Poland_DEM

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Jan Janosik
Nowy

Poland_DEM

Post autor: Jan Janosik »

Transparentne mapy terenu Polski oraz przygranicznych terenów Czech i Słowacji z DEM, bez żadnych innych danych. Dane DEM nie pochodzą z żadnej oficjalnej, komercyjnej mapy. Mapy przeznaczone jako podkład do map turystycznych, w celu uzyskaania profilu wysokości. Pliki do MapSource do pobrania http://chomikuj.pl/sydney0809 :) :)
Awatar użytkownika
sandwich
Bywalec

Re: Poland_DEM

Post autor: sandwich »

Są identyczne z DEM z GPMapyTOPO.
Wyciąć z tamtąd DEM ja też potrafię, jednak wykorzystanie ich jest nielegalne.
pozdrawiam
Sandwich

Oregon 300 GPMapaTopo, SPV M650(HTC), mapy papierowe, busola, mech, słońce, mrowiska, kontakt z tubylcami
sawicz@gazeta.pl
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Sprawa nie jest oczywista. Ja nie potrafię jednoznacznie stwierdzić, że te dane pochodzą z GPMapy chociaż wyglądają bardzo podobnie.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
sandwich
Bywalec

Z GPMapy to chyba jednak nie jest, ale podejrzewam coś innego. Może mapa Europy z Oregona 400. Chodzi o podział mapy na obszary. Ale na pewno jest to komercyjne. Jak bawiłem się w wycinanie DEM to miałem podobne błędy przy wyświoetlaniu jak na granicach dwóch kawałków przy pewnych powiększeniach w tej mapie.
W każdym razie nie odważyłbym się tego używać.

Do Popeja.
Mógłbyś streścić swoją dyskusję o DEM jaką przeprowadziłeś w nieludzkim(nie polskim) języku.
pozdrawiam
Sandwich

Oregon 300 GPMapaTopo, SPV M650(HTC), mapy papierowe, busola, mech, słońce, mrowiska, kontakt z tubylcami
sawicz@gazeta.pl
Jan Janosik
Nowy

Jezeli jesteś taki dobry z DEM, chętnie dowiedziałbym sie, i mysle ze nie tylko ja, jak w jednym pliku img (nie gmapsupp!) umieścić kilka podzbiorów DEM (chyba muszą posiadać identyczneID ) lub ograniczyć obszar jakiegoś podzbioru DEM. PS Efektów swojej twóczosci nie upubliczniaj tylko metode.
PS2. Podzbiory DEM nie pochodzą z żadnej komercyjnej mapy, która została wydana oficjalnie, albo będzie wydana. Była to chyba zaniechana, albo próbna wersja.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Zaniechana czy próbna, nie zmienia faktu, że podlega prawom autorskim. Ten wątek tylko dlatego nadal istnieje, że mimo wątpliwości, nie potrafimy stwierdzić, co to jest.

Co do możliwości wykorzystania DEM:
YoMismo opublikował sposób, w jaki można przenieść DEM z jednej mapy do drugiej. Tu jest oryginał:
http://gpsando.blogspot.com/2008/11/com ... as-de.html

Można spróbować przeczytać przy pomocy Google Translate.

W skórcie: dane DEM mają warstwy, podobnie jak dane geograficzne w mapie Garmina. Ilość warstw musi być zgodna. Jeżeli zachowamy podobny obszar i ilość warstw, to dane DEM można przenieść z mapy komercyjnej do własnej mapy (konsekwencje wg praw autorskich czy ochrony baz danych, każdy sobie rozważy).

Jest też inna możliwość. Jeżeli mamy pustą mapę DEM (jak dyskutowana w tym wątku), to można ją dołączyć do własnej mapy tego samego obszaru. Podobnie jak dodaje się transparentną nakładkę z warstwicami. Jedyny warunek, to taki, że nasza mapa też musi mieć blok DEM. Ale tu znalazłem rozwiązanie, stosunkowo prosto można wyprodukować samemu pustą warstwę DEM. Jakie są efekty, pokazałem w wątku o BaseCamp:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=5458
popej
Awatar użytkownika
sandwich
Bywalec

Z poziomicami to wygląda tak:
demjura1.JPG
demjura1.JPG (16.7 KiB) Przejrzano 9063 razy

Bez poziomic też mam, ale nie chce mi się szukać.

Suma sumarum, nie da się tego wykorzystać, bo nielegalne.
Samemu każdy może sobie tworzyć, co chce, ale to forum jest po to stworzone, by dzielić się z innymi wynikami swojej pracy i móc korzystać z pracy innych.

A metoda jest prymitywnie prosta jak się zna trochę narzędzi. Kawałek DEM z odblokowanej mapy można podpiąć do każdej innej. Zresztą wychodzi trochę błędów jak w Twoim przykładzie.
blad dem.JPG

Wystarczy z Twoich img wyodrębnić kawałak *.mp i przyjrzeć mu się. Z tego, co wiem DEM musi być podpięte do mapy, która określa współrzędne. Może być to pusta mapa z przynajmniej dwoma niewidocznymi elementami w rogach.
pozdrawiam
Sandwich

sawicz@gazeta.pl
Jan Janosik
Nowy

Wystarczy z mapsource wyslać własną mape turystyczna i odpowiednia do jej obszaru mape z DEM_Poland i w odbiorniku GPS bez zadnych błędów i szybko działa profil wysokości.
Wracając do praw autorskich, to usprawiedliwieniem niech bedzie to, że dane o wysokości są ogónie dostępne. Za pomoca Global Mappera możemy w znany ogónie sposób wygenerowac poziomice z dokładnoscią co do 1m. Mając odpowiedni program możnaby przetworzyć je na taki sam podzbiór DEM. Czyli dane z podzbioru DEM dające informacje o wysokości, jak sa ogólnie dostępne to nie mągą być objęte prawami autorskimi. Wracając do struktury DEM. Mamy też ogólnie dostępny podzbiór DEM z danymi całego świata ze strony Garmina i Gpsmaniaka. Tu problem polega że jest on bardzo obszerny i nie mamy programu do jego dzielenia. Mam cichą nadzieję że dane z Poland_DEM pomogą tworcy GPS Map Toola stworzyc opcje wykonującą ten podział.
Awatar użytkownika
sandwich
Bywalec

Ależ właśnie wszystkim chodzi o ten program do generowania DEM. Warstwice są dostępne, bo można je robić za pomocą dostępnego oprogramowania.
Piwo temu, co taki program pokaże. Ja czekam z niecierpliwością.
pozdrawiam
Sandwich

sawicz@gazeta.pl
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Mam takie pytanie - da się wywalić z mapy dane DEM?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Tak, GMapToolem. Ale z tej mapy to już niewiele by zostało ;-)
popej
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

To bardzo interesujące. Użytkownicy modeli HC mogli by wpakować więcej regionów z GPMapy Topo :) Trzeba poczytać manual...
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Odbiornik różnie się zachowuje:
1. Gdy jesteśmy w ekranie mapy, wyświetla (ceniuje) profil terenu różnie, w zależności od wybranej mapy z danymi DEM.
1a. Wyświetla tak samo dla aktywnej GPMapy jak dla aktywnej Recreational Map of Europe v2.00
1b. Wyświetla chyba trochę bardziej "prymitywnie" dla aktywnej mapy bazowej świata.
1c. Nie wyświetla profilu terenu, gdy nie ma aktywnej mapy z danymi DEM.

2. Gdy jednak w odbiorniku analizujemy profil trasy, nie ma znaczenia wybór mapy bazowej lub GPMapy, ani też - gdy nie zaznaczymy aktywnej żadnej mapy z danymi DEM. Profile trasy są identyczne dla wszystkich tych 4 wariantów.

Układ map w odbiorniku:
gmapbmap - bazowa świata
gmapprom - Recreational Map of Europe v2.00
gmapsupp (na karcie SD) - GPMapa TOPO 2008 (razem z innymi różnymi mapami połączona GMapToolem)

Nie wiem, czy wybierana jest do DEM (dla profilu trasy) mapa w zależności od pliku, czy też rządzi tu jakaś inna reguła. Tylko zgłaszam takie spostrzeżenie - Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
ODPOWIEDZ