CN China - jaki układ odniesienia ?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
Leo1971
Bywalec

CN China - jaki układ odniesienia ?

Post autor: Leo1971 »

Witam szanownych kolegów z Szanghaju,
wybrałem się do tego pięknego kraju z 76CSx i mapą CN China v.6.5 EN.
Po złapaniu fixa na miejscu okazało się, że mam offset w stosunku do mapy. Wpadłem na pomysł, że to pewnie układ odniesienia, ale próby jego zmieniania, nawet "w ciemno" nie za bardzo odnoszą jakiś skutek, tzn. po zmianie układu odniesienia "nie przesuwam" się w żadną stronę na mapie. Robiłem nawet restart GPS-a po każdej zmianie. Znalazłem gdzieś w sieci, że dla tej mapy ten układ to "Hu-tzu-shan", ale niestety też to nie odniosło skutku.
Czy może ktoś z kolegów coś podpowie w tym temacie ? :(
Pozdrawiam
Pozdrawiam Leo1971
Garmin nüvi 3790 T *** Garmin GPSMAP 76 CSx
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: CN China - jaki układ odniesienia ?

Post autor: GPS Maniak »

Leo1971 pisze:Wpadłem na pomysł, że to pewnie układ odniesienia, ale próby jego zmieniania, nawet "w ciemno" nie za bardzo odnoszą jakiś skutek, tzn. po zmianie układu odniesienia "nie przesuwam" się w żadną stronę na mapie.
Tego by jeszcze brakowało, żeby dawało jakiś efekt :!:
Wyobraź sobie: 15 map w GPSie i do tego ...... ściąga jaka mapa z jakim układem :wink:

Zacytuję Damiana: ( http://galka.mountlab.net/download/gps/Mapy_a_GPS.pdf
Ustawienia układu odniesienia i formatu pozycji ... nie mają żadnego wpływu na mapy wektorowe w odbiornikach GPS!

Odrębnym zagadnieniem jest Twój problem z tą mapą :oops:
Czy to były duże przesunięcia?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Leo1971
Bywalec

GPS Maniak pisze:Odrębnym zagadnieniem jest Twój problem z tą mapą :oops:
Czy to były duże przesunięcia?
Przesunięcie to w linii prostej wynosi ok. 440m.
Ale zaraz, zaraz ... skoro jest takie ustawienie, a nie przynosi rezultatu to po co ono jest ? ... albo w takim razie w jakich okolicznościach przynosi rezultat ? ... coś nowego się nauczę :)
Znalazłem też takie ustawienia dla układu odniesienia "User":
For GARMIN GPS:
dx: -767 m
dy: -358 m
dz: -176
da: -18.00
df: -0.00081204
... ale jak zmiana ta jak i wybieranie innych układów też nie przyniosło efektu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Leo1971
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

A skąd masz tę mapę?

Z tego co się orientuję, istnieje chińska wersja nuvi z mapą o przesuniętych współrzędnych. Mapa wyświetla się poprawnie w chińskim odbiorniku, więc należy podejrzewać, że przesunięcie jest formą zabezpieczenia przed kopiowaniem.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Leo1971
Bywalec

popej pisze:A skąd masz tę mapę?

Z tego co się orientuję, istnieje chińska wersja nuvi z mapą o przesuniętych współrzędnych. Mapa wyświetla się poprawnie w chińskim odbiorniku, więc należy podejrzewać, że przesunięcie jest formą zabezpieczenia przed kopiowaniem.
Popej, niezłe pytanie :D jak mowa o zakupie czegokolwiek w kraju w, którym podrabia się wszystko ... nawet małych Chińczyków. Dali mi tę mapę jako gratis przy zakupie "oryginalnego" zegarka marki Breitling ... to tak tytułem żartu :wink: ... OK ... jeśli tak to jest to tak jest i nie da się tego przeskoczyć w 76CSx to trudno ... i tak samemu nie da się tu jeździć autem ... bo tu nie ma przepisów drogowych :lol:
Dziękuję za info.
Pozdrawiam Leo1971
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Leo1971 pisze:Ale zaraz, zaraz ... skoro jest takie ustawienie, a nie przynosi rezultatu to po co ono jest ?
Hmm. Dałem przecież link do dokumentu opracowanego przez Damiana. Zajrzyj tam - a stanie się jasność :wink:
Na mojej www też zresztą poruszam to zagadnienie: http://gpsmaniak.com/new/mapy-papier.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Leo1971
Bywalec

GPS Maniak pisze:Hmm. Dałem przecież link do dokumentu opracowanego przez Damiana. Zajrzyj tam - a stanie się jasność :wink:
Na mojej www też zresztą poruszam to zagadnienie: http://gpsmaniak.com/new/mapy-papier.htm
Witam ponownie,
kilkadziesiąt minut "walki" z tematem wg instrukcji Damiana i Lecha ... i niestety brak efektu. Skłaniam się do diagnozy Popeja o specjalnej wersji odbiorników Garmina na Chiny. Tutaj też znalazłem tego potwierdzenie http://www.helloningbo.com/forum/showpo ... stcount=14 .
Dziękuję Lechowi i Popejowi za wykazane zainteresowanie.

Obrazek

Shanghai by night :lol:
Pozdrawiam Leo1971
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Na szybko zrób sobie plastikową (gruba folia) nakładkę (nakładki dla różnych zoomów - raczej starczą 2 - 3 nakładki) na ekran z zaznaczonym punktem prawdziwej pozycji. Przesunięcie powinno być zawsze takie samo. Pozycja jest zawsze w centrum.
Albo naklej screen protector i na nim zaznacz kółko pozycji ( dla najbardziej odpowiedniego zoomu).
Zawsze coś.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 06 lip 2008, 19:07 przez soko, łącznie zmieniany 1 raz.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Leo1971 pisze:kilkadziesiąt minut "walki" z tematem wg instrukcji Damiana i Lecha ... i niestety brak efektu.
Niepotrzebnie walczyłeś. Przecież napisałem, że efektu nie będzie :D
Zmiana układu w odbiorniku turystycznym Garmina służy do uzyskania kompatybilności odbiornika z mapą ...... papierową :!:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Leo1971
Bywalec

GPS Maniak pisze:Niepotrzebnie walczyłeś. Przecież napisałem, że efektu nie będzie :D
Zmiana układu w odbiorniku turystycznym Garmina służy do uzyskania kompatybilności odbiornika z mapą ...... papierową :!:
Twój drugi post odebrałem jako nadzieję dla mnie :) i stąd jeszcze moje ponowne próby. Opacznie to zrozumiałem.
Dzięki soko za porady ... spróbuję ... a ostatecznie wy3mam cztery dni do powrotu ... no chyba, że kupię "nuvi China version" ... oczywiście oryginalny :wink:
Pozdrawiam Leo1971
ODPOWIEDZ