Pierwszy kontakt z bitami - czyli od czego zaczynaliśmy ;)
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
A te słynne komunikaty: Loading erroratomw pisze:Timex, cóż to był za wspaniały dźwięk gdy z magnetofonu Kasprzak wczytywało się program...
---------------
pzdr, Tomek
No nikt wówczas nie mówił o piractwie - po prostu był programik CopyCopy i już
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Była taka gra na Atarynkę, ładowana oczywiście z kasety i bez tzw. "turbo" (wczytywało się to trochę czasu).GPS Maniak pisze:A te słynne komunikaty: Loading error![]()
Na pierwszym ekranie pojawiało się pytanie: "czy masz poczucie humoru?"
Jeśli wskazało się "tak" otrzymywałeś wiadomość: "wczytuj grę od nowa"
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
kwieto pisze:Na pierwszym ekranie pojawiało się pytanie: "czy masz poczucie humoru?"
Jeśli wskazało się "tak" otrzymywałeś wiadomość: "wczytuj grę od nowa"
A przy okazji wspomnień. Popełniłem kiedyś programik na gumiaka, symulujący pewną popularną grę karcianą. Ciekawe czy ktoś spoza Wielkopolski będzie wiedział co to za gra?

Pozdrawiam Lechu
Ale w np. szachy MOŻNA BYŁO WYGRAĆ z komputerem !! (ćwierć wieku temu):Magnoom: Tylko kurcze, większość czasu spędzonego przy nich to gry komputerowe. Choć przy Atari poznałem edytory tekstu, bazy danych, arkusze kalkulacyjne i przepisywanie kodu z Bajtka

Co prawda pan Colossus grał łacznie kilka minut, a ja myślałem ponad godzinę, ale jaka satysfakcja.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Nie żartuj ale wiesz że Atari było robione do współpracy ze stacją dysków a nie z magnetofonem i temu źle z nim współpracowała. A inna sprawa że stacja była droższa od komputerka.PouchX pisze:Uuuu... to "FRED" się pewnie ładował w 1 sek.Faja pisze:to i ja się pochwale: Atari 130XE po roku przerobiony na 260 TOMS + LDW 2000 TOMS + 720 TOMS z eresami, Falcon 030 z dyskiem 180 MB + na zewnątrz 1,2 GB, CD 18x do dziś i używany.
Po zdrówka Wiesiek.
Po zdrówka Wiesiek
kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo
Faja (Wiesiek)
Faja (Wiesiek)
Ale wspólnym wrogiem był piszczący blaszakBas pisze: Pozniej juz byl cartridge z pakietem programow...
i
odwieczne dyskusje: Lepszy C64, czy Atari
a rownolegle
kto jest lepszy: Republika, czy Lady Pank
Po zdrówka Wiesiek.
Po zdrówka Wiesiek
Faja (Wiesiek)
Faja (Wiesiek)
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No masz, ale kiedy ja zarzynałem już "n"-tą membranę trumny, to C64 czy Atari dopiero wchodziły na rynek. To MY BYLIŚMY PIERWSIFaja pisze:Ale wspólnym wrogiem był piszczący blaszak![]()
Pozdrawiam Lechu
Pamietam list zrozpaczonego czytelnika Bajtka, ktory napisal ze rodzice kupili mu IBM, a takie sa tylko trzy na calym osiedlu. To byl produkt niszowy !!Faja pisze:Ale wspólnym wrogiem był piszczący blaszakBas pisze:odwieczne dyskusje: Lepszy C64, czy Atari![]()
Za to ZX81, czy ZX Spectrum... klasyka
I jeszcze bylo Logo, ale to juz znam z ksiazek. W C64 nie spotkalem...
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Z tym się zgadzam na pudełku cygarGPS Maniak pisze:No masz, ale kiedy ja zarzynałem już "n"-tą membranę trumny, to C64 czy Atari dopiero wchodziły na rynek. To MY BYLIŚMY PIERWSIFaja pisze:Ale wspólnym wrogiem był piszczący blaszak![]()
Po zdrówka Wiesiek.
Po zdrówka Wiesiek
Faja (Wiesiek)
Faja (Wiesiek)
Moja przygoda z komputerami zaczęła się od Commodore C-64 z magnetofonem to były czasy
.
Potem Amiga 500, kolejno Amiga 1200 - to już miało stację dyskietek, a w 1200 założyłem mój pierwszy twardy dysk (to ale był wtedy komfort).
Potem zaczęły się blaszaki.
Pierwszy to chyba był DX-100 a reszty nie pamiętam
.
Teraz klikam z laptopka Toshiba A-60 (procek 2,8 Gh).
Ma już kilka latek ale jakoś daje radę
.
Potem Amiga 500, kolejno Amiga 1200 - to już miało stację dyskietek, a w 1200 założyłem mój pierwszy twardy dysk (to ale był wtedy komfort).
Potem zaczęły się blaszaki.
Pierwszy to chyba był DX-100 a reszty nie pamiętam
Teraz klikam z laptopka Toshiba A-60 (procek 2,8 Gh).
Ma już kilka latek ale jakoś daje radę
Pozdrawiam z Poznania
Marek C
----------
Nuvi - 760 + CN Europa + GPMapa
Marek C
----------
Nuvi - 760 + CN Europa + GPMapa
W podstawówce chodziłem na kółko szachowe - stała tam maszynka do gry w szachy, ale... z normalną szachownicą. Szachy były magnetyczne, i komputer rozpoznawał położenie figur za pomocą jakichś czujników umieszczonych pod spodem.soko pisze:Ale w np. szachy MOŻNA BYŁO WYGRAĆ z komputerem !! (ćwierć wieku temu):
BTW, w dawnych czasach, programy do nagrania na taśmę bywały nadawane... przez radio :") Wystarczyło włączyć nagrywanie w radioodbiorniku, by program "ściągnąć" na taśmę.
a w nie tak odległych czasach - nie wiem czy ktoś o tym wiew dawnych czasach, programy do nagrania na taśmę bywały nadawane... przez radio :")
to na karcie tunera TV takiego instalowanego w kompie na kanale o ile się nie mylę NBC i odpowiednim oprogr. można było mp3-ki ściągać
a do Amigi były takie wynalazki jak Video Backup System VBS czyli magazynowanie dyskietek na taśmie Video
(nuvi 205 + GPMapa + UMP-pcPL + szlaki)