Pełna pamięć.
-
- Początkujący
Pełna pamieć... zawsze!
Witam,
Od kilku dni nęka mnie (a właściwie mojego nuviego) następujący problem. Wytyczenie jakiejkolwiek trasy trasy konczy sie komunikatem "Pamiec pełna" lub "Pełna Pamieć punktów trasy". Czasami komunikat pojawia sie tuz po właczeniu nuviego (zaraz za Potwierdzam).
Mam CNE2009+GPmape+UMP od jakiegoś czasu i nic sie nie działo. CNE w nuvim, pozostałe na karcie.
Kłopoty zaczeły sie dośc znienacka (nic nie zmieniałem, nie aktualizowałem, itp).
Zeby zwolnic pamięć probowałem juz:
- wyslac z CNE tylko Polske (ok 1.5GB wolnego miejsca)
- usunac wszystkie zbedne pojazdy, jezyki, komunikaty (ok. 300MB wolnego)
- wgrac kopie zrobiona tuz po zakupie (z CNE2008, ok 300MB wolnego)
- przed chwila zastapilem CNE w nuvim mapa UMP (ok. 1.9GB wolnego)
- zmieniłem karte na inna (na niej tylko UMP i 1.9GB wolnego)
- zrobilem reset
Za kazdym razem "Pełna pamieć". Tyle, ze kilka dni temu miałem problem z trasami powyżej kilkudziesieciu km a teraz juz nawet dojazd ulice dalej skutkuje zapchaniem pamieci.
Doradzcie co jeszcze mogłbym zrobic zeby moc znow uzywac nuviego! Podejrzewam awarie sprzetu ale nie jestem pewien...
PS. Dziwne (dla mnie), ze pomimo resetu i kilkakrotnego kasowania pamieci i nadpisywania zawartosci nuviego wciaz widze swoje aktualne punkty z Ulubionych... Czy to sie nie kasuje przy usunieciu zawartosci nuviego?
Pozdro
Bart
Od kilku dni nęka mnie (a właściwie mojego nuviego) następujący problem. Wytyczenie jakiejkolwiek trasy trasy konczy sie komunikatem "Pamiec pełna" lub "Pełna Pamieć punktów trasy". Czasami komunikat pojawia sie tuz po właczeniu nuviego (zaraz za Potwierdzam).
Mam CNE2009+GPmape+UMP od jakiegoś czasu i nic sie nie działo. CNE w nuvim, pozostałe na karcie.
Kłopoty zaczeły sie dośc znienacka (nic nie zmieniałem, nie aktualizowałem, itp).
Zeby zwolnic pamięć probowałem juz:
- wyslac z CNE tylko Polske (ok 1.5GB wolnego miejsca)
- usunac wszystkie zbedne pojazdy, jezyki, komunikaty (ok. 300MB wolnego)
- wgrac kopie zrobiona tuz po zakupie (z CNE2008, ok 300MB wolnego)
- przed chwila zastapilem CNE w nuvim mapa UMP (ok. 1.9GB wolnego)
- zmieniłem karte na inna (na niej tylko UMP i 1.9GB wolnego)
- zrobilem reset
Za kazdym razem "Pełna pamieć". Tyle, ze kilka dni temu miałem problem z trasami powyżej kilkudziesieciu km a teraz juz nawet dojazd ulice dalej skutkuje zapchaniem pamieci.
Doradzcie co jeszcze mogłbym zrobic zeby moc znow uzywac nuviego! Podejrzewam awarie sprzetu ale nie jestem pewien...
PS. Dziwne (dla mnie), ze pomimo resetu i kilkakrotnego kasowania pamieci i nadpisywania zawartosci nuviego wciaz widze swoje aktualne punkty z Ulubionych... Czy to sie nie kasuje przy usunieciu zawartosci nuviego?
Pozdro
Bart
BARTooS
(nuvi 250 + CNE2009 + GPMapa + UMP-pcPL )
Re: Pełna pamieć... zawsze!
Zrób reset, podłącz nuviego do komputera i skasuj plik temp.gpx z katalogu garmin/gpx.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
-
- Początkujący
Nie mam temp.gpx. Jest tylko current.gpx. Poza tym robilem reset i usunalem wszystko co bylo na nuvim.
Zakladam, ze to odp dotyczaca obecnosci Ulubionych a nie wczesniej opisanych problemow?
Zakladam, ze to odp dotyczaca obecnosci Ulubionych a nie wczesniej opisanych problemow?
Ostatnio zmieniony 03 gru 2008, 23:13 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
BARTooS
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Downgrade firmware'u do najstarszej wersji i potem update do najnowszej.
I tak i nie. Spróbuj skasować również current.gpx. Jesteś w 100% pewny, że dobrze robisz ten reset?bartoosgliwice pisze:Zakladam, ze to odp dotyczaca obecnosci Ulubionych a nie wczesniej opisanych problemow?
Pozdrawiam,
Miałem to samo.Na Nuvim oczywiście było sporo miejsca bo CNE 2008 NT mam na karcie SD.Złapało mnie w czasie robienia śladów.Skopiowałem POI ulubione na PC bo po zrobieniu prawidłowego resetu następuje ich wymazanie.Oczywiście po resecie musiałem robić ustawienia(np językowe od nowa).Wniosek jest taki że zrobiłeś reset nieskutecznie.bartoosgliwice pisze:Witam,
- zrobilem reset
Bart
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2021.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2021.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
-
- Początkujący
frasun pisze:Jesteś w 100% pewny, że dobrze robisz ten reset?
No i tu mnie maciekp@ pisze:Wniosek jest taki że zrobiłeś reset nieskutecznie.

Przytrzymalem rog ekranu i po prawidlowym resecie nuvi odżył i znow działa jak dawniej...
Dzieki za pomoc!
BARTooS
Pełna pamięć.
Dzisiaj, gdy włączałem mojego nuvi 250, ten zapiszczał cichutko i wyświetlił komunikat: Pełna pamięć. Ale uruchomił się potem normalnie. Sprawdziłem go pod pecetem. Ponad 400 mega wolnej pamięci. Następnie twardy reset, utrata wszystkich swoich danych i wszystko, jak na razie wróciło do normy. Czy ktoś może spotkał sie z takim przypadkiem? Czy to jest normalne? Używałem go przez cztery miesiące i żadnych resetów do tej pory nie robiłem... No i żadnych innych map do niego nie wgrywałem. Wszystkie dodatkowe mapy są na karcie.
...Może pamięć to jest coś innego niż pojemnośc dysku? Może to coś podobnego do RAM?
... Dziękuje za przesunięcie tematu, ale nie jest to dokładnie to, co u kolegi powyżej. Ja nie wytyczałem żadnej trasy, ani bliskiej ani dalekiej. Mojemu nuviemu robiło się to przy włączaniu. Widzę jednak jedną wspólną rzecz. Obaj jesteśmy z Gliwic...
...Może pamięć to jest coś innego niż pojemnośc dysku? Może to coś podobnego do RAM?
... Dziękuje za przesunięcie tematu, ale nie jest to dokładnie to, co u kolegi powyżej. Ja nie wytyczałem żadnej trasy, ani bliskiej ani dalekiej. Mojemu nuviemu robiło się to przy włączaniu. Widzę jednak jedną wspólną rzecz. Obaj jesteśmy z Gliwic...

Garniak 250
Re: Pełna pamięć.
Właśnie, ta pamięć to RAM lub coś podobnego 
Stan pamięci można chyba sprawdzić w menu debugowym, do którego wchodzi się z ekranu komputera podróży. Ale nie zrobiłem tego nigdy przy komunikacie o braku, więc nie wiem, jak to wygląda w takim momencie.

Pamięć prawdopodobnie zużywa się przez ładowanie waypointów, może także POI, przez ładowanie różnych map, prawdopodobnie także podczas normalnego użytkowania.

Stan pamięci można chyba sprawdzić w menu debugowym, do którego wchodzi się z ekranu komputera podróży. Ale nie zrobiłem tego nigdy przy komunikacie o braku, więc nie wiem, jak to wygląda w takim momencie.

Pamięć prawdopodobnie zużywa się przez ładowanie waypointów, może także POI, przez ładowanie różnych map, prawdopodobnie także podczas normalnego użytkowania.
250 nie ma chyba takiego fajnego menu. Ale w związku z powyższym, to może trzeba by tak dla "zdrowotności" nuviego raz na jakiś czas zrobić profilaktycznie reset, żeby taka historia nie dopadła gdzieś w drodze. Dobrze chyba więc mieć kopie pliku current.gpx, żeby po resecie wgrać do niego swoje ulubione..?
I jeszcze jedno. Zauważyłem, że jak GMaptoolem połączę GPmapę i UMP i zapiszę na kartę a potem włożę do nuviego, to podczas włączania GPS-a pokazuje się zielony pasek ładowania map. Podczas kolejnych uruchomień paska nie ma, aż do czasu tworzenia nowego pliku z mapami. Może podczas ładowania map gdy pokazuje się ten zielony pasek następuje "zżeranie" pamięci nuviego?
I jeszcze jedno. Zauważyłem, że jak GMaptoolem połączę GPmapę i UMP i zapiszę na kartę a potem włożę do nuviego, to podczas włączania GPS-a pokazuje się zielony pasek ładowania map. Podczas kolejnych uruchomień paska nie ma, aż do czasu tworzenia nowego pliku z mapami. Może podczas ładowania map gdy pokazuje się ten zielony pasek następuje "zżeranie" pamięci nuviego?
Garniak 250
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Pasek będzie zawsze gdy do nuvi wrzucisz nowy zestaw (mapset), którego urządzenie jeszcze nie widziało. Drugie załączenie jest już "normalne".carroo12 pisze:Zauważyłem, że jak GMaptoolem połączę GPmapę i UMP i zapiszę na kartę a potem włożę do nuviego, to podczas włączania GPS-a pokazuje się zielony pasek ładowania map.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
nuvi 250 (i inne) też mają to ukryte menu, zobacz:carroo12 pisze:250 nie ma chyba takiego fajnego menu.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=4025#4025
o kurcze! Faktycznie, działa... 
Tylko jak zinterpretować te dane, żeby wiedzieć, czy jest potrzeba zrobienia resetu...?

Tylko jak zinterpretować te dane, żeby wiedzieć, czy jest potrzeba zrobienia resetu...?
Garniak 250
-
- Początkujący
Nie dotarłem do tego ekranu ale stawiam, ze jak sie MEM IN USE zblizy do MAX MEM to problem jest tuz, tuzcarroo12 pisze:Tylko jak zinterpretować te dane, żeby wiedzieć, czy jest potrzeba zrobienia resetu...?

BARTooS
Tak może być. To ciekawe...
Sprawdziłem u siebie przed załadowaniem nowego zestawu map na kartę:
Mem.Hndl.Open - 676
Mempool Size - 8388608
Mem in Use - 1129896
Po załadowaniu na kartę:
Mem.Hndl.Open - 538
Mempool Size - 8388608
Mem in Use - 1124028
zmniejszyła się wartość - Mem.Hndl.Open o 138 /oczywiście ni mam najmniejszego pojęcia o co tu chodzi i do czego to służy/
zmniejszyła się wartość - Mem in Use o 5 868 / też nie wiem co i jak?/.
Sprawdziłem u siebie przed załadowaniem nowego zestawu map na kartę:
Mem.Hndl.Open - 676
Mempool Size - 8388608
Mem in Use - 1129896
Po załadowaniu na kartę:
Mem.Hndl.Open - 538
Mempool Size - 8388608
Mem in Use - 1124028
zmniejszyła się wartość - Mem.Hndl.Open o 138 /oczywiście ni mam najmniejszego pojęcia o co tu chodzi i do czego to służy/
zmniejszyła się wartość - Mem in Use o 5 868 / też nie wiem co i jak?/.
Garniak 250