadeer
Początkujący

Post autor: vadeer »

Witam.
To mój drugi post na forum (pierwszy został przeniesiony i zamknięty). Przeszedłem już etapy wgrywania nowych POI (gotowców), tworzenia nowych POI za pomocą loadera z różnych źródeł cs. Pewnie i na mapy kiedyś przyjdzie czas... ale teraz mam małe pytanie: wgrałem sobie aktualną bazę radarów i wgrałem sobie bazę innych POI pobranych z POIplaza.com i nie pokazują mi się ikony tych nowych obiektów w widoku 3D. Jak włącze 2D to pokazują się ikonki banków, stacji itp... ale na widoku 3D pokazują się tylko ikonki fotoradarów a te już nie... Dalczego?

Mam nuvi 250W...
Garmin nuvi 250W Golden Edition ;-)
xalix
Początkujący

Post autor: xalix »

to jest dobre pytanie. u mnie tez w trakcie jazdy pokazuje tylko ikonki z bazy radarów. Żadnej stacji benzynowej, sklepu, banku nic. zero. a produkt konkurencji pokazuje.....
Garmin Nuvi 250W + CN2008 + GPMAPA 2008.1
Awatar użytkownika
vadeer
Początkujący

Post autor: vadeer »

wykombinowałem iż po wgraniu plików csv a nie gpx ikonki się pojawiają nawet w widoku 3D, ale:
1) musi być odpowiednie powiększenie (działa na standardowym ustawieniu oraz przy powiększeniu, ale już przy nawet pojedynczym oddaleniu od standardowego ustawienia znikają)
2) i co najważniejsze... punkt musi być odpowiednio blisko trasy którą się jedzie... a odległość ta jest uzależniona od prędkości? bo jak symulowałem przejazd w domu to mi pokazywało ikonki ale jak już jechałem trasą to nie pokazało ikonek?

Jeszcze się z tym pobawię i może dojdę do jakiś informacji...
Garmin nuvi 250W Golden Edition ;-)
ODPOWIEDZ