O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
No właśnie - rewelacyjna dokładność mapy. Potwierdzona kilkoma śladami zebranymi z maksymalną możliwą do osiągnięcia dokładnością. Zgodność z rzeczywistością zgodna z oczekiwaniami.
Pozdrawiam - Krzysztof
Jak na mój gust, to na tym odcinku najlepiej wypada GPMapa, potem CNE (w obu przypadkach z drogą pokrywa się przynajmniej część jednego ze śladów) na końcu UMP ;"P
Nie mówiąc też o tym, że nawet "zgodność ze śladami" nie wyeliminowała kilku-kilkunastometrowych różnic odejść śladu od drogi wyrysowanej na mapie - w przypadku każdej z map.
kwieto pisze:
Jak na mój gust, to na tym odcinku najlepiej wypada GPMapa, potem CNE (w obu przypadkach z drogą pokrywa się przynajmniej część jednego ze śladów) na końcu UMP ;"P
Nie mówiąc też o tym, że nawet "zgodność ze śladami" nie wyeliminowała kilku-kilkunastometrowych różnic odejść śladu od drogi wyrysowanej na mapie - w przypadku każdej z map.
Wg mnie - to mapy wypadły tutaj akurat tak samo.
Kilkunastometrowe odejścia śladu to przecież błąd naszego gpsa + błąd gpsa będącego podstawą rysowania drogi na mapie ( o czym wspomniał GPSManiak). Czyli łącznie - żaden błąd. Lub inaczej mówiąc - błąd zgodny z oczekiwaniami maksymalnej możliwej do osiągnięcia dokładności naszych gps-ów.
Nawiasem mówiąc - ktos tu od kogoś chyba "zrzyna" rysując swoje mapy. Porównaj UMP i GPMapę. Droga idzie "do centymetra" tak samo. Nie wiedziałem, że obie mapy są rysowane pod mikroskopem w oparciu o teodolity gps o dokładności milimetrowej. Zawsze się człowiek uczy.
Przypomina mi to jak kiedyś w aparatach np. marki "FED" produkcji CCCP przy okazji napraw itp. można było napotkać części z wytłoczonymi napisami np. "Leitz" albo "Jena" itp. Po prostu radzieckiemu konstruktorowi przyszła do głowy taka spontaniczna idea, by takie wytłoczenia zaprojektować do oryginalnej radzieckiej konstrukcji.
No ale to oczywiście są tylko złośliwe przywidzenia.
Pozdrawiam Krzysztof
Chyba jednak nie masz racji - zwróć uwagę, że na GPMapie (i CNE) przynajmniej kawałek śladu pokrywa się z drogą. Na UMP - żaden ze śladów nie wchodzi na kreskę drogi. Czyli jednak drogi wyrysowane są ociupinę inaczej. Różnica niewielka, bo jaka niby ma być, gdy mamy do czynienia z prostym odcinkiem miejskiej ulicy?
Co do samych map - chodziło mi o pokazanie, że nawet zapis na podstawie śladów nie oznacza, że potem nasz własny ślad będzie się zgrywał z wyrysowaną na mapie trasą. Winę za to ponosi tak nasz odbiornik, jak i odbiornik osoby, która zbierała ślad do wyrysowania drogi.
soko pisze:Wg mnie - to mapy wypadły tutaj akurat tak samo.
Kilkunastometrowe odejścia śladu to przecież błąd naszego gpsa
[...]
Nawiasem mówiąc - ktos tu od kogoś chyba "zrzyna" rysując swoje mapy.
Racja. Na moje oko to różnice rysowania kreski są rzędu pikseli w widoku gdzie cały ekran to 30-kilka metrów, więc kłócimy się o rysowanie z błędem rzędu dziesiątek centymetrów, nie więcej. I to w dodatku pokazując jako dowód ślady porozsypywane o kilkanaście metrów.
A zarzut przerysowywania (nie wnikając kto od kogo) jest niezrozumiały. Wśród setek tysięcy (!) odcinków przedstawiających to samo, na pewno są takie, które są narysowane tak samo - wynika to ze statystyki i technicznej rozdzielczości zapisu położenia punktu. Nawet jeśli ta ulica jest dokładnie dokładnie do siódmego miejsca po przecinku sekundowym - to przypadkiem. Co innego gdybyś namierzył całe osiedle łudząco podobne.
Alf/red/ pisze:Co innego gdybyś namierzył całe osiedle łudząco podobne.
Witam.
Nawet, jeżeli całe osiedle bądzie podobne to nie jest argument, bo powinno być podobne, jeżeli ma być zgodne w obu przypadkach ze stanem rzeczywistym.
Jeżeli osiedle będzie z tymi samymi błędami to dopiero możemy to rozpatrywać w tych kategoriach, kto, od kogo.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Scubany pisze:Czy ktoś coś więcej o tym wie? Czy będą to aktualizacje takie jak w przypadku GPMapy drogowej? Ile takie coś kosztuje? Czy może to jakiś błąd?
Wiem że te pytania powinienem wysłać do Garmina lub do Excel'a - ale mam przeczucie że na forum szybciej się wszystko wyjaśni
A sam nie chciałem zbyt daleko klikać w zamówienie tej aktualizacji by czegoś nie zamówić
Ja się dowiadywałem w Excelu i powiedziano mi, że GPMapa i GPMapa TOPO to odrębne produkty (nic dziwnego, to przecież wiemy) i niema co liczyć na równoległe aktualizacje. Aktualizacja TOPO ma być 1 do roku przy czym nie ma sztywnego harmonogramu udostępniania aktualizacji klientom. Natomiast sama GPMapa ma być dostępna jako aktualizacja jednorazowa (kwartalna) lub roczna czyli 4 razy do roku. Nie pamiętam cen ale wydaje mi się, że było to ok 50zl jednorazowo lub 100 rocznie. Przy czym GPMapa TOPO 2009 zawiera w sobie najświeższe poprawki z GPMapy a później to jak kto woli.
Sorki za chyba nieudolne cytowanie ale jakoś nie kumam jak wy to tak ładnie z wielu wątków wklejacie?
GPS Maniak pisze:Góry są "prawie" całe oszlakowane. To "prawie" to Góry Izerskie.
....
Jednak nie bez znaczenia jest fakt, że nie można porównać "oszlakowania" Tatr, czy Karkonoszy będącego na TopoPL100, czy na mapach papierowych, z oszlakowaniem na GPManieTopo ponieważ większości tych gór na GPMapieTopo w ogóle nie ma, mapa urywa się wraz z granicą (w przeciwieństwie do polskich turystów którzy się tam wybierają "nie wyjeżdżając za granicę" tzn. mając bazę noclegową w Polsce).
No ale GPMapa Topo jest mapą Polski a nie mapą danego pasma górskiego. Tak samo np. Topo Czech obejmuje swoim obszarem tylko Czechy i polskiej części Sudetów nie zawiera.
Spider pisze:Tak samo np. Topo Czech obejmuje swoim obszarem tylko Czechy i polskiej części Sudetów nie zawiera.
Niestety...
Szkoda że twórcy tych komercyjnych map topo stawiają im takie sztywne ograniczenia, bez odstępstw nawet w miejscach gdzie byłoby to z dużą korzyścią dla nabywców tych map.
Zastanawia mnie czy wynika to z braku konkurencji, czy jakichś innych przeszkód, które to uniemożliwiają, czy też mocno utrudniają/podrażają.
Witam.
Wychodzi na to, że Układ z Schengen ani projekt Euroregion Tatry nie dotyczy map turystycznych.
Pozdrawiam.
Ciekawe miejsca Gpmapy Topo.
Gdzie znajduje się ujście Kanału Elblądzkiego?
Sama nazwa wskazuje że w Bydgoszczy 147,74 km od Elbląga.
(N53 08.223 E17 58.444)
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que