Awaria wysokosciomierza w 60csx

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
yaro
Początkujący

Awaria wysokosciomierza w 60csx

Post autor: yaro »

Dzisiaj prawdopodobnie padł wysokościomierz w mojej 60. Cały czas pokazuje wysokość 20000m, jak skalibruje podajac moja wysokosc to pozostaje ona caly czas. Zrobilem Hard i Master reset i dalej bez zmian. Czasem sie na chwile odblokuje i dziala ale po zgaszeniu jest znowu 20000m. Odbiornik ze stanow, wiec gwarancja odpada. Czy jest mozliwosc naprawy tego??.
Pozdrawiam Yaro
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

...i tu się kłania niemożność wyłączenia tego w firmware. Gdyby udostępnili taką opcję to odbiornik można by spokojnie wykorzystywać również w trzecim wymiarze...
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
yaro
Początkujący

Wczoraj wieczorem wysokosciomierz dzialal poprawnie ponad godzine i mialem nadzieje ze sie naprawil, ale rano go wlaczylem i dalej jest zle, ale z jedna roznica. Wczesniej caly czas trzymal te 20000m, teraz na poczatku jest 20000m ale jak jest zasieg to po pewnym czasie wyswietla okolo 2840, jak skalibruje wysokoscimierz podajac wysokosc to chwile jest wysokosc ktora podalem (nawet sie zminia np z 100 na 98 czyli tak jaby dzialal ale dmuchnalem lekko w otwor czujnika i zadnej zmiany wysokosci) a za chwile znowu 2840. Po wyswietleniu tych 2840 zazwyczaj nie wyczuwa zmian wysokosci przez dmuchniecie ale czasem mu sie ta sztuka uda.
Pozdrawiam Yaro
Awatar użytkownika
vit
Bywalec

Post autor: vit »

yaro > być może się mylę, ale z objawów, które opisałeś dla mnie rysuje się, że
pierwszy pomysł: coś dociska - wywiera nacisk na barometr - dlatego w pierwszych wskazaniach pomiar "idzie na bandę" czyli brudas z 60 :D

druga refleksja - skoro pomiar "idzie na bandę", ale na minimum czyli ciśnienia brak - czujnik barometru uszkodzony (nie wiem jak działa, ale coś jak w klasycznym barometrze membrana przebita)

miałem pomysł, żeby go wsadzić do wody, coby się umył, ale wówczas mógłbyś go niepotrzebnie zalać :(

myślę sobie, że jednak przetwornik się uszkodził/ zwiesił/zbiesił - nie mam bladego pojęcia, spróbuj podpytać Kubę jaki zabudowali tam układ mierzący (przetwornik+coś jeszcze), albo .... skoro bardziej zepsuć się nie da i nie ma on żadnego wpływu na prace 60 to może jednak spróbować kąpieli
Pozdrawiam vit
60
Awatar użytkownika
yaro
Początkujący

Wlasnie nie do konca jestem pewien czy to napewno czujnik jest walniety. Po resecie pokazuje czesto prawidlowa wysokosc, az do wylaczenia odbiornika na dluzsza chwile (parenascie minut). Po dluzszym wylaczeniu pokazuje te 20000m ale jak polezy wlaczony tak z pol godziny to zazwyczaj zaczyna wskazywac prawidlowa pozycje. Moze przekaze kubie odbiornik zeby zobaczyl co sie dzieje. Niedlugo moi rodzice beda na weselu kolo Poznania to by dostarczyli do niego.
Pozdrawiam Yaro
Awatar użytkownika
vit
Bywalec

Post autor: vit »

Yaro > a miałem Cię za większego eksperymentatora :? :)
takie zachowanie 60 wskazuje na to, że w pierwszym momencie [po resecie] odbiornik czyta wysokość z nieba, później koryguje się z barometru:
- sprawdź, czy zmiana wysokości/ciśnienia jest liniowa czy skokowa
- zarejstuj ślad (z rozdzielczością 1 sek.) i sprawdź co się tam odnotuje
takie informacje mogą np. pomóc Kubie w diagnostyce
porozmawiam z Kolegami od 60 na zlocie i może coś dodatkowo się wyklaruje :P

a może te 98-100m masz przed domem (mazowieckie) a potem wysoko wjeżdżasz windą (i z 60 sobie śpiewacie jest jak w niebie ) :mrgreen:
Pozdrawiam vit
60
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Ja bym tam wziął odkurzacz i pociągnął po tych 4 dziurkach po kolei z tyłu. Prawdopodobnie wlazł jakiś kawałek nitki z tkaniny. Jeśli ziarnko piasku, też powinno wyjść.
W żadnym wypadku bym nie mył.
Odkurzaczem z wyczuciem.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
yaro
Początkujący

Po resecie mogl brac wysokosc z gpsu ale to nie nastepowaloby od razu, musialby czekac najpierw az zlapie zasieg, a po resecie zazwyczaj od razu wskazuje wysokosc mimo braku zasiegu. Sprawdze czy odkurzacz pomoze, ale szczerze mowiac watpie. Dziwne jest to ze jak pokazuje te 20000m to czujnik nie reaguje na dmuchniecie, natomiast jak zlapie te sygnal i po pewnym czasie pokaze normalna wyokosc to czujnik dzila i po dmuchnieciu zmienia sie wysokosc.
Pozdrawiam Yaro
ODPOWIEDZ