Nuvi 255W (opis z obrazkami)

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

pelsta pisze:Osobiście tego rodzaju "podmiankę" robiłem na odtwarzaczach MP3/MP4. No i zyskiwałem nową funkcjonalność bez zmiany HW tylko FW.
Tylko tam podmieniałeś cały firmware.

W przypadku Garminów firmware to nie wszystko.
Jest jeszcze bootloader do którego nie masz dostępu i nie widzisz jego zawartości.
Zauważ, że Garmin jak publikuje np firmware do N200.. to ten sam plik ładujesz do N250, N270.
I właśnie w bootloaderze są informacje, która część firmware ma być wykorzystana dla danego modelu.
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

pelsta pisze: No właśnie. Nie musi być identyczny.
Vista to był tylko przykład. Osobiście tego rodzaju "podmiankę" robiłem na odtwarzaczach MP3/MP4. No i zyskiwałem nową funkcjonalność bez zmiany HW tylko FW.
Ogólnie jest wiadomo, że producenci celowo blokują programowo pewne funkcje w urządzeniach, żeby za pół roku wypuścić z wielką pompą "nowy" model.
No, jakby Ci się to udało zrobić z Nuvi to dostałbyś duuużo piw 8).
Problem w tym, że popej i PouchX wiedzą co mówią, więc to nie takie proste.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Maarek pisze:Problem w tym, że popej i PouchX wiedzą co mówią, więc to nie takie proste.
To nie problem. Dzięki takim osobom jak Oni to forum funkcjonuje wspaniale.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Jak narazie udało mi się zrobić z:

N200 > N250, N270
N300 > N350
N310 > N360
N660 > N670

Ale jak to będzie w przypadku N255 to nie wiem.
Jak dopadnę takiego to się zobaczy co ma w środku.
Ale na 99% nie da rady bo to zupełnie inne rozwiązanie hardware'owe.
Awatar użytkownika
pg
Początkujący
Kontakt:

Re: Nuvi 255W

Post autor: pg »

Alf/red/ pisze:- nie ma TTS - tabelka porównawcza na garmin.com ma błąd
W tej sprawie prosiłem o wyjaśnienia Garmina i otrzymałem dość mglistą informację że TTS będzie działać tylko w wersjach US tych urządzeń :shock:
frasun pisze:Szczerze mówiąc zmiany w prędkości Nuvi 255 są tak znaczące, że wskazują nie tylko na zmiany SW, ale również na nowy HW.
Zgadza się - seria 2x5 dostała nowe wnętrze, dzięki któremu udało się nie tylko przyspieszyć odświeżanie mapy, ale również uzyskać wyliczanie trasy w tle, w trakcie trwania procedury wyszukiwania np. adresu. W nowych urządzeniach informacja o odległości do celu (po drogach) i czasie dotarcia wyświetlana jest zanim dotknie się przycisku Jedź! - z tego przycisku, w lewą stronę ekranu wysuwany jest banner z odpowiednią informacją tekstową.

Co do akwizycji - nowe urządzenia dostały procedury HotFix (analogiczne do SIF II), niezależnie od typu zastosowanego modułu GPS.

Inne zmiany, których na liście nie widzę, to obsługa TMC przez całą serię.
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Piotr, to jeszcze jedno szczegółowe pytanie :-)

Widzę, że Garmi oferuje do 2x5 cztery wersje odbiornika TMC. Domyślam się, że chodzi o różne abonamenty, w szczególności są wersje dedykowane na Anglię i na Francję.

Czy to oznacza, że jeżeli kupię odbiornik 205T w Niemczech, to nie będę miał TMC we Francji czy Angli? I odwrotnie?

A jeżeli kupię 255T z mapą całej Europy, to czy będę miał odbiornik działając w całej Europie, czy tylko w rejonie, gdzie go kupuję?
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
pg
Początkujący
Kontakt:

Post autor: pg »

popej pisze:Widzę, że Garmi oferuje do 2x5 cztery wersje odbiornika TMC. Domyślam się, że chodzi o różne abonamenty, w szczególności są wersje dedykowane na Anglię i na Francję.
To kwestia oferowanych "w pakiecie" subskrypcji dla płatnych serwisów TMC w Anglii i Francji. Każdy GTM będzie odbierać komunikaty bezpłatne, dostępne w większości państw europejskich, natomiast komunikaty płatne, odbierać będą tylko te, które posiadają subskrypcję. Dla przykładu - urządzenia sprzedawane w UK, oferowane są z odbiornikiem GTM, który posiada bezterminową subskrypcję dla TrafficMaster, ale jednocześnie są w stanie odbierać darmowe komunikaty na pozostałym obszarze Europy (oczywiście taki GTM jest odpowiednio droższy). Jednocześnie GTM kupiony w Polsce nie posiada żadnych subskrypcji dla serwisów płatnych, stąd jeśli ktoś chce korzystać np. z TrafficMaster, musi dokupić taką subskrypcję (60 USD), na:
https://shop.garmin.com/fmtraffic/process.asp
--
// Obecnie: nuvi 5000 (CNE2009+GP2008.4) + wiele innych :)
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

Pierwszy post w wątku przepisałem właściwie od nowa, i z obrazkami. Zapraszam do (ponownej) lektury :)
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Trochę na krzyż porównujesz modele. Możliwości wyboru są takie:

Kod: Zaznacz cały

mały ekran           szeroki ekran
mapa regionu    200, 205, 205T       200W, 205W, 205WT       
mapa Europy     250, 255, 255T       250W, 255W, 255WT
Literka T oznacza dołączony odbiornik TMC.

Tobie trafił się najdroższy model 255WT. Natomiast bezpośrednim odpowiednikiem nuvi 200, byłby nuvi 205. Ceny 205 w Niemczech zaczynają się od ok. 120Eu, a nuvi 250WT od 240Eu.
popej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Zawsze narobicie człowiekowi apatetytu :D
Ale nie. Trzeba trenować silną wolę i ..... dbać o trwałość związku małżeńskiego.
Przed 2010r - do samochodu nie kupię nowego GPSa 8)
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
wopozka
Bywalec

Re: Nuvi 255W (opis z obrazkami)

Post autor: wopozka »

Alf/red/ pisze: No dobra, ale jak się zachowuje w czasie jazdy? Tu też kilka miłych zaskoczeń. Najpierw na zakręcie. Tak płynnie obracał widok, że aż przyjemnie popatrzeć. W pierwszej chwili podejrzewałem, że ma wbudowany kompas. Nie jakieś dwa czy trzy skoki przy obrocie o kąt prosty, ale prawie że płynnie. To trzeba samemu zobaczyć.

W czasie nawigacji też jest przyjemniej. Z racji dużego ekranu zmieniono troszkę rozkład pól, i teraz to wygląda np. tak:
[...]
Zwracam uwagę na jednoczesną obecność prędkości, oraz następnego skrętu. Wprawdzie skręt na "normalnym" skrzyżowaniu jest zapowiedziany przez zwykłą złamaną strzałeczkę, ale na "ostrych" skrzyżowaniach jest milej, a na rondach to już w ogóle czad:
[...]
Co nie? Schemacik pokazuje, jak przez to rondo się przebić. Chociaż zapowiedzi głosowe zostały po staremu "zjedź z ronda drugim zjazdem w prawo".
Ciekaw jestem czy ludzie ktorzy twierdzili ze grafika w Garminie jest lepsza i bardziej userfriendly od konkurencji zmienia teraz zdanie i beda twierdzic ze teraz jest zdecydowanie lepiej. Okazuje sie ze nieskokowe przemieszczanie pojazdu jest fajne, ze pokazywanie manewru nie tylko w postaci ogromnej strzaly na ekranie tez jest fajne, ze predkosc na ekranie tez jest niczego sobie. W sumie rzeczy ktore konkurencja miala od wiekow nie zaciemniaja jednak widoku (jakosc grafiki 3d litosciwie pomine). Eh, gdyby nie mapy to ...
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Nie jestem pewien, czy wygląd jest lepszy. Z pewnością władowano więcej informacji, ale czy to będzie czytelne w trakcie prowadzenia samochodu, to już mam nieco wątpliwości.

Obrazek Obrazek
popej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Andrzej, umiesz pocieszyć człowieka :D
Faktycznie, ten screenshot z prawej bardziej przypomina jakiś gadżet w komórce niż nawigację, na którą można rzucić okiem podczas jazdy z prędkością większą niż 50km/h. A przy prędkości 150 km/h zanim czlowiek się połapie co i jak to już będzie siedział na drzewie :oops:

Może to nawigacja do samochodów tego typu: http://www.gagu.pl/zdjecia/417/12656-[1]-3-1-3.jpg :wink: Pasi nawet pod względem wściekłej kolorystyki :D

No cóż, dzięki temu screenshotowi mogę spać spokojniej. Chociaż tych kilka punktów pośrednich ...... :P
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

To są ekrany, które podebrałem z gpspassion. Jak się uważnie przyjrzeć, to widać, że można zrobić zrzut ekranu przy 100km/h :-)

Jeszcze filmik pokazujący pracę ekranu:
http://www.youtube.com/watch?v=lFo6oWDJiGY
popej
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

GPS Maniak pisze:Andrzej, umiesz pocieszyć człowieka :D
Faktycznie, ten screenshot z prawej bardziej przypomina jakiś gadżet w komórce niż nawigację, na którą można rzucić okiem podczas jazdy z prędkością większą niż 50km/h. A przy prędkości 150 km/h zanim czlowiek się połapie co i jak to już będzie siedział na drzewie :oops:
He he, to znaczy co, przy wiekszej predkosci percepcja siada? ;) (oczywiscie mam na mysli jazde z taka predkoscia tam gdzie mozna, a nie tam gdzie nie mozna :D. Chociaz tak na dobra sprawe to w PL nigdzie nie mozna).
ODPOWIEDZ