Brak mapy GpMapa 2008.2 box - Nagle zniknęła

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
dreptus
Początkujący

Brak mapy GpMapa 2008.2 box - Nagle zniknęła

Post autor: dreptus »

Witam
Mam problem tego typu, że nagle zniknęła mapa tzn załadowałem trasę włączyłem urządzenie i nagle nie ma nic w informacjach o mapie jest zaznaczona GpMapa a w podglądzie mapy jest tylko pojazd a nie ma żadnych dróg, a kiedy chce dokonać symulacji otrzymuje informację że brak dróg w pobliżu punktu, może jesy to wynikiem tego że spróbowałem skrakowaną mapę. Czy ktoś mógłby mi pomóc? I jeszcze jedno nagle pojawiły mi się dwa dyski jak podłączam GPS`a do komputera wcześniej tylko miałem jeden a teraz nagle dwa jeden jestm o normalnej pojemności a drugi ma informacje 0 bajtów i nie posiadam karty SD
Nuvi 760 + CNE 2008 + UMP pcPL + GPMapa 2008.2 + inne
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Może oprócz trasy załadowałeś kawałek GPMapy? I przy okazji skasowałeś resztę.

Po prostu zainstaluj ponownie całą GPMapę spod Mapsource. Jeżeli jeszcze nie masz GPMapy na PC, to zarejestruj mapę (lub odbiornik z mapą OEM) na www.gpmapa.garmin.pl i ściągnij wersję instalacyjną.

Dwa dyski widoczne pod PC to normalny układ. Pewnie wcześniej nie zwróciłeś na to uwagi.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
SP2BZW

Re: Brak mapy GpMapa 2008.2 box - Nagle zniknęła

Post autor: SP2BZW »

dreptus pisze:może jesy to wynikiem tego że spróbowałem skrakowaną mapę.
warto było :wink:
dreptus
Początkujący

Ale to tak nagle się stało po webupdaterze, no ale tak jak napisałem może to wynik skrakowanej mapy w celu testowym.
zarys
Bywalec

w temacie "znikająca mapa"

Post autor: zarys »

dreptus pisze:Mam problem tego typu, że nagle zniknęła mapa
Niestety nie podał jakie mapy ma w odbiorniku, co dograł ? Najprawdopodobniejsza i chyba trafna jest diagnoza Popeja że z trasą wysłany został plik (*.img), który zgrabnie nadpisał się na wgraną mapę.
Radzę nie wpadać w panikę , poczytać forum i ewentualnie dopiero pytać.
Pozdrawiam
Ryszard
GPSmap60CSx,COLO 400C,Nuvi 1490T+nuLifeTime Europe,
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

dreptus pisze:Ale to tak nagle się stało po webupdaterze
Miałem podobny przypadek z legalnymi mapami.
Po zaktualizowaniu firmware, zdaje się do wcześniejszej wersji, wyzerowały się wszystkie moje ustawienia wraz z aktualną pozycją. Po wgraniu mapy bazowej obejmującej cały świat okazało się wtedy, że znajduję się w USA, gdzieś w firmie Garmina.
Nie wiem czy Nuvi 760 ma jakąś mapę bazową?
Po wyjściu na balkon i namierzeniu aktualnej pozycji, Nuvi odnalazł mnie na właściwej mapie.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
dreptus
Początkujący

Re: w temacie "znikająca mapa"

zarys pisze:
dreptus pisze:Mam problem tego typu, że nagle zniknęła mapa
Niestety nie podał jakie mapy ma w odbiorniku, co dograł ? Najprawdopodobniejsza i chyba trafna jest diagnoza Popeja że z trasą wysłany został plik (*.img), który zgrabnie nadpisał się na wgraną mapę.
Radzę nie wpadać w panikę , poczytać forum i ewentualnie dopiero pytać.
Jest napisane że chodzi o GpMape tyle że nie dodałem 2008.2 ale jest to podane w temacie forum.
Po podłączeniu GPS`a do bazy odnalazł się i pojawiła się mapa tkże póki co działa ale czasem mnie zaskakuje może nie na temat napisze ale ładując POI punkty nie pokazuje mi nic kompletnie wchodzi w infomracje o POI punktach mam je zaznaczone i wchodząc "Dokąd POI punkty pokazuje mi tylko przejazdy kolejowe" nie mam pojęcia co źle robie.

Beetl(e)dit: Złota czcionka za jedno z dłuższych zdań na forum. Niestety - słabo czytelne.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Re: w temacie "znikająca mapa"

Post autor: pelsta »

dreptus pisze:Po podłączeniu GPS`a do bazy odnalazł się i pojawiła się mapa...
Możesz wyjaśnić?
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
dreptus
Początkujący

Problem polegał na tym że po update`cie firmwer`a włączyłem GPS`a i po naciśnięciu ikony pokaż mapę widziałem "samochodzik jakby na polu" - czyli biała plama, dokonałem próby symulacji trasy to otrzymałem komunikat że nie może znaleźć dróg co oznaczało że niby nie dograł mapy albo jakby jej nie było. Po podłączeniu do bazy (stacji) nagle pojawiło się wszystko i nawet mnie poprowadził. :D Całkiem dobrze :D
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Jaką masz teraz wersję firmware w nuvi ?
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
dreptus
Początkujący

Teraz mam oprogramowanie w wersji 4.10.
dreptus
Początkujący

Beetle-m czy wiesz może gdzie znajdę opis funkcji do Nuvi 760 bo niestety nie wszystkie są przeze mnie odkryte.
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Wersja 4.10 to najbardziej nieszczęśliwy firmware w historii nuvi 760.
Też jestem "zarażony" :wink:
Obserwuj nietypowe przypadki ale wstrzymaj się do pojawienia aktualizacji do wersji wyższej.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
dreptus
Początkujący

Re: Brak mapy GpMapa 2008.2 box - Nagle zniknęła

Oki dzięki bardzo póki co jakoś działa czasem głos znika mimo że jest na nuvi no w każdym razie poczekam do aktualizacji. Nie zauważyłem żeby jeszcze jakieś błędy mi pokazywał ale jeśli coś pokaże ciekawego i pewnie bardzo zaskakującego to zaraz o tym napisze i dam znać pozostałym szczęśliwcom którzy posiadają ten model nuvi. :D
ODPOWIEDZ