O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
pelsta pisze:Osobiście tego rodzaju "podmiankę" robiłem na odtwarzaczach MP3/MP4. No i zyskiwałem nową funkcjonalność bez zmiany HW tylko FW.
Tylko tam podmieniałeś cały firmware.
W przypadku Garminów firmware to nie wszystko.
Jest jeszcze bootloader do którego nie masz dostępu i nie widzisz jego zawartości.
Zauważ, że Garmin jak publikuje np firmware do N200.. to ten sam plik ładujesz do N250, N270.
I właśnie w bootloaderze są informacje, która część firmware ma być wykorzystana dla danego modelu.
pelsta pisze:
No właśnie. Nie musi być identyczny.
Vista to był tylko przykład. Osobiście tego rodzaju "podmiankę" robiłem na odtwarzaczach MP3/MP4. No i zyskiwałem nową funkcjonalność bez zmiany HW tylko FW.
Ogólnie jest wiadomo, że producenci celowo blokują programowo pewne funkcje w urządzeniach, żeby za pół roku wypuścić z wielką pompą "nowy" model.
No, jakby Ci się to udało zrobić z Nuvi to dostałbyś duuużo piw .
Problem w tym, że popej i PouchX wiedzą co mówią, więc to nie takie proste.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Ale jak to będzie w przypadku N255 to nie wiem.
Jak dopadnę takiego to się zobaczy co ma w środku.
Ale na 99% nie da rady bo to zupełnie inne rozwiązanie hardware'owe.
Alf/red/ pisze:- nie ma TTS - tabelka porównawcza na garmin.com ma błąd
W tej sprawie prosiłem o wyjaśnienia Garmina i otrzymałem dość mglistą informację że TTS będzie działać tylko w wersjach US tych urządzeń
frasun pisze:Szczerze mówiąc zmiany w prędkości Nuvi 255 są tak znaczące, że wskazują nie tylko na zmiany SW, ale również na nowy HW.
Zgadza się - seria 2x5 dostała nowe wnętrze, dzięki któremu udało się nie tylko przyspieszyć odświeżanie mapy, ale również uzyskać wyliczanie trasy w tle, w trakcie trwania procedury wyszukiwania np. adresu. W nowych urządzeniach informacja o odległości do celu (po drogach) i czasie dotarcia wyświetlana jest zanim dotknie się przycisku Jedź! - z tego przycisku, w lewą stronę ekranu wysuwany jest banner z odpowiednią informacją tekstową.
Co do akwizycji - nowe urządzenia dostały procedury HotFix (analogiczne do SIF II), niezależnie od typu zastosowanego modułu GPS.
Inne zmiany, których na liście nie widzę, to obsługa TMC przez całą serię.
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych
Widzę, że Garmi oferuje do 2x5 cztery wersje odbiornika TMC. Domyślam się, że chodzi o różne abonamenty, w szczególności są wersje dedykowane na Anglię i na Francję.
Czy to oznacza, że jeżeli kupię odbiornik 205T w Niemczech, to nie będę miał TMC we Francji czy Angli? I odwrotnie?
A jeżeli kupię 255T z mapą całej Europy, to czy będę miał odbiornik działając w całej Europie, czy tylko w rejonie, gdzie go kupuję?
popej pisze:Widzę, że Garmi oferuje do 2x5 cztery wersje odbiornika TMC. Domyślam się, że chodzi o różne abonamenty, w szczególności są wersje dedykowane na Anglię i na Francję.
To kwestia oferowanych "w pakiecie" subskrypcji dla płatnych serwisów TMC w Anglii i Francji. Każdy GTM będzie odbierać komunikaty bezpłatne, dostępne w większości państw europejskich, natomiast komunikaty płatne, odbierać będą tylko te, które posiadają subskrypcję. Dla przykładu - urządzenia sprzedawane w UK, oferowane są z odbiornikiem GTM, który posiada bezterminową subskrypcję dla TrafficMaster, ale jednocześnie są w stanie odbierać darmowe komunikaty na pozostałym obszarze Europy (oczywiście taki GTM jest odpowiednio droższy). Jednocześnie GTM kupiony w Polsce nie posiada żadnych subskrypcji dla serwisów płatnych, stąd jeśli ktoś chce korzystać np. z TrafficMaster, musi dokupić taką subskrypcję (60 USD), na: https://shop.garmin.com/fmtraffic/process.asp
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych
mały ekran szeroki ekran
mapa regionu 200, 205, 205T 200W, 205W, 205WT
mapa Europy 250, 255, 255T 250W, 255W, 255WT
Literka T oznacza dołączony odbiornik TMC.
Tobie trafił się najdroższy model 255WT. Natomiast bezpośrednim odpowiednikiem nuvi 200, byłby nuvi 205. Ceny 205 w Niemczech zaczynają się od ok. 120Eu, a nuvi 250WT od 240Eu.
Zawsze narobicie człowiekowi apatetytu
Ale nie. Trzeba trenować silną wolę i ..... dbać o trwałość związku małżeńskiego.
Przed 2010r - do samochodu nie kupię nowego GPSa
Alf/red/ pisze:
No dobra, ale jak się zachowuje w czasie jazdy? Tu też kilka miłych zaskoczeń. Najpierw na zakręcie. Tak płynnie obracał widok, że aż przyjemnie popatrzeć. W pierwszej chwili podejrzewałem, że ma wbudowany kompas. Nie jakieś dwa czy trzy skoki przy obrocie o kąt prosty, ale prawie że płynnie. To trzeba samemu zobaczyć.
W czasie nawigacji też jest przyjemniej. Z racji dużego ekranu zmieniono troszkę rozkład pól, i teraz to wygląda np. tak:
[...]
Zwracam uwagę na jednoczesną obecność prędkości, oraz następnego skrętu. Wprawdzie skręt na "normalnym" skrzyżowaniu jest zapowiedziany przez zwykłą złamaną strzałeczkę, ale na "ostrych" skrzyżowaniach jest milej, a na rondach to już w ogóle czad:
[...]
Co nie? Schemacik pokazuje, jak przez to rondo się przebić. Chociaż zapowiedzi głosowe zostały po staremu "zjedź z ronda drugim zjazdem w prawo".
Ciekaw jestem czy ludzie ktorzy twierdzili ze grafika w Garminie jest lepsza i bardziej userfriendly od konkurencji zmienia teraz zdanie i beda twierdzic ze teraz jest zdecydowanie lepiej. Okazuje sie ze nieskokowe przemieszczanie pojazdu jest fajne, ze pokazywanie manewru nie tylko w postaci ogromnej strzaly na ekranie tez jest fajne, ze predkosc na ekranie tez jest niczego sobie. W sumie rzeczy ktore konkurencja miala od wiekow nie zaciemniaja jednak widoku (jakosc grafiki 3d litosciwie pomine). Eh, gdyby nie mapy to ...
Nie jestem pewien, czy wygląd jest lepszy. Z pewnością władowano więcej informacji, ale czy to będzie czytelne w trakcie prowadzenia samochodu, to już mam nieco wątpliwości.
Andrzej, umiesz pocieszyć człowieka
Faktycznie, ten screenshot z prawej bardziej przypomina jakiś gadżet w komórce niż nawigację, na którą można rzucić okiem podczas jazdy z prędkością większą niż 50km/h. A przy prędkości 150 km/h zanim czlowiek się połapie co i jak to już będzie siedział na drzewie
GPS Maniak pisze:Andrzej, umiesz pocieszyć człowieka
Faktycznie, ten screenshot z prawej bardziej przypomina jakiś gadżet w komórce niż nawigację, na którą można rzucić okiem podczas jazdy z prędkością większą niż 50km/h. A przy prędkości 150 km/h zanim czlowiek się połapie co i jak to już będzie siedział na drzewie
He he, to znaczy co, przy wiekszej predkosci percepcja siada? (oczywiscie mam na mysli jazde z taka predkoscia tam gdzie mozna, a nie tam gdzie nie mozna . Chociaz tak na dobra sprawe to w PL nigdzie nie mozna).