Topo_PL_100 w MapSource prowadzi na około - dlaczego?

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Cvbge
Początkujący

Topo_PL_100 w MapSource prowadzi na około - dlaczego?

Post autor: Cvbge »

Chciałem wytyczyć automatycznie szlak z Morskiego Oka (schronisko) do Łysej Polany (parking). MapSource wyznaczył szlak przez Czechy i wyszło 34km. Miałem wybraną opcję "pieszy", później zresztą zmieniałem na samochód, rower i rekalkulowałem, ale wciąż to samo.

Obrazek: Obrazek

Może błąd tkwi tutaj: Obrazek - nie chcial mi przedluzyc trasy miedzy czarnymi punktami.
60CSx
Krzywoj
Bywalec

Post autor: Krzywoj »

Z tego co widzę, to na tej mapce routing prowadzi tylko po szlakach. Na drogach "samochodowych" już nie działa i trasa prowadzona jest w linii prostej po bezdrożach. Na odcinku, który wybrałeś, droga jest traktowana jako szlak tylko do parkingu w Palenicy Białczańskiej. Ty wybrałeś punkt położony nieco dalej, więc routing poprowadził Cię po szlaku w taki sposób, byś mógł dotrzeć szlakiem do miejsca położonego jak najbliżej wybranego przez Ciebie punktu docelowego.
Widzę też, że taki sposób prowadzenia routingu nie jest stosowany na wszystkich mapkach GPSManiaka. Jego koronne Bieszczady, a także Słowacki Raj, prowadzą również i po drogach.
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Krzywoj pisze:Z tego co widzę, to na tej mapce routing prowadzi tylko po szlakach. Na drogach "samochodowych" już nie działa i trasa prowadzona jest w linii prostej po bezdrożach. [...] Jego koronne Bieszczady, a także Słowacki Raj, prowadzą również i po drogach.
Przymierzałem się do tego posta, ale czekałem aż Lechu wróci z wakacji :) Niedawno byłem z TOPO_100 w Bieszczadach, korzystałem oczywiście z routingu po szlakach i szutrówkach i ... mam małą wątpliwość, chociaż to może ja robię coś nie tak (i pewnie na tym się skończy ;-) )

Otóż: mając ustawioną trasę auto wg wskazań Lecha (pieszy, bez unikania itp), wyznaczając trasę wg dróg na szlaku zauważałem następujące zjawisko: tuż po wyznaczeniu trasy, pozostały dystans to np 4 km. Po przejściu iluś tam metrów bywa, że zerknę na odbiornik a pozostaly dystans.... zwiększył się. Zaznaczam, że odbiornik w tym czasie nie utracił sygnału.
Druga rzecz, powtarzalna praktycznie w 100%: jeśli wymuszę rekalkulację trasy, również wg dróg, praktycznie zawsze dostanę dłuższy pozostały dystans niż poprzednio, i mogą być to różnice kilkuset metrów.

Tak czy inaczej, mapa Bieszczadów sprawuje się doskonale - nie wiem ile wody musi upłynąć w Sanie zanim GPMapa TOPO dogoni ją :)

pozdrawiam
wojtek
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Nieraz miesza druga mapa.
Kilka godzin wcześniej jechałem do Komornik k. Poznania, w pewnym momencie włączyłem GPS, a po coś 2 km stanąłem i wbiłem adres. Dość gładko dojechałem. Widać to na czarnej cienkiej kresce na screenshocie.
Po powrocie, na przejażdżce po lasku włączyłem szukaj i automatycznie nacisnąłem "ostatnio znalezione" > a następnie pierwszy rekord, czyli ten ostatni adres. Dumał, dumał i pokazał trasę jak widać na różowym śladzie. Nieźle dookoła !!!.

Obrazek Obrazek Obrazek

Okazało się, że nie wyłączyłem mapy UMP-szlaki, a stałem na szlaku rowerowym "Nad jez. Lusowskie", który się potem łączy z innymi szlakami itd.itp. i dopiero kolo Lubonia wyznaczona trasa zeskoczyła z któregoś kolejnego szlaku rowerowego i "na szagę" poszła do wybranego adresu.

Odbiornik po prostu próbował za wszelką cenę pójść szlakiem.
Pocieszajace, że - może trochę nadkladając drogi - prawie wszędzie można dojechać szlakiem rowerowym. :lol:
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Re: Topo_PL_100 w MapSource prowadzi na około - dlaczego?

Post autor: EGON »

Cvbge pisze:Chciałem wytyczyć automatycznie szlak z Morskiego Oka (schronisko) do Łysej Polany (parking). MapSource wyznaczył szlak przez Czechy i wyszło 34km. Miałem wybraną opcję "pieszy", później zresztą zmieniałem na samochód, rower i rekalkulowałem, ale wciąż to samo.

Obrazek: Obrazek

Może błąd tkwi tutaj: Obrazek - nie chcial mi przedluzyc trasy miedzy czarnymi punktami.
Witam.
Widzę że zaproponował Ci trasę przez Rysy na Słowacką stronę.
W jeden dzień na Rysy i przez Słowację raczej nie do przejścia. ;)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Cvbge pisze:MapSource wyznaczył szlak przez Czechy i wyszło 34km.
To dla zdrowia :wink:
A tak poważnie to Krzywoj odpowiedział na pytanie. Mapa Tatr nie ma routingu po drogach.
Wojtek Szydlowski pisze:Przymierzałem się do tego posta, ale czekałem aż Lechu wróci z wakacji :) ...
Ależ ja nie wróciłem. Wpadłem tylko na chwilę do Poznania żeby trochę popracować :D
Jak dobrze pójdzie za tydzień znów będę w Bieszczadach.
Nie wiem nawet czy zdążę nanieść poprawki do wszystkich arkuszy Topo_Pl_100, czy tylko zrobię arkusz bieszczadzki. W sezonie wysyp maili z trackami jest naprawdę ..... porażający :!: A tu na dodatek Igrzyska w Pekinie, Puchary (brawo Lech !!!) etc. Nie ma czasu na pracę, a co dopiero mówić o mapkach :oops:

Zgłoszony przez Ciebie problem znam. Zacytuję tu w dość nietypowy sposób mój tekst z 2005 roku:

Obrazek

Zwracam uwagę na informację na temat GPMapy 3.o. Podejrzewam, że odpowiedzialna za taką sytuację mogła być datowana na 2005r wersja cgpsmappera, którym kompilowana była GPMapa v.3.o i którą to wersją ja się posługuję.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Cvbge
Początkujący

Post autor: Cvbge »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
60CSx
Awatar użytkownika
cichy_men
Początkujący

Post autor: cichy_men »

GPS Maniak pisze:Podejrzewam, że odpowiedzialna za taką sytuację mogła być datowana na 2005r wersja cgpsmappera, którym kompilowana była GPMapa v.3.o i którą to wersją ja się posługuję.
Czyli że do dziś topo pl 100 jest tą wersją kompilowana? A przy zastosowaniu nowszej wersji problem by się rozwiązał? Jeśli tak to robimy śćepe na nową licencję ;) Faktycznie przyznam że wzrastająca wartość zamiast ubywającej bywa denerwująca zwłaszcza jak się idzie z dziewczyną piętnasty kilometr i na pytanie:
-"ile jeszcze" odpowiadam
-"5km kochanie" a za 20 min
-"ile jeszcze?"
-"a teraz to juz tylko 5,5km kochanie ;)"

Wiadomo o co chodzi:/
Oczywiście to nie jest jakieś niewdzięczne biadolenie ale problem wszystkim użytkownikom mapy jest dobrze znany.
Pozdrawiam
Jaro (cichy_men)

60CSx + CNE NT 2009 + inne
Moja galeria
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

cichy_men pisze:[zyli że do dziś topo pl 100 jest tą wersją kompilowana? A przy zastosowaniu nowszej wersji problem by się rozwiązał?
Nie wiem, nie sprawdzałem :D
To da się zrobić. Mogę podesłać Frasunowi bądź Alfredowi mapkę Bieszczad do skompilowania i sprawdzić ją w terenie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Ściągnij sobie nowego cgpsmappera, przez miesiąc powinien działać.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Ściągnij sobie nowego cgpsmappera, przez miesiąc powinien działać.
U mnie już nie :D
Pozdrawiam Lechu

SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

GPS Maniak pisze:Mogę podesłać Frasunowi bądź Alfredowi mapkę Bieszczad do skompilowania i sprawdzić ją w terenie.
:shock: nie wiedziałem że oni też tworzą topo-free mapki i dzięki temu mają najnowsze narzędzia :twisted: :roll:
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Do następnego wirusa :-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Do następnego wirusa :-)
A niech Cię ..... :twisted:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
cichy_men
Początkujący

Post autor: cichy_men »

Normalna kolej rzeczy użytkowników Okienek :wink:
No ale może ktoś inny ma "czystszy" rejestr?
A z tą "śćepą" to mówiłem poważnie. Dla słusznej idei jestem w stanie wysupłać te parę groszy :wink:
Pozdrawiam
Jaro (cichy_men)

60CSx + CNE NT 2009 + inne
Moja galeria
ODPOWIEDZ