Alerty fotoradarów - problem.

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
Matek
Początkujący
Kontakt:

Alerty fotoradarów - problem.

Post autor: Matek »

Witajcie.

Mam następujący problem z baza radarów.

Chodzi o alerty które pokazuje nawigacja na górze ekranu w postaci paseczka. Np alert prędkości 70km/h po której przekroczeniu paseczek jest zaznaczony na czerwono i towarzyszy temu sygnał dźwiękowy przerywany co kilka sekund. np "bimmm"......"bimmmm"......"bimmm" i tak puki się nie zwolni poniżej 70km/ lub póki nie skończy się alert.

ale teraz coś się zmieniło i zamiast wspomnianego sygnału "bimmm" nawigacja uparcie powtarza ostatni komunikat i tak np "fotoradar stały"......"fotoradar stały"......"fotoradar stały"...."fotoradar stały"
albo "kontrola drogowa" ..... "kontrola drogowa"....

o ile sygnał "bimm" był Ok to non stop powtarzanie ostatniego komunikatu jest delikatnie mówiąc wkurzające.

Poza tym czasem zdarza się że nawigacja dla jednego radaru podaje dwa komunikaty np. "fotoradar stały"..... a zaraz potem "atrapa fotoradaru" jak by komunikaty się nakładały.

Myślałem że coś się podwójnie zainstalowało i stad błąd.
Zdenerwowałem się i wyczyściłem cała nawigacje instalując wszytko od nowa... mapy ... a potem fotoradary ( ze strony UMPpc) i nadal jest tak samo..

O co tu chodzi ? czy ktoś miał podobny problem?

Pozdrawiam
Matek
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: fotradary - problem.

Post autor: beetle-m »

Matek pisze:ale teraz coś się zmieniło i zamiast wspomnianego sygnału "bimmm" nawigacja uparcie powtarza ostatni komunikat i tak np "fotoradar stały"
Zmiana z "bim-bim" na komunikat "Uwaga fotoradar" związana jest z plikiem dźwiękowym w danej kategorii.
Prawdopodobnie wcześniej miałeś w poszczególnych kategoriach (folderach) tylko bazę CSV i Ikony BMP. Teraz masz tam jeszcze pliki MP3 lub WAV.
Jeśli temat dotyczy nuvi 760 to dla powiadomień dźwiękowych powinieneś używać MP3 (jeśli oczywiście chcesz je mieć).
Jeśli chcesz mieć tylko "bim-bim" to przed obróbką POILoader'em usuń z folderów pliki MP3 lub WAV.
Matek pisze:Poza tym czasem zdarza się że nawigacja dla jednego radaru podaje dwa komunikaty np. "fotoradar stały"..... a zaraz potem "atrapa fotoradaru" jak by komunikaty się nakładały
Podaj konkretną lokalizację. Być może w bazie jest dubel.
A tak na marginesie - od kilku miesięcy nie mamy już w bazie kategorii Atrapa Fotoradaru. Została usunięta więc podejrzewam, że masz jakieś śmieci.

Propozycja.
Wyczyść (ale zachowaj kopię na PC) zawartość foldera \Garmin\Poi swojego nuvi.
Pobierz "gotowca" z mojej strony lub z wątku: :arrow: Pliki POI - gotowce i przetestuj dwie wersje:
- z limitami prędkości
- bez limitów prędkości.
W ten sposób wyczyścisz "zaszłości" i zawęzisz krąg poszukiwań.

W temacie ciągłych powiadomień o przekroczeniu prędkości dla niektórych lokalizacji zerknij dodatkowo na temat
:arrow: Alerty bez limitów Tomek (Bas) przygotował specjalny program, który wykorzystuję przy przygotowywaniu części "gotowców".
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
Matek
Początkujący
Kontakt:

Re: Alerty fotoradarów - problem.

Dzięki za odpowiedź.

Zorbie wszytko tak jak w Twoim poście.

Tylko jedno jeszcze mnie zastanawia.

Kiedyś nawigacja podawała komunikaty o fotoradarze "fotoradar stały"... itp a oprócz tego na alertach prędkości przy jej przekroczeniu było "bim-bim"
więc było i to i to.

a teraz przy alertach prędkości zamiast "bim-bim" powtarza ostatni komunikat czyli jak 10 km temu był fotoradar a teraz wjeżdżam w alert prędkości to gada zamiast bim bim non stop fotoradar stały fotoradar stały i tak przez cały odcinek alertu....

A teraz z tego co rozumiem mówisz że muszę wybrać albo to albo to.

na czystej nawigacji wgrałem mapy.... potem posłuchaniem w trasę.... nie było ani komunikatów o fotoradarach ani alertów prędkości.

potem wgrałem ze strony UMPpc bazę fotoradarów.... i było jak przed czyszczeniem, czyli harmider komunikatów zamiast bim bim
Co ciekawe bazę pobierałem i wgrywałem w Maju.... i mam właśnei komunikaty o atrapach.
[Nuvi 760 (firmware 4.60) ] + GPMapa 2008.4 + City Navigator Europe NT 2008 + UMP pcPL + GPMapa TOPO
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Było pewne zawirowanie w bazie jakis czas temu. Pobierz świeże dane.
Atrapy zostały wycofane/połączone z FS w dniu 27-02-2009.

Zacznij test od "gotowców". Potem przejdziesz dalej do ataku na POILoader'a.

Dla nuvi 760:
- jedna z dwóch wersji "MP3" (jeśli chcesz z powiadomieniami: "Uwaga, ....")
- wersja "BIP" (jeśli chcesz tylko "bim-bom") :wink:
Matek pisze:na czystej nawigacji wgrałem mapy.... potem posłuchaniem w trasę.... nie było ani komunikatów o fotoradarach ani alertów prędkości.
Radary umieszczone/"zaszyte" bezpośrednio w mapach to tylko ikonki i nie będziesz miał nigdy powiadomień o zbliżaniu sie do nich.
Powiadomienia biorą się z dodatkowych baz wgrywanych do urządzenia lub po aktywacji subskrypcji oryginalnych plików Garmina.

Beetl(e)dit:
Matek pisze:Kiedyś nawigacja podawała komunikaty o fotoradarze "fotoradar stały"... itp a oprócz tego na alertach prędkości przy jej przekroczeniu było "bim-bim" więc było i to i to.
Hmmm. Od zawsze korzystałem z plików z wyciętymi limitami prędkości więc nie będę chyba mógł potwierdzić, że mogło tak działać. Ale skoro piszesz, że tak było - wierzę.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Awatar użytkownika
Matek
Początkujący
Kontakt:

Wgrałem najnowsze gotowce ( mp3 - z komunikatami), z Twojej strony (dobra robota - dziękuję za poświęcony czas). Przedtem skasowałem całą zawartość katalogu POI ( robiąc kopie tego co było)
Nie mam już atrap a tym bardziej podwójnych komunikatów, jest dobrze.

Ale nie udało się pozbyc tego co "boli" najbardziej. Czyli powtrzanie, na alertach prędkości, komunikatu o radarach, kontroli . Musi to być jakiś błąd bo nawet jak na odcinku z zaznaczonym alertem nie ma zapisanej zadnej kontroli czy fotoradaru to przy przekroczeniu prędkości pojawia sie komunikat graficzny ( czerowny pasek u góry ekran) i uporczywe powtarzanie w kółko ciagle tegosamego komunikatu: "Uwaga Fotorada rstały"..... "Uwaga fotoradar stały" itp itp aż do zmniejszenia predkości lub wyjechania pozaodcinek objety alertem. Dokładnie w taki sam sposób kiedyś nawigacja robila po porstu Bim Bim a przy dojechaniu do fotoradaru ostrzegała przed nim głosowo.

Mi naprawde nie przeszkadzaja te alerty predkości, uwazam je za przydatne ale nawet przy wielkiej cierpliowości powtórzenie poraz 20ty komunikatu o radarze skutacznie denerwuje.
Już pal licho bim-bim trudno jak się nie da to się nie da ale może chociaż nie było by tego powtarzania po 20 razy a sam komunikat graficzny....
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Zapewne pobrałeś wersję _std: :arrow: http://beetle-m.neostrada.pl/Poi/poi_mp3_std.zip
Jak pisałem na swojej stronie i również w wątku - ta wersja zawiera limity prędkości przypisane do konkretnych punktów.

Pobierz wersję bez limitów: :arrow: http://beetle-m.neostrada.pl/Poi/poi_mp3.zip
W tym przypadku powiadomienie o punkcie powinieneś otrzymać TYLKO 1 RAZ.
Pozdrawiam, mariuszD
trek
Nowy

Post autor: trek »

możesz wykorzystać program, który będzie usuwał limity prędkości, wszystko jest opisane tutaj: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9 ... ści#p26256
Awatar użytkownika
Leedecoy
Początkujący

Post autor: Leedecoy »

Matek pisze: Chodzi o alerty które pokazuje nawigacja na górze ekranu w postaci paseczka. Np alert prędkości 70km/h
a czy jest możliwość całkowitego pozbycia sie tego paseczka :?: bo zasłania mi tylko mapę :| mam nuvi 205

Obrazek
(nuvi 205 + GPMapa + UMP-pcPL + szlaki)
Awatar użytkownika
lugger@vp.pl
Początkujący

Post autor: lugger@vp.pl »

Witam! Mam podobne pytanko dot. 2009.1: czy informacje o fotoradarach i ograniczeniach prędkości można jakoś przerzucić na górny pasek tak jak to było we wcześniejszych wersjach GPMapy (podświetlone na czerwono ostrzeżenie było dla mnie bardziej widoczne). Komunikat w chmurce po pierwsze, że jest mało czytelny a po drugie tak jak post wyżej zasłania widok trasy. Pozdrawiam
frasun
Radny

Post autor: frasun »

To nie ma nic wspólnego z mapą. Tak wygląda menu nowych odbiorników.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
lugger@vp.pl
Początkujący

Dzięki. A w takim układzie można coś z tym zrobić? Pozdrawiam
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

można NIE instalować POI z radarami, nic nie będzie wtedy zasłaniać... :D
Awatar użytkownika
lugger@vp.pl
Początkujący

Dzięki.Wszystko jasne. Tak musi już być. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cezar
Początkujący

Post autor: Cezar »

Witam, w nuvi 765T aktualizowałem POI Loaderem bazę fotoradarów. Wybrałem głos żeński Agatka. Po sprawdzeniu na drodze mam oba głosy. W folderze POI mam pliki jak w załączniku. Który plik usunąć, abym miał tylko jeden głos żeński?
Załączniki
ScreenHunter_01 Jul. 30 18.48.gif
frasun
Radny

Post autor: frasun »

A skąd my mamy wiedzieć, co Ty masz w tych plikach?
Podejrzanie wygląda PoiPLgpi...
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
ODPOWIEDZ