O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
kwieto pisze:Grzebnę wieczorem w instrukcji, ale na 99% nie jest opisana. W ogóle w instrukcji do Colorado jest bardzo niewiele, jakby stawiali na to, że użytkownik "sam się nauczy" :"P
OK poczekam
Ostatnio ... zawsze tu jestem
Heh, z pewnym opóźnieniem, ale sprawdziłem - ta funkcja nie jest opisana w instrukcji.
Jeśli mamy wgrane geocache, to po najechaniu na skrzynkę na mapie i kliknięciu "GO" lub wybraniu jej z listy skrzynek (aplikacja "geocaches" umieszczona w "innych") pojawia się nam mapa z linią od obecnej lokalizacji do wybranej skrzynki.
Na górze mapy jest skrócona informacja o skrzynce (nazwa, trudność terenu/zadania, rozmiar) oraz informacja o odległości i przewidywanym czasie dojścia do celu (pomiędzy nimi jest czerwona strzałka z kierunkiem)
I teraz:
naciskając kółko w górę lub w dół możemy zastępować tę skrócone informacje:
- miniaturowym kompasem ze strzałką kierunku (zostaje też nazwa skrzynka oraz odległość/czas do celu)
- tylko nazwą skrzynki oraz info o dystansie/celu (jest też strzałka kierunku)
Druga rzecz, to odmienny efekt wciśnięcia klawisza enter:
- Dla pierwszego z ekranów (podstawowe info o skrzynce) przechodzimy do pełnego opisu skrzynki
- Dla drugiego z ekranów (mały kompas na tle mapy) pojawia się normalny (pełnowymiarowy) ekran kompasu z czterema polami informacyjnymi (prędkość, ETA do celu, dystans i czas do najbliższego manewru)
- Dla trzeciego z ekranów (nazwa skrzynki i info o odległości/czasie dotarcia) przechodzimy do podglądu pełnoekranowej mapy.
Trochę to skomplikowane w opisie, oczywiście nie opisane w instrukcji - ale też instrukcja do Colorado praktycznie nic nie zawiera :"P
W jaki sposób opuszcza się tryb diagnostyczny w Street Pilot C320 ? Nie ma tam klawisza EXIT. Jakieś pomysły/doświadczenia zanim przytrzymam On/Off'a ?
Beetl(e)dit: Ukryty guziczek RESET w StreetPilot C320:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Rino 530 HCx mniej więcej tak jak w 60 CS(x) tylko guziki są w innych miejscach. Diagnostyka: POWER + ENTER (podczas włączania przytrzymać wciśnięty joystick) Funkcje debuggowe: na EKRANIE KOMPUTERA naciskać kolejno kursor: W GÓRĘ-W PRAWO-W DÓŁ-W LEWO. Wyświetla się dodatkowy ekran diagnostyczny Hard reset: PAGE + ENTER + POWER (karta pozostaje nietknięta, więc mapy (.img) i ślady (.gpx) pozostają) Master reset: ??? Włączanie/wyłączanie kompasu elektronicznego: wcisnąć i przytrzymać "Z" (ten mały pod ekranem z prawej) Funkcja Mute: wcisnąć i przytrzymać "V" (ten mały pod ekranem z lewej)
Tryb pracy nuvi z połączonym kabelkiem USB.
Trick działający w nuvi 200, 250w, 760 oraz 765 (być może w innych posiadających ten typ przełącznika: ON/OFF/"kłódeczka").
1. Wpinamy nuvi kabelkiem USB/miniUSB do komputera.
2. Ustawiamy przełącznik nuvi w pozycję "kłódeczka" (prawa pozycja).
3. Po pojawieniu się nuvi jako pamięć masowa (dodatkowy dysk) korzystamy z funkcji "Bezpieczne usuwanie sprzętu" by go odłączyć. Nuvi nie zgaśnie lecz przejdzie z trybu pamięci masowej do trybu normalnej pracy.
4. Bawimy się nuvi, który przy okazji ma ładowaną baterię (!!!)
5. Po zakończonej sesji wyłączamy poprzez przesunięcie przełącznika w pozycję OFF (lewa skrajna).
6. Do czasu wypięcia kabelka USB będziemy widzieli komunikat o ładowaniu baterii.
W nuvi 760 komunikat przygasa (po 10 sekundach) ale można go "budzić" poprzez dotknięcie ekranu.
Nie zostawiaj nuvi na podłączonym do PC kabelku USB podczas załączania/wyłaczania komputera !!!
Ostatnio zmieniony 22 cze 2008, 12:15 przez beetle-m, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
1. Uruchamiam Nuvi
2. Wchodzę w menu debugowe (ikona baterii przez kilkanaście sekund)
3. Nabijam go na wtyczkę USB
4. W menu widać, że Nuvi przełącza się na tryb ładowania baterii...
5. Póki co, nie wyłączam go tylko chowam do futerału.
6. I się ładuję...
#!/usr/bin/perl
my $arg = $ARGV[0];
system ("/usr/bin/echo 0 > /sys/bus/usb/devices/usb$arg/bConfigurationValue");
sleep 5;
system ("/usr/bin/echo 1 > /sys/bus/usb/devices/usb$arg/bConfigurationValue");
Jako argument do skryptu podajemy nr portu USB (sprawdzamy poleceniem lsusb). Potrzebne są odpowiednie uprawnienia do pliku bConfigurationValue. Oczywiście zamiast używać skryptu, możemy ręcznie wykonać z powłoki:
Kerry pisze:A mi ten trick nie działa, robiłem kilkakrotnie punkt po punkcie i nic z tego, nie przechodzi w tryb normalnej pracy :-/
Może to wina Visty 64?
Hmmm, a zrób test na XP ...
Doszedłem do tego, jak "normalnie" używać Nuvi 250W pod Vistą.
Mianowicie wchodzimy do trybu serwisowego (przytrzymując ikonkę baterii do skutku) i wtedy podłączamy kabelek, Nuvi się ładuje i już tylko wystarczy wyjść z trybu serwisowego (przycisk Exit).
Nuvi w tym momencie nie jest widoczny przez system, ale zdaje się tak samo jest pod XP (urządzenie trzeba "odmontować")
Kerry pisze:Doszedłem do tego, jak "normalnie" używać Nuvi 250W pod Vistą.
Mianowicie wchodzimy do trybu serwisowego (przytrzymując ikonkę baterii do skutku) i wtedy podłączamy kabelek, Nuvi się ładuje i już tylko wystarczy wyjść z trybu serwisowego (przycisk Exit).
Nuvi w tym momencie nie jest widoczny przez system, ale zdaje się tak samo jest pod XP (urządzenie trzeba "odmontować")
Garmin Oregon (wszystkie modele)
- Usunięcie danych użytkownia - podczas włączenia trzymać palec w lewym górnym rogu ekranu. Beetl(e)dit: Dzięki / Dodane.
Funkcja nie tyle ukryta, ile nieudokumentowana (a przynajmniej nie znalazłem tego w mojej wersji dokumentacji)
- dodawanie waypointa klawiszem Mark -> menu -> opcja "Uśrednij pozycję" ("Average position")
Zakończenie krzyżykiem w okienku
GPS dokonuje wielu pomiarów i zapisuje uśredniony wynik - teoretycznie daje to zwiększoną dokładność